Ny topptursbindning från ATK – EVO

ATK lanserar en ny uppdaterad serie med bindningar anpassade för topptur och friåkning som bland annat har ställbar utlösningsvärde i tådelen som går upp till 15.

Under branschmässan Professional Ski Intro i Vemdalen fick vi klämma och känna lite på den nya bindningsserien EVO från italienska ATK. Serien består av tre bindningar anpassade för topptur och friåkning: Raider EVO 11, 13 och FreeRaider 15 EVO.

Bindningarna ser i princip identiska ut i jämförelse med sina föregångare Raider 12 och FreeRaider 14. Men vid närmare anblick så finns det en mängd detaljer och funktioner som skiljer bindningarna åt och som lär förbättra såväl prestanda som användarvänligheten. Nedan listar vi de uppdaterade funktionerna.

Justerbart utlösningsvärde i tådelen

Den nya bindningen har också justerbart utlösningsvärde i tådelen till skillnad från föregångaren som endast har den funktionen i häldelen. Trots detta är vikten fortsatt låg och bindningarna i EVO-serien väger mellan 370 och 390 gram inklusive skistopper.

Det som skiljer en bindning med ställbart utlösningsvärde i tådelen gentemot en traditionell tech-bindning är precisionen. Ett fast värde på tådelen sätts ofta i mitten av häldelens ställbara värde. Låt oss säga en bindnings häldel går att ställa mellan 5 och 12 – då hamnar vanligtvis tådelen kring 9, vilket innebär att det blir för hårt för en lätt åkare men för lätt ställd för en tyngre aggressiv åkare.

Med det nya system är det möjligt ställa samma värde i tådelen som i häldelen (precis som på en alpin- eller hybridbinding) vilket ger ett jämnare och säkrare värde.

Förseglad tådel

Den nya tådelen på EVO-serien är helt förseglade i både öppet och stängt läge vilket gör att det inte kan hamna snö eller is under fjädrarna. Detta är en detalj som inte direkt syns på bindningen men som helt klart märks när det kommer till själva skidåkningen tack vare att infästningen och kopplingen mellan dom två ”tådels-armarna” nu sitter helt kloss an mot skidan. På tidigare modell var du tvungen att lämna lite utrymme för eventuell snö och is.

Tack vare den nya konstruktionen blir det en annan elasticitet mellan armarna och piggarna in i pjäxan vilket resulterar i att tådelen är mycket mer förlåtande och elastisk än tidigare, speciellt vid hårdare åkning, vilket i sin tur minimerar risken för tjuvsläpp.

Automatisk skistopper

Skistoppern i häldelen har också fått en rejäl uppgradering och är nu automatisk. När du ska gå upp med stighudar vrider du hältornet bakåt för att försätta bindningen i gåläge. Därefter pressar du ned hälplattan vilket gör att skistoppern låser sig i upprätt läge. När du tar av stighudarna och skall åka ned igen så behöver du endasts vrida tillbaka hältornet igen – och skistoppern släpps då automatiskt tillbaka till utförsläge. Även denna konstruktion är numera förseglat mot snö och is.

Ökad elasticitet i hältornet

Elastictet i hältornet har ökat markant på nya EVO-serien – det vill säga hur pass mycket hältornet kan vridas i sidled och ändå gå tillbaka i samma position. Även bakåt har du nu 14 millimeter elasticitet som hältornet kan tryckas bakåt med fjädring.

Bindingarna finns i butik redan nu. Rekommenderat pris ATK FreeRaider 15 EVO är 6 999kr.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.