Mno & Company tillbaka med skidtest

Länge har det legendariska testgänget MnO och hans vänner legat i det digitala dammets allra mest orörda hörn. Men nu är halva styrkan tillbaka med ett initierat, analytiskt skidtest av ett gäng nya friåkningsskidor från bla Black Crows, Line och Atomic.

Hej Martin ”MnO” Ottosson, hur är läget?
– Förutom några mindre kvarlevor av en höstförkylning är allt prima. I övrigt håller jag som bäst på att vänja mig vid mitt nya liv som familjefar efter att mitt första barn, en dotter, föddes för knappt två månader sedan.

Oj, nybliven farsa alltså, grattis!! Har eller ska du åka på något av de svenska skidtesten nu på försäsongen?
– Det blir bara besök i Lindvallen i år. Av ovan nämnd anledning är Sälen det smidigaste alternativet tack vare det korta avståndet, även om det är långt från optimalt i testsyfte att hålla till i Lindvallen. Som vanligt är det fullständigt obegripligt att arrangörerna inte lägger testet i Tandådalen istället.

Läs hela: >> MNO&CO:S SKIDTEST 2020 -<<

Ni har nu i helgen gjort storstilad comeback med ert egna skidtest av 2020-års skidor efter uppehåll några vintrar: Hur känns detta?
– Det känns alldeles utmärkt. Planen var att skriva ett sedvanligt skidtest även förra året, men en ordentlig stukning i en krasch i slutet på säsongens första åkdag gjorde att jag inte kunde åka fullt förrän i mitten på mars. Det är särskilt kul att för en gångs skull få göra ett test av friåkningsskidor i mycket snö och på stora berg. Det har vi önskat göra i många år, men aldrig fått möjligheten till tidigare.

Var i Alperna var ni och testade?
I olika orter i västra Tirol och Südtirol. Det var en bilburen turné där vi testade olika orter. Vi gjorde resan sista veckan i mars 2019.

Hur gjorde ni urvalet av skidor, hakade ni på något test som hölls på plats eller tog ni med er skidor hemifrån?
– Vi hade inga testskidor med oss hemifrån. Vi testade dels under ett testevent och dels lånade vi exemplar från ett testsortiment i St Anton. Urvalet var baserat på vad vi kunde få tag på helt enkelt, även om vi såklart hade siktat in oss på några specifika intressanta modeller. Så här i efterhand hade det varit bättre att försöka öka antalet medlånade skidor istället för att förlita sig på ett event. Det tar otroligt mycket längre tid att åka och analysera en skida i längre offpiståk än vad det gör att ta några åk i en svensk pist. Vissa dagar hinner man ju bara med ett fåtal större åk, speciellt om det är långa an- eller återmarscher.

Vilken skida i testet var den största överraskningen för dig?
– Line Pescado och dess förmåga att hantera svår snö.

Om du skulle ge bort en av de testade skidorna i julklapp till dig själv: Vilken hade du valt?
– Ett par Pescado har jag redan, så jag skulle ta chansen att utöka garderoben med ett par Atomic Bent Chetler 120.

Fritt fram för övriga tillägg!
– Jag rekommenderar alla som har den minsta fundering på att köpa nya skidor inom en snar framtid att bege sig till någon av de kvarvarande testhelgerna. Även ett par åk i försäsongssnö säger mycket inför en tänkbar relation med en skida.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
25 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (25)