Val Thorens

Skidorter i Frankrike
Val Thorens tillhör Les 3 Vallées.

Liftar (26/30)
Nedfarter (52/86)
Snödjup
3230 m
2300 m
121 cm
95 cm
-9°C
-2°C
Högt uppe i en kalfjällsgryta på 2300 meters höjd ligger byn som ständigt toppar skojsiga listor över “fulast i alperna”. Men döm inte orten efter gråheten - Val Thorens är byggt med en enda sak i tankarna - skidturism, och det blev ett bra bygge. Att Valle T, som nollåttorna säger, dessutom lever upp till ryktet om att vara Alpernas Ibiza är bara en bonus. Partyt börjar i backen strax efter lunch och slutar på Malaysia, alpernas största nattklubb, när andra sätter tänderna i frukostbaguetten.
Tillsammans med Courchevel, Meribel och Menuires utgör Val Thorens supermegasystemet “Tre Dalarna” som skryter med närmare sextio mil pistade nedfarter utspridda över fyra dalar. Med andra ord finns det möjligheter att hitta någonting för alla här, oavsett om man är pistsmiskare, puderpundare eller parkråtta.
Val Thorens har bara en odiskutabel nackdel – förutom prydnadsgranarna på snötorget finns det inga träd. Alls. Är det flatljus är det lite jobbigt.

Snöprognos

 • Söndag

  2,6 cm snö
  Molnigt
  -4°
  1 m/s
 • Måndag

  48,8 cm snö
  Kraftigt snöfall
  -12°
  1 m/s
 • Tisdag

  2,5 cm snö
  Lätt molnighet
  -9°
  2 m/s
Vad tycker du om Val Thorens?
5
4
3
2
1
Görgen Andersson
Görgen Andersson (Gäst)
2019-09-09
Rekomenderar ingen att gynna Val Thorens och deras extremt dyra liftkort och Frankrike i allmänhet: som sagt överpriser på liftkort i förhållande till resterande alperna

tallialli
2019-01-11
Var en skibum här 2015, alltså jag bodde i Val Thorens i 2 månader utan att jobba en enda sekund.

Skidåkning - Val Thorens har otroligt bra skidåkning, med något för alla. Här finns världens största sammanhängande skidsystem. Men det är egentligen ganska onödigt för vill du ta dig från Val Thorens och längst bort har du slösat en hel del tid på transportsträckor.

Åker du offpist finns det otroligt mycket möjligheter direkt från liften, turar du finns det ännu mer möjligheter.
De har en park i Val Thorens, men även andra parker i de andra systemen.
Pisterna är bra, men de blir fort uppåkta senare på säsongen när fler turister kommer. Håll dig borta från att åka v. 7,8,9, om du inte vill festa med massa svenska ungdomar och stå i långa liftköer.

Nattliv - I Val Thorens hittar du mycket ställen att festa på. Afterskiin uppe på berget på la folie douce med utsikt över bergen är grym. I alla fall om du gillar när dj:s och saxofonartister spelar. På natten har du flera nattklubbar och en av dem är alpernas största.

Byn - Ett stort minus i Val Thorens är de lägenhetskomplex som byggts upp, det gör byn mycket mindre mysig. Ett väldigt stort plus är att byn är alpernas högst belägna (ca 2300 m.öh.), vilket gör att du bor mitt i bergen. Detta tycker jag väger upp de tråkiga byggnaderna då man kan kolla på utsikten istället för husen.

Mat - Detta är inget som är bra på en restaurang i backen, om du inte betalar onödigt mycket pengar. Har du tight budget kommer det inte vara någon matupplevelse på lunchen. Nere i byn finns dock några billigare alternativ, t.ex. snowfood säljer otroligt goda burgare och kebab till ett schysst pris. Ska på en ordentlig restaurang får du betala en hel del.


