Välj rätt längd på dina alpina skidor

När carving intog marknaden på 1990-talet började det tillverkas en mängd olika typer av skidor i olika längder. För att ta reda på vilken skidlängd du ska ha räcker det inte med en standardformel för alla olika skidtyper. Freeride hjälper dig att välja rätt längd på dina alpina skidor.

För att hitta rätt längd krävs faktiskt att du tar hänsyn till ganska många parametrar. Du bör bland annat tänka på:

 • din vikt
 • din åkskicklighet
 • om du åker i eller utanför pisten
 • om du åker fort eller långsamt
 • vilken typ av skidåkning du föredrar

Innan du väljer skidlängd är det lämpligt att bestämma vilken skidtyp du vill ha, och med skidtyp menar jag inte skidmärke. Alla skidmärken har nämligen olika skidtyper i sitt sortiment. Det är betydligt viktigare att i första hand bestämma sig för skidtyp än för skidmärke. Idag finns egentligen inget dåligt skidmärke på marknaden, så märket du väljer beror mer på tycke och smak än på något annat. Att välja skidor går att jämföra med att välja bil. Först bestämmer man sig för biltyp: sportbil, jeep, combi eller något annat. Sedan avgör man vilket bilmärke det blir.

Dagens skidmärken har alla flera olika skidtyper i sitt sortiment. För att kunna jämföra skidtyper från olika märken behöver man dela in skidorna i olika grupper. Alpina skidor kan vi dela in i nedanstående grupper: (De olika skidgrupperingarna är inte rangordnade på något sätt. De representerar bara olika sätt att åka skidor på. Inom varje grupp finns sedan undergrupper i olika prisklasser.)

 • PISTSKIDOR
 • ALLMOUNTAIN
 • OFFPIST
 • PARK
 • TOPPTURSKIDOR
 • NYBÖRJARSKIDOR

För de yngre skidåkarna har vi tagit fram en guide för välja rätt längd på barnskidor. Vi har även en guide för dig som funderar kring vilken längd på snowboard du ska ha.

Om du vill jämföra olika skidmärken är det av största vikt att du jämför samma skidtyper. Du bör alltså jämföra pistskidor från ett fabrikat med pistskidor från ett annat. Att jämföra offpistskidor från ett fabrikat med tävlingsskidor från ett annat blir som att jämföra päron med äpplen.

En mall är utvecklad som du kan följa i några enkla steg för att ta reda på din ungefärliga skidlängd. Det du ska vara medveten om är att den inte ger någon exakt vägledning. Den talar bara om ungefär hur långa skidor du bör ha. De personliga önskemålen spelar också in när du väljer skidlängd. En annan sak som också är viktig om mallen ska kunna vara rättvis är att du måste vara ärlig när du följer de olika stegen.

Börja med att hitta motsvarande centimeterlängd för din vikt. Lägg till det antal centimeter som gäller beroende på din åkförmåga, aggressivitet, underlag och vilken typ av skida du vill ha.

1. Vikt

Kg < 47 48-52 53-58 59-65 66-73 74-82 83 >
Skidlängd cm 140 145 150 155 160 165 170

2. Åkförmåga/aggressivitet

Kan åka i de flesta preparerade backar i låga farter.+ 0 cm Kan åka i alla väl preparerade backar i olika farter.+ 5 cm Kan åka i alla backar i alla snöförhållanden i höga farter.+ 10 cm

3. Terräng

Oftast i preparerade backar och hård snö.+ 0 cm Oftast off pist eller i mjuka snöförhållanden.+ 5 cm

4. Typ av skida

– Pistskidor + 2 cm
– Parkskidor + 2 cm
– Topptursskidor + 2 cm
– Nybörjarskidor + 2 cm
– Storslalom (pist) + 10 cm
– Allmountain + 10 cm
– Offpist + 12 cm

Total = Denna centimeterlängd är en guide. Välj denna längd eller någon i närheten av den. Personligt tycke och smak kan också tillåtas spela en viss roll.

Så här kom jag fram till vilken skidlängd som passar mig:

1. Vikt/skidlängd centimeter: Jag väger 80 kg och hamnar i första steget i ruta 74-82 kg. Där följer jag rutan nedanför och ser att jag startar på 165 cm.

2. Åkförmåga/aggressivitet: Här tar jag ställning till min åkförmåga. Jag hamnar i rutan längst till höger där det står +10 cm. Till mina tidigare 165 cm lägger jag till 10 cm och får 175 cm.

3. Terräng: I vilken terräng åker jag oftast? Jag väljer rutan längst till vänster där det står + 0 cm. Alltså kvarstår mina 175 cm i det här läget.

4. Typ av skida: Till slut väljer jag typ av skida. Jag åker på en allmountainskida och då lägger jag till 10 cm till mina 175 cm och får som slutresultat 185 cm

Mallen väljer en lämplig längd att utgå ifrån när du väljer skidor. Om du sedan föredrar 5 cm längre eller 5 cm kortare skidor än mallen anger spelar ingen roll. Mallen har i alla fall gett dig en indikation på hur långa skidor du bör välja.

Ola Rockberg
http://www.skidlararlinjen.com

Skidlängdsguide – få fram rätt skidlängd

1. Vikt

2. Åkförmåga

3. Terräng

4. Typ av skida


Total = Denna centimeterlängd är en guide. Välj denna längd eller någon i närheten av den.

Guide av Ola Rockberg. Javascriptformulär av Max Wenzin.

Att välja rätt skidorMidjemått, rocker, spann, längd, flex – där har du några av faktorerna som kan vara bra att ha koll på inför ett skidköp. I den här guiden benar vi ut begreppen.

Text: Ola Rockberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.