Tignes

Skidorter i Frankrike
Liftar (0/46)
Nedfarter (0/82)
Snödjup
3456 m
1550 m
200 cm
0 cm
6°C
13°C
Tignes är Val d’Isères avslappnade, brädåkande lillasyskon. Egentligen är det fem byar - Le Lac, Val Claret, Lavachet, Les Boisses och Brevières, alla med prefixet Tignes. De tre förstnämnda är ocharmiga, funktionsbyggda betongbyar, belägna på en högplatå med magisk åkning rakt utanför dörren. Nere vid dammen ligger mysigare, men mer avskilda Boisses och Brevieres. Tignes jobbar hårt på sin ungdomliga image och lyckades roffa åt sig Euro X Games som arrangerades 2010-2013. Tidigare kördes det även tävlingar i Freeride World Tour här. Åkningen sker till största delen ovanför trädgränsen, men det finns en del lärkträd att svänga runt ner mot den stora kraftverksdammen.
Brevières - byn som ligger längst ner - kallas även för Tresekundersbyn för att det tar så lång tid innan den sopas bort om dammen brister. Hetsigt.
I Tignes kan man åka skidor året om - glaciären på Grande Motte är öppen även på sommaren.
Tignes tillhör Val d'Isere.

Tignes Snöprognos

 • Tisdag
  1,8 mm regn
  Duggregn / sol
  10°
  1 m/s
 • Onsdag
  0 cm
  Halvklart
  11°
  1 m/s
 • Torsdag
  2,2 mm regn
  Lätt regn
  10°
  2 m/s

Fakta om Tignes

Nedfarter (Totalt: 82)
Grön Nybörjare:8
Blå Lätt:36
Röd Medelnivå:22
Svart Avancerad / expert:16

Liftar
Liftar (totalt):46
Gondollift:5
Kabinbana:4
Stollift:18

Fallhöjd

Högsta punkt: 3456 m.ö.h
Fallhöjd: 1906 meter
Lägsta punkt: 1550 m.ö.h

Säsong
Start:19 december
Slut: 7 maj

Områden
Snowparks:2
Barnområden:3
Land: Frankrike
Rhône-Alpes

Recensioner av Tignes

Vad tycker du om Tignes?
5
4
3
2
1
P
P (Gäst)
2020-03-09
Besökte Tignes (bodde i val Claret) första veckan i mars. Jag har aldrig varit med om att det har kommit så mycket snö, på 6 dagar så snöade det 5 ggr. Varje gång kom det 20-30 cm. Mycket lättillgänglig offpist, gillade skarpt och åker gärna dit igen.

Stefan Eliasson
Stefan Eliasson (Gäst)
2019-01-02
Fantastiska Tignes/Val d'Isere har levererat igen!!
Vecka 52 2018 gjorde ingen besviken. Vädret var grymt, ca 0 grader i Val Claret och några minusgrader på topparna varje dag. Vi spenderade åtta dagar i pisterna varav en magisk dag i offpisten då det snöade hela julafton. En meter snö i "dalen" och två meter på topparna gjorde att ca 90% av pisterna var öppna.
Utöver mycket bra skidåkningskvalitet så hittar man lunch i backen till humana priser och bra kvalitet. Stora portioner till hungriga åkare serveras på alla ställen vi har besökt. Kanske inte så många restauranger som i Italienska skidsystem men de som finns är bra. Boendena är små men funktionella i Tignes. Bokar man sent så kan man göra klipp, vår lägenhet kostade 5.000 SEK för en vecka. Vi hade ski in / ski out och balkongen låg fem meter från pisten.
På julafton hade man karneval och fackeltåg och bjöd på Vin Chaud (varmt vin) i byn.

Vill man vara säker på tillgång till snö och mycket offpist så åker man till Tignes/Val d'Isere!

// Madde och Stefan


MarcusF
2018-12-27
Tignes ingår i skidområdet "Escape Killy".