Alicia
Alicia (Gäst)
2019-01-07
Fösta gången jag var i Alperna och Val Thorens satte ribban högt! Jag köpte liftkortet "3 valles" där man har tillgång till hela berget, vilket jag absolut kan rekommendera för skidåkare som stannar en vecka eller mer och vill få ut allt av sin skidåkning. Annars har val thorens jättebra utbud av skidbackar och liftsystem spritt över byn så man i princip kan hoppa i skidorna direkt utanför dörren. Backarna varierar i svårighet, men för mig var offpisten det bäästa! Då offpist området var större än det pistade och i princip ouppkört (varierar såklart). Utelivet är inte att klaga på med fet afterski på La Folie, nattliv med underjordiskt dansgolv på Malaysia och massor av barer. Att bo där var praktiskt med ett stort shoppingcenter, samt matbutiker spritt över byn. Orten passar även barnfamiljer då de har ett stort lekland i centrumet och många lättare backar, samt i princip endast sittliftar.

tomashedqvist
2018-12-28
Val Thorens - ett otroligt stort system tillsammans med Courchevel och Meribel, med backar för alla typer av åkare. Med hög höjd är det mycket snösäkert och det finns gott om möjligheter till bra offpist. Byn är trevlig, och har förändrats till det bättre de senaste åren med mer träbyggnader och mindre betong. Det finns ett par ställen med bra after ski, och livemusik.


Pillard
2018-12-21
Lite som Riksgränsen i Sverige, fantastiskt vid rätt väder men tämligen besvärligt vid dåligt väder. Valto ligger väldigt högt. Byn ligger på 2300möh och högsta åkningen på 3200möh. Det är verkligen ett hotellkomplex utslängt på ett berg men med suverän åkning både innanför och utanför pisten. Om fokus ligger utanför pisten bör man dock veta att det är fantastiskt stenigt så man vill verkligen vara säker på att ha en rejäl bas som täcker stenarna, annars kommer du behöva en personlig serviceman med dig.

Det finns allt i Valto, bra fest, bra mat och grym skidåkning. Transfern är lite seg då det är ca en timme upp på krokiga vägar från Moutiers men väl där är det en mycket bra anläggning med enorma pistytor och likaså offpistytor. Man kan även ta sig till Meribel och Courchevel via liftsystemet.

Personligen gillar jag systemet och har alltid fått fantastisk åkning här men det här med sikten är ett stort problem om det snöar. Det ska man ha med sig.

Christian
Christian (Gäst)
2017-12-15
Bra logistik utan långa lift köer.
Snösäkert i och med höjden på byn.
Lite jobbig väg sista milen upp till byn.
Mycket ytor för åkning utanför pisterna.

Gustav
Gustav (Gäst)
2017-12-15
Fantastisk skidåkning i ett drunknande stort system!

Niclas-s
2017-12-01
Orten i sig (typ byn) är ganska mysig, men det e inte alltid superlätt att ta sig över längre ytor. Främst för att hela byn ligger på berget vilket skapar mjölksyra i benen om man snabbt vill ha en öl på afterskin och inte planerade var man landade ur backen efter sista åket tillräckligt bra.
Åkningen är bra -till- jättebra. Med det sagt, precis som alla andra större orter så drar det mängder med folk dit (NO shit), detta gör att om man vill ha den där najs manchestern under laggen så gör man bäst i att vara ute i god tid på morgonkvisten. Det gäller självklart även pudret efter ett rejält dump.
Till Val Thorens hör Orelle, lite mindre ställe och lite halvbesvärligt att ta sig till men rekommenderas varmt om man vill ha lite pudersnö som är precis vid sidan av backen.
Det som är viktigt att tänka på i Val Thorens och Orelle är att det är väldigt klippigt mao akta skidorna och kroppen så inget går sönder.
Svårighetsgraden på backarna är väldigt blandat och jag skulle med handen på hjärtat säga att det finns backar på hela spektrumet, från de allra minstas första försiktiga åk (eller helt livsfarliga supersnabba utan någon kontroll alls), till Göran och Marias 100 gång o Alperna med endagstur på stighudar.... alla kan få en utmaning helt enkelt.
Har varit där 2 gånger över nyår och båda gångerna var det ganska dåligt med snö, samt två gånger under veckorna 9 där det var superba med snö.
Mat i backen är ganska dyrt 150-200kr isch för en lunch utan dryck. Dock finns det x antal minimarkets runt om i byn med ett utbud som vilken Ica/systembolaget som helst.

eerik8
2017-12-01
Min första allra alpresa var till Val Thorens och sen dess har jag hunnit besöka orten ytterligare 3 gånger, så sammanlagt fyra veckor. Kan inte annat än att ge 5 stjärnor. Orten är belägen på väldigt hög höjd vilket resulterar i snösäkerhet. Det jag älskar med orten är framförallt ski in-ski out vilket gör det otroligt smidigt. Finns backar för alla och mängder med terräng så offpist möjligheterna är oändliga. Är man ett kompisgäng och är sugen på att festa så är även Val Thorens en fantastisk ort. Det jag gillar är att nattlivet är i stort sett i samma gata vilket gör att man kan hoppa runt på olika barer utan att gå/ta buss. Rekommenderar Val Thorens STARKT

AndreasF
2017-03-22
V 11 (11-18/3 2017)
Förutsättningar:
*Min första resa till franska alperna (varit mycket i Italien och Österrike dock)
*Ser mig själv som en god skidåkare.
*Troligen en av de sämsta vintrarna (snömässigt) enligt diverse rapporter
*Hade liftkort för de 3 dalarna
*Jag är närmare 40 så nattlivet är inte prioriterat
*Vi hade 6 dagar med strålande sol, men lössnö var inte ens att tänka på tyvärr.

Positivt:
+ Ski-in, ski-out. I stort sett från hela byn. Här har man verkligen lyckats
+ Stort område, men finast och bäst variation på åkningen fick man längst bort i systemen.
+ Effektiva liftar så trots att det var en del folk i pisten var köerna rätt korta (dock längre än italien t.ex)
+ Pulkaturen på 6 km gav verkligen ett fett stort leende hela vägen
+ Priserna (mat/dryck) var ändå lite lägre än jag trodde. 6-7 E för en stor öl. De flesta lunchrestauranger hade mat för 13 Euro och uppåt.
+ Bästa enskilda åket tycker jag var vid "Mont Vallon"
+ Häftigaste picknick-stället uppe på "Creux Noir"
+ Flygplatsen som användes i "Tomorrow never Dies" var lite kul att se (ligger i Courchevel)Negativt:
- Nej, att man marknadsför sig som en (relativt) bilfri by blev bara löjligt. De flesta andra byar jag varit i har haft mindre trafik än denna
- Trots låg/mellan-säsong var det rätt trångt i de ändå rätt smala pisterna ffa i Val T
- Slushen, men samtidigt är ju det nåt man får räkna med v11. Men det var bra slushigt på 2300 m redan på förmiddagen.
- Öppettider på vissa liftar. För att ta oss över från Val T till Meribel så var man antingen tvungen att vänta 10 min på att liften ska öppna eller komma lite senare och stå i kö. Detta gällde mest om man ville vara först ut i backen dock, efter ett tag så minskade kön.

Övrigt:
Mycket brittiska pubar runt om i byn. Ingen värdering i det och det finns alternativ för den som vill. Middagarna åt vi på lite olika ställen med blandat resultat ska säga. Enda stället där hela sällskapet var nöjd var "Johns Scandinavian" men där kostade en varmrätt 300 också.


Sammanfattning:
Ett jäkligt bra system men utan möjligheter till off-pist så blev det ändå lite likadant ändå. Föredrar lite mer varierade pister med lite längre fallhöjd. Kan absolut tänka mig att åka tillbaks men inte de närmsta åren.

Visa fler recensioner (95)

Mest populära foto

Åkare: Karl Johan Tegnér Foto: Mikael Sjöstrand

Skidresor

 • Go West
 • STS Alpresor STS Alpresor erbjuder prisvärda Alp Inclusive resor till Val Thorens – skidresan där allt ingår i priset.
  Boka hos STS Alpresor
 • UCPA

Pistkarta

Pistkarta Val Thorens

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer