Val Thorens

Skidorter i Frankrike
Val Thorens tillhör Les 3 Vallées.

Liftar (30/30)
Nedfarter (82/85)
Snödjup
3230 m
2300 m
207 cm
97 cm
-3°C
10°C
Högt uppe i en kalfjällsgryta på 2300 meters höjd ligger byn som ständigt toppar skojsiga listor över “fulast i alperna”. Men döm inte orten efter gråheten - Val Thorens är byggt med en enda sak i tankarna - skidturism, och det blev ett bra bygge. Att Valle T, som nollåttorna säger, dessutom lever upp till ryktet om att vara Alpernas Ibiza är bara en bonus. Partyt börjar i backen strax efter lunch och slutar på Malaysia, alpernas största nattklubb, när andra sätter tänderna i frukostbaguetten.
Tillsammans med Courchevel, Meribel och Menuires utgör Val Thorens supermegasystemet “Tre Dalarna” som skryter med närmare sextio mil pistade nedfarter utspridda över fyra dalar. Med andra ord finns det möjligheter att hitta någonting för alla här, oavsett om man är pistsmiskare, puderpundare eller parkråtta.
Val Thorens har bara en odiskutabel nackdel – förutom prydnadsgranarna på snötorget finns det inga träd. Alls. Är det flatljus är det lite jobbigt.

Snöprognos och Väder

 • Måndag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -8°
  1 m/s
 • Tisdag

  23,9 cm snö
  Kraftigt snöfall
  -13°
  2 m/s
 • Onsdag

  4,3 cm snö
  Molnigt
  -10°
  1 m/s

Läsarnas recensioner

2/5
Jag skulle nog inte ...

"Jag skulle nog inte återvända till Val Thorens efter att ha spenderat en vecka där förra året (2014).

Vädret var helt fantastiskt, om man gillar sol bättre än nysnö det vill säga.
Vi skaffade liftkortet som gav tillgång till hela 3 Vallees, men allvarligt talat så går det inte att utnyttja det liftkortet på 6 dagars åkning, om man inte vill åka transportsträckor 3 timmar om dagen..

Däremot så rekommenderar jag Val Thorens om det är festandet man är ute efter!

+Nattliv
+Afterski
+Ski in / Out överallt
+Utsikt
+Byns Höjd

-Långa köer
-Plogande Britter i svarta pister
-Långa transportsträckor
-Dålig Offpist
-Svindyr backlunch
-Bristfälligt pistat nära Val Thorens"

3/5
Som att spela på lot...

"Som att spela på lotto. Kan vara en vinst men lika gärna en nitlott. Avsaknaden av skog gör dagar med dåligt väder eller flatljus bortkastade. För en veckoturist är någon annan ort lägre ner i systemet att föredra. Meribell med byar i 2 nivåer är den lägre trevligare. Vid finvädersdagar tar man lätt liftarna upp till Val Thorens om man vill. Omvänt om man bor i Val är det lätt att bli kvar nere om vädret slår om och liftarna tillbaka upp stänger. Skidåkningen är bra i Val men alltför väderberoende enligt min mening
För mej otroligt att denna ort fått sådan populatitet bland Svenskar och Skandinaver"

4/5
Val Thorens är Europ...

"Val Thorens är Europas högst belägna skidort det stämmer men den
ligger på 2300 meters höjd och ej som Mullret skriver ovan på 3000m.....

Mkt bra planerade liftar och inte många köer.

Inga släpliftar! Bara kabiner, ägg och sittliftar.

Lång säsong, var där och åkte snowboard 26.04. en gång och det var full vinter,

det tar en timme att köra upp med bilen från dalen, obs utan kö på asfalt, med snökaos kan det ta
en halv dag....."

5/5
Vill gärna uppmärksa...

"Vill gärna uppmärksamma skidorten Val Thorens i Frankrike. Har tidigare gjort säsonger i Val d'Isère, Chamonix och Bad Gastein. Jag har även besökt väldigt många skidorter då jag ofta bilat runt i Alperna, som exempel på andra skidorter jag besökt kan följande nämnas: Verbier, Gressoney, Zermatt, Cervinia, St:Anton, Wagrain, Zell am see, Chamrousse och många andra ställen.

Det mest positiva med Val Thorens enligt min erfarenhet är att var man än bor i byn har ski-in och ski-out dvs att man kan ta på och av sig skidorna alldeles utanför dörren till sin lägenhet. Detta är enormt smidigt när man t ex säsongar och jobbar på orten, då man snabbt kan ta sig ut i systemet och tillbaka till jobbet igen. Eller om man helt enkelt inte vill spendera semestertid på skidbussen. Skidsystemets storlek är en annan fördel och såklart den lättillgängliga offpisten. Första gången jag reste till Val Thorens kunde vi hitta puder och bra repor utan att ens vara medvetna om guideboken "Les Trois Vallées". Sista men absolut inte minsta fördelen enligt mig är utomhusafterskin på Folie Douce som i bästa sydläge erbjuder en populär folkfest med housekänsla. Nere i byn fortsätter afterskin såklart med liveband. Ett hett tips fram mot vårkanten är att skippa denna, ta med sig en öl eller två och sätta sig vid sjön Lac du Lou. När det gäller nattliv så ligger Alpernas största nattklubb på orten.

En nackdel är kanske byns utseende, att den inte består av små genuina alpstugor som exempelvis Kitzbuhel. Men på senare tid har det bytts en hel del fasader till trä och allt som nu byggs är i klassisk chalet-stil.

Som summering skulle kunna sägas att det är en ort med galen skidåkning i absolut världsklass som verkar smugit sig in i hjärtat på många skidåkare."

5/5
Nu börjar min säsong...

"Nu börjar min säsong i Val Thorens lida mot sitt slut. Kom hit 26 november och åker hem 17 april, så har ju varit här en tid nu.

När jag kom hit så hade jag endast åkt skidor i sälen förut och oj vilken skillnad! Variationen på backarna är enorm och det finns något för alla. Den som jagar off-pist kommer med all säkerhet finna val thorens till sin belåtenhet, och den som är nybörjare har ett stort antal backar som passar denne bättre med stort utbud av blåa backar.

Liftsystemet är enkelt att förstå och det är svårt att komma vilse. Till Val Thorens hör även Orelle till och har man liftkort så fungerar det även där. Där finns det ett par härliga backar, men väldigt långsamma liftar, tyvärr. Liftarna annars är bra och finns en del kabinliftar, men mest sittliftar. Den enda knappliften är till funparken, som jag själv inte utforskat, men som många av mina kollegor spenderar den mesta av sin skidtid i den. Det är lätt att ta skidorna och åka till andra liftsystem så som les minuers som är lite mindre och inte så mycket människor men med fantastiska backar och som brukar leverera om val thorens, mot förmodan, inte gör det. Att ta sig till Meribel och courchevel är lätt, själv har jag tyvärr bara varit där en gång under säsongen, men den dagen var verkligen en av de bästa dagarna sen jag kom hit också! Dock räcker Val Thorens gott och väl för dig som bara är här en vecka, men till säsongare rekommenderar jag att fixa liftkort för alla tre dalarna och inte bara för två, som jag gjorde.

Val Thorens är europas högsta semesterort på sina 3000 meter, och jag ska även lyfta ett varningens finger för att man kan bli sjuk när man kommer hit för bara en vecka. det tar tid för ens kropp att vänja sig vid de höga höjderna och nycklen till att inte bli sjuk är DRICK MYCKET VATTEN. Som parantes så kan jag tillägga att vattnet här är nog det godaste, renaste och kallaste du kan hitta.

Det spelar ingen roll vart i Val Thorens du bor, utan kan i princip gå utanför dörren med skidorna på axeln och vara i pisten bara ett par minuter senare. Byn ligger samlat och man behöver aldrig röra sig några större sträckor får att komma dit man vill - pist, lift, restauranger, barer, butiker - you name it. Liftarna har öppet lite olika tiden beroende på vilken tid på säsongen du åker. Men de öppnar 8.15-9.15 tiden och ju senare på säsongen du åker desto längre har de öppet. Nu, i mitten av april, har liftarna öppet till ca 17.00-17.30.

Det är, såklart, varmare ju senare du åker. Vill du åka med blå himmel och strålande sol har du störst chans i mars/april. Dock medför ju detta "slush-snö" och åkningen blir något sämre med fler högar. Sol blir det varje vecka, med ska du komma hem med en snygg goggle-tan så åk något senare. Min familj var här och hälsade på vecka 8 och det var helt fantastiskt väder, dock hade då vecka 7 inte varit så bra och vecka 9 blev inte heller så bra. Så när du köper resa hit så får man vara medveten om att man köper "grisen i säcken" och man kan ha tur, och man kan ha mindre tur. Men för det mesta åker alla gästerna hem och har fått minst en kanondag.

Om vi pratar restauranger så har jag mest varit på Johns Scandinavian som har en inte alltför stor men välplanerad meny. Langlys hotell Tango har fantastiskt god mat och happy hour med 2 drinkar för 1 (7.20 - 9.80 euro) klockan 20-22 varje kväll, samt livemusik och quiz och en mysig atmosfär med stora soffor att dimpa ner i framför den öppna elden med en Ginger Mojito i handen. Priset på maten varierar, med en pizza kostar mellan 10-15 euro, och ska du ha något från grillen får du pröjsa ca 15-25 euro. Du kan även köpa mat på gatan där paninis, hamburgare, våfflor och creps regerar med priser på 5-10 euro.

Om vi sedan fortsätter på bar- och festspåret så finns det en bargata där barerna ligger samlat. The frog and the roastbeef ligger först och är en engelsk bar med högre medelålder. Efter det så kommer du till den berömda danska baren Cafe Snesko som har livemusik på sin after-ski fram tills åtta-tiden, sedan byts pjäxorna ut mot converse och festen håller på till 01.30 varje kväll. Bartendrarna och gästerna sjunger med för fulla halsar till låtarna som är klassiker och riktiga sing-a-longs. Gästerna står på borden och jublar när bartendern sätter på bomhemian rhapsody och när rockdelen kommer så sätts det eld både på taket och baren. Här hänger det flest danskar, men även folk från alla möjliga nationalliteter. Pristet här på en stor drink 0.5 liter (!) är 13 euro, för 0.25 får dubetala 6.5 euro. En stor öl kostar 7 och en shot 3.20 euro. Dessa drinkar är minsann inte svaga, så man kan säga att du få valuta för pengarna. Dock kan man inte komma med något fancy önskemål utan det är redbull&vodka eller gin&tonic som gäller, spirit dinks helt enkelt.

Går du till baren bredvid kommer du till Saloon bar som brukar ha en lite lugnare atmosfär än cafe snesko, men likväl kan det vara fullproppat med folk. Här kan du köpa en jug med 1 liter drink från deras dink-kort för 22 euro, och då ska det vara 20 cl sprit i den. Happy hour pågår till tio och då får du betala 15 euro för en sådan jug. Går du ner för trappen så ligger deras andra del Downunder där, och där är det även mysigare stämning, om det är någon skandinavisk landskamp förstås - då blir det liv i luckan i sportbaren. Saloon och downunder stänger även de halv två.

Är du inte klar än utan vill fortsätta festa så kan du vandra vidare mot någon av nattklubbarna. Club Summit ligger nerför gatan och har öppet till fyra tiden. Vid två är det fullt med (fulla) människor. Här hänger mycket svenskar, danskar och engelsmän (be sistnämnda har en kul vana för sig att klä ut sig till allt möjligt konstigt i byn). Sen finns det även den större nattklubben Malaysia som sägs vara Val Thorens största, men har själv inte varit där så mycket. Fått uppfattningen av att det är mycket franska sluskon där, men det är bara min åsikt.

La folie douche och 360 regerar var det gäller pistbarer och då särskilt la folie. Där hoppar hela terassen i takt till sångaren som sjunger klassiska festlåtar till en dj och en live-saxofon. Du betalar 6 euro för en stor öl i ett plastglas och kör hemmåt när de stänger vid 17-17.30.

Det arrangeras mycket studentresor hit över loven, och vill du slippa gapande ungdomar så föreslår jag att du kollar upp vilka veckor som det är lov. Vill du däremot festa vilt så kom hit då, för studenterna dem kan sin sak. Många researrangörer här anordnar barrundor som tar dig runt i val t's uteliv för inte en så stor peng och som uttlovar vad man kan räkna med från en barrunda.

I butik så betalar du 3-20 euro för en flaska vin och 10-20 euro för en flaska vodka, så billigt är det inte här. Ska du ha ciggaretter finns det två ställen i hela byn som säljer och båda heter bara tabac. De båda ligger i de två galleriona. Där kostar ett paket Marboro 6.70 euro.

I den större gallerian ligger sportcenter där du kan simma, spela badminton/pingis/tennis/fotboll, hoppa på trampolinerna eller gå i gym. Själv har jag säsongskort där, vilket kostade 188 euro, men vet inte var det kostar för en gång.

En annan kul aktivitet som jag absolut tycker att du bör testa om du har vägarna förbi Val Thorens är "the toboggan-ride", vilket rätt och slätt är en 6 km lång pulkabacke (Europas längsta) som är helt galet rolig. Den kan du åka om dagen, då kostar det 23 euro tror jag, eller en av de tre kvällarna i veckan som de har öppet, och då kostar det 29 euro. Ska du åka kvällspulka så ska du boka dagen innan.

Det har varit en fantastisk säsong och jag har mött mycket människor från massa nationaliteter, dock flest danskar och svenskar såklart. Ska du på säsong eller semester så kan jag lova att du blir nöjd med val t på grund av dess genuina stämning, paradis-känslan och såklart dess stora variation skidåkning.

Tack för mig."

POPULÄRASTE BILD

Åkare: Karl Johan Tegnér Foto: Mikael Sjöstrand

Medelbetyg (4,3/5)

Baserat på 83 st recensioner

SKIDRESOR

 • Langley
 • STS Alpresor
 • Rollin'Snow
 • Sportresor
 • UCPA

Pistkarta

Pistkarta Val Thorens

Närliggande skidorter