Plus/minus med Escape Killy jämfört med andra skidområden:
+ Snösäkert i och med hög höjd och glaciärer
+ Stort system som hänger ihop bra och sväljer många åkare
+ Passar alla (var noga med vilken ort i skidområdet du väljer)
- Välkänt och därmed alltid mycket folk och höga priser

Plus/minus med Tignes jämfört med andra orter i Escape Killy:
+ Gott om enklare lägenheter och det finns bra mataffärer
+ Möjlighet att komma först upp i en bra del av systemet
+ Badhus som ingår i liftkort (ett besök på veckokort)
- Låg mysfaktor
- Långt till vissa delar av systemet

Vi bokade flyg till Grenoble vecka 4, 2017 och valde ort veckan före avgång baserat på snötillgång. Lotten föll på skidsystemet Escape Killy och orten Tignes som är ett charmlöst bygge (komplex), men praktiskt om prioriteringen är skidåkning, framför restaurangmys eller nattliv.

Snötillgången var i underkant när vi kom upp. Lyckligtvis så snöade det stora delar av veckan, mest på kvällar och nätter, någon skiddag blev lidande av dålig sikt pga snöfall, men i övrigt var det bra.

Vi som åkte sökte lössnö framför pist och åker inte alls i parken. Det finns många välkända lössnöområden för alla åknivåer. Det finns också massor av fina pister i alla färger (lutningar).

Tignes ligger på ena kanten av Escape Killy, ska man åka lift t/r till Le Fornet som ligger i andra ändan, så tar det större delen av dagen. Tignes och Val Claret som ligger bredvid varandra, är sett till bilväg en bit ifrån Val D'Isère som är områdets huvudort och betydligt mysigare än Tignes. Skidbussen som ingår i liftkortet kör inte hela vägen, utan man får komplettera med en regionalbuss.

Ska jag försöka jämföra Escape Killy med något annat, så är det av samma kaliber som Chamonix.
Chamonix har fördel med kort transfer från Geneve. Fördelen med Escape Killy är att liftsystemet hänger ihop. Jag tyckte Tignes påminde lite om Val Thorens och då tänker jag inte enbart på utomhus afterski, La Folie Douce som finns på båda orterna.

Sammanfattningsvis så är "Escape Killy" ett säkert kort och känns väldigt komplett som skidsystem. Ett bra val om man ska åka en vecka eller mer. För en kortvecka så finns mer ändamålsenliga alternativ.

hnbv
2018-12-27
Var där påsken 2018. Bodde i le Breviere
Det var mycket snö denna säsongen så det var åkbart utan vidare ner till byn
Ett otroligt skidområde med åkning för all intressen och nivå.
Det snöade flera av nätterna så mycket off pist blev det. Både lättare och en del mer krävande

LosHalleröd
LosHalleröd (Gäst)
2013-02-21
Besökte tignes vecka 7 2013.
Åkte med nortlander skutors som skötte sig helt ok.
Vi bodde i tignes val claret, en by uppbyggd helt åt åkningen, så de va bara att ta på sig skidorna o ta liften upp.
Själva systemet är helt enormt, då det är sammankopplat med valdisere i det gemensamma skidområdet espace killy.
Alperna är här enorma, likaså ytorna. Liftarna ger tillgång till fina backar, som den långa röda från le grand motte till val claret med en fallhöjd på knappt 1000 meter, men även en hel del lättillgänglig offpist som erbjuder mycket mycket fina möjligheter. Nackdelen med detta är dock att den snappt blir uppåkt, så ta er upp tidigt på morgonen efter snödump för att lägga de första färska spåren. En pist att starkt rekommendera är den långa svarta ner mot tignes les breviers, med en fallhöjd på svindlande 1200 meter.
Franska Alperna är dyrt, men vi bodde i lägenhet där vi köpte maten i närbitiken och sedan lagade till den. Planerar man köpen och köper de billigare råvarorna kommer man undan utan att plånboken svider allt för mycket. För de som är intresserade av en billig fylla är det däremot att bara plocka på sig i matbutikerna. Vinet är löjligt billigt.

Tignes rekommenderar jag mycket varmt. Så länge man handlar eget käk, undviker att vaska champagne på den legendariska aftterskin la folie douce och avstår från ostron i överklasshålan valdisere får man sanslös åkning utan att ruinera plånboken.

Peace

Lena
Lena (Gäst)
2011-03-14
Jag har precis varit iväg en vecka i Tignes och vi reste med Langley. Vi har haft en HELT FANTASTISK vecka på alla tänkbara sätt. UNDERBARA, breda, fina backar, stort liftsystem vilket gör att om man vill så kan man slippa skidbussarna. Vi har varit iväg v10 och vi har haft STRÅLANDE solsken varje dag (fått lite färg på snoken!) Det började dock små-smälta lite i slutet så senare ska man nog vara aktsam för att åka.
Vi prövade att åka bort mot Val d'Isere men upplevde att det var betydligt mer människor i de backarna (=uppåkt mycket fortare). Så vi höll oss mycket i Tignes och där trivdes vi superbra!!
Vi bodde på Langley Tignes 2100 och i rum 506 vilket hade en härlig balkong där man kunde sitta och sola en stund innan man hoppade in i duschen. Så rumsnr x02 till x09 har balkong, dom andra ska ni undvika ;) Maten vi fick på hotellet var 5+++++! Stort fint utbud på frukosten (de hade till och med havregrynsgröt, aldrig sett förr!!) och middagarna på kvällen helt otroliga!! MUMS!!!! :P

Heddious
2009-12-02
Jag har inte bott i Tignes, så hur det är där utanför skidåkningen kan jag inte uttala mig om, men efter en vinter i Val d'Isere har jag åkt där en hel del.

Pist: Double M, ner från Grande Motte är röd carvingbacke när den är som bäst, förutsatt att du hinner dit innan alla som inte borde lämnat barnbacken än har gjort det. Även Leisse ner på GM's baksida har sina stunder, dock är liften där sjukligt seg. Grattalubacken vid parken på solsidan är perfekt om man bara vill fulåka, likaså Palafour, och den flacka ravinen precis till skiers left om. Överlag är Tignes mest chillskidåkning om man håller sig i pisten, finns dock några hemska puckelpister ner mot de lägre byarna, och svarta backen från Val d'I-sidan ner till Le-Lac hasas ofta sönder av folk som kört fel.

Tignes har en hopplös flaskhals, på solsidan mellan Val Claret och Le-Lac finns två liftar som förutom att slå smalbenen av folk dessutom är några av de segaste i hela systemet. Ska du från Lac till Val Claret är det inga större problem, men åt andra hållet: TRÅKIGT!

Offpisten är lätthittad, det finns inte så många träd. Sök och du skall finna. Lite kul skogsåkning finns ner mot Brevieres.
Parken var (iaf i vintras) mycket lugnare än parken i Val d'Isere, lite färre riktigt duktiga åkare och lite mindre hopp men det gjorde inte mig någonting. (Parkskräck.) Schysst läge på solsidan med några solstolar och sådär.

En av mina favoritsaker med Tignes är lunchen. På SPAR i Le-Lac har de Enorma americanare (baguette med hamburgerkött och annat kul i) för 7 euro. Även om man delar med någon blir man tokmätt. Sola görs bäst vid turistbyråns vägg eller på Aeroskiterassen. Turistbyrån har även riktigt fräscha toaletter.
Godaste pizzorna i Espace Killy hittas på L'Armailly i i tresekundersbyn, Tignes-Les-Brevieres. Backarna ner dit kan vara bra slabbiga på våren men det är värt det.

Hmm, ja. Jag gillar Tignes. Fula byar, fin åkning och är det sonnenshine finns det inte mycket som är bättre.

hejsan och tjenis
hejsan och tjenis (Gäst)
2009-02-10
Helt underbart ställe, det bästa jag varit på.
Kom fram sent på kvällen vecka 9 och såg egentligen inget av byn, Val Claret, eller backarna p.g.a. mörkret och kraftigt snöfall. Vaknade upp till molnfri himmel och nysnö överallt. Jag var i sjunde himmlen.
Backarna var långa, varierande med jämna och fina pucklar.
Vi träffade en fransman som visade oss runt i de olika backarna. Bl.a. åkte vi en hel dag från toppen och långt ner i dalen där ängarna redan hade smält och de första blommorna börjat titta fram. Vi fick springa i gruset med pjäxorna för att hinna med sista bussen upp tillbaks till Val Claret. Som jag minns det behövde vi bara ta lift ett par gånger för att komma hela vägen ner.
Kvällarna var nästan lika bra. Det gick två svenska bussar till Tinges på den tiden så man lärde känna alla redan första kvällen. Fransmännen (de unga) var mycket bättre än sitt rykte. Blev bjuden på hasch på ett disco. Restaurangerna var få men välsmakande. Några få barer och bara ett disco. Perfekt! Alla man kände var där och man blev snabbt "hejsan och tjenis" med resten.
Det som inte var så bra var hotellrummen som var toksmå.
Det här var ett tag sen. På morgonen för avresa fick vi nyheten att Olof Palme blivit mördad.

EnSkO
2007-08-29
Var där med en kompis, åkte med UCPA. En av de bästa resorna jag har gjort, sällskapet var underbart fast jag var yngst:P, maten var strålande (utom gröten för att de såg ut som en sås eller så var den likt knäkebröd). Backarna är mycket bra (utom puckelpist) nypistade platta å fina varje morgon. Det är en trevlig liten by med bästa pubben "Crazy Horse", en brittisk/irländs "klassisk" pubb.
Ett resemål som sitter i själen.

bellabella
2007-02-16
Tignes var så lagom anonymt som jag vill ha det. Inga superturister från sverige kommer hit utan dt är inte så många som känner till ti9gnes vilket är ett plus. Kankse detta är dock för den fula arkitekturen ( som jag sjäklv tyckte var häftig) där.... men då till skidåkningen.

Jag bodde på langley hotell 2100 och backarna runt där var breda, långa men dock inyte så jättebranta a´la alperna.Men om man istället tog sig lite längre bort från tignes mellan tignes och val ´d sere så kom dem absoluta perfekta backarna.

Det som var bra när jag var i tignes var att vädret var på topp hela tiden! det var sol på dagarna och snöade på kvällen och så var det lagom kallt så snön blev sådär perfekt torr som dn ska vara. Offpisten var då perfekt men då pga. av snöförhållandena.

Det var aldirg någon lift kö och detta tyder då alltås på att det inte är så överexloaterat.


det som är ett minus tyckt jag var maten, fransk mat är sådär, bara massa kosntiga ostgrejer

Visa fler recensioner (26)

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Pistkarta

Pistkarta Tignes

Flygplatser nära Tignes

Chambery Airport
Körtid: 1 timme, 51 minuter (142 km)
Avstånd: 82 km
Lyon–Saint Exupéry Airport
Körtid: 2 timmar, 33 minuter (220 km)
Avstånd: 144 km
Grenoble Alpes-Isère Airport
Körtid: 2 timmar, 35 minuter (215 km)
Avstånd: 124 km
Genève Aéroport
Körtid: 2 timmar, 42 minuter (226 km)
Avstånd: 105 km
Torino Airport
Körtid: 3 timmar, 34 minuter (284 km)
Avstånd: 65 km
Milano-Malpensa Airport
Körtid: 4 timmar, 52 minuter (405 km)
Avstånd: 143 km
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer