Skidresor utomlands och corona: Vad gäller?

Att åka skidor är fantastiskt roligt, både i Sverige och utomlands. Men vad gäller för oss som vill åka till Alperna eller Norge i vinter? Vad finns det för krav på corona-test, vaccinpass och annat? Här har vi samlat vilka inreseregler som gäller för Alperna och Norge. Artikeln uppdateras löpande under vintern.

Coronapandemin påverkar fortfarande oss på olika sätt i Sverige och Europa. Det svenska utrikesdepartementet (UD) har inte längre någon avrådan från ”icke nödvändiga resor” till något av de stora Alpländerna Frankrike, Italien, Schweiz eller Österrike, inte heller Norge.

Om man som svensk väljer att resa till Alperna eller Norge är det fortsatt så att man bör vara medveten om vilka krav som ställs vid inresa, samt vad som gäller på plats.

I nuläget ser det tämligen bra ut för oss som vill åka på skidresor ner till Alperna. Det som behövs för att resa inom EU är ett covidbevis som du fixar via svenska eHälsomyndigheten efter att du har vaccinerat dig, testats negativt eller friskförklarats efter covidinfektion. På plats i Alperna behöver du ibland bära munskydd, samt visa upp ditt covidbevis, lite olika beroende på vilket land och vilken region du är i.

Till Norge går det också bra att resa, efter att norska regeringen infört lättnader 25 september.

Den korta versionen: Vad gäller för skidresor till Alperna och Norge? 

Österrike: du behöver ett covidbevis för att resa in i landet. För vaccinerade och tidigare smittade personer med intyg kommer det inte att vara några restriktioner förutom krav på en FFP2 ansiktsmask i bland annat liftar, matbutiker, bensinstationer etc.

Frankrike: du behöver ha ett covidbevis för att resa in i landet. Du fyller också före inresa i en hälsodeklaration själv där du intygar att du inte har symtom på covid. På plats i Frankrike kan du komma att behöva visa ditt covidbevis vid tex restauranger och kaféer. Du behöver också bära munskydd i bla kollektivtrafiken.

Schweiz: Alla som reser in i Schweiz måste registrera sig med ett enkelt formulär. Med covidbevis kommer du in i landet om du är vaccinerad eller tillfrisknad från covid-19. På plats i Schweiz behöver du visa ditt covidbevis för att bla besöka restauranger, samt bära munskydd i bla kollektivtrafik, affärer och i stänga skidliftar som kabinbanor och gondoler.

Italien: du behöver ha ett covidbevis för att resa in i landet, samt kunna uppvisa detta inom Italien vid vissa situationer som bla restaurangbesök inomhus. Du behöver själv fylla i ett digitalt formulär före inresa.

Norge: Till Norge går det också bra att resa om man kommer från ett grönt eller orangefärgat område (mer om Norges färger nedan), kommer man från ett rött område behöver man ett covidbevis. Att få med barn och ungdomar in i Norge är lättare from 25 september. Test görs vid gränsen om barnen kommer från rött område, därefter rekommenderas ett nytt test efter 3 dagar.

Vi har sammanställt information och rådande förutsättningar för att resa till och visats i de mest populära länderna i Alperna för skidåkning: Italien, Österrike, Frankrike och Schweiz, samt vårt grannland i väster Norge.

Italien

Status just nu för skidorter i landet
Italien ännu inte presenterat några särskilda corona-åtgärder för sina skidorter i vintern.

Status just nu för inresa som svensk
Alla som reser in i Italien ska fylla i det digitala formuläret EU Digital Passenger Locator Form (dPLF), det finns också en pappersversion om man föredrar det.

Från och med den 1 juli 2021 vid resa till Italien från Sverige (och andra EU-länder) ska ett giltigt covid-certifikat (EUDCC) kunna uppvisas. EU har ett gemensamt digitalt covid-certifikat, kallas också för covidbevis eller vaccinpass i folkmun, som gäller för resor inom unionen.

Ett sådant certifikat får den som har vaccinerats, har ett negativt test eller har genomgått och friskförklarats efter covidinfektion. Har du vaccinerats eller testats i Sverige får du ditt covidbevis via eHälsomyndigheten.

