Tignes

Skidorter i Frankrike
Tignes tillhör Val d'Isere.

Tignes är Val d’Isères avslappnade, brädåkande lillasyskon. Egentligen är det fem byar - Le Lac, Val Claret, Lavachet, Les Boisses och Brevières, alla med prefixet Tignes. De tre förstnämnda är ocharmiga, funktionsbyggda betongbyar, belägna på en högplatå med magisk åkning rakt utanför dörren. Nere vid dammen ligger mysigare, men mer avskilda Boisses och Brevieres. Tignes jobbar hårt på sin ungdomliga image och lyckades roffa åt sig Euro X Games som arrangerades 2010-2013. Tidigare kördes det även tävlingar i Freeride World Tour här. Åkningen sker till största delen ovanför trädgränsen, men det finns en del lärkträd att svänga runt ner mot den stora kraftverksdammen.
Brevières - byn som ligger längst ner - kallas även för Tresekundersbyn för att det tar så lång tid innan den sopas bort om dammen brister. Hetsigt.
I Tignes kan man åka skidor året om - glaciären på Grande Motte är öppen även på sommaren.

Snöprognos

 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -10°
  1 m/s
 • Måndag

  3 cm snö
  Lätt snöfall
  -12°
  2 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Molnigt
  -8°
  2 m/s
Vad tycker du om Tignes?
5
4
3
2
1
LosHalleröd
LosHalleröd (Gäst)
2013-02-21
Besökte tignes vecka 7 2013.
Åkte med nortlander skutors som skötte sig helt ok.
Vi bodde i tignes val claret, en by uppbyggd helt åt åkningen, så de va bara att ta på sig skidorna o ta liften upp.
Själva systemet är helt enormt, då det är sammankopplat med valdisere i det gemensamma skidområdet espace killy.
Alperna är här enorma, likaså ytorna. Liftarna ger tillgång till fina backar, som den långa röda från le grand motte till val claret med en fallhöjd på knappt 1000 meter, men även en hel del lättillgänglig offpist som erbjuder mycket mycket fina möjligheter. Nackdelen med detta är dock att den snappt blir uppåkt, så ta er upp tidigt på morgonen efter snödump för att lägga de första färska spåren. En pist att starkt rekommendera är den långa svarta ner mot tignes les breviers, med en fallhöjd på svindlande 1200 meter.
Franska Alperna är dyrt, men vi bodde i lägenhet där vi köpte maten i närbitiken och sedan lagade till den. Planerar man köpen och köper de billigare råvarorna kommer man undan utan att plånboken svider allt för mycket. För de som är intresserade av en billig fylla är det däremot att bara plocka på sig i matbutikerna. Vinet är löjligt billigt.

Tignes rekommenderar jag mycket varmt. Så länge man handlar eget käk, undviker att vaska champagne på den legendariska aftterskin la folie douce och avstår från ostron i överklasshålan valdisere får man sanslös åkning utan att ruinera plånboken.

Peace

Lena
Lena (Gäst)
2011-03-14
Jag har precis varit iväg en vecka i Tignes och vi reste med Langley. Vi har haft en HELT FANTASTISK vecka på alla tänkbara sätt. UNDERBARA, breda, fina backar, stort liftsystem vilket gör att om man vill så kan man slippa skidbussarna. Vi har varit iväg v10 och vi har haft STRÅLANDE solsken varje dag (fått lite färg på snoken!) Det började dock små-smälta lite i slutet så senare ska man nog vara aktsam för att åka.
Vi prövade att åka bort mot Val d'Isere men upