Val Thorens

Skidorter i Frankrike
Val Thorens tillhör Les 3 Vallées.

Högt uppe i en kalfjällsgryta på 2300 meters höjd ligger byn som ständigt toppar skojsiga listor över “fulast i alperna”. Men döm inte orten efter gråheten - Val Thorens är byggt med en enda sak i tankarna - skidturism, och det blev ett bra bygge. Att Valle T, som nollåttorna säger, dessutom lever upp till ryktet om att vara Alpernas Ibiza är bara en bonus. Partyt börjar i backen strax efter lunch och slutar på Malaysia, alpernas största nattklubb, när andra sätter tänderna i frukostbaguetten.
Tillsammans med Courchevel, Meribel och Menuires utgör Val Thorens supermegasystemet “Tre Dalarna” som skryter med närmare sextio mil pistade nedfarter utspridda över fyra dalar. Med andra ord finns det möjligheter att hitta någonting för alla här, oavsett om man är pistsmiskare, puderpundare eller parkråtta.
Val Thorens har bara en odiskutabel nackdel – förutom prydnadsgranarna på snötorget finns det inga träd. Alls. Är det flatljus är det lite jobbigt.

Snöprognos

 • Fredag

  0 cm
  Sol
  -3°
  1 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Halvklart
  -13°
  3 m/s
 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -10°
  1 m/s
Vad tycker du om Val Thorens?
5
4
3
2
1
Christian
Christian (Gäst)
2017-12-15
Bra logistik utan långa lift köer.
Snösäkert i och med höjden på byn.
Lite jobbig väg sista milen upp till byn.
Mycket ytor för åkning utanför pisterna.

Gustav
Gustav (Gäst)
2017-12-15
Fantastisk skidåkning i ett drunknande stort system!

Niclas-s
2017-12-01
Orten i sig (typ byn) är ganska mysig, men det e inte alltid superlätt att ta sig över längre ytor. Främst för att hela byn ligger på berget vilket skapar mjölksyra i benen om man snabbt vill ha en öl på afterskin och inte planerade var man landade ur backen efter sista åket tillräckligt bra.
Åkningen är bra -till- jättebra. Med det sagt, precis som alla andra större orter så drar det mängder med folk dit (NO shit), detta gör att om man vill ha den där najs manchestern under laggen så gör man bäst i att vara ute i god tid på morgonkvisten. Det gäller självklart även pudret efter ett rejält dump.
Till Val Thorens hör Orelle, lite mindre ställe och lite halvbesvärligt att ta sig till men rekommenderas varmt om man vill ha lite pudersnö som är precis vid sidan av backen.
Det som är viktigt att tänka på i Val Thorens och Orelle är att det är väldigt klippigt mao akta skidorna och kroppen så inget går sönder.
Svårighetsgraden på backarna är väldigt blandat och jag skulle med handen på hjärtat säga att det finns backar på hela spektrumet, från de allra minstas första försiktiga åk (eller helt livsfarliga supersnabba utan någon kontroll alls), till Göran och Marias 100 gång o Alperna med endagstur på stighudar.... alla kan få en utmaning helt enkelt.
Har varit där 2 gånger över nyår och båda gångerna var det ganska dåligt med snö, samt två gånger under veckorna 9 där det var superba med snö.
Mat i backen är ganska dyrt 150-200kr isch för en lunch utan dryck. Dock finns det x antal minimarkets runt om i byn med ett utbud som vilken Ica/systembolaget som helst.

eerik8
2017-12-01
Min första allra alpresa var till Val Thorens och sen dess har jag hunnit besöka orten ytterligare 3 gånger, så sammanlagt fyra veckor. Kan inte annat än att ge 5 stjärnor. Orten är belägen på väldigt hög höjd vilket resulterar i snösäkerhet. Det jag älskar med orten är framförallt ski in-ski out vilket gör det otroligt smidigt. Finns backar för alla och mängder med terräng så offpist möjligheterna är oändliga. Är man ett kompisgäng och är sugen på att festa så är även Val Thorens en fantastisk ort. Det jag gillar är att nattlivet är i stort sett i samma gata vilket gör att man kan hoppa runt på olika barer utan att gå/ta buss. Rekommenderar Val Thorens STARKT