Innehavare av EU:s digitala covid-certifikat (EUDCC) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän).

Nationella restriktioner

  • krav på att bära munskydd som täcker mun och näsa i offentliga lokaler samt utomhus där det bildats folksamlingar.
  • diskotek och danslokaler är stängda.
  • EU:s covid-certifikat (EUDCC) ska kunna uppvisas för att delta på vissa aktiviteter (ex äta på resturang vid bord inomhus, vara åskådare på sportevenemang med mera), gå ombord på flygplan, fartyg samt vissa tåg och bussar.
  • Inom Italien är barn under 12 år undantagna från att behöva visa covid-certifikat.

Lokala restriktioner
Lokalt i Italien kan även provinser och regioner som delvis är självstyrande kräva EU:s covid-certifikat även för andra aktiviteter.

Italiens regioner delats upp i olika riskzoner: vit, gul, orange och röd. Detta för att eventuellt göra riktade insatser, i nuläget är alla regioner vita, förutom Sicilien. Här hittar du kartan över Italiens olika zoner. I vit zon är det bara de nationella råden som gäller, se ovan. Det finns inga särskilda restriktioner för att resa mellan regioner som är klassade vita eller gula.

Österrike

Status just nu för skidorter i landet:
Den österrikiska regeringen har betonat att både inhemska och utländska skidåkare kommer att kunna åka på skidsemester till Österrike i vinter, framförallt de som är vaccinerade.

Status just nu för inresa som svensk:
Har du genomgången infektion/antikroppar eller ett negativt covid-test, eller är fullvaccinerad och har ett covidbevis behövs inga tester för att resa in i Österrike. Detta är den så kallade 3-G-regeln (geimpfte, genesene, getestete alltså direktöversatt vaccinerad, tillfrisknad eller testad). Vaccindos 2, alternativt tillfrisknande och vaccindos 1, är giltiga 360 dagar. Om det har gått mer tid behöver du antingen ha tagit ett PCR test (max 72 timmar innan avresa) eller ett antigentest (max 48 timmar innan avresa) för att få komma in i landet.

Personer med covidbevis behöver inte fylla i Pre-Travel-Clearance och inte gå i karantän efter inresa. Den som inte har ett covidbevis ska inom ett dygn från inresa göra ett test i Österrike, samt fylla i ett så kallat Pre-Travel-Clearance-formuläret redan inför inresan.

Nationella restriktioner
För vaccinerade och tidigare smittade personer med intyg kommer det inte att vara några restriktioner förutom krav på en FFP2 ansiktsmask i vissa områden som liftar, matbutiker, bensinstationer etc.

Icke-vaccinerade personer kan förvänta sig restriktioner om landet når den sk nivå 3. Österrike har en modell med 3 olika risknivåer som baseras på antal patienter på intensivvårdsavdelning, där 3 är värst och 1 bäst. I nuläget är landet på lägsta nivån 1.Vid nivå 3 införs kraftiga restriktioner för icke vaccinerade personer.

Lokala restriktioner
Österrike består av förbundsländer som exempelvis skidortsintensiva Salzburg, Tirol och Vorarlberg. Läs mer om vilka regler och restriktioner tabellen är på tyska, i nuläget gäller inga ytterligare restriktioner i regionerna utöver vad som gäller nationellt i Österrike.

Frankrike

Status just nu för skidorter i landet:
Det finns ingen information om att skidorterna inte ska öppna som vanligt denna vinter.

Status just nu för inresa som svensk:
Frankrike har regler för inresor beroende på hur landet man reser in ifrån ligger till. Länder sorteras i grönt, orange och rött. Sverige är grönt i nuläget och detta innebär att fullvaccinerade med covidbevis kan resa in, icke-vaccinerade resenärer samt barn som har fyllt 12 år måste visa upp negativt covidtest, PCR- eller antigentest, som är högst 72 timmar gammalt. Alla som reser in ska fylla i ett hälsosintyg/formulär där man intygar att man inte har haft några symtom sista 48 timmarna eller varit i kontakt med någon covid-19 smittad senaste två veckorna.
På plats i Frankrike är det inga krav på test eller någon karantän.
Reser man från rött eller orange land gäller så klart andra regler.

