Bästa freeride skidor 2023
Du har bestämt dig: det är offpist som är din prioritering. Här är några av vinterns bästa skidmodeller i kategorin freeride.
Du är ingen velig och mjäkig all mountain-åkare. Du gillar offpist och det är där du kommer att vara mest. Med det sagt är det ju ändå så att du ibland kommer att åka i preparerade nedfarter. Ibland är lavinfaran för hög utanför pisterna, ibland är sikten minmal och ibland är snön helt enkelt crap. Din ultimata skida är en friåkningsskida, eller en freeride-skida som de säger over there och även här hemma i Svedala numera.
Du ser dessutom vårslask och uppkörda backar mer som en tillgång snarare än någonting dåligt, och då hjälper de lite bredare friåkningsskidorna dig. Du är medveten om att de där snuskigt djupa dagarna med lössnö som kittlar dig ända upp i näsborrarna blott är en handfull per säsong, och för dessa dagar är det inte värt att ha en megabred, lite mjukare dedikerad offpistskida.
På den hårfina gränsen mellan all mountain- och offpistskidor ligger friåkningsskidorna och balanserar någonstans mellan 100 mm upp till omkring 110 mm midja, ge det någon millimeter upp eller ner. Är du mer av en piståkare som kanske ska åka lite offpist, sluta läsa denna artikel och läs om årets bästa all mountain-skidor istället.
Under testet har vi lagt en köpguide där vi förklarar mer om vad en freeride skida är.
-
Bästa freeride skidorna
- 1. Fischer Ranger 108
- 2. K2 Reckoner 112
- 4. Extrem Fusion 105 Carbon
- 5. Rossignol Sender 104 Ti
- 7. Salomon QST Blank
- 8. Atomic Bent 110
- 9. Black Diamond Impulse 104
- 10. Extrem Fusion 105 Reload
- 6. Salomon QST 106
- 11. Völkl Blaze 106
- 12. Black Crows Ferox Freerbird
- 13. Faction Prodigy 3
- 14. Line Sakana
- Jämförelse av freeride skidor
- Om skidtestet
-
Köpguide freeride skidor
- Vad är en freeride-skida?
- Vad är det som är bra med en freeride-skida?
- Vad är det som är dåligt med en freeride-skida?
- Hur bred är en freeride skida?
- Varför ska jag inte bara stirra mig blind på freeride segmentet?
- Varför ska jag inte stirra mig blind på skidor överhuvudtaget?
- Vilka bindningar ska jag ha på ett par freeride lagg?
- Måste jag köpa nya friåkningsskidor?
- Hur är en freeride skida konstruerad och vilka material är det som gäller?
- Vad är det för skillnad mellan dam och herr?
- Hur långa freeride-skidor ska jag ha?
- Vilken svängradie ska jag ha?
- Rocker och spann, vad spelar det för roll?
- Vad är flex och vad gör det för skillnad egentligen?
- Film om freeride-skidor plus och minus
Skidor som vi teståkt tidigare och som är oförändrade inför 2023 bortsett från grafiken får också vara med i detta test då vi anser att de fortfarande är relevant. Så, utan vidare omsvep – här är hela 14 freeride-skidor att spana in! Skidorna är sorterade efter betyg från våra teståkare, bäst först.
Bästa freeride skidorna
1. Fischer Ranger 108
Längder: 171, 178, 185 och 192 cm)
Mått: 143-109-134 mm (@185 cm)
Radie: 18 meter (@185 cm)
Vikt: 2120 g (@185 cm)
Om skidan: Ranger 108 är Fischers nyutvecklade version av den tidigare tvådelade Ranger-serien. Skidan är ett resultat av 30 månaders produktutveckling där både atleter, säljare och ingenjörer har tyckt till. Fischer själva beskriver skidan som både kraftfull och lekfull, och menar att just denna variant gör sig allra bäst i djupt puder.
Skidan har en kärnkonstruktion av poppel och bok, freeski rocker och Shaped Ti; vilket innebär en slags förstärkning som ger ett optimalt grepp och en stabilare sväng. Produkten är helt utvecklad och producerad i Europa och förutom ett noga urval av naturmaterial består den även av en hel del återvunnet material för att sträva efter minimalt avtryck.
Omdöme:
– Rent prestandamässigt skulle jag vilja säga att detta är en skida för dig som vill ha motprestation och snabb respons i sväng, vill kunna flexa med en och annan cruise i pist mellan offpist-åken, men som ändå föredrar att hålla sig i opreparerad terräng. Om man istället föredrar att primärt hålla sig i pist, men ibland fara ut i terräng, är nog Ranger 96:an eller 102:an bättre varianter att snegla mot, säger Emma Lerider Harrysson.
– Även om man primärt håller till i svenska fjäll där snön i regel inte kommer upp i samma nivåer som Alperna tycker jag att Fischer Ranger 108 är ett solklart förstahandsval för den mer avancerade åkaren som vill investera i ett par nya lagg inför vintern. Att åka skidor är kul, men blir på något sjukt sätt ännu roligare med ett par Ranger 108 under fötterna.
Betyg: 5/5
Mer information: läs hela recensionen av Fischer Ranger 108.
2. K2 Reckoner 112
Längder: 177, 184 och 191 cm
Mått: 136-112-127 mm
Radie: 22,90 meter (@184 cm)
Vikt: 2040 gram (@184 cm)
Om skidan: K2 Reckoner är en freeride-skida med träkärna av asp och gran som är förstärkt med kolfiber och glasfiber. Reckoner är mer lekfull än exempelvis den metallförstärkta Mindbender-serien och detta är också skidan som ska ersättare gamla Shreditor 112. Reckoner 112 har traditionellt spann under foten och rocker i tip och tail samt ett slags kolfibernät som varierar i densitet över skidan vilket gör den hårdare under foten.
Omdöme: Trots att midjan mäter 112 millimeter så upplevs inte Reckoner 112 som stor och trög. Tvärtom så är denna skida välbalanserad, enkel att få in i sväng och lagom mycket dämpad. Dessutom känns vikten låg för en i sammanhanget så pass stor skida. Skidorna känns lättåkta och oväntat greppiga även på hårt före. Reckoner 112 är helt enkelt en oväntat bra skida som passar svenska förhållanden förvånansvärt bra.
Betyg: 5/5
Mer information: läs hela recensionen av K2 Reckoner 112.

3. Extrem Final Opinion 118
Längder: 187 och 194 cm
Mått: 142-118-132 mm (@187 cm)
Radie: 23 meter (@187 cm)
Vikt: 2000 gram (@187 cm)
Monteringspunkt: True center -60 mm
Om skidan: Denna skida är byggd för de stora bergen och skidåkaren med avsikten att köra rejält och fartfyllt. Extrem Final Opinion 118 består av en mixad träkärna av poppel och paulownia. Detta ger, enligt tillverkaren, en kombination av lätt vikt och lekfullhet. I skidans tip finner vi materialet Tubercomb (som Extrem kallar koroyd). Runt om denna koroyd ligger som en ”hästsko” av racegummidämpning. Detta för att ge skidan en kombination av låg svingvikt och gummidämpning. Utöver detta består skidan Extrems vanliga val av material, det vill säga: Prepreg glasfiber, Isosport racebelag med grafit, extra tjocka stålkanter (2,2×2,3 mm) samt extra breda ABS sidoväggar (8,5 mm).
Omdöme:
– Jag gillar verkligen skidan oavsett förhållanden. Från puder och njutbara storåk till branta och isiga rännor. Jag trivs bra oavsett och jag kan se att den här skidan skulle fungera nästan varje dag på berget. En bra skida att göra säsong på om man är sugen på stor åkning, säger Olle Stenbäck
– Extrem Final Opinion ger snabb respons i både skärande sväng, men även i tekniskt krävande offpist, trots sin vikt. Skidan är också extremt stabil i höga farter, trots en mjuk tip och tail, och det flyter bra i puder. Jag skulle säga att den är lekfull om man vågar utmana den, men skidan kräver sin åkare.
Betyg: 4,5/5
Mer information: läs hela recensionen av Extrem Final Opinion 118.
4. Extrem Fusion 105 Carbon
Längder: 172, 179 och 186 cm
Mått: 136-105-124 mm (@186 cm)
Radie: 21 meter (@186 cm)
Vikt: 1750 gram (@186 cm)
Om skidan: Fusion 105 Carbon ska enligt Extrem själva vara den ultimata allround-skidan och är konstruerad med två lager förimpregnerad kol- och glasfiber samt en träkärna av poppel och paulownia. Dessutom har Fusion 105 Carbon materialet koroyd i tip och tail. Rockerprofilen är progressiv och skidan har ett traditionellt spann på 2-3 millimeter under foten.
Omdöme: Trots att detta är en lätt skida så är den riktigt stabil och klarar hög fart utan att bli orolig, sannolikt tack vare kolfiber-konstruktionen. Samtidigt upplevs Fusion 105 Carbon som lättsvängd vilket gör att denna skida passar bra till det mesta, precis som tillverkaren också själv hävdar. Skidan är relativt styv vilken kan vara en fördel i hög hastighet men när det kommer till lekfullhet så finns mer att önska, även om det kan vara en smaksak.
Betyg: 4.5/5
Mer information: läs hela recensionen av Extrem Fusion 105 Carbon.
5. Rossignol Sender 104 Ti
Längder: 164, 172, 178 och 186 cm
Mått: 138-104-128 mm (@178 cm
Radie: 18 m (@178 cm)
Vikt: 1900 g (@178 cm)
Om skidan: Rossignol är franskt, men Sender 104 Ti är byggda i Spanien och är fullmatad med tekniska specifikationer. Inuti hittar vi en träkärna av paulownia – ett relativt lätt träslag – som i dessa skidor dessutom har en PEFC-märkning. Vilket i klartext innebär att materialet är del av Rossignol`s “ECO-Conception”, där bland annat återbruk av råvaror maximeras samtidigt som miljöpåverkan vid produktion minimeras (formellt definierat i PEFC/14-35-00477).
Sender 104 Ti är förstärkt med titanal för bättre stabilitet vilket också är nytt för denna modell i jämförelse med tidigare upplaga av Sender 104. 2023-års modell har också försetts med en uppdaterad rockerprofil, som enligt tillverkaren ska ge en mer exakt svängstart. I praktiken har skidan en tydlig rocker fram, traditionellt spann under foten och vid skidans tail finns en lätt rocker/rise. Sender 104 Ti har dock inte twintip.
Slutligen så är Sender 104 Ti konstruerad med en hel del gummi, vars uppgift är att minska eventuella vibrationer. Dessutom har man porös komposit i fram- och bakända, vilket minskar den totala vikten, samt svingvikten (mindre massa längst ut i ändarna att få runt i sväng), som i sin tur ska göra skidan enklare att manövrera.
Omdöme:
– Summa summarum är detta en riktigt bra och allmountain-/freeride-skida. Rossignol Sender 104 Ti är lättsvängd och kvick trots sina relativt breda mått vilket gör att detta är en bra skida för dig som prioriterar att ta dig fram friktionsfritt även när underlaget har blivit stökigt – oavsett om det är i eller utanför preparerad pist, säger Petter Elfsberg.
– När farten och krafterna ökar så är Rossignol Sender 104 Ti inte riktigt lika stabil som förra vinterns testfavorit Norse The Enduro. Men jag kan definitivt rekommendera denna skida till någon som planerar att köpa ett par skidor som ska täcka hela säsongens varierade underlag.
Betyg: 4,5/5
Mer information: läs hela recensionen av Rossignol Sender 104 Ti.
7. Salomon QST Blank
Längder: 178, 186 och 194 centimeter
Mått: 138-112-127 (@186 cm)
Radie: 15, 17 och 18 meter
Vikt: 2100, 2250 och 2450 gr
Om skidan: Salomon QST Blank lanserades till säsongen 2021/2022 och inför säsongen 2022/2023 så är skidans konstruktion oförändrad. Inuti denna skida hittar vi en träkärna av poppel som är förstärkt med kolfiber i tip och tail samt metall där bindningen fästes.
QST Blank har traditionellt spann under foten och har utrustats med en väl tilltagen rocker i både tip och tail. Skidans bredaste punkter sitter långt in på skidan vilket gör att QST Blank inte är speciellt bred i sitt brätte trots den i sammanhanget snäva radien på 17 meter i testlängden 186 centimeter.
Omdöme:
– Salomon QST Blank är en fantastiskt lekfull, kvick och lättåkt skida. Den är som gjord för dig som vill sladda runt i stökig terräng så som pudertäcka kuddformationer eller slaskiga vårpucklar. QST Blank är smidig trots väl tilltagna mått vilket talar för att Salomon har skött sitt jobb i jakten på den perfekta skidan, säger Petter Elfsberg,
– Du som letar efter en hård och stabil charger-skida som går som tåget bör antagligen se dig om efter något annat och den relativt korta radien på 17 meter är väl en smaksak? Salomon QST Blank är riktigt snabb i sidled – gillar du det är en den underbar.
Betyg: 4,5/5
Mer information: läs hela recensionen av Salomon QST Blank.
8. Atomic Bent 110
Längder: 172, 180 och 188 cm
Mått: 133-110-124 mm (@180 cm)
Radie: 18 m (@180 cm)
Vikt: 1750 g (@180 cm)
Om skidan: Atomic Bent 110 är byggd av en lätt träkärna av poppel. Enligt Atomic har just poppel valts för att optimera skidans vikt utan att offra något när det kommer till dämpning och stabilitet.
Skidan har en så kallad “Dura Cap Sidewall” från belaget till ovansidan av skidan. Tanken med den här konstruktionen är att optimera en kontrollerad kraftöverföring och få ett bra kantgrepp. Vidare är den rundade formen av ”Dura cap” slitstark och håller bättre mot slag och märken.
Sedan ett antal år tillbaka har Atomic designat sina freeride-skidor med en så kallad ”HRZN Tech” för tip och tail. Den här konstruktionen har en fasad tip och tail som ger 10% mer yta utan att lägga till någon ytterligare bredd eller vikt på skidan. Atomic menar att det här ger skidan fantastiskt flyt i djup snö och en mer ”avslappnad” tip och tail som inte hugger fast lika lätt i knixiga situationer. Atomic säger också att det här skapar en mer lekfull skida med progressiv prestanda som utgör den ultimata designen för freeride- och freestyle-åkare.
Omdöme:
– Summan av kardemumman. Jag har provat Bent 110 under väldigt glassiga vår-förhållanden. Enligt min åsikt är det här en lekfull skida som jag personligen har väldigt kul på. Allt från park, till pist, till slushig offpist. En skida som gör sig väldigt bra vid tillfället då jag provar den. Som nämnt tidigare svänger den bra i pisten, men den blir lite orolig i högre farter. Vill man ha en stabil planka som du verkligen kan kötta på med, så hade jag valt en annan friåkningsskida (fler skidtester kategori freeride). Vill du istället ha en ny lekkamrat så kan du skratta dig hela vägen ner till afterskin på ett par Bent 110., säger Olle Stenbäck.
Betyg: 4/5
Mer information: läs hela recensionen av Atomic Bent 110.
9. Black Diamond Impulse 104
Längder: 165, 172, 179 och 186 cm
Mått: 137-104-124 mm (@186 cm)
Radie: 19 meter (@186 cm)
Vikt: 1990 gram (@186 cm)
Om skidan: Black Diamond Impulse är en ny serie skidor som kommer lanseras inför till vintern som kommer i flera olika bredder. Enligt Black Diamond själva så är detta lekfulla skidor med kortare svängradie än gamla Boundary och ska vara tänkt att fungera på hela berget. Impulse 104 har en träkärna av poppel och är inte förstärkt med någon metall alls. Impulse 104 har en relativt väl tilltagen rocker samt traditionellt spann under foten likt de flesta freeride-skidor har.
Omdöme: Detta är en utmärkt friåkningsskida som fungerar i så väl liftsystemet som på fjället långt bortom civilisationen. Skidan fungerar riktigt bra till det mesta, möjligtvis förutom stenhård piståkning (vilket säger sig själv med tanke på bredden). Kortfattat så är Impulse 104 enkel att manövrera utanför pisten och är stabil oavsett före, vilket gör detta till en rolig skida som inte bjuder på några ovälkomna överraskningar.
Betyg: 4/5
Mer information: läs hela recensionen av Black Diamond Impulse 104.
10. Extrem Fusion 105 Reload
Längder: 179, 186 och 193 cm
Mått: 136-105-124 mm
Radie: 21 meter (@186 cm)
Vikt: 2000 gram (@186 cm)
Om skidan: Detta är en skida som är tillverkad för att prestera under så kallade ”shit fuck conditions, det vill säga när det är isigt och jävligt och det är ett krävande underlag som ska bemästras, i eller utanför pisten. Skidan har en träkärna av poppel, vilket är en uppdatering från tidigare Fusion Reload som även hade björk i sig. Detta gör den något lättare än föregångaren (100 gram), och skidan ska också vara något spänstigare och lekfullare än tidigare. Dessutom är Fusion 105 reload förstärkt med titanal och dämpande gummi som ska ge en kraftfull skida med bra isgrepp. Utöver det så innehar denna modell ett traditionellt spann under foten och rocker i tip och tail.
Omdöme: Fusion 105 Reload är extremt stabil i hög fart, har ett bra isgrepp och är snabb från kant till kant. Den nya konstruktionen har gjort skidan något mer lekfull än föregångaren, men detta är fortfarande en skida som trivs bäst när det går fort och är hårt och för många upplevs nog skidan som tung och osmidig. Fusion 105 Reload kräver verkligen sin åkare för att komma till sin fulla rätt.
Betyg: 4/5
Mer information: läs hela recensionen av Extrem Fusion 105 Reload.
6. Salomon QST 106
Längder: 157 (Qst Stella), 165, 173, 181 och 189 cm
Mått: 139-106-126 mm
Radie: 19 m (181 cm)
Vikt: 1980g (181 cm)
Om skidan: Salomon QST 106 är (som namnet antyder) 106 millimeter under foten och har en svängradie på 19 meter. Skärningen är indragen från tip och tail, vilket ger en lite rappare skida på skär om du frågar marknadsförarna. Den effektiva kanten ner i backen blir dock kortare vilket oundvikligen ger lite mindre stabilitet.
Rockerprofilen är också nutida standard för friåkning: rocker i tip och i tail, samt visst spann unde foten.
Skidan är en sandwichkonstruktion och i Salomons recept på QST One O Six ingår träkärna i poppel samt kork som man har lagt i tip och tail, och alltsammans är sedan förstärkt med kolfiber och glasfiber. Under foten vid bindningen ligger en förstärkning med titanal. Sedan har man även något som Salomon kallar ”double sidewall” vilket är en förstärkning av sidoväggen under foten som tillsammans med titanalskiktet ska göra skidan stabilare och ett bättre kantgrepp.
Och vad är konkret skillnaden på nya QST One O Six jämfört med förra versionen? Skillnad från förra årets modell är att man har flyttat de bredaste punkterna (fram och bak) närmare centrum, alltså lite mer taper. Det är ingen basalt i skidorna längre, och de är 100 gram lättare än föregångaren.
Omdöme:
– Salomon QST 106 carvar helt okej. Isgreppet fungerar som det ska på en friåkningsskida. Det går att få ganska tighta svängar och även lite retur mellan svängarna när skidorna pressas. Av de friåkningsskidor som jag har åkt på senare år utmärker sig inte QST 106 som allra bäst i klassen på carving. Jag håller Völkl Blaze 106 högre där, den är livligare och mer responsiv med lite tightare radie och mindre tailrocker vilket ger mer kant i backen. Om Blaze får mycket väl godkänt får QST väl godkänt på hårt underlag i pist, säger Anders Wingqvist.
– När snön börjar mjukna händer det grejer under mina fötter. Salomon QST One O Six ger mig en gratisbiljett in till världens roligaste åkattraktion. Greppet i de lätt mjuknande pisterna gör mig till en världsmästare på carving, och det går att blåsa på i full kareta.
Betyg: 4/5
Mer information: läs hela recensionen av Salomon QST 106.
11. Völkl Blaze 106
Längder: 165, 172, 179 och 186 cm
Mått: 146-106-128 mm
Radie: 17 m (@179 cm)
Vikt: 1828 gram (@179 cm)
Om skidan: Blaze är en freeride-skida med 106 millimeter under foten. Svängradien är relativt kraftig, 17 meter i testlängden 179 cm och nosen på 146 millimeter är också i sammanhanget rätt bred. När vi pratar om geometri får vi väl också nämna Völkls käpphäst 3D-radius som Blaze har, på ren svenska innebär det att mitten av skidan har tightare radie och ut mot ändarna så blir radien lite lugnare. Skidorna är byggda med träkärna i bok och poppel, lite metall ligger under bindingen som förstärkning. Det är tip- och tailrocker, samt spann under foten.
Omdöme:
– Völkl Blaze 106 är, kort uttryckt, lättåkt och rolig och får väl godkänt i alla fören. Det känns som en modern friåkningsskida där olika variabler har vägts och balanserats mot varandra för att skapa en skida som klarar puder, uppkört, hårdare före och samtidigt är nog lätt för att gå kortare toppturer och side country-missions på. Men om du vet med dig att du aldrig någonsin ska gå en enda meter uppför med hjälp av egen maskin så tycker jag att du ska välja en lite tyngre skida, släng på 200-300 gram och du får den där typen av skida som bara äter sig igenom uppkörda pister, säger Anders Wingqvist.
– Detta är inga tyska spätt från Völkl som kräver alpin racing bakgrund eller liknande. Detta är lättåkta skidor som passar medelgoda och duktiga åkare.
Betyg: 4/5
Mer information: läs hela recensionen av Völkl Blaze 106.
12. Black Crows Ferox Freerbird
Längder: 170,1, 176,7 181,4 och 186,2 cm
Mått: 137-110-127 mm (@186,2 cm)
Radie: 21 meter
Vikt: 1900 gram (@186,2)
Om skidan: Ferox Freebird är den bredaste skidan i Black Crows topptur-sortiment och är också den skidan som Kristofer Turdell ofta väljer för sina toppturer mellan FWT-tävlingarna. Enkelt förklarat så ligger fokus för denna skida på lössnö samtidigt som den är konstruerad för topptur. Skidan har en så kallad dubbelrocker i kombination med ett klassiskt spann under foten. Skidan har också en H-kostruktion, vilket innebär en extra uppbyggnad längs kanterna och under foten. Inuti Ferox Freebird finns en mix av glasfiber och kolfiber samt en träkärna av paulownia, isocore och poppel.
Omdöme: Ferox Freebird är lätta och smidiga uppför men kräver sin åkare nedför. Troligtvis passar denna skida bättre för stora åk i Alperna än vad den gör i våra svenska fjäll där den blir lite seg och trögsvängd, i synnerhet när det är flackt. Detta är en skida för dig som vill kunna tura lätt och inte är feg på vägen ned.
Betyg: 3,5/5
Mer information: läs hela recensionen av Black Crows Ferox Freerbird.
13. Faction Prodigy 3
Längder: 172, 178, 184 och 190 cm
Mått: 133-106-125 mm
Radie: 20 meter (@184 cm)
Vikt: 2100 gram (@184 cm)
Om skidan: Till 2023 så har märket implementerat sidewalls av återvunnen plast (skräp som hamnat på golvet i fabriken) samt biobaserat lim. I övrigt så är Faction Prodigy 3 samma skida som fjolårets Faction Prodigy 3.0.
Skidan är byggd i Österrike och har en träkärna av poppel samt metallförstärkning under foten, vilken ger en skida som är styv i mitten och mjuk i tip och tail. Prodigy 3 har rocker fram och bak samt en blygsamt traditionellt spann på 2 millimeter under foten. Skidan är också konstruerad med elliptisk skärning, radien är alltså inte helt jämn som en cirkel över hela skidan utan blir kortare ut mot tip och tail, vilket ska göra att åkaren lättare kan välja storlek på sväng.
Omdöme: I jämförelse med CT 3.0 så är Prodigy 3 enkelt uttryckt mjukare och mer lättåkt. I stora svängar med mjukt underlag och fart är skidorna trygga och flyter bra och när det blir lite brantare så svarar de på ett naturligt sätt utan att bli nervösa. Prodigy 3 upplevs dock lite tröga att få runt i terräng där det krävs kortare svängar, exempelvis en tight ränna. Kortfattat så är detta en lugn, relativt mjuk men samtidigt stabil skida för hela berget som passar bäst under fötterna på en åkare med parkbakgrund.
Betyg: 3,5/5
Mer information: läs hela recensionen av Faction Prodigy.
14. Line Sakana
Längder: 166, 174 och 181 cm
Mått: 150-105-138 mm (@174 cm)
Radie: 15 meter (@174 cm)
Vikt: 1770 gram (@174 cm)
Om skidan: Det mest anmärkningsvärda hos denna skida är förstås dess swallowtail, det vill säga fiskstjärtsformen. Tanken är att bakändan ska sjunka lite lättare i mjuk snö, samtidigt som man kan åka på en lite kortare skida utan att missa flyt enligt tillverkaren, om det fungerar nämnvärt bättre än en klassisk tailrocker är svårt att avgöra. I Övrigt så har skidan ett spann under foten på 4 millimeter som går över stora delar av skidan men längs fram är Sakana försedd med rocker. Träkärnan är byggd med träslagen paulownia och lönn som sedan förstärkts med kolfiber för att prestera bättre på hårt underlag.
Omdöme: Sakana är en bred skida som är lätt att få upp på kant och den är riktigt rolig i pisten i medelstora till korta carvingsvängar. Skidan är mjuk framtill och har en bakända utan rocker vilket gör skidorna ibland upplevs hugga och fastna baktill. Enkelt beskrivet så är detta en skida för dig som älskar tighta carvingsvängar, och gärna glider runt i lössnön. Sakana trivs i synnerhet hos en åkare som önskar något annorlunda, både i åkkänsla och utseende.
Betyg: 3/5
Mer information: läs hela recensionen av Line Sakana.
Jämförelse av freeride skidor
Märke & Modell | Mått (nos-midja-bak) | Radie | Vikt per skida | Betyg |
Fischer Ranger 108 | 143-109-134 mm | 18,00 m (@185 cm) | 2120 g (@185 cm) | 5 |
K2 Reckoner 112 | 136-112-127 mm | 22,90 m (@184 cm) | 2040 g (@184 cm) | 5 |
Extrem Final Opinion 118 | 142-118-132 mm | 23,00 m (@187 cm) | 2000 g (@187 cm) | 4,5 |
Extrem Fusion 105 carbon | 136-105-124 mm | 21 m (@186 cm) | 1750 g (@186 cm) | 4,5 |
Rossignol Sender 104 Ti | 138-104-128 mm | 18,00 m (@178 cm) | 1900 g (@178 cm) | 4,5 |
Salomon QST Blank | 138-112-127 mm | 17,00 m (@186 cm) | 2250 g (@186 cm) | 4,5 |
Atomic Bent 110 | 133-110-124 mm | 18,00 m (@180 cm) | 1750 g (@180 cm) | 4 |
Black Diamond Impulse 104 | 137-104-124 mm | 19 m (@186 cm) | 1990 g (@186 cm) | 4 |
Extrem Fusion 105 reload | 136-105-124 mm | 21 m (@186 cm) | 2000 g (@186 cm) | 4 |
Salomon QST 106 | 139-106-126 mm | 19,00 m (@184 cm) | 1980 g (@181 cm) | 4 |
Völkl Blaze 106 | 146-106-128 mm | 17,00 m (@179 cm) | 1828 g (@179 cm) | 4 |
Black Crows Ferox freebird | 137-110-127 mm | 21 m (@186,2 cm) | 1900 g (@186,2) | 3.5 |
Faction Prodigy 3 | 133-106-125 mm | 20 m (@184 cm) | 2100 g (@184 cm) | 3.5 |
Line Sakana | 150-105-138 mm | 15 m (@174 cm) | 1770 g (@174 cm) | 3 |
Om skidtestet
Freeride.se skickade ut ett gäng rutinerade skidåkare för att teståka flertalet spännande nyheter med ett något bredare midjemått inför kommande vinter. Vi har fokuserat på friåkning och vi har testat skidorna på platser där åkningen har förutsättningar för att bli riktigt bra, exempelvis i Åre, Storulvån, Hemavan Tärnaby, Funäsdalen, Stryn, Engelberg samt finska Ylläs.
Observera att dessa skidor har åkts av en och samma testperson. Ta med dig det när du läser testet. Innan du köper skidor rekommenderar vi alltid att du testar själv och/eller läser fler skidtester. Denna försäsong är skidtestardagarna runt om i fjällen är tillbaka i november och december. På platser som Vemdalen, Sälen och Åre kan gratis testa skidor och om du har chansen att göra det, just do it!
Köpguide freeride skidor
Vad är en freeride-skida?
En skida anpassad för friåkning balanserar egenskapsmässigt likt en all mountain-skida mellan pist och offpist men har tippat över åt det sistnämnda hållet. Detta är skidan för dig som prioriterar åkning i lössnö, slask och uppkörda pister. En freeride-skida fungerar nämligen skapligt bra i de allra flesta fören bortsett från hård pist där den blir lite trög, men allra bäst trivs den i skogen och utanför de preparerade nedfarterna.
Vad är det som är bra med en freeride-skida?
En freeride-skida är mångsidigare än vad många tror. När pisterna blir uppkörda så fungerar en freeride-skida i princip lika bra som en all mountain-skida, om inte bättre. Och som många vet så behöver det inte dröja många timmar efter att liftarna börjat snurra innan det börjar bli stökigt och skumpigt i backarna, speciellt under högsäsong. Och som namnet på denna kategori skvallrar om så fungerar en freeride-skida utmärkt på de flesta underlag när det kommer till opreparerad terräng.
Vad är det som är dåligt med en freeride-skida?
Freeride-skidor fungerar bra i uppkörd terräng, men när det kommit till den gränsen att det börjar bli isigt i backen så får denna typ av skida kasta in handduken. Dessa skidor är relativt breda i kombination med mycket rocker vilket gör att isgreppet inte blir det bästa. När det kommer till den något mer åtråvärda lössnön så fungerar en freeride-skida desto bättre även om en ännu fetare offpist-skida är att föredra för att hålla dig flytande de allra djupaste dagarna.
Hur bred är en freeride skida?
Detta är förstås relativt men vi har valt att dra gränsen vid decimeterstrecket därmed är alla skidor inom freeride-segmentet från 101 millimeter och en dryg centimeter uppåt. Den bredaste skidan vi har testar är 112 millimeter vilket också ger en fingervisning i frågan kring hur bred en renodlad offpistskida ska vara.
Varför ska jag inte bara stirra mig blind på freeride segmentet?
Om du föredrar att åka mestadels i pisten och tycker att ett jämnt underlag är det bästa behöver du inte ha en freeride-skida för några enstaka svängar i lössnön precis intill backen, då är snarare en all mountain-skida eller till och med en pist-skida att föredra. Men om du tycker att det är roligt med knölar och gupp och gillar skogsskidåkning och pudriga fält, då bör du definitivt överväga att köpa en skida med ett midjemått över 100 millimeter. Fundera också över var du kommer åka skidor. Åker du mestadels i Sverige är det oftast inte helt nödvändigt att ha en så pass bred skida, planerar du att åka skidor i Alperna är det mer nödvändigt med en freeride-skida.
Varför ska jag inte stirra mig blind på skidor överhuvudtaget?
Tänk också på att det finns ett par andra saker i både din skidutrustning och din kunskap som har större inverkan på din åkning jämfört med vilka skidor du har. Då tänker vi på framförallt på att 1) du har ett par bra pjäxor som sitter ordentligt utan att det gör ont, 2) din åkteknik.
Kanske ska du lägga kulorna på nya pjäxor med formgjutna sulor som sitter riktigt bra och skönt? Läs på om hur du bäst går till väga när du ska köpa pjäxor.
Eller varför inte lägga pengarna på en guide som tar dig med på fantastisk friåkning på ett säkert och medvetet sätt? Att åka tillsammans med en guide är många gånger mer lärorikt och ger betydligt mer skidglädje än ett par nya skidor. En helt vanlig skidlektion i pist är också något som hjälper dig att komma vidare i din utveckling som skidåkare.
Vilka bindningar ska jag ha på ett par freeride lagg?
När du köper freeride-skidor kan det vara bra att tänka en gång extra innan du monterar på en bindning. Det första du behöver fundera på är om du planerar att gå uppför ibland? I så fall är en modern hybridbindning rätt väg att gå. Två bra alternativ är då Salomon Shift eller Marker Duke PT. Är du en skidåkare som prioriterar vägen upp framför vägen ned så kan det vara en bra idé att investera i en lättare bindning än ovan nämnda, exempelvis ATK Freeraider 16.
Gillar du att flyga utför klippor eller har en aggressiv åkstil kombinerat med hög vikt kan det också vara värt att fundera på om det är läge att införskaffa en bindning med högre DIN-skala än standardbindningarna som ofta går upp mellan 10 till 12 på skalan.
Måste jag köpa nya friåkningsskidor?
Nej, du måste inte köpa fabriksnya skidor. Ett par använda skidor kan ge din skidupplevelse samma kick och nytändning. Det är också ett alternativ som är bra för miljön och plånboken, här är 7 tips som räddar dig när du ska köpa begagnade skidor. Skidtillverkarna gör inte helt nya modeller av alla freeride-skidor varje år, utan ofta är det så kallade ”carry over”-modeller där grafiken bara ändras från en vinter till en annan, så bara för att du inte har årets modell behöver du inte känna dig omodern och efter. Exempelvis så är skidan K2 Reckoner 112 s(om kammade hem högst poäng i detta test) en sådan typ av skida där årets modell är identisk med fjolårets, bortsett från designen.
Hur är en freeride skida konstruerad och vilka material är det som gäller?
Materialen skiljer sig åt beroende på tillverkare och vilka egenskaper som eftersträvas. Men i regel så används mindre metall i freeride-skidor i jämförelse med all mountain- och pist-skidor för att få en lekfullare skida som inte heller blir för tung, då många också vill kunna topptura med denna typ av skida. För att förstärka skidan används istället ibland material som kolfiber för att få en kraftfull skida med låg vikt.
Vad är det för skillnad mellan dam och herr?
Kvinnor är i regel kortare än män och väger därmed också oftast mindre. Damskidor är således generellt lite mjukare i jämförelse med herrskidor och kommer i kortare längder.
På damskidor är ofta den rekommendera monteringspunkten, platsen där bindningen ska monteras, framflyttad på, vilket gör att det är enklare att komma in i svängen utan att använda samma kraft. Åkaren hamnar lite längre fram på skidan.
Vissa märken väljer att inte göra skillnad på herr- och damskidor och andra har enbart olika grafisk-design på en i övrigt likadan skida, dessa skidor kallas ofta unisex.
Hur långa freeride-skidor ska jag ha?
Att välja längd på skidor är svårt och det är många faktorer som spelar in så som vikt, erfarenhet och vilken typ av åkning du föredrar. När det kommer till freeride-skidor så kan en tumregel vara att utgå från din egen kroppslängd och kliva upp ytterligare 5 till 15 centimeter. Detta är för att den effektiva åkytan på de flesta skidor inom detta segment oftast är kortare än på andra typer av skidor då nästan alla freeride-skidor har en kraftig rocker både fram och bak. Därför kommer troligtvis inte skidorna upplevas lika klumpiga som många tror. En annan vinst med långa skidor är att de blir stabilare i uppkörd terräng och inte dyker i lössnön. Fundera också om du mestadels åker skogsskidåkning i Sverige eller stor öppna fält i Alperna? Lyckas du pricka in det sistnämnda regelbundet är definitivt ett par längre skidor att föredra.
Vill du dyka lite djupare kring just längd på dina skidor så har vi på Freeride gjort en guide som hjälper dig att hitta rätt längd på dina alpina skidor. Denna ger dig en ungefärlig bild av vilken längd som kan tänkas passa dig, det finns så klart visst utrymme för tycke och smak också! Kika här så får du hjälp med att välja rätt längd på skidor.
Vilken svängradie ska jag ha?
Svängradien är många skidköpares favoritämne. Det är en tydlig siffra som är lätt att jämföra mellan modeller. Enkelt förklarat så anges radien i meter där en högre radie innebär en längre sväng och en lägre radie ger en kortare sväng. Exempelvis 12 meter radie ger en riktigt snäv sväng som passar dig som vill svänga riktigt snabbt medan en radie på till exempel 27 meter gör att skidan svänger långsamt i stora svängar vilket passar dig som vill åka fort.
När det gäller friåkning så har de flesta freeride-skidorna en längre svängradie gentemot all-mountain och pist-skidor. Detta är för att en skida med för snäv radie tenderar att bli orolig när föret är stökigt och terrängen oförutsägbar, vilken den oftast är när du åker offpist. De flesta freeride-skidor har en svängradie kring 20 meter vilket är en bra kompromiss där skidan känns lugn och trygg utan att vara tråkig. Givetvis finns det undantag, till exempel Line Sakana (som nämnts ovan) där radien är så kort som 15 meter vilket är ovanligt för en friåknings-skida. Och när det är riktigt djupt puder föredrar vissa ingen svängradie alls, det finns till och med skidor som har omvänd skärning, skidan är alltså som bredast under foten.
Det finns dock så mycket mer än bara den teoretiska siffran som spelar in när det kommer till svängradie. Det komplexa med radien är att skidans övriga egenskaper, som till exempel flex, bindningens montering med mera spelar en stor roll i hur mycket du upplever att skidan svänger. En skida som har den teoretiska radien 20 meter kan alltså i praktiken ”svänga mer” än en skida med radie 18 meter. Med andra ord är det alltid bäst att testa skidan innan köp men har du inte möjlighet till det så är siffran absolut en faktor att utgå ifrån, men samtidigt inte stirra sig blind på den.
Rocker och spann, vad spelar det för roll?
Spann innebär att skidan är böjd nedåt (alltså som ett par längdskidor) och full rocker/omvänt spann innebär att skidan är böjd uppåt (som ett par vattenskidor).
Rocker slog igenom för ett antal år sedan, innan dess hade i princip alla skidor traditionellt spann. En skida med traditionellt spann är oftast stabilare och fungerar bättre när det går fort och är hårt medan en skida med rocker oftast upplevs som lättsvängd och lekfull utan att skidan hugger och fastnar i snön. Därför passar det bra med en skida med någon form av rocker i uppkörd pist, i skogen och i liknande terräng.
Freeride-skidor har oftast en blandning med traditionellt spann under foten och omvänt spann/rocker i tip och tail vilken ger en mångsidig skida. Mustach-rocker kan vi kalla detta, eftersom det liknar en fin välkammad hårväxt på en överläpp. Oftast är det mer rocker och mindre spann på freeridee-skidor i jämförelse med all-mountainskidor som ofta är konstruerade enligt samma princip, det vill säga rockern börjar längre in på skidorna vilket gör att blir mer lekfulla och lättsvängda i opreparerad och uppkörd terräng.
Vad är flex och vad gör det för skillnad egentligen?
Flex innebär kort och gott hur hård skidan är i framförallt längsled. Men givetvis finns det många varianter och aspekter som spelar in även inom denna sviktande egenskap. Den enkla beskrivningen är att ett styvt flex ger en stabil skida som tillåter hög fart utan att bli fladdriga. En mjuk skida blir lekfull och lättsvängd men kan bli instabil när farten blir högre.
Det finns också varianter där skidan exempelvis är styvare i mitten och mjukare fram och bak vilken kan ge en mer mångsidig skida. Även en skidas rockerprofil spelar roll för hur hård eller mjuk den upplevs. Ett traditionellt spann känns exempelvis oftast hårdare än omvänt spann, alltså rocker.
Hårdhet kan vi också diskutera i sidled, då är det vridstyvhet vi pratar om. En vridstyv skida (alltså styvheten i när du vrider/roterar skidan) är i princip alltid att föredra oavsett vilken typ av åkning du gillar.