Öppnar Skistar sina skidorter? Här är deras svar

Många svenska skidåkare är givet pandemin lite perplexa inför den stundande vintersäsongen. Idag gick Sveriges största skidortsägare Skistar ut med ett förtydligande pressmeddelande kring hur de har planerat inför vintern.

Det är en lite konstig tid för svenska skidåkare. Vi är många som är riktigt sugna på att åka skidor efter att ha blivit snuvade på skidsvängar i våras då covid-19 viruset svepte in som ett paralyserande litet monster över världen.

I måndags kom nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten där antalet personer vid allmänna sammankomster får vara max 8 personer, detta gäller from 24 november och fyra veckor framåt.

Kikar man på de råd som gäller i nuläget över hela landet  så är det okej att resa inrikes om man är symptomfri och undviker trängsel. Detta gäller sedan 13 juni.

Samtidigt ger flera regioners lokala råd en lite annan bild där tex region Dalarna, Värmland och Jämtland Härjedalen råder att: ”Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.” Dalarnas och Värmlands beslut gäller tom 10 december och Jämtland Härjedalens till 13 december. Huruvida en skidresa är en onödig resa eller ej är något som varken regionerna eller FHM klart uttrycker.

Jämtland och Härjedalens regiondirektör har nyligen uttryckt att de är rustade inför vintern, turister och corona. Och senast igår uttryckte biträdande smittskyddsläkare i Jämtland en positiv syn på skidresor till julen till SVT Nyheter.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att man kommer att lämna besked kring bland annat resande inför julen senast den 13 december. Detta datum ger dock ett för tight fönster för att styra av skidplanerna inför jul eller nyår, då det är 21 dagar före ankomst som gäller för många bokningar. Det är ingen lätt situation för någon, varken för svenska skidåkare eller skidortsägare.

Skistar siktar på att öppna

Skistar får många frågor om vad som gäller kring skidresor och att åka till deras anläggningar i Åre, Vemdalen, Sälen mfl. ”Det har också spekulerats i om vi kommer att öppna våra destinationer i vinter och vad som händer om vi tvingas stänga”, skriver man i ett pressmeddelande som gick ut idag och passar på att komma med ett antal förtydliganden i punktform.

Här följer några förtydliganden från Skistar:

 • Vi planerar att öppna i vinter även om det kommer att bli en annorlunda och anpassad säsong. Vi följer utvecklingen noga och även myndigheternas rekommendationer. Just nu väntar vi in tillräckligt med snö och kyla för att kunna öppna våra destinationer och erbjuda en trygg och säker vistelse för våra gäster.
 • Med omtanke för våra gäster och medarbetare har vi coronasäkrat våra destinationer och inför en rad försiktighetsåtgärder i dialog med lokala och regionala aktörer inför vintern. Nu kan du till exempel köpa SkiPass, ta kölapp till skiduthyrningen och checka in till ditt boende med mobilen.
 • Vi har lärt oss mycket sedan i våras och är bättre förberedda tack vare att vi under hösten har haft samrådsmöten med t ex regionen, vården, räddningstjänsten och näringen genom destinationsbolagen på våra skidorter i Vemdalen, Åre, Sälen, Trysil och Hemsedal för att tillsammans enas om hur vi kan erbjuda skidåkning på ett tryggt och säkert sätt med omtanke för våra gäster och hur vi agerar utifrån olika scenarier.
 • Vi införde redan under sommaren ett antal försiktighetsåtgärder kring t ex cykling, liftåkning och vandring med gott resultat.
 • Vi har också en löpande dialog nationellt med FHM i Sverige, FHI i Norge, smittskyddsläkarna i Dalarna, Jämtland Härjedalen, Trysil och Hemsedal samt branschorganisationerna för skidanläggningar, ALF och SLAO, som tagit fram tydliga riktlinjer för t ex pist och lift som vi följer.
 • Alpin skidåkning i sig är en kontaktfri utomhusaktivitet och frisk luft och motion är bra för folkhälsan. Dessutom är 84% av våra liftar i öppen fjällmiljö. FHM har också sagt att smittrisken är liten i liften och utomhus i backen.
 • Det allra vanligaste boendealternativet hos oss på SkiStar är i stuga eller lägenhet tillsammans med vänner eller familj där man tillbringar den mesta tiden utomhus i skidbacken. Dessutom kommer merparten av våra gäster till våra destinationer med bil.
 • Vi har infört generösare bokningsvillkor med vår försäkring Boka Tryggt där gästen kan avboka sitt boende fram till 21 dagar innan ankomst. Blir man sedan sjuk innan vistelsen eller under så kan du också avboka och få pengarna tillbaka mot uppvisande av läkarintyg.
 • Skidhyra, SkiPass och skidskola går alltid att avboka dagen före ankomst.
 • Vi vill också återigen betona hur viktigt det är att gästerna håller sig uppdaterade om läget, vilka regler som gäller samt att alla följer våra försiktighetsåtgärder när man väl är i fjällen.
 • Vi uppmanar också alla att stanna hemma om man är det minsta sjuk och att inför sin resa planera hur man på ett säkert och enkelt sätt kan ta sig hem till sin hemort om man blir sjuk.
 • FHM har meddelat att man kommer att lämna besked kring bland annat resande inför julen senast den 13 december. Vi planerar och välkomnar våra gäster till våra destinationer med fokus på trygghet och säkerhet och får ta ställning till FMHs kommande rekommendationer när de väl kommuniceras i december.

>> Uppdatering sep 2021: För dig som undrar kring skidresa italien coronavirus, de andra Alpländerna och Norge så har vi gjort en samlingsartikel kring det.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.