Om du flyger till Frankrike, så kika vad som gäller för ditt flygbolag, men generellt är det obligatoriskt att bära munskydd på flygplatserna och ombord planet, samt att temperaturen tas innan ombordstigning och får max vara 38 grader.

Nationella restriktioner
I Frankrike är det obligatoriskt med munskydd på flera platser som i kollektivtrafik, vid evenemang etc.
Du behöver också kunna visa upp ditt covidbevis vid tex kaféer, restaurangbesök (även utomhusserveringar).

Lokala restriktioner
I Frankrike kan kommunerna/département också införa lokala restriktioner. Just nu har många infört obligatoriska munskydd, ibland på fler platser än nationellt.

Schweiz

Status just nu för skidorter i landet:
Schweiz var ganska ensamma om att ha sina skidorter öppna förra vintern. Det finns ingen information om att skidorterna inte ska öppna som vanligt denna vinter. Diskussion pågår om covidbevis ska uppvisas i skidområdena, ej bestämt ännu.

Status just nu för inresa som svensk:
Alla som reser in i Schweiz måste registrera sig med ett enkelt formulär (likt det som Frankrike har).
Med covidbevis kommer du in i landet om du är vaccinerad eller tillfrisknad från covid-19.
Om du inte är vaccinerad eller tillfrisknad från covid-19 ska du visa upp ett negativt test vid inresa, samt göra ett nytt test 4-7 dagar efter ankomst.

Nationella restriktioner
Det är obligatoriskt att bära munskydd inomhus, inklusive på kollektivtrafik och affärer, även i kabinliftar och gondoler (förra vintern gällde munskydd i alla liftar, oklart om det blir samma i år).

Sedan den 13 september 2021 behöver du covidbevis för att besöka bla restauranger och vid kultur, sport och andra inomhusarrangemang.

Lokala restriktioner
Schweiz består av självstyrande kantoner, dessa kan ha lokala regler och dessa listas här.

Norge

Status just nu för skidorter i landet:
Det finns ingen information om att skidorterna inte ska öppna som vanligt denna vinter.

Status just nu för inresa som svensk:
Norge delar in länder och regioner i färger efter risk: grön, orange-röd, mörkröd och lila se aktuell lista här.

Färgen bestäms utifrån hur smittoläget är i landet/regionen. Nya direktiv kring regioner och länders färg meddelas vanligtvis på fredagar och träder i kraft vid midnatt den kommande måndagen. Ett område kan ändra färg med kort varsel vid smittoutbrott och förändringar i virussituationen, så man får ha lite koll. Sverige är oranget och rött i nuläget (noterat 30/9), det är olika färg för olika regioner inom Sverige.

Från och med 25 september gäller nya, mindre stränga regler vid inresa till Norge.

Från och med 25 september reser man in fritt från gröna och oranga områden. Det är inte krav på varken test eller karantän om man reser in från ett grönt eller oranget område.

Är man fullvaccinerad och har covidbevis slipper man också test och karantän, oavsett varifrån man reser in (alltså det är ok att resa in från ett rött område om man är vaccinerad och har covibevis).

Inresekarantän för barn under 18 år togs också bort 25 september, plikten att testa sig vid gränsen är kvar om barnen reser in från ett område med karantänplikt (alltså ett rött, mörkrött eller lila), och ett nytt PCR test rekommenderas efter 3 dygn.

I oktober ska norska regeringen ta ställning till eventuella ytterligare lättnader.

Nationella restriktioner

I Norge uppdaterade regeringen restriktioner och sina råd den 9 september. I korthet handlar det om klassiska coroanåtgärder som vi känner igen: att hålla avstånd, håll händerna rena, vara hemma om man är sjuk, begränsa antalet sociala kontakter etc.

Lokala restriktioner
Kommuner i Norge kan också ha lokala råd och restriktioner, vad Freeride erfar är detta i nuläget inget som påverkar skidresenärer.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
11 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (11)