Extrem Opinion 118 firar 10 år som svenska folkets offpistskida

För 10 år sedan togs de första stavtagen på den resa som kom att bli skidvärldens första, fullt communityutvecklade skida – Extrem Opinion 118. Framspånad och designad av användarna på Freerides forum i en gigantisk forumtråd, och testad på snö av en kärngrupp av superentusiastiska skidåkare. Vi tog ett snack med den ledande kraften i projektet, Martin Ottosson, mer känd under användarnamnet MnO. Det här är historien om den riktigt svenska folkskidan. 

Project Opinion drar igång

Tjena Martin, vad händer?

– Jag har nyligen kommit hem från VM i bågskytte, min huvudsport, som gick i USA för ett tag sedan. Nu sitter jag i soffan och svarar på frågor om Opinion medan sambon snarkar här bredvid och dottern sover i sin säng.

Men nu struntar vi i bågskytte och fokuserar på riktigt viktiga saker, Project Opinion. Hur drogs allt i gång?

– Under ganska många år en bit in på 2000-talet var jag författare för ett relativt stort skidtest kallat MnO&Co:s Skidtest på Freerides forum. Det baserades på att 3-4 helt vanliga friåkare testade skidor och sedan presenterades gruppens tankar om modellerna i forumet.

– Med åren hann vi testa väldigt många skidor och förutom testdagarna även nöta många hundratals skiddagar som aktiva säsongare och vi hade en ganska bra bild av vad vi sökte för skida. Jag var med lite i utvecklingen av ursprungsversionen av Extrems succémodell Project 100 (som kom till säsongen 2012/2013) och hade därmed redan en kontakt etablerad på Åre Skidfabrik. Planerna för Opinion smeds efter att vi hade fått en pratstund med den då relativt nytillträdde VD:n Carl Geijer vid ett öppet-hus-event på skidfabriken under våren 2012.

Vilka var ni i testgruppen?

– Basen bestod av mig, MnO på forumet, min bror Markus Ottosson, MarkusO och Jon Ramstedt, xJonx. Sen hade vi ofta även med oss Per Nyberg, PNyberg och Henrik Holvid, Bud66.

Vad tyckte ni var “fel” med de friåkningsskidor som fanns just då?

– Så gott som alla skidor som vi testade i samband med skidtester eller på större berg hade en eller ett antal parametrar som vi hade velat förändra och att skidan då hade blivit mycket bättre. Generellt sett var lekfulla skidor alldeles för fladdriga och stabila skidor alldeles för tunga. Den tidiga rockertrenden hade förvisso landat en aning, men det var fortfarande formmässigt otroligt spretigt på marknaden.

Så det enda raka var alltså att ta fram en egen skida?

– Communityutvecklingen hade egentligen två syften. Dels att vi upplevde att Freerides forum var en av de bästa platserna för personer med mycket kunskap och insikt om friåkningsskidor och vi ville integrera den kunskapen i utvecklandet av en skida. Och dels gav det oss möjlighet att fånga intresset hos en skidtillverkare på ett helt annat sätt än om vi som fyra vanliga skidåkare hade ställt frågan om att bygga en egen skidmodell.

Utvecklingstråden startas

Så med Extrem och Åre Skidfabrik med på tåget, hur togs projektet emot på forumet?

Jag startade tråden 27 september 2012 och forumet var direkt med på banan, det bubblade upp idéer och åsikter om allt som rör en skidas utformning. Efter bara ett dygn hade vi egentligen material nog för att bygga fem-sex olika skidmodeller, förslag på grafik och konstruktionsval och massa annat. Nivån var hög och vi upplevde en sann kreativitet i förslagen. I tråden bildades det ett antal subgrupper där vissa riktade in sig på grafiken, andra på konstruktion, form och vikt, och ytterligare ett gäng på detaljfrågor som spetsutformning och rockerprofiler. En av de viktigare frågorna var ju att hitta en rockerprofil som skulle vara ”friktionsfri lowrise” och inte bromsa snön i puder, därav den långa flacka rockern.

Hur lång tid tog det innan en grundform på skidan var någorlunda satt?

– Det fanns givetvis många olika idéer och tankar bland forumanvändarna i tråden, men det fanns ändå en tydlig majoritet som hade relativt likformiga åsikter om skidans grundegenskaper. Efter runt sex veckor sammanfattades alla åsikter i ett dokument och vi tog fram medelvärden på ett antal parametrar. Efter det ritade Patrik Söderlund på Åre skidfabrik upp skidans form. Den första officiella CAD-ritningen av Opinion 118 släpptes nästan exakt två månader efter trådens start under Luciatestet i Åre. Under ett häng i skidfabriken där forumet bjöds in godkände vi den 3D-profil som frästs fram i plywood och så kunde Patrik gå vidare och fräsa ut aluminiumkassetterna för att börja bygga protyper.

– Med tanke på hur långsamma många stora skidmärken är på att ta fram nya skidmodeller så var det en sjukt snabb process, speciellt med tanke på hur många olika personer som var inblandade.

Opinion går på snö

När ställdes de första prototyperna på snö? Hur väl överensstämde känslan på snö med det som pratats om i forumtråden?

– Den första prototypserien med arbetsnamnet “The Secret Four” testades i mitten av februari 2013. De fyra skidorna var medvetet konstruerade för att vara olika för att ge oss en hint om i vilken riktning vi skulle ta konstruktionen. Prototyperna varierade från alltför lättsamma och fladdriga i den lättaste till för tung och trög i den tyngsta. De skidorna hade inte i uppgift att vara bra, utan för att användas som beslutsunderlag för snarare. Men vi märkte direkt att Opinions shape var mycket lyckad.

Hur många rundor med prototyper blev det innan ni bestämde er för en slutgiltig version?

– Tre huvudomgångar med i storleksordningen tre till fem prototyper per omgång byggdes. Efter det var det mer av typen mindre justeringar.

Vilken konstruktion blev det?

– Vi landade i en kombinationskärna av bok och poppel och med Koroyd* för att minska svingvikten i tip och tail. En av de parametrar vi labbade med på slutet av utvecklingen var bredden av en gummistringer centralt i skidan.

* Koroyd är ett material som består av tunna plaströr som fästs ihop till en bikakeliknande struktur. På grund av varumärkesskäl kallar Extrem det för Tubecomb.

Skidan släpptes officiellt till säsongen efter utvecklingsvintern, alltså 2013/2014. Hur skiljde den sig från det som fanns på marknaden då konstruktionsmässigt?

– Opinion var formmässigt unik framförallt för formen på tiprockern och kombinationen mellan en relativt centrerad och framflyttad montering men att den ändå var helt och hållet ämnad åt åkning med spetsarna framåt.

– Konstruktionen var en av de första på marknaden som hade ett tydligt fokus på att minska svingvikten med en superlätt honeycomb-insert i tip och tail istället för gummi eller ABS-plast. Det är något som är mer eller mindre standard idag men som var ovanligt på den tiden.

Projekt Opinion vinner pris

Och sedan vann ni en ISPO* Gold Award för Opinion, det var ju ett gigantiskt kvitto på att det mesta hade gått rätt.

ISPO-Awarden var en höjdpunkt, helt klart. Det var i det närmaste surrealistiskt att vara på plats i München och se kändisar från de stora skidmärkena komma och klämma och känna på en skida som vi helt vanliga säsongare i stor mån hade skapat, om än med gott stöd från både skidfabrik och forum.

*ISPO är en mässa för sportbranschen som hålls i München varje år. ISPO Gold Award är det finaste priset som bara ges till en produkt inom varje kategori och Opinion fick pris som världens första communityutvecklade skida. Den fick även representera hela sportindustrin i en särskild monter på mässan som fokuserade på användarutvecklade produkter.

Jag kom direkt till ISPO från Japan där jag hade spenderat två veckor på den första 194:an som tillverkades. Ni var väldigt gulliga i era matchande T-shirts när jag träffade er på plats.

– Det kan jag tänka mig att det har satt sig rejält i minnet. Det var en samling välkammade skibums för en gångs skull och Gore-texjackan var nytvättad för att undvika den så kallade säsongardimman i de trånga mässlokalerna.

Tråden blev väl en gigantisk succé på forumet också?

Tråden har idag en bra bit över 1 miljon visningar, 51 sidor och strax över 2 000 svar. Den är med det i tämligen god särklass den största utrustningsrelaterade tråden i Freerides historia och var länge en av av de största i världen i sitt slag, lika stor som liknande trådar på TGR:s forum som är på engelska på en betydligt större marknad.

Den ursprungliga Opinion 118 fick ju sedan några utvecklade versioner och även flera smalare varianter i olika konstruktioner (108, 98, 88*). Hur involverade var ni i kärngruppen de modellerna?

– Vi var väldigt involverade i speciellt det första större utvecklingssteget med 118 där vi bytte kärnprofil till en variant som baserades på Extrems Project-linje med en styvare mittdel och mjukare tip och tail, och även i att skala ner 118 till 108-modellen. Därefter tog skidfabrikens ordinarie utvecklingsprocess över mer och mer och vi hade mer en funktion av att verifiera och kommentera prototyper. De smalare varianterna hanterades i princip helt av skidfabriken och deras teståkare på plats i Åre.

*Här är en lista på alla modeller av Opinion genom åren.

Calle Geijer på Åre Skidfabrik testar Opinion i Montgenèvre, vintern 2014.

Opinion – 10 år senare

Så här i efterhand, vad är dina egna känslor kring projektet?

– Det var ett mycket roligt projekt, jag och övriga gruppmedlemmar fick en unik möjlighet att se skidutveckling och skidbyggande från insidan och använda våra skidkunskaper på helt nya sätt.

Hur tycker du den ursprungliga Opinion står sig idag?

– När Opinion skapades klassades en 118 mm-skida som en varje-dag-skida för större berg medan den idag anses av de allra flesta vara en puderskida. I sitt segment står sig den första versionen fortfarande mycket väl. Jag tycker att få skidor slår Opinion när det gäller att åka fort och kontrollerat i djup snö i stora åk, oavsett vad man jämför med.

– Jag tycker dock att kärnprofilbytet till modellen som på forumet kallades Opinion 118 2.0 och därefter viktreduktionen till Second Opinion båda var två viktiga steg. Originalvarianten tycker jag personligen är lite för spårig på fast underlag, men den är å andra sidan den mest lekfulla i puder. Det handlar alltid om att kompromissa mellan egenskaper när man bygger skidor.

Hur tror du att Opinion hade sett ut med rådande skidtrender?

– Hade vi gjort skidan idag tror jag att den hade byggts någon knapp centimeter smalare. Det hade också varit mer fokus på vikt med tanke på att så många vill ha topptursmöjligheten även i lite bredare skidor.

Vad händer i vinter? Och framför allt, vilka skidor kommer du att köra på?

– Jag har en tillkomst till familjen planerad till juldagen, så jag kommer att behöva fokusera helt på det av naturliga skäl. Skidmässigt räknar jag bara med att hinna med ett antal kortare projekt på senvintern, så skidgarderoben kommer att förbli oförändrad sedan förra våren vilket innebär allt från brett till smalt.

– Line Pescado med Fritschi Tecton för puderturer. Extrem Final Opinion 118 med en hemmabyggd Griffon “PT” för allroundåkning med ren offpistinriktning. Elan Ripstick 116 i korta 185 cm som kompaktbreding för Sälen-ish skog. Elan Ripstick 106 som everyday när snön är lite fastare och den dubblar även som free tourer och snökiteskida tack vare inserts för Shift och ATK tech. Extrem Frontier 85 för powerpist och sedan en Ross stormarknadswhatever för familjehas. Sedan finns det såklart ett tiotal par i förrådet att backa upp med om jag skulle dra en innerkant någonstans.

– För första gången i min skidhistoria räknar jag med att jag kommer få färre skiddagar än antal ägda skidor, vilket ändå får ses som en kvalitetsstämpel för en prylåkare.

Tack! Ha en bra vinter!

– Tack det samma och lycka till du med!


Nu kommer Final Opinion 118 – Version 4

Smidigare och med bättre flyt

Efter ordvitsen med Second Opinion kommer nu, till vintern 22/23 den fjärde (och sista?) varianten med namnet Final Opinion 118. Skidan har fått en helt ny rockerprofil där rockerlängden framtill är något kortare men har en mer elliptisk form. Det ger en längre kontaktyta vid kantning och därmed en smidigare upplevelse med bibehållet flyt. Kärnkonstruktionen i poppel och paulownia gör det att Final Opinion 118 är 20% lättare än ursprungsskidan.

Final Opinion 118 flyter bättre och är smidigare än tidigare varianter vilket gjort att åkfokus flyttats från allroundegenskaper till en mer dedikerad puderskida. Det här är helt enkelt skidan för skiddagarna som du minns för evigt, oavsett om de dagarna är i Japan, Alperna eller de Skandinaviska fjällen.

Extrem Final Opinion 118

187 cm

Mått 142-118-132 mm
Radie 23 m
Vikt 2 000 g

194 cm

Mått 143-118-133 mm
Radie 24,5 m
Vikt 2 120 g

Kantvinklar från fabrik

88/1,5 grader

Monteringspunkt

-60 mm från true center

Mer info

extremskis.se

Läs mer om Extrem Final Opinion 118


Extrem Opinion 118 – alla versioner

Version 1, 2012 – Opinion

Träkärna i bok/poppel. Limited Designers Edition (LTD) underst, designad av Oscar Frick, AKA RandoScando.

Version 2, 2014-2016 – Opinion 118

Träkärna i bok/poppel med en omarbetad kärnprofil. Även kallad 2.0 på forumet.

Version 3, 2017-2021 – Second Opinion 118

Träkärna i poppel/paulownia som är 20% lättare än V2.

Version 4, 2022 – Final Opinion 118

Träkärna i poppel/paulownia med en ny rockerprofil.


Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.