AndreasF
2017-03-22
V 11 (11-18/3 2017)
Förutsättningar:
*Min första resa till franska alperna (varit mycket i Italien och Österrike dock)
*Ser mig själv som en god skidåkare.
*Troligen en av de sämsta vintrarna (snömässigt) enligt diverse rapporter
*Hade liftkort för de 3 dalarna
*Jag är närmare 40 så nattlivet är inte prioriterat
*Vi hade 6 dagar med strålande sol, men lössnö var inte ens att tänka på tyvärr.

Positivt:
+ Ski-in, ski-out. I stort sett från hela byn. Här har man verkligen lyckats
+ Stort område, men finast och bäst variation på åkningen fick man längst bort i systemen.
+ Effektiva liftar så trots att det var en del folk i pisten var köerna rätt korta (dock längre än italien t.ex)
+ Pulkaturen på 6 km gav verkligen ett fett stort leende hela vägen
+ Priserna (mat/dryck) var ändå lite lägre än jag trodde. 6-7 E för en stor öl. De flesta lunchrestauranger hade mat för 13 Euro och uppåt.
+ Bästa enskilda åket tycker jag var vid "Mont Vallon"
+ Häftigaste picknick-stället uppe på "Creux Noir"
+ Flygplatsen som användes i "Tomorrow never Dies" var lite kul att se (ligger i Courchevel)Negativt:
- Nej, att man marknadsför sig som en (relativt) bilfri by blev bara löjligt. De flesta andra byar jag varit i har haft mindre trafik än denna
- Trots låg/mellan-säsong var det rätt trångt i de ändå rätt smala pisterna ffa i Val T
- Slushen, men samtidigt är ju det nåt man får räkna med v11. Men det var bra slushigt på 2300 m redan på förmiddagen.
- Öppettider på vissa liftar. För att ta oss över från Val T till Meribel så var man antingen tvungen att vänta 10 min på att liften ska öppna eller komma lite senare och stå i kö. Detta gällde mest om man ville vara först ut i backen dock, efter ett tag så minskade kön.

Övrigt:
Mycket brittiska pubar runt om i byn. Ingen värdering i det och det finns alternativ för den som vill. Middagarna åt vi på lite olika ställen med blandat resultat ska säga. Enda stället där hela sällskapet var nöjd var "Johns Scandinavian" men där kostade en varmrätt 300 också.


Sammanfattning:
Ett jäkligt bra system men utan möjligheter till off-pist så blev det ändå lite likadant ändå. Föredrar lite mer varierade pister med lite längre fallhöjd. Kan absolut tänka mig att åka tillbaks men inte de närmsta åren.

Algy
2017-02-27
Stort system och snösäkert. Bra för hela familjen. Knepigt när det snöar eftersom skyddande skog saknas på Val Thorens-sidan.
Undvik vecka 6 då fransmännen har sportlov. Då är det väääldigt mycket folk i systemet.
Byn är inte den mysigaste i Alperna men det tar sig. En del nya hus som är riktigt trevliga. Sherpa är för övrigt ett mysigt hotell med mycket bra mat. Färden från Turin tar fyra timmar. Det är långa timmar när man landar mitt i natten. Vi åkte med Alp-resor vilket visade sig vara en miss. Flygtider med ankomst t/r mitt i natten. På så vis förstör man effektivt två helger.

Elindholmo
2015-02-09
Jag skulle nog inte återvända till Val Thorens efter att ha spenderat en vecka där förra året (2014).

Vädret var helt fantastiskt, om man gillar sol bättre än nysnö det vill säga.
Vi skaffade liftkortet som gav tillgång till hela 3 Vallees, men allvarligt talat så går det inte att utnyttja det liftkortet på 6 dagars åkning, om man inte vill åka transportsträckor 3 timmar om dagen..

Däremot så rekommenderar jag Val Thorens om det är festandet man är ute efter!

+Nattliv
+Afterski
+Ski in / Out överallt
+Utsikt
+Byns Höjd

-Långa köer
-Plogande Britter i svarta pister
-Långa transportsträckor
-Dålig Offpist
-Svindyr backlunch
-Bristfälligt pistat nära Val Thorens

gubbfan
2014-09-22
Som att spela på lotto. Kan vara en vinst men lika gärna en nitlott. Avsaknaden av skog gör dagar med dåligt väder eller flatljus bortkastade. För en veckoturist är någon annan ort lägre ner i systemet att föredra. Meribell med byar i 2 nivåer är den lägre trevligare. Vid finvädersdagar tar man lätt liftarna upp till Val Thorens om man vill. Omvänt om man bor i Val är det lätt att bli kvar nere om vädret slår om och liftarna tillbaka upp stänger. Skidåkningen är bra i Val men alltför väderberoende enligt min mening
För mej otroligt att denna ort fått sådan populatitet bland Svenskar och Skandinaver

BigOlle
BigOlle (Gäst)
2013-12-06
Val Thorens är Europas högst belägna skidort det stämmer men den
ligger på 2300 meters höjd och ej som Mullret skriver ovan på 3000m.....

Mkt bra planerade liftar och inte många köer.

Inga släpliftar! Bara kabiner, ägg och sittliftar.

Lång säsong, var där och åkte snowboard 26.04. en gång och det var full vinter,

det tar en timme att köra upp med bilen från dalen, obs utan kö på asfalt, med snökaos kan det ta
en halv dag.....

kluttra
2013-09-16
Vill gärna uppmärksamma skidorten Val Thorens i Frankrike. Har tidigare gjort säsonger i Val d'Isère, Chamonix och Bad Gastein. Jag har även besökt väldigt många skidorter då jag ofta bilat runt i Alperna, som exempel på andra skidorter jag besökt kan följande nämnas: Verbier, Gressoney, Zermatt, Cervinia, St:Anton, Wagrain, Zell am see, Chamrousse och många andra ställen.

Det mest positiva med Val Thorens enligt min erfarenhet är att var man än bor i byn har ski-in och ski-out dvs att man kan ta på och av sig skidorna alldeles utanför dörren till sin lägenhet. Detta är enormt smidigt när man t ex säsongar och jobbar på orten, då man snabbt kan ta sig ut i systemet och tillbaka till jobbet igen. Eller om man helt enkelt inte vill spendera semestertid på skidbussen. Skidsystemets storlek är en annan fördel och såklart den lättillgängliga offpisten. Första gången jag reste till Val Thorens kunde vi hitta puder och bra repor utan att ens vara medvetna om guideboken "Les Trois Vallées". Sista men absolut inte minsta fördelen enligt mig är utomhusafterskin på Folie Douce som i bästa sydläge erbjuder en populär folkfest med housekänsla. Nere i byn fortsätter afterskin såklart med liveband. Ett hett tips fram mot vårkanten är att skippa denna, ta med sig en öl eller två och sätta sig vid sjön Lac du Lou. När det gäller nattliv så ligger Alpernas största nattklubb på orten.

En nackdel är kanske byns utseende, att den inte består av små genuina alpstugor som exempelvis Kitzbuhel. Men på senare tid har det bytts en hel del fasader till trä och allt som nu byggs är i klassisk chalet-stil.

Som summering skulle kunna sägas att det är en ort med galen skidåkning i absolut världsklass som verkar smugit sig in i hjärtat på många skidåkare.

Visa fler recensioner (90)

Mest populära foto

Åkare: Karl Johan Tegnér Foto: Mikael Sjöstrand

Skidresor

 • Go West
 • STS Alpresor STS Alpresor flyger direkt till Val Thorens hela vintersäsongen 2018. Flyg t/r, boende på hotell med frukost från 6195 kr.
  Boka hos STS Alpresor
 • UCPA
 • Sunweb Sunweb har resor till Val Thorens från bara 2409 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Val Thorens

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer