Val Cenis

Skidorter i Frankrike
Nedfarter (0/61)
Snödjup
2800 m
1300 m
80 cm
50 cm
-1°C
2°C

Snöprognos

 • Onsdag

  0,4 cm snö
  Halvklart
  -7°
  2 m/s
 • Torsdag

  1,3 cm snö
  Halvklart
  -6°
  0 m/s
 • Fredag

  1,2 cm snö
  Halvklart
  -6°
  1 m/s
Vad tycker du om Val Cenis?
5
4
3
2
1
SkiRic
2018-12-10
Mycket av:
Lättåtkomlig orörd snö.
Kall snö här på bergens nordsida.
Enkelt för barnfamiljer, skridskobana m.m. aktiviteter.
Fina längdspår vid biathlonanläggningen lite längre upp i dalen, vid Bessans.
Lägre priser än i de mer kända dalarna. (gäller hela Vallée de la Maurienne)

Mindre av:
Offpiståkare. Shopping. Nattliv.

Vallée de la Maurienne är en lång dal med mycket möjligheter och utan de stora folkmassorna tack vare att den inte är lika glamorös och välkänd som andra dalar runt nationalparken Vanoise. Små, lite slitna gruvsamhällen passeras på väg upp i dalen. Det finns moderna byar som Val Cenis med hus liknande dem i Val d'Isere och Tignes, men det finns också mysiga gamla byar i dalens början eller som längst upp i form av Bonneval-Sur-Arc.
Har man bil är det enkelt att ta sig mellan de olika orterna beroende på väder och önskemål (finns även buss men vi har bara åkt enstaka tur för att komma "hem"/längre upp i dalen).
Fina vyer och touringmiljöer, t ex uppe vid Lac du Mont Cenis.

Bukdan
2009-02-22
Var två dagar i Val Cenis feb 2009. Man har satsat mycket och huggt ut nya jättefina backar i den fantastiska skogen. Man har byggt ihop en hel massa gamla separata liftsystem med nya ägg och sexstolsliftar.

Det finns kanonfina lättåtkomliga offpist och skogsrepor i hela området. Vi var grymt imponerade av denna nysatsning på en gammal ort. Jag åker heller hit än Val Thorens, där var det bara blåst, liftköer och dyra liftkort Vecka 6 anno 2009. Är man dessutom intresserad av savoie ostar typ tomme eller reblochon har dom ett gediget "cooperative latiere" på en paralellgata till huvudgatan.

Tof
2007-01-04
När jag var där kändes det om att det var årlig sammankomst för Frankrikes skidfärskingar. Det var både negativt och positivt. Negativt för att det var skitläskigt att åka i pisten för de körde helt ologiskt och var jättesvåra att läsa av, positivt för de höll sig i alla fall i pisten så man hittade lössnö i stort sett bredvid pisten fyra dagar efter snöfall. Rätt litet område men trevligt och gemytligt. Kolla snöläget och åk hit när det dumpat så kan du åka orörd offpist en vecka!

Aleckan
2006-01-08
Mysig och lätt tillgänglig offpist finns även i direkt anknytning till Solert-stolen. Åk ner Le Solert liften å ta skiers-left innan det brantar till sig så finns det lite roliga klippor mm att leka med. Åkningen från toppen av på 2800m ner i L'Ouillon dr la Tomba dalen ska även den vara kanon men var avstängd när jag var där.

Lite för litet för att få ett högre betyg än 3, men potentialen finns.

Kalle
Kalle (Gäst)
2001-10-02
var i Val Cenis januari -99
Då var det väldigt lite snö vilket resulterade i uppkörda backar och lite puder åkning. Dock kan jag rekommendera en dags runda med Zebulon (en mycket väl känd guide i Val Cenis som kan bergen utan och innan) och hans far... vi knallade upp på en topp mitt emot själva Lift systemet och fick ett skönt puder åk i en av ravinerna..... Rekommenderas varmt gör även att man tar skidbussen till ett närliggande område som heter Termingion (tar ca. en kvart) där är backarna branta, välpistade och helt tomma där kan man även få endel schyssta offpist åk. en 5:a på d stället.... nått uteliv existerar inte förutom "ladan" som har öppet 2 dar i veckan....välkomms drinken e rom o cola lika så alla andra drinkar som du beställer.. Ha d.

alex
alex (Gäst)
2001-03-29
bra men ganska litet ställe i franska alperna. systemet ligger i nordsluttning, har ca 20 liftar och 90 km pist. den nya sex-stolen dukar upp ett fint och smaskigt skidåkarsmårgåsbord med en hel rad pister att välja mellan. den mesta åkningen är ganska snäll och de svarta löporna ganska korta. ändå finns utmaningar och då framförallt i offpisten, ligger det bra med snö är ytorna kring la met-liften samt runt den nybyggda plan cardinal-liften mycket intressanta. bästa åket är att skråa ut från den röda la met-pisten åt skiers-left köra nedanför lavinsprängar-rören. här är det brant och samlas mycket snö (njutning....).

Johan
Johan (Gäst)
2000-03-07
Bra pistade backar, bra snö (nordsida), relativt korta liftköer och mycket låga priser. Om det ligger mycket snö på berget (1m+)finns grymma offpistmöjligheter (särskilt om man har lust att knalla en bit) eftersom den absoluta majoriteten av åkare är franska barnfamiljer som håller sig till pisten - dvs ingen konkurrens om pudret.
Är du ute efter att festa - åk INTE hit.
Är du däremot en seriös åkare ute efter lössnö som man inte behöver slåss om och stå först i liftkön på morgonen för att ta del av - definitivt värt ett besök!

PS. Zébulon är bara där 2 veckor per säsong, så åk inte dit för honom (han jobbar i Verbièr). Hans pappa, som verkar minst lika galen, jobbar där hela säsongen.

Fredrik
Fredrik (Gäst)
1999-05-28
En mycket liten skidort nära Val Thorens (geografiskt sett), skidåkningen är dock ganska bra. Men ortens stora tillgång heter Zébulon och är bergsguide, en fullblodsgalning låt han visa dig runt i bergen om du skulle råka vara här. Nattlivet på orten drar ner betyget, något sådant existerar i princip inte.

Mest populära foto

Åkare: Tobbe Rydberg Foto: Elin Nordh

Pistkarta

Pistkarta Val Cenis

Närliggande skidorter

Hemmabacke