10 skidprylar som aldrig borde uppfunnits

Skidåkning och pryltokighet har alltid gått hand i hand. Den uppsjö av prylar som äntrat scenen för att sedan åka ut med huvudet före är många och att begränsa sig till 10 stycken är minst sagt svårt. Produkter som förutspåtts vara en succé för att sedan bli en dammsamlare finns det gott om. Här är några av dom. Vi listar några prylar som endast dansade en säsong eller kommer att göra det. Om än så väl. Årets julklapp hittar du inte i denna lista.

1. Head Mad Trix – den vändbara bindningen

När jibsporten var ännu yngre än den är nu, strax efter millenieskiftet lanserades denna snurriga pryl. Tanken med bindningen (och hela konceptet) var att ett par skidor genom att vända på bindningen på skidan skulle få dubbla användningsområden. Detta genom att skärningen på skidan inte var symmetrisk. Som ni alla förstår när ni kikar i bindningshyllorna hade detta inte samma effekt på konsumenterna som färdigskivat bröd eller dubbel-jappen. Varför inte? Jo det faktum, som de flesta skidåkare hade kunnat berätta innan denna bindning serietillverkades, att väääldigt få personer vill åka med ett bredare brätte bak än fram, även om de spenderar hela sin vakna tid i parken. Det blev inte bättre av att plattan som bar upp systemet vägde som en medelstor cementblandare.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. rabbit
  0
  rabbit | 2016-01-11 20:30          

  " Ingen som kan svenska här? Leach = fångrem"

  Leash = Fångrem (i skid och snowboardsammanhang)
  Leach = 'läckage' t.ex. som vid filtrering.

  vibrasjonsdempere är ju en lyckad produkt som man numera kan köpa löst och montera på vilka skidor man vill.
  http://www.volkl.com/us/skis/technology/uvo.html

  I övrigt så letar jag efter såna där "korsa-skidorna-stopp" som man monterade ovanpå skidorna mellan pjäxa och frambrätte i slutet av 70talet.
  Någon som har ett par liggande?
  Någon som vet vad det heter?
  Någon som vet vad det heter på tyska?

 2. Ashtraymofucku
  1
  Ashtraymofucku | 2016-01-11 14:31          

  Eeeeh okej, punkt 9? Powderleaches är typ ett måste i Japan, hände flera dagar i veckan att skidorna försvann under snön, om inte jag haft powderleaches då skulle jag och mina polare va några par skidor fattigare vid de här laget så NEJ det är inte något som inte borde ha uppfunnits, jag skulle säga att det är de viktigaste tillbehöret du har med dig till backen om du befinner dig i japan eller någonstans med sinnesjukt djup puder!

 3. Snowscootaddict
  0

  Rolog artikel för oss som varit med ett tag men kan inte hålla med riktigt på 8:an. Man dömer väl inte skidornas/brädornas åkegenskaper efter utseende , eller hur? Som snowboard eller monoski har en snowscoot en effektiv kantyta i en sväng men ändå döms som farlig och främmande.

  Efter snart 5 säsonger på olika sorts "stålbestar" kan konstatera att jag aldrig varit med eller sett en snowscoot olycka där fler än en person är inblandade. Vågar man inte luta och ställer ut fötter för att bromsa hör man till barnbacken för att lära sig hockey stopp och våga sätta scooten på kant, precis som på skidor eller snowboard.

  Ta hellre utmaningen att lära sig åka något nytt och utstickande än att låta bli skrämda av spekulationer ;)

 4. Timmm
  2
  Timmm | 2014-12-05 12:40          

  mycket uppskattat att denna artikel skrevs!

 5. la_grave
  0
  la_grave | 2014-12-05 10:32          

  Ingen som kan svenska här? Leach = fångrem. Och om Åre tagit bort det kravet på snowboardåkare är det bekaligt, jag drabbades av en spräckt skida (som lika gärna kunde ha varit en spräckt jag) i Tignes för massa år sedan när en fransk snowboardåkare tappade sin bräda i en svart backe och den träffade min skida, som gick av.

 6. HasseO
  1
  HasseO | 2014-12-05 00:33          

  Underbar artikel! Ett gott skratt! Listan på "must have"-prylar kan göras lång. Glömmer aldrig när dåvarande NK Ski på slutet 70-talet sålde "Bugabow snorkel"! Köpte in ett gäng dyksnorklar för 20 spänn styck, sprutlackade dem i guld flake och lanserade lössnö-snorkeln för 399:- . Såldes slut direkt - men syntes av naturliga skäl aldrig mer

 7. havreboll
  1
  havreboll | 2014-12-04 12:33          

  Hur kan du hata på puderleach... Tappade skidan utan dom på flera gånger i Japan speciellt en av gångerna har jag aldrig hittat den igen utan Ashtray och Co.

 8. sockerbiten2
  2
  sockerbiten2 | 2014-12-04 09:33          

  jibskate. XD

 9. ella_swan94
  1
  ella_swan94 | 2014-12-03 17:33          

  Ni som ska åka heliskiing i Kanada - använd powderleash annars är det stor risk att dagen blir förstöd och du blir fast en stund på berget! En vän tappade sin skida när vi åkte i Monashees, och den gled iväg under snön - spårlöst försvunnen. Lyckligtvis körde en annan i gänget på skidan så vi hittade den och kunde åka vidare men den hade lika gärna kunnat vara bortatill våren...

 10. JohanSundstrom
  0
  JohanSundstrom | 2014-12-03 14:53          

  Jaförfan! Powderleashes är ju grymt! Smådrygt att ta på och av, men när man väl tappar skidan i djupt puder är det guld! @Ashtraymofucku

 11. ett_Hund
  1
  ett_Hund | 2014-12-03 13:41          

  Puderleash för skidor känns ändå som en vettigare tanke än de "åk-leashar" som slao propsade på att snowboards skulle ha i en herrans massa år..

  Nu verkar man dock ha nyktrat till tillräckligt för att inse att de gör ungefär samma nytta som sombreros och flytvästar i liftar och utför berg.

 12. Ashtraymofucku
  2
  Ashtraymofucku | 2014-12-03 13:27          

  Sedan vill jag tillägga att om man ska spendera en säsong i Japan är puderleach ett måste, de har räddat mig och mina kompisars skidor vid ett flertal tillfällen, man har svurit och blivit förbannad på sig själv att man inte haft dem på de gånger man fått stå och gräva i timmar efter sin skida! Eller hur @JohanSundstrom ? ;D

 13. Ashtraymofucku
  2
  Ashtraymofucku | 2014-12-03 12:58          

  +1 på @CHjalmeby !
  Freeride är numera min mest besökta sida, ska tilläggas att jag då även gör ofantligt många besök på facebook var dag! Grymt jobbat hörni!

  "Är ungefär som att ha microvågsugnar som handskar. Säkert mycket varmare men samtidigt helt hopplöst."
  Haha så jävla bra metafor! :D

 14. CHjalmeby
  21
  CHjalmeby | 2014-12-03 12:48          

  Alltså freeride har fått sig ett sånt jävla uppsving! Sjukt roliga artiklar varje dag! Keep it up!!

 15. linder
  0
  linder | 2014-12-03 11:47          

  Rullband till liften håller jag delvis med om!

  Men på alla fasta liftar så är det ju skönt för att få upp farten på liften lite extra!
  Förstår dock verkligen inte varför dom byggde en ny fast lift i tegefjäll...

  Däremot är ju Rullband totalt värdelöst på kopplingsbara liftar!

 16. cookiedough
  2
  cookiedough | 2014-12-03 11:47          

  Rullband till liften: Kan ha högre fart på liften och sorterar ut de som ej kan åka lift på ett relativt harmlöst sätt.
  Vibrationsdämpere: Klassisk grej som definitivt är kult iaf. för mig, varje gång jag påträffar ett par skidor med denna funktion (senast 1,5 veckor sen på alpingaraget) så blir jag alltid lite gladare och min dag blir förgylld.