Välj rätt längd på dina alpina skidor

Idag finns ett enormt utbud av alpina skidor som skiljer sig vitt och brett och det kan vara svårt att veta vilken längd du ska ha på just dina skidor. Det finns tyvärr ingen standardformel som passar alla skidor men vet du vilken slags skida du vill ha och vilken typ av skidåkare du är så kommer valet av längd bli desto enklare. Freeride hjälper dig att välja rätt längd på dina alpina skidor.

Att välja längd på skidor är inte alltid helt okomplicerat. Med hjälp av denna guide hoppas vi det ska bli enklare för dig att välja en längd som passar just dig. Det finns mycket att ta hänsyn till när du väljer längd på dina skidor, bland annat bör du ställa dig själv samtliga frågor:

 • Hur mycket väger du?
 • Hur duktig är du på att åka skidor?
 • Åker du helst i eller utanför pisten?
 • Hur snabbt åker du?
 • Vilken typ av skidåkning föredrar du?

Det första du ska göra innan du väljer skidlängd är att välja vilken typ av skida du ska ha. Alltså inte skidmärke utan skidtyp. De flesta stora skidmärken har ett brett sortiment med allt från smala pistskidor till riktigt feta offpistskidor men det finns också en rad nischade skidmärken som exempelvis endast bygger skidor för friåkning.

I regel så är alla skidor på marknaden riktigt bra, i synnerhet om du väljer ett större väletablerat skidmärke. Väljer du ett mindre skidmärke kan det vara en bra idé att göra en ordentlig research genom att läsa recensioner, skidtester och liknande. En fördel med små skidmärken är å andra sidan att du ibland kan få personlig hjälp direkt från företaget med att välja längd.

Att välja skidor är litegrann som att välja bil. Först bestämmer du dig om du vill ha en SUV, kombi, minibuss eller sportbil, därefter väljer du vilket bilmärke du föredrar.

Det finns en uppsjö av olika skidtyper idag och det är så mycket mer än längden som avgör en skidas egenskaper, exempelvis svängradie, rockerprofil, flex och liknande. Det går att dela in och definiera skidor i all oändlighet men för att göra det begripligt och tydligt så har vi valt att dela in alpina skidor i sex övergripande kategorier. Inom varje kategori finns därefter undergrupper i olika prisklasser.

 • Pistskidor
 • All mountain skidor
 • Offpistskidor
 • Parkskidor
 • Topptursskidor
 • Nybörjarskidor

För de yngre skidåkarna har vi tagit fram en guide för välja rätt längd på barnskidor. Vi har även en guide för dig som funderar kring vilken längd på snowboard du ska ha.

Om du vill jämföra skidor från olika fabrikat är det viktigt att du jämför samma typ av skida. Det finns ingen mening att jämföra en pistskida med en offpistskida, det säger ingenting om skidmärket i sig. Det är som att jämföra en Ferrari med en Volvo. Jämför familjebilar och sportbilar för sig och jämför smala respektive breda skidor för sig, punkt.

Denna mall är utvecklad för att hjälpa dig att få fram din ungefärliga skidlängd på ett enkelt sätt. Observera dock att resultatet inte är exakt utan endast en vägledning. Dina personliga preferenser och önskemål spelar givetvis också en viss roll när du väljer skidlängd.

När det kommer till tycke och smak bör du dock vara medveten om vilka egenskaper som en längre respektive kortare skida faktiskt kan ge. Precis som vi nämnt tidigare så är det flera faktorer än bara längden som är avgörande men det finns några övergripande tumregler när det kommer till skidlängd.

En kortare skida upplevs ofta som smidig och lättsvängd och passar därför bra exempelvis till ovana skidåkare eller dig som som åker mycket i skogen eller på liknande ställen. En längre skida däremot  upplevs i regel stabil och trygg när det går fort och är därför lämplig till duktiga åkare samt för offpiståkning på stora fält med mera.

Det finns flera liknande exempel; en parkåkare som åker mest i små hopp och kör rails kan med fördel både välja en kortare och mjukare skida i jämförelse med något som hoppar riktigt stort. Och gillar du stora skärande svängar i branta backar så bör du välja en längre skida än om du föredrar snäva svängar i flack terräng. Går du ofta på topptur? Då spelar förstås vikten en avgörande roll vilket kan vara en anledning att välja en kortare skida, eventuellt med en viss bekostnad på skidans egenskaper utför. Allt beror på vad du prioriterar.

Skidlängdsguide - få fram rätt skidlängd

1. Vikt

2. Åkförmåga

3. Terräng

4. Typ av skidaSkidlängd: Denna längd är en guide. Välj denna längd eller någon i närheten av den.

Tillbaka till guiden. Starta med att hitta motsvarande centimeterlängd för din vikt. Lägg därefter till x antal centimeter beroende på åkförmåga, aggressivitet, underlag och typ av skida.

1. Vikt

Kg: < 47 48-52 53-58 59-65 66-73 74-82 83 >
Skidlängd cm: 140 145 150 155 160 165 170

2. Åkförmåga/aggressivitet

Kan åka i de flesta preparerade backar i låga farter.+ 0 cm Kan åka i alla väl preparerade backar i olika farter.+ 5 cm Kan åka i alla backar i alla snöförhållanden i höga farter.+ 10 cm

3. Terräng

Oftast i preparerade backar och hård snö.+ 0 cm Oftast off pist eller i mjuka snöförhållanden.+ 5 cm

4. Typ av skida

– Pist + 2 cm
– Park + 2 cm
– Topptur + 2 cm
– Nybörjare + 2 cm
– Storslalom (pist) + 10 cm
– All mountain + 10 cm
– Offpist + 12 cm

Total = Denna centimeterlängd är en guide. Välj denna längd eller någon i närheten av den. Personligt tycke och smak kan också tillåtas spela en viss roll.

Total = Se denna centimeterlängd som en vägledande guide. Välj denna längd eller någon i närheten av den. Personligt tycke och smak kan också tillåtas spela en viss roll.

Exempel på hur du kommer fram till vilken skidlängd som passar:

 1. Vikt/skidlängd centimeter: Du väger 80 kg och hamnar i första steget i ruta 74-82 kg. Därefter följer du rutan nedanför och ser att du då startar på 165 cm.
 2. Åkförmåga/aggressivitet: Här får du ta ställning till din åkförmåga. Du hamnar i detta exempel i rutan längst till höger (kan åka i alla snöförhållanden i höga farter) där det står +10 cm. Till dina tidigare 165 cm lägger du då till 10 cm och är nu uppe på 175 cm.
 3. Terräng: I vilken terräng åker du oftast? Du väljer exempelvis rutan längst till vänster (kan åka i de flesta preparerade backar och hård snö) där det står + 0 cm. Alltså kvarstår dina 175 cm i det här läget.
 4. Typ av skida: Till slut väljer du typ av skida. Om du vill ha en all mountain-skida lägger du slutligen till 10 cm på dina 175 cm och får därmed slutresultatet 185 cm.

 Mallen väljer en lämplig längd att utgå ifrån när du väljer skidor. Om du sedan föredrar 5 cm längre eller 5 cm kortare skidor än mallen anger spelar mindre roll. Mallen ger dig åtminstone en indikation på hur långa skidor du bör välja. Och kom ihåg att det allra bästa är alltid att testa skidorna innan köp, då har du möjlighet att testa flera olika längder och jämföra dessa med varandra.

Att välja rätt skidorMidjemått, rocker, spann, längd, flex – där har du några av faktorerna som kan vara bra att ha koll på inför ett skidköp. I den här guiden benar vi ut begreppen.

Text: Ola Rockberg & Petter Elfsberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.