Skidtest: Icelantic Pioneer 96 [2022]

Vi har teståkt och betygsatt Icelantic Pioneer 96 en allmountainskida som kommer till nästa säsong (2021/2022). En skida som klarar det mesta och som oss veterligen är först med att utmana älgen som skogens konung. 

Icelantic är ett amerikanskt skidmärke som startade hemma i grundaren Ben Anderssons garage i Colorado. Personligen såg jag skidor från märket för första gången när jag gjorde säsong i Utah vintern 2008. På den tiden fokuserade Icelantic på att göra riktigt feta skidor med tight midja, syftet var att laggen skulle flyta i pudret och samtidigt carva gött i pisten. Lite som svenska Hendryx filosofi, minus duck stance-grejen. Men då var då och nu är nu.

Testplats och skidföre

Mycket har hänt på 13 vintrar inser jag när jag tar de första testsvängarna på Icelantic Pioneer 96. Detta är en skida som inte är extrem på något sätt. Jag kommer överens med den redan i första åket där jag mixar röd pist med några svängar i skogen, samt några sidehits. Icelantic lanserade den första Pioneer-modellen år 2016 som var just 96:an, därefter har serien utökats med en 109- och 86-version.

Icelantic kanske klingar lite ballt och annorlunda i dina skidöron, helt fine för min del. Men vad gäller just denna modell så är det en rätt konservativ tillika kompetent design, det kan låta nedlåtande och trist men för min del är detta bra för en all mountain-skida som aspirerar på att stämplas som en one quiver.

Platsen för testet är Åre, mer specifikt Tegefjäll och Duved, detta underskattade paradis. Föret denna hela skiddag då skidorna testas är varierat. Det är stenhård och omfrusen snö på sina ställen, det ligger små fläckar inblåst snö på vissa partier, pisterna är mestadels mjuka och greppiga, på eftermiddagen är pisterna lätt uppkörda med lite högar här och var, då ett litet snöfall pudrat berget.

Jag åker skidorna i Duveds röda pister där jag kör laps med Linbanan, i Tegefjäll är det svårt att låta bli skogsåkningen omkring stolsliften, både långt ut skiers left förbi Vildmarksstigen, men också närmare liften och även skierts right om denna. Denna skiddag i mars 2o21 på Tegfjäll är inte skogens konung älgen, det är Icelantic Pioneer 96 som regerar för en liten stund.

Låt oss vara lite självkritiska: i testet saknar jag en stenhård, isig svart pist och jag saknar också ett fält med djupt puder. Jag har inte heller åkt skidorna i park, det senare vet jag inte riktigt vad det skulle ha tillfört då jag numera drar ett rail eller klämmer till med en 360 enkom under revolverhot eller enormt, positivt grupptryck.

Tiden på säsongen är dagarna efter att den fyra veckor långa sportlovsstormen har pumpat in pengar i Sveriges största skidort samt skapat massa härliga skidminnen, kanske några bittra också med tanke på att Stockholmsveckan vädermässigt lär ha varit en katastrof. Men detta är en skidrecension, och ingen så-undviker-du-att-betala-för-mycket-för-din-skidsemester-och-liftköer artikel (spoiler: åk inte på jul-nyår, sportlov eller påsk till Sveriges mest populära skidorter med starkast varumärke), så låt oss ta oss tillbaka till den röda tråden.

Om skidan – Icelantic Pioneer 96

Pioneer 96 har tidigare varit en twintip inklusive ordentlig tail rocker. Nästa års modell som vi pratar om här, alltså den som kommer i butik hösten 2021, har fått mer klassisk all mountain-karaktär. All mountain med fokus på friåkning ska kanske tilläggas, det är ju ändå en bred skida för att vara allmountain.

Måtten är 131 mm – 96 mm – 118 och radien 19 meter i testlängden 182 cm. Längder som finns är 166, 174, 182 och 188 cm.

Rockerprofilen är ingen överraskning där framändan är uppböjd 310 mm tidigare än gamla tidens skidor, under foten hittar vi ett spann på 5 mm och baktill är det lite rocker som tillverkaren kallar ”flat tail” 210 mm. Vikten är 1840 gram per skida i 182 cm. En modernt konstruerad skida således vad gäller form och rockerprofil, inget halsbrytande som sticker ut.

Skidan är handbygd i Denver, Colorado. Och konstruktionen, utan att bryta ner det på molekyläringenjörsnivå, består av en kärna i poppel-trä förstärkt med glasfiber, gummi löper längs med skidorna för dämpning, topsheet är gjort av kolfiber och det är denna struktur som också syns om man kikar lite närmare. Priset på skidan är 6 295 kronor.

