Val d'Isere

Skidorter i Frankrike
Val d'Isere innefattar även Tignes

Byn vid floden Isères källa skryter med Europas dyraste året runt-öppna matbutik, inte mindre än tre störtloppsbackar med världscupstatus, butiker som säljer Prada-lagg för fantasisummor, ett nattliv som vissa delar av säsongen är som hämtat från Medelhavsöarna, ni fattar - Val d’Isère vill vara värst. Samtidigt är det en löjligt pittoresk by som har funnits i en av Savojens mest avlägsna dalar sedan 1600-talet, och här finns skidåkning som gör nästan alla sorters åkare glada. Inte bara vildhjärnor och partytroll, även om de ofta är i majoritet.
Tillsammans med Tignes bildar Val d’Isère jätteområdet Espace Killy, uppkallat efter ortens hjälte, Jean-Claude, som kammade hem en hel del metall vid OS i Grenoble 1968. Han är inte ensam om att ha kört bra runt pinnar, ortens skidklubb påminner gärna om att de är den mest framgångsrika alpina klubben i Frankrike.
Egentligen har Val d’Isère bara två nackdelar - prisnivån, och den kanske längsta och krokigaste transfertiden i hela franska alperna.

Snöprognos

 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -12°
  1 m/s
 • Måndag

  5,8 cm snö
  Snö
  -13°
  2 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Molnigt
  -10°
  2 m/s
Vad tycker du om Val d'Isere?
5
4
3
2
1
NICCON
2018-03-21
Mycket bra skidort. Extremt stort med bra pister. Offpisten kan vara grymt bra om det har snöat mycket.

eerik8
2017-12-29
Var där första gången i slutet av februari 2016 och då hade vi relativt gott om snö. Har bara varit i Val T innan och måste säga att man blir bortskämd av deras ski in-ski out, däremot måste jag säga att det var väldigt smidigt i Val D även om dem inte har en "ren" ski in-ski out. Skidområdet är stort och varierat med både höga toppar men även lite skogsåkning som man kan gömma sig i när det börjar snöa ordentligt. Kan bli en aning mycket folk ibland i vissa partier men det är sånt man får stå ut med om man vill åka till en ort som erbjuder både riktigt bra uteliv och bra skidåkning!

Annica Söder
Annica Söder (Gäst)
2017-12-15
Underbar skidort med de bästa backarna på högsta topparna. Både gamla och helt moderna liftsystem gör det så charmigt! Bra mat i alla restauranger både i pist och i byn!
Åse Hvalgren
Åse Hvalgren (Gäst)
2017-12-14
2017 v 8.
Ett skidsystem som erbjuder vidd o variation! Under just denna vecka förärades vi inte av snödump....men det är ett välskött liftsystem och backar, man kommer snabbt upp på berget från Val d’Isere. Våga prova de delar som ligger lite mer off, de överraskar!

clawsson
2017-12-04
Det du är ute efter finns i Valdisere! Piståkning, puderåkning, afterski, nattklubb, dekadens - ni hittar allt i denna mysiga lilla skidby. Piståkning - stor variation av isiga världscup backar till mysiga blåa nerfarter som Diebold som man kan carva ner för dagarna i ända. Puderåkning finns lätt tillgänglig i stora fält nära liften vid Manchet liften. För de lite mer äventyrslystna och rutinerade finns den klassiska couloir des pister. Afterski - spenderas bäst på Saalon! Spela Headfuckerpong med en småpackad brittisk trubadur som bakgrundsmusik. Tips "säg att du är säsongare och jobbar på något franskt j*vla hotell i närheten" så får du 2E rabatt på din HeadFuckerJug. När ni är klara med Saalon, så bör ni halka vidare mot Dicks. Där bjuds på 9E redbull vodkas + halvdan house med live fiol + bentuffa vakter som kommer slänga ut dig om du försöker klättra upp dig till DJn. Tro mig det händer. Låt mig sist men inte minst lyfta ett varningens finger för alfahanarna från förenta kungariket. De är bedrägligare än vad man kan tro efter sina 12 pints.

Njut av er resa!

För säsongsboende sök er till den mytomspunne Mr. Hamburger (mr. cash only). En sann entreprenör i ordets rätta anda.

Detta är den bästa skidbyn i Frankrike,och sannolikt också i världen!

Fredrik O
Fredrik O (Gäst)
2017-01-17
Varit i val d`lsere vecka 1, 2017. Bott på Langleyhotell och haft det bra. Då jag tittat på dessa recensioner själv och använt dem tycker jag att det är på sin plats med att bidraga så mkt som möjligt själv.

Orten är naturligtvis väldigt tjusig, inte så mysig som en mindre by i österrike naturligtvis. Vi talar jetsethotell här med rika ryssar som har skidkläder från bogner, och mycket engelskmän, mer än vad man tror. Flera exklusiva skidbutiker, men egentligen inte dyrare än åre. Finns flera sparbutiker i stan och en konkurrent som heter sherpa. Bra mataffär, men vi talar 7-11/pressbyråpriser. Så självhushåll i valdísere kan bli dyrt. Mat och öl annars är på åre-nivå. Mat i backen är åre/sälen-nivå. Kanske till och med lite billigare. Mellanöl på fat är 6 euro och bra gulash-soppa är 5-7 euro. Skillnad här mot åre är att du kan äta med lite mer stil och kvalitet om du vill. Ostbricka och ett glas vin är inga problem. En del ställen, (toppen på la grand motte), kan du till och med tappa upp en karaff själv från fat och sitta på altanen i solen och ha det jävligt trevligt. Generellt, du äter med mer kvalitet än sverige även om portionerna i bland är minimala. Finns massor av ställen att hyra skidor på, jag hyrde hos langley och fick bra hjälp, bra skidor där. Skönt att slippa bära.

Du behöver inte kunna någon franska för att vara en vecka här. Engelska, samt pekspråket, fungerar bra. Kort fungerar överallt, även om lite cash är bra att ha i beredskap. Är det snöstorm kanske inte bredbandet fungerar på restaurangen i backen och då fungerar inte internetuppkopplingen och då inte heller kortbetalningen.

Skidåkningen då. När jag var där så var i princip alla backar öppna, även om det var lite snöglest i dalen. Snökanonerna jobbade på natten. Vi åkte i hela området, (hela pistkartan. Det tar i princip 2-3 dagar att täcka allt. Med Tignesområdet är det väldigt mycket folk som cirkulerar. Det betyder att det är uppåkt en del efter lunch. Så är det bra väder, åk som faan fram till lunch och softa sen i backe eller på en av restaurangerna i backen. Och i och med snöbrist samt konstsnö kan det bli isigt en del efter lunch. I det stora hela, många röda och blåa backar. Nybörjare, medelåkare hittar alltid något här. Favoritåk var tåget upp från val claret och sedan röda backen under stolliften. Alternativt Högst upp och längst bort vänster på pistkartan, höll sig välpistat längre och lite mer sol där.

Fritt äventyrsbad på liftkortet, tag med badkläder.

Är nöjd med resan, maten, orten, skidåkningen. Men nästa resa går någon annanstans
//fredrik

Dekadent
2015-12-22
Har med en helsäsong 12/13 och därpå en vecka varje säsong(januari 2014 & 2015) förmodligen någonstans runt 150 skiddagar(och ett par bräddagar) i systemet! Tänkte att nu får det vara dags med en nyare recension.
(Då jag kanske är lite biased så får ni gärna ta detta med en nypa salt.)

Systemet(och åkningen) är överlag sinnessjukt bra! Då min säsong 12/13 till allra största del spenderades i vad som tydligen var århundradets bästa år rent snömässigt (totalt 8,5m, varav 4m innan nyår) så kommer jag fokusera mest på åkning utanför pisterna. Park är jag inte någon hejare på, men av vad jag förstod av mina kompisar som är det så var den bra - dock med utrymme för förbättring (om man jämför med Breck eller andra amerikanska megabyggen).

En överväldigande majoritet av alla dagar utanför pisten spenderades i Fornet, den östraste delen av systemet längst in i Val d'Isére-dalen (där det tydligen går en bilväg över på sommaren). Här finns det otroliga ytor med olika lutning och vad man nu tänker sig, med snö i perfekt norrläge och förhållandevis vindskyddat på sina ställen.
Börja dagen med att undvika Fornet-kabinen och ta istället Laisinant-stolsliften upp för att spara tid/trängsel - glid ner till Pyramides-liften(stolsliften) och ta den upp. Här kan du välja mellan att antingen ta den smårisiga Signal-släpliften vidare uppåt österut eller bara bränna ner till Pyramides-stationen igen. Det sistnämnda är en solklar favorit och kan med fördel hinnas med 5-6ggr på en hetsig dag innan det blir lite väl uppåkt. Man kan även ta höjd på den östra bergssidan och skråa runt för att åka ner och förbi Pyramides och då tillslut hamna nere i dalen.

Om Signal är öppen så är den förmodligen Alpernas bästa lift (sett till tid/tillgänglig åkyta), då den öppnar upp hela bowlen(Grand Vallon), samt nästa bortanför (Malpassets) utan att behöva knata uppför själv. Extremt stora ytor, peka skidorna i falllinjen eller var du nu vill och kör.

Vid stark vind eller kass sikt så är skogsåkningen vid Fornet självklart att föredra, och den är även den extremt bra. Varva på ner till botten, ta liften upp igen och bara kör.

Finns även åkning längs upp på glaciären, dock är det här lite flackare och inte alls i närheten så bra som Pyramides/Signal. Trevlig mysåkning och absolut något för de som vill testa på lössnö dock! (med områdets billigaste backresturang).

Sittliften Cugnai uppe på Solaise-sidan är en sorts sittliftsversion av Signal - extremt mycket terräng tillgänglig till väst från avstigning, som med en del skråande landar en nere vid en annan sittlift (Manchet). Mitt livs förmodligen bästa åk skedde i det här området, mer info ges icke.

Det finns självklart otroligt mycket bra åkning på både Bellevarde och även över i Tignes(Mickeys Ears etc.) men är du baserad i Valdi och snön är lika så har jag svårt att se en anledning till att åka ditåt för en puderdag.

Pistmässigt är systemet jättebra och välskött, med otroligt bra "flow" i liftarna som gör att det absolut längsta man kan stå i kö blir typ 5min i Bellevarde-botten. Köer undviks lämpligaste genom att välja en annan lift, då det finns sammanlagt 8 bottenlifter på Valdi-sidan. Den typiskt "franska megasystems"-känslan med att man bara kan åka runt utan att dra av sig skidorna är total, vilket är något av det som jag saknar mest i många andra system (t.ex Engelberg/Chamonix) där man mer bara åker runt på en bergssida med påföljande extrema köer. Troligtvis extra bra för barnfamiljer då det inte behöver tragglas med bussar eller liknande för att komma runt i olika delar av skidåkningen. Kolla speciellt in Fornet-glaciären och Tignes-glaciären för riktigt bra piståkning.

När det kommer till byn så är det första som ska nämnas att det är DYRT. En majoritet av affärerna riktar sig till nyrika ryssar och brittiska bankarbetare som drar en vecka om året, med allt från juvel/klockaffärer till 1000E + skidklädesaffärer. SPAR i byn är enligt ryktet Europas dyraste, och det skulle inte alls förvåna mig. Att äta lunch i backen blir i längdenextremt smärtsamt (pizza 14-ish euro12/13, nu säkert dyrare). Tips här är att antingen inte käka lunch utan åka istället, alternativt att handla något litet på Sherpa i Tinges och dra med ut i backen. Som fattig skibum 12/13 åt jag helt enkelt inte lunch på 4 månader, vilket jag såhär i efterhand inte kan rekommendera (dock vänjer man sig rätt snabbt).

Att dricka i byn behöver däremot inte vara speciellt dyrt (jämfört med svensk pub/klubb), där en öl går på 5 euro på de flesta ställen. Den klassiska rundan bland säsongarna (iallafall 12/13) blev Victors--Dansken(Le Petit Danois)--Dicks T-Bar--Doudounne (om man orkar). Finns även massor med andra ställen, t.ex Saloon, Cafe Face och allas vår favorit Le Graal. Ett tips som fattig kan vara att dra in på Sherpas extremt välsorterade Cavé och köpa valfritt 2euro rosé och sen föra med kompisarna på rummet - trevligt och lagom sunkigt.

Om du orkat läsa såhär långt så kanske det inte är någon överraskning att jag ger Valdi en solklar femma. Faktum är att jag själv har svårt att hitta någonting som stället saknar, extra jobbigt blir det då jag åker på andra ställen och omedvetet jämför dem med detta. Har åkt på bl.a Chamonix, Engelberg och en del Österikiska orter och skulle aldrig någonsin välja dessa framför Valdi för varken en vecka eller en säsong. Svenska och norska orter göre sig icke besvär.En solklar femma, och mitt absoluta favoritställe för skidåkning. Åk dit!

brink
2012-03-06
Val d’isére är bra! Grymt stort med mycket fallhöjd, långa välpreparerade pister och obegränsat med off pist. Det finns varierad åkning för alla inriktningar. De har verkligen lyckats göra liftsystemet effektivt och det hänger ihop på ett fantastiskt bra sätt. Liftköerna är sällan särskilt långa om man bortser från morgonrusningen. Byn är trevlig och har allt man kan önska sig. Bada eller träna på Aquasportif efter åkningen.

Då i princip all åkning sker ovanför trädgränsen medför det viss väderkänslighet. Räkna också med höga priser på det mesta, även i mataffären.

orbis
2010-10-01
Jag åker till Val d'Isere minst två gånger per år både för att första veckan i December är det grymt billigt med langley och för att det är grymt bra åkning. Första veckan i december är det alltid lite kritiskt hur mycket snö det är 2008 var det riktigt bra med snö på hela berget men 2009 var det mindre bra. En fördel är också att det är mindre folk där då. De flesta som är där är de stora engelska universiteten som har sin årliga skidvecka med början den 5 december.

Val d'Isere har allt man kan önska sig långa pister och det är lätt att hitta puder om man vet vad man skall leta. i början av veckan brukar Fornet med glaciären vara det bästa stället att åka på då det inte är många som har hittat dit. På glaciären i Fornet brukar man alltid kunna hitta puder om man åker högst upp med sittliften och sen avslutar med ankarliften. efter ankarliften tar man och åker vänster i ca 2 min och sen bara följer berget ner.

Grand Motte är den andra glaciären som man kan hitta puder på men det är svårare ofta mycket folk men den bästa dagen att vara där på är måndagar då många inte åker så högt upp. ibland är det även lönt att försöka ta sig till grand motte då det är dåligt väder har man tur så kommer man ovanför molnen och kan få riktigt sköna åk nästan helt folktomt.

Fråga personalen på hotellet vad det är bäst att åka varje dag det brukar ha koll på var det är myket folk och var det är mindre. Ett tips är att inte äta din lunch mitt i backen det finnns riktig bra och mycket billigare resturanger att äta lunch på nedanför face backen i samma hus som äggliften.

Helldude
2010-07-05
Var där med UCPA och stortrivdes, systemet har alla former av åkning, bra park och även bordercross. Liftarna är riktigt bra och det var inga köer att tala om när jag var där. Finns alla svårighetsgrader och lutningar och systemet är väl uppmärkt. Enda nackdelen är att vissa inte läser skyltarna och ger sig ut i backar dom inte klarar av, framförallt La Face (störtloppsbacken) undvik den på eftermiddagen eftersom det är en sextiograders skridskobana, vill man åka dessa pister så bör man vara ute tidigt.

Det är rätt dyrt i byn, även i matbutikerna.
Åk dit!

Visa fler recensioner (101)

Mest populära foto

Åkare: James Adlington Foto: David Grahn

Skidresor

 • Go West
 • UCPA
 • Sunweb Sunweb har resor till Val d'Isere från bara 3679 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Val d'Isere

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer