Skidtest: Extrem Final Opinion 118

Svenska Extrem har gjort en ny fet skida för alla freeriders där ute. Den heter ”Final Opinion 118” och vi har hårdtestat den nere i Alperna. Här är vårt omdöme. 

Vi har testat Extrem Final Opinion 118 från Åre Skidfabrik. Den största och fetaste skidan som just nu spottas ut ur pressarna från skidfabriken i Jämtland. En skida av det bredare slaget som är skapad för dig som har tänkt att utmana de stora bergen och inte är rädd för dagarna då snön dumpar och de branta bergen kallar.

Jag är på plats i Engelberg. Den lilla freeride-hålan i Schweiz där svenska freeride-proffs, proffsfotografer och svenska skidfarsor (som ofta tror de är lite bättre än vad kanske sanningen förtäljer), har kommit sen urminnes tider.

Hit har denna typ av människor vallfärdat för att antingen åka med de bästa, fotas de bästa eller tro sig vara de bästa. Skämt åsido, Engelberg är ett riktigt häftigt ställe som alla som intresseras av freeride-skidåkning borde besöka. Att få så högklassig och lättillgänglig offpistskidåkning, till nästan 100 procent helt liftburen och att kunna åka säsong efter säsong till detta relativt lilla system. Det talar helt för sig själv.

Nog om Engelberg! Jag är här för att prova dessa monster till skidor. Testlängden är 186 centimeter, skidorna görs för övrigt bara i just 186 cm och 194 cm, vilket säger en del om målgruppen.

Jag ska göra mitt allra yttersta för att svänga, hoppa, klämma och poppa på dessa skidor från Extrem och sedan försöka skildra min upplevelse av dessa skidor till er. Häng på!

Cliffhanger, innan vi drar igång. Lite mer om Extrem och Åre Skidfabrik: Grundarna Patrik och Stefan började med att bygga snowboards i föräldrarnas garage i Östersund redan 1981. De hade sett vad som hände borta i Staterna och tog snabbt efter. En tids snowboardtillverkning ledde 1998 till skidtillverkning och först 2011 köpte dagens ägare tillbaka varumärket Extrem från norska ägare.

Idag går verksamheten under namnet Åre Skidfabrik, där skidorna även designas, tillverkas och distribueras ifrån. Extrem står för ungefär hälften av skidorna som tillverkas i Åre Skidfabirk. Andra märken som görs av Åre skidfabrik är exempelvis SGN Skis, Stereo och Rocky Mountain Underground.

Om Extrem Final Opion 118: För vem?

Tillbaka till testet. Skidan vi ska fokusera på den här veckan är som sagt Extrem Final Opinion 118 är. Extrem ämnar tillägna denna skida till dig som letar efter den ultimata Big Mountain-skidan. Kanske ska du göra säsong i alperna och känner att du vill ha en skida som inte kommer göra dig besviken? Kanske ska du köra helikopterskidåkning i Kanada eller åka bottenlöst i Japan? Oavsett vad som exakt passar in på dig så är den här skidan byggd för de stora bergen och skidåkaren med avsikten att köra rejält och fartfyllt.

Konstruktion

Extrem Final Opinion 118 består av en mixad träkärna av poppel och paulownia. Detta ger en kombination av lätt vikt och lekfullhet, enligt tillverkaren. I skidans tip finner vi materialet Tubercomb (som Extrem kallar koroyd). Runt om denna koroyd ligger som ”hästsko” av racegummidämpning. Detta för att ge skidan en kombination av låg svingvikt och gummidämpning. Utöver detta består skidan Extrems vanliga val av material dvs:

– Prepreg glasfiber

– Isosport racebelag med grafit

– Extra tjocka stålkanter 2,2×2,3 mm

– Extra bred ABS sidoväggar 8,5 mm

Specifikation

Längder: 187 / 194 cm

Tip: 142 / 143 mm

Midja: 118 mm

Tail: 132 / 133 mm

Radie: 23 / 24,5 m

Vikt: 2000 / 2190 g

Monteringspunkt: True center -60 mm

Omdöme och tankar om skidan

Jag är på väg upp i gondolen första dagen i Engelberg. Det har snöat några dagar tidigare, men just nu är det strålande sol och endast några minusgrader. Det känns som om vi kommer få en fin vecka. Jag säger till mina vänner i gondolen att jag ska ta det lite lugnt i början och känna på skidorna och värma upp min stela rygg. Tio minuter senare står vi på toppen av Titlis och vänder skidorna ner för det legendariska glaciäråket Steinberg.

Kamerasvep över Final Opinion 118

Det är kall snö och lite uppkört sedan dagarna innan. Jag märker snabbt hur dessa skidor tar sig fram över och igenom de små snökullarna utan problem. Uppvärmningsåket från toppen till botten av Steinberg är inget jag rekommenderar för någon som inte varit i Alperna sedan innan pandemin. Väl nere är pulsen nästintill maxad och benen känns som spagetti. Hur ska jag överleva den här veckan?

När vi har druckit lite vatten glider vi vidare över Trübsee och sedan upp emot Jochpass. Här finns det extremt fina åk som är lättillgängliga från sittliften. Vi hoppar av liften, spänner pjäxorna och känner efter i benen.

Det känns relativt bra och framförallt extremt uppvärmt efter det första åket. Vi åker ner emot av ett av de finare åken. Åket inleds med det så kallade ”Långflyget”. Mina skidor tuffar på som ånglok i in-runnet och väl i luften känner jag mig som en stabilt lastad Hercules. Jag landar perfekt och åket tuffar på i full fart över den ojämna snön bort mot nästa hinder. Trots att jag bara åkt några få meter på skidorna känns de lätthanterade och just i dessa förhållanden när mjuka skidor brukar kännas jobbiga tuggar dessa monster igenom varje liten knöl och varje litet hål utan några som helst bekymmer.

Kompisarna som visar mig runt i Engelberg har en och annan skiddag mer i bagaget så det snålas inte på krutet när vi åker vidare över berget.

Under mitt andra åk hamnar vi, som av en slump, genast ovanför en klippa. En klippa som känns för stor, efter två säsonger av mysig svensk fjällåkning, men efter att bägge mina kompisar kastat sig obehindrat ut för den 5 meter höga droppet kan jag inget annat än att göra likadant. Jag fegar lite och landar lite kort. Stompar den hårda landningen men på grund utav min ringa försäsongsträning orkar jag inte stå på mina fötter. Jag ramlar omkull och börjar tumla nedför berget. Efter en eller två kullerbyttor är jag åter på fötter.

När tailen på skidorna stötar i snön liksom kickar den upp mig på fötter igen. Jag upplever att dessa skidor inte vill ligga och gnälla i snön. Dessa skidor vill gå stort och om du misslyckas hjälper dem dig tillbaka upp på benen. Som en trogen vän, som Alfred i Emil i Lönneberga som alltid finns där. Stor och stark, men ändå snäll och mjuk på något sätt.

Dagen fortlöper och ett par åk in känner jag verkligen hur jag har blivit ett med skidorna och jag upplever att jag kan gå hur stort jag vill och åka hur fort jag vill över den uppkörda offpisten. Jag känner tydligt hur den progressiva rocker-profilen är fint proportionerad och tar sig an det stökiga föret utan konstigheter. Det enda som kan stoppa mig nu är mitt eget förnuft.

Med big moutain-skidor i pisten

Dagarna går i Engelberg och med uteblivet snöfall och stigande temperatur riktar jag sakteligen in mig på att ge dessa bjässar ett försök i pisten.

Det är ju faktiskt som så att oavsett hur bra offpist-skidåkning du har tänkt att utsätta dig för och hur stora berg du än har tänkt skida, är det svårt att undvika att det blir ett och annat pist-åk.

Som gammal race-åkare upplever jag inga som helst problem att få den här skidan på kant. Stabiliteten i skidan gör att jag kan stå på i hög fart utan att den blir orolig. Samtidigt som den relativt låga svängradien gör den lättsvängd från kant till kant. Den har bra is-grepp när jag testar en snabb carve över ett isigare parti. Den har en bra förmåga att både vara stabil när jag håller stora svepande svängar i nästintill maxfart samt när jag på transportsträckorna kantar skidan som om det vore en slalomskida. Jag upplever den här skidan väldigt hängiven om du vågar utmana den.

En av mina dagar i pisten provar jag skidan utan att gen den all min kärlek och all min ansträngning. Då upplever jag den lite hoppig och svår att bibehålla kontrollen på. För att ge en bild av situationen då den känns lite svårhanterlig är när man kör väldig fort i pisten och inte står på i rena skär. Summa summarum är det här en tuff skida, men utmanar du den så kan du i gengäld lita på den till 100%.

Tiden går fort när man har roligt. Dagarna i Engelberg likaså och tyvärr får vi inte det där snöfallet som vi hade hoppats på in i det sista. Istället skiner solen och nätterna är kalla.

Den uppkörda snön blir bara hårdare och hårdare. Men vad gör det med dessa ånglok under fötterna. De sista dagarna utmanar vi oss själva och bränner av både Laub (det stora stygga åket man ser från byn), S-rännan och Adrenaline. Inte den mest harmoniska typen av skidåkning i vanliga fall och den blir inte mer harmonisk i de rådande förhållandena. Trots de isiga rännorna, mer än en vecka utan snöfall, och trots att Extrem Final Opinion är gjorda för puder, så måste jag säga att jag verkligen gillar skidan oavsett förhållanden. Från puder och njutbara storåk till branta och isiga rännor. Jag trivs bra oavsett och jag kan se att den här skidan skulle fungera nästam varje dag på berget. En skida som skulle kunna passa mina tre stereotypiska förutfattade Engelberg-besökare. En skida som skulle kunna passa både skidproffs, fotografer och skidfarsor/-morsor. På min lista skulle jag också vilja lägga till dig som har tänkt göra en säsong i Alperna eller varför inte Staterna? En skida att göra säsong på om man är sugen på stor åkning.

För- och nackdelar med Extrem Final Opinion 118

+ Snabb respons i både skärande sväng, men även i tekniskt krävande offpist. Trots sin vikt.

+ Extrem(t) stabil i höga farter (trots mjuk tip och tail).

+ Bra flyt i puder

+ Stilren och läcker design

+Lekfull om man vågar utmana den, men kräver sin åkare.

-Lite orolig i skärande sväng om man tvekar. Att ligga på skär och sen släppa trycket eller bromsa in. Då blir skidan instabil. Gäller att ladda på och inte vara rädd för att köra fort.

-Tung. Inget du skuttar runt och turar på. Men detta kan ju givetvis också vara en fördel vid tuffa förhållanden.

Betyg 4,5 / 5

Vem har testat?

Namn: Olle Stenbäck

Ålder: 27 år

Längd: 184

Vikt: 75 kg

Bakgrund: Före detta alpin tävlingsåkare som bytte race-lagg mot puderskidor. Spenderade sedan 3 säsonger skidåkandes utomlands på olika världsdelar. Senaste 4 säsongerna har universitetsstudier kombinerats med skidåkning i mesta möjliga mån.

Övrigt: Åker helst orört lättillgängligt puder men när inte det finns så är han inte feg att sätta på sig stighudarna och leta sig till den bästa snön. För stel för att kalla sig jibber men dammar av ett och annat litet trix ibland. Därav föredrar Olle relativt lätta men framförallt stabila skidor som ändå går att vara kreativ på.

Fler lagg som gillar friåkning och snö hittar du i vårt översiktliga skidtest bästa freeride skidor. Strax efter att detta test publicerades, körde vi ett test på de lätta och väl avvägda friåkningsskidorna Völkl Blaze 106.

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.