Tillverkaren skryter också med att Pioneer 96 och dess storasyskon Pioneer 109 görs i SkiPatrol-edition, eftersom den funkar till både pist och offpist, vilket uppskattas av det ädla skrået pistörer.

Klipp från skogsåk i Tegefjäll (tillika en lek med GoPro Max-kameran)

Omdöme och intryck av skidan

Mina referensskidor de sista åren är friåkningsskidor kring 107 mm i midjan. Jag har varit igenom modeller som bla Dynafit Chugach, Atomic Vantage 107 Ti, Völkl Gotama, och Atomic Backland 107. Icelantic Pioneer är alltså cirka 1 cm smalare under foten än vad jag brukar köra till vardags, de gångerna jag inte hyr eller lånar rena pistskidor, vilket händer titt som tätt. En ynka centimer kan låta lite, men det är stor skillnad.

Att driva en 96 midja i längden 182 cm på en välbyggd skida som Icelantic Pioneer är en fröjd. Den är rolig och stabil på skär i pisten, både i långa och korta svängar. Jag får en tydlig retur ut ur sväng när jag presser dem, energi som jag fipplar med mig in i nästa sväng och det är preparerad skidglädje i sitt esse. Att få samma feeling när man carvar med en friåkningsskida med 107-ish midja har jag aldrig upplevt, och om någon har det så skulle jag tro att de friserar sanningen alternativt lever i en annan verklighet än jag.

Om man jämför Pioneer med en pistskida av god kvalitet, eller en lite smalare all mountain säg 80-ish midja, så är Pioneer inte riktigt lika vass i pisten. Men för min ideala typ av skidåkning är det inte något som jag saknar. Jag söker inte branta, isiga pister där jag vill ligga på rent skär i stora svängar, hellre böljande nedfarter, gärna stundtals brant, där man kan variera svängarnas storlek efter terräng och fart.

Efter lunch, när både folk har åkt skidor och det har snöat en del, är föret i pisterna inte lika slätt och jämnt. Skidorna klarar pucklar och ojämnheter galant, jag bränner på i samma fart och det känns inte nervöst utan bara skoj när knölarna försöker få mig och skidorna ur balans. Laggen som jag har under fötterna gör jobbet fint.

Pioneer är gudomligt rolig i skogen, betydligt kvickare än vad jag hade förväntat mig. Här är den som allra bäst, kvick och stabil, lätt att få runt träden, även om de stundtals växer tätt.

Det är inte en skida för stora berg och långa + 1000 fallhöjdsmeters åk offpist i Alperna, men det är verkligen en skida för hela berget.

I svenska fjällen hade jag gärna haft denna skida under pjäxorna de flesta dagarna. Undantaget är de få dagar som det tokdumpat och kanske om man någon gång vill köra en ren pistskida. Men att ställa de kraven på en och samma skida är orimligt, varför Icelantic Pioneer är en riktigt rolig och mångsidig all mountain som funkar galant lejonparten av skiddagarna.

Betyg: 4/5

Omdöme i korthet: Icelantic Pioneer är en riktigt bra allmountain-skida, kompetent på alla områden som man kan förvänta sig.

Alternativa skidor i samma kategori: Atomic Maverick 95 Ti, Salomon QST 98, Black Diamond Impulse 98, K2 Mindbender 99 Ti, Nordica Enforcer 94, Vökl Mantra M5 mfl.

I vår artikel om Bästa all mountain skidor får du en jämförelse mellan Icelantic Pioneer 96 och sex andra liknande skidor.

Vad tycker du om Icelantic Pioneer 96?

VEM ÄR JAG SOM HAR TESTAT SKIDORNA?

Namn: Anders Wingqvist
Ålder: 40 år
Längd: 173 centimeter
Vikt: 72 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4), arbete som dito ett par vintrar i Trysil, Åre och Hemsedal. Även säsongat i Utah, USA. Sedan 2007 ett otal reportageresor och privata skidresor runt om i världen med fokus på offpist och topptur. På senare år lite halvt fasat ut toppturandet och funnit skidglädjen i pist och liftburen, lättåtkomlig minigolf-offpist igen. 
Övrigt: Värmer upp i pisten för att sedan leta snö, helst utan att knata alltför mycket eller riskera livet allt för mycket. Referensskidorna de sista fem åren är freeride-plankor med 107-ish midja. Insett att alltför lätta skidor inte är min grej.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.