Köpguide: Att välja rätt snowboard

Skall du köpa en ny snowboard? Är det din första eller skall bara uppgradera eller köpa en ny? Här skall vi försöka svara på alla frågor som ställs gång på gång så att ni kan köpa den perfekta snowboarden för just dig direkt.

Steg ETT är att veta längd, vikt och skostorlek på sig själv.

Steg TVÅ är att veta var man kommer att åka: pist, off-pist, park, allround, bara rails…etc.

Steg TRE är att veta vilken kapacitet man har: nybörjare, okej, bra eller superbra.

Steg FYRA är att veta hur pass mycket man kommer att åka.

STEG 1

Längd på snowboardbrädan

Skall du jibba, åka park, bonka, hoppa och snurra massor ta c:a 20-30cm kortare än din egen längd (”under hakan”).
Ex. Du är 180cm – du skall ha en snowboard som är ca: 150-160cm.

Skall du åka allround med lite hopp och lite off-pist men mest i pisten så tar du c:a 15-20cm kortare än din längd (”till hakan”).
Ex. Du är 180cm – du skall ha en snowboard som är 160-165cm.

Skall du åka mycket off-pist, lössnö och lite pist men ingen park så tar du ca: 10-15cm kortare än din längd (”till näsan”).
Ex. Du är 180cm – du skall ha en snowboard som är ca: 165-170cm lång.

Vikt

Gillar du hårda brädor, ta då och köp en hård bräda. Gillar du mjuka brädor, ta då och köp en mjuk bräda. Det är lättare att åka fort i pisten med en hård bräda och det är lättare att jibba, raila och åka i parken med en mjukare bräda. Åker du aggressivt så kör du en hårdare bräda och hårdare bindningar, åker du lugnare så skaffa dig en mjuk och skön bräda. Generellt så finns viktspecifikationer för samtliga modeller om brädmärket är seriöst.

Skostorlek

Skorna har stor betydelse för din åkning och ditt allmänna välmående så jag skall försöka att berätta lite om skorna.

1. Det är skorna som är det viktigaste ”plagget” i hela din snowboardutrustning oavsett vad någon annan säger eller tycker.
2. Många köper för stora skor och får ett dåligt hälgrepp vilket förstör hela åkningen.
3. Dyra skor ÄR skönare och bättre är billiga skor.
4. Har du lite pengar: köp ett par dyra skor och hyr bräda på plats.
5. Håller dina fötter på att växa så köp dyra skor iallafall för att det är högre andrahandsvärde på dom.
6. Har du inte råd att köpa dyra skor och dina fötter växer så se till att köpa rätt storlek.

Hur köper man rätt storlek?

Strunta i alla guider på alla sidor du sett för de stämmer oftast inte – jag har blivit mäkta förvånad många många gånger.

1. Mät dina fötter
Ex. mina fötter är 27,3cm långa.

2. Ta med dig de strumpor du kommer att åka i. Helst specifika snowboardstrumpor, och ja de är mycket skönare att åka i snowboardstrumpor än andra vanliga ”alpinstrumpor”.

3. Testa med dina egna strumpor på dig och se till att ha tid när du testar dina snowboardskor.

Hur skall du testa dina snowboardskor?

1. Ha tid (c:a 15-20 minuter per modell).

2. Knyt upp hela skon så att du slipper trycka ned fötterna och se till att du inte har några knölar på strumpor eller underställ vid smalbenen.

3. Ställ dig upp med den oknutna skon på foten och ”knacka” ned hälen ordentligt och stå sedan kvar med hälen på skon i golvet.

4. Knyt innerskosnörningen (om det finns en sådan), spännena eller det som finns till innerskon ordentligt!

5. Knyt nedifrån hela vägen upp och se till att det blir ett jämt tryck.

6. Gör detta på båda skorna.

7. Ställ dig nu upp, böj på knäna och vicka på tårna. Tån skall nudda lite längst framme i innerskon nu när skon är ny och ”hård”.

8. Gå omkring i 10 minuter (ja i tio minuter så att innerskon blir varm och börjar att forma sig runt din fot) och du kommer att känna att du får mer och mer plats i skon och att innerskon kommer att bli mjukare. När du efter c:a 10 minuter böjer på knäna skall du känna att du fått ungefär 2-4mm mer plats i skon.

9. Känner du inte att du har c:a 2-4mm plats för tårna i en bra knuten sko efter detta så har du fel sko (storlek, modell eller märke).

10. Skon skall naturligtvis inte klämma på sidorna, runt tårna eller dylikt.

…….

När skor sitter perfekt så skall man inte kunna gå omkring utan att tårna tar i längst framme. Kom ihåg att skon skall sitta perfekt när du åker i backen med ett perfekt hälgrepp så att du slipper att spänna bindningarna enormt hårt eller snöra sönder blodcirkulationen i fötterna, inte att skon skall sitta bra när du skall gå och köpa en snickers och en coca cola.

Ett perfekt hälgrepp gör att du kan slappna av i foten, det gör också att du kan spänna dina bindningar lite lösare och bibehålla en bra cirkulation i fötterna. Det gör också att du slipper knyta dina skosnören superhårt och börja frysa om fötterna eller får domningar. Allt blir mycket bättre med en perfekt passform på skorna.

Hur skall skon sitta på brädan då? Och vilken bredd skall jag ha för att det skall funka?

Bredden på snowboardbrädan

Skon SKALL sticka ut på sidorna av brädan men inte mer än 1-2 cm. Hälkappan på dina bindningar sticker ju ut en bit men samtidigt så är ju din sko formad på så sätt (på sulorna) att de har en böj som gör att de kan sticka ut lite utan att de tar i snön när du svänger. Detta är ju så olika beroende på vilken storlek man har på skorna och vilken stance (vinkel på bindningarna och avståndet mellan bindningarna) man har.

Jag brukar sätta fast bindningen på brädan med skorna i, trycka ned stålkanten i golvet och vinkla brädan och se när det tar i. Har man 45grader utan att bakkappan eller tårna nuddar golvet så brukar det funka.

Annars har du här en snabb och enkel måttstock.

Skostorlek vs. Midjemått (på brädan)40 – 24,0 till 24,3
41 – 24,4 till 24,7
42 – 24,8 till 25,1
43 – 25,2 till 25,5
44 – 25,6 till 26,0
45 – 26,1 till 26,5
46 – 26,6 till 27,0
47 – 27,1 till 27,5
48 – 27,6 till 28,0
Ex. Jag har 42½ i skor (US 9, Eur 27,5). Min bräda är 24,8 cm bred i midjan och jag kör med -12 / +24 i stance med 50cm mellan bindningarnas mitt.

Stance för nybörjare bör vara positiva för att underlätta svängarna. Ex. +15 / + 27

Stance för de som gillar att åka switch kan vara följande Ex. -15 / +18

Hur brett skall man stå?

Ett generellt mått är: Mät från ditt knä ner till hälen och ta detta mått och använd det till din stancebredd.
Ex. Mitt mått från knä till häl är 50cm – jag åker med 50cm mellan bindningarnas mitt.

Står du bredare kommer du att ha något bättre balans med det kommer att vara svårare att snurra, står du smalare kommer du att ha något sämre balans men det kommer att vara lättare att snurra.

STEG 2

Vart skall du åka?

* Park, jib och bonk, lite hopp å massa snurr = kort mjuk bräda.

* Allround, pist och kanske lite lite park = mellanlång och mellanhård bräda.

* Pist och off-pist = längre å hårdare bräda

STEG 3

Vilken åkstil har du?

Åker du fort och hårt, flyger långt, hoppar högt och är en aggressiv åkare skall du ha en hårdare bräda vilket innebär ett hårdare flex i träkärnan. Inklusive: glasfibern, eventuella kolfiberinlägg mm.

Åker du mellanfort, hoppar lite, flyger lagom och åker mest pist men lite off-pist och kanske en sväng i parken så skall du ha ett mellanhårt flex som gör att den inte släpper när du åker fortare men samtidigt är mjuk och skön att leka och jibba lite med.

Åker du långsamt är nybörjare eller gillar att jibba loss i parken så skall du välja en följsam och mjuk bräda som inte sprätter iväg när du kör dina butters i kickarna.

Här råder vi dig att vara ärlig mot dig själv och din åkstil. Många tenderar att förstora upp sin egen fart och kraft. Det straffar ingen annan än dig själv i slutändan.

STEG 4

Hur mycket åker du?

Man kanske inte behöver det värsta om man bara åker en vecka om året. Oftast så är dock de dyraste brädorna hårda och har ett hårt flex som är till för de mer aggressiva åkarna. Använd guiden så är jag övertygad om att du kommer lyckas med ett bra köp som du kan ha roligt med länge.

Lycka till!

Text: Kalle Nilsson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.