Frankrike kräver covidpass vid liften

Efter att ha legat i en ofrivilling hiatus i 1,5 år, öppnar äntligen franska skidorter igen. Först ut var Val Thorens som öppnade redan den 20:e november. Och andra skidorter står redo att slå upp liftarna. Samtidigt är Frankrike mitt uppe vad man beskriver som en femte coronavåg. Det betyder bland annat att man kommer att behöva visa upp ett covidpass vid liften.

Alperna ser ut att gå en alldeles lysande säsong till mötes, iallafall om tittar på snöläget.

En aktuell kik på Snöfallstoppen, där vi listar var snön kommer att falla härnäst, vankas puder i prognosen. Upp emot en halvmeter i området kring St Anton, Österrike och både Chamonix och Alp d’Huez i Frankrike har nära fyra decimeter att vänta kommande tre dagarna.

Franska regeringen utfärdar coronaregler för landets skidanläggningar

Och för att Frankrikes totalt 250 olika skidanläggningar ska kunna öppna, och hålla öppet (coronapandemin till trots), har Macrons regering infört en rad hälsoåtgärder.

Här är vad som kommer att gälla på plats i franska skidorter:

  • Uppvisande av covidpass vid liften/gondolen, alla över 12 år.
  • Krav på munskydd i liftköerna och i vissa liftar (det är upp till varje enskild liftoperatör). Det gäller f.r.o.m. 11 års ålder. Det rekommenderas att barn mellan 6-11 år också bär munskydd men det är inte obligatoriskt.
  • Däremot är det inget munskyddskrav i pisterna.
  • Skidåkare uppmanas att hålla avståndet i pisterna och utanför.

Vid gränsen

Vid inresa till Frankrike gäller följande för “gröna länder” (vilket inkluderar Sverige och resten av EU-medlemmarna):

  • Fullvaccinerade resenärer kan resa in utan krav på test.
  • Icke-vaccinerade resenärer, samt barn som fyllt 12 år, måste visa upp antingen: negativt covidtest, PCR-eller antigentest, som är högst 72 timmar gammalt.
  • Du anses vara fullvaccinerad: sju dagar after andra vaccinationen av de vaccin som kräver dubbel injektion (Pfizer, Moderna och AstraZeneca).

Allez, allez!

Val Thorens var som sagt först med att öppna för den franska vintersäsongen 2021/22. I helgen öppnade också Les 2 Alpes, Val d’Isere och Tignes.

Lagom till andra advent är det dags för Les Menuires, Méribel och L’Alpe d’Huez. Chamonixs preliminära öppningsdatum är satt till den 18:e december.

Resklar

Rådande coronaregler kan givetvis komma att ändras beroende på vad som händer framöver så håll koll på läget via Frankrikes ambassad i Stockholm och/eller Franska skidortsföreningen, France Montagnes.

Resten av Alperna och Norge

Vad gäller för resterande Alpländer och Norge? Läs SKIDRESOR UTOMLANDS OCH CORONA: VAD GÄLLER?

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
21 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (21)