Skidresor utomlands och corona: Vad gäller?

Att åka skidor är fantastiskt roligt, både i Sverige och utomlands. Men vad gäller för oss som vill åka till Alperna eller Norge i vinter? Vad finns det för krav på corona-test, vaccinpass och annat? Här har vi samlat vilka inreseregler som gäller för Alperna och Norge. Artikeln uppdateras löpande under vintern.

>>>UPPDATERAD 29 NOVEMBER<<< Nu ser vi tyvärr att corona har tagit lite ny fart.
Österrike införde först en lock down för ovaccinerade, men från 22 november gäller denna hela befolkningen och ska gälla till och med 12 december, men omprövas efter tio dagar. Då hotell och restauranger håller stängt, samt att det är utegångsförbud under denna lock down i Österrike är det inte särkilt lämpligt och görbart att åka dit på skidresa.
Norge har också infört vissa restriktioner igen, men det är främst i norr där man haft problem med smittspridning, för de som reser in i landet är det sedan den 26 november plikt på att registrera sig om man är över 16 år.
I Frankrike kräver man nu covidpass vid liften.

Coronapandemin påverkar fortfarande oss på olika sätt och i Europa syns nu en smittökning, vilket bland annat lett till att Österrike från och med måndag 22 november gått in i en ny lockdown.

Det svenska utrikesdepartementet (UD) har dock inte längre någon avrådan från ”icke nödvändiga resor” till något av de stora Alpländerna Frankrike, Italien, Schweiz eller Österrike, inte heller Norge.

Om man som svensk väljer att resa till Alperna eller Norge är det fortsatt så att man bör vara medveten om vilka krav som ställs vid inresa, samt vad som gäller på plats.

I nuläget har skidorterna i bla Frankrike och Schweiz öppnat, men i Österrike är det svårt att åka skidor som inresande turist då man har lockdown 22 nov – 12 dec.

Det som behövs för att resa inom EU är ett covidbevis som du fixar via svenska eHälsomyndigheten efter att du har vaccinerat dig, testats negativt eller friskförklarats efter covidinfektion. På plats i Alperna behöver du ibland bära munskydd, samt visa upp ditt covidbevis, lite olika beroende på vilket land och vilken region du är i.

Till Norge går det bra att resa till men det kräver att du kommer från en godkänd region eller har ett covidbevis.

Den korta versionen: Vad gäller för skidresor till Alperna och Norge? 

Österrike: Lockdown sedan måndag den 22 november som utvärderas efter 10 dagar och sedan beräknas pågå som längst i 20 dagar (till 13 december). Inga resor som skidturist möjliga under denna period då det råder utegångsförbud, samt att hotell och restauranger är stängda.

Frankrike: du behöver ha ett covidbevis för att resa in i landet. Du fyller också före inresa i en hälsodeklaration själv där du intygar att du inte har symtom på covid. På plats i Frankrike behöver du visa ditt covidbevis vid tex skidliftar, restauranger och kaféer. Du behöver också bära munskydd i bla kollektivtrafiken, samt skidliftar.

Schweiz: Alla som reser in i Schweiz måste registrera sig med ett enkelt formulär. Med covidbevis kommer du in i landet om du är vaccinerad eller tillfrisknad från covid-19. På plats i Schweiz behöver du visa ditt covidbevis för att bla besöka restauranger, samt bära munskydd i bla kollektivtrafik, affärer och i stänga skidliftar som kabinbanor och gondoler.

Italien: du behöver ha ett covidbevis för att resa in i landet, samt kunna uppvisa detta inom Italien vid vissa situationer som bla restaurangbesök inomhus. Du behöver själv fylla i ett digitalt formulär före inresa.

Norge: Till Norge går det också bra att resa om man kommer från ett grönt eller orangefärgat område (mer om Norges färger nedan), kommer man från ett rött område behöver man ett covidbevis. Barn och ungdomar behöver inte sitta i karantän men uppmanas att testa sig tre dagar efter ankomst. From 26 november behöver man registrera sin inresa i landet om man är över 16 år.

Vi har sammanställt information och rådande förutsättningar för att resa till och visats i de mest populära länderna i Alperna för skidåkning: Italien, Österrike, Frankrike och Schweiz, samt vårt grannland i väster Norge.

Italien

Status just nu för skidorter i landet
Italien ännu inte presenterat några särskilda corona-åtgärder för sina skidorter i vintern.

Status just nu för inresa som svensk
Alla som reser in i Italien ska fylla i det digitala formuläret EU Digital Passenger Locator Form (dPLF), det finns också en pappersversion om man föredrar det.

Från och med den 1 juli 2021 vid resa till Italien från Sverige (och andra EU-länder) ska ett giltigt covid-certifikat (EUDCC) kunna uppvisas. EU har ett gemensamt digitalt covid-certifikat, kallas också för covidbevis eller vaccinpass i folkmun, som gäller för resor inom unionen.

Ett sådant certifikat får den som har vaccinerats, har ett negativt test eller har genomgått och friskförklarats efter covidinfektion. Har du vaccinerats eller testats i Sverige får du ditt covidbevis via eHälsomyndigheten.

Innehavare av EU:s digitala covid-certifikat (EUDCC) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän).

Nationella restriktioner

  • krav på att bära munskydd som täcker mun och näsa i offentliga lokaler samt utomhus där det bildats folksamlingar.
  • diskotek och danslokaler är stängda.
  • EU:s covid-certifikat (EUDCC) ska kunna uppvisas för att delta på vissa aktiviteter (ex äta på resturang vid bord inomhus, vara åskådare på sportevenemang med mera), gå ombord på flygplan, fartyg samt vissa tåg och bussar.
  • Inom Italien är barn under 12 år undantagna från att behöva visa covid-certifikat.

Lokala restriktioner
Lokalt i Italien kan även provinser och regioner som delvis är självstyrande kräva EU:s covid-certifikat även för andra aktiviteter.

Italiens regioner delats upp i olika riskzoner: vit, gul, orange och röd. Detta för att eventuellt göra riktade insatser, i nuläget är alla regioner vita. Här hittar du kartan över Italiens olika zoner. I vit zon är det bara de nationella råden som gäller, se ovan. Det finns inga särskilda restriktioner för att resa mellan regioner som är klassade vita eller gula.

Österrike

Från och med måndag den 22 november gäller en omfattande nedstängning av samhället i Österrike. De smittspridningsreducerande åtgärderna innefattar bla utegångsförbud dygnet runt, med undantag för inköp av mat, mediciner, resor till arbete och skola, motion. Hotell och restauranger håller stängt. Denna lockdown utvärderas efter 10 dagar och ska gälla som längst i 20 dagar (fram till 13 december. Efter den 13 december gäller återigen 2-G regeln (krav på vaccinering eller tillfrisknad från covid-19).

Status just nu för skidorter i landet:
Under lockdown är inga turistresor möjliga.

Status just nu för inresa som svensk:
Under lockdown är inga turistresor möjliga.

Nationella restriktioner
– Folk ombeds håll sig hemma och jobba hemifrån om möjligt, med undantag för inköp av mat, mediciner, resor till arbete och skola, motion.
– Butiker och serviceinrättningar (frisörer mm.) håller stängt, med undantag för bland annat livsmedelsbutiker, apotek, post och bank.
– Restauranger och kaféer är inte öppna för bordsservering, däremot för avhämtning/leverans.
– Hotell håller stängt för övernattningar (undantag för tjänsteresor).
– Kultur- och fritidsanläggningar, muséer mm. håller stängt.
– Julmarknaderna är stängda.

Lokala restriktioner
Österrike består av förbundsländer som exempelvis skidortsintensiva Salzburg, Tirol och Vorarlberg. Läs mer om vilka regler och restriktioner som gäller, tabellen är på tyska.

Frankrike

Status just nu för skidorter i landet:
Flera franska skidorter har öppnat och fler är på gång.

Status just nu för inresa som svensk:
Frankrike har regler för inresor beroende på hur landet man reser in ifrån ligger till. Länder sorteras i grönt, orange och rött.

Sverige är grönt i nuläget och detta innebär att fullvaccinerade med covidbevis kan resa in, icke-vaccinerade resenärer samt barn som har fyllt 12 år måste visa upp negativt covidtest, PCR- eller antigentest, som är högst 72 timmar gammalt, eller ett tillfrisknadsbevis som är minst 11 dagar gammalt och högst 7 månader gammalt.

Alla som reser in ska fylla i ett hälsosintyg/formulär där man intygar att man inte har haft några symtom sista 48 timmarna eller varit i kontakt med någon covid-19 smittad senaste två veckorna.
På plats i Frankrike är det inga krav på test eller någon karantän.
Reser man från rött eller orange land gäller så klart andra regler.

Om du flyger till Frankrike, så kika vad som gäller för ditt flygbolag, men generellt är det obligatoriskt att bära munskydd på flygplatserna och ombord planet, samt att temperaturen tas innan ombordstigning och får max vara 38 grader.

Nationella restriktioner
I Frankrike är det obligatoriskt med munskydd på flera platser som i kollektivtrafik, vid evenemang etc.
Du behöver också kunna visa upp ditt covidbevis vid tex kaféer, restaurangbesök (även utomhusserveringar).
Samma sak gäller nu också för liftar, dvs visa covidbevis.

Lokala restriktioner
I Frankrike kan kommunerna/département också införa lokala restriktioner. Just nu har många infört obligatoriska munskydd, ibland på fler platser än nationellt.

Schweiz

Status just nu för skidorter i landet:
Schweiz var ganska ensamma om att ha sina skidorter öppna förra vintern. Det finns ingen information om att skidorterna inte ska öppna som vanligt denna vinter. Diskussion pågår om covidbevis ska uppvisas i skidområdena, ej bestämt ännu.

Status just nu för inresa som svensk:
Alla som reser in i Schweiz måste registrera sig med ett enkelt formulär (likt det som Frankrike har).
Med covidbevis kommer du in i landet om du är vaccinerad eller tillfrisknad från covid-19.
Om du inte är vaccinerad eller tillfrisknad från covid-19 ska du visa upp ett negativt test vid inresa, samt göra ett nytt test 4-7 dagar efter ankomst.

Nationella restriktioner
Det är obligatoriskt att bära munskydd inomhus, inklusive på kollektivtrafik och affärer, även i kabinliftar och gondoler (förra vintern gällde munskydd i alla liftar, oklart om det blir samma i år).

Sedan den 13 september 2021 behöver du covidbevis för att besöka bla restauranger och vid kultur, sport och andra inomhusarrangemang.

Lokala restriktioner
Schweiz består av självstyrande kantoner, dessa kan ha lokala regler och dessa listas här.

Norge

Status just nu för skidorter i landet:
Det finns ingen information om att skidorterna inte ska öppna som vanligt denna vinter.

Status just nu för inresa som svensk:
Från och med fredagen den 26 november 2021 kan resande från hela världen resa in i Norge (vi svenskar har kunnat resa in sedan länge).

Alla inresande över 16 år (även de som har ett giltigt covidintyg) måste göra en inreseregistrering från och med fredagen den 26 november 2021. Du kommer att behöva intyga registreringen vid gränskontrollen.

Norge delar in länder och regioner i färger efter risk: grön, orange-röd, mörkröd och lila se aktuell lista här.

Färgen bestäms utifrån hur smittoläget är i landet/regionen. Nya direktiv kring regioner och länders färg meddelas vanligtvis på fredagar och träder i kraft vid midnatt den kommande måndagen. Ett område kan ändra färg med kort varsel vid smittoutbrott och förändringar i virussituationen, så man får ha lite koll. Sverige är i nuläget både grönt, oranget och rött i nuläget (noterat 22/11), det är olika färg för olika regioner inom Sverige.

Det är inte krav på varken test eller karantän om man reser in från ett grönt eller oranget område.

Är man fullvaccinerad och har covidbevis slipper man också test och karantän, oavsett varifrån i Sverige man reser in (alltså det är ok att resa in från ett rött område om man är vaccinerad och har covibevis). De svenska vaccinationsbevisen är giltiga i Norge.

Inresekarantän för barn under 18 år har tagits bort men en uppmaning att testa sig tre dagar efter ankomst finns kvar. Plikten att testa sig vid gränsen är kvar om barnen reser in från ett område med karantänplikt (alltså ett rött, mörkrött eller lila).

Nationella restriktioner

Några delar av Norge, bla Tromsø i norr, har haft en smittökning under hösten. Därför kan både lokalbor och turister komma att behöva visa upp ett giltigt covidintyg på restauranger och andra offentliga platser och tillställningar i vissa städer, regioner eller kommuner. Det kan också bli obligatoriskt med munskydd på platser där du inte kan hålla avstånd. Användningen av covidintyg varierar mellan olika ställen och situationer.

I övrigt handlar det om klassiska coroanåtgärder som vi känner igen: att hålla avstånd, håll händerna rena, vara hemma om man är sjuk, testa dig vid symptom etc.

Lokala restriktioner
Kommuner i Norge kan också ha lokala råd och restriktioner, vad Freeride erfar är detta i nuläget inget som påverkar skidresenärer.

Har vi missat någon förändring? Corona och restriktioner lever sitt eget liv har vi lärt oss under dessa två år, saker förändras snabbt. Vet du mer och bättre än oss, tipsa oss gärna

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
22 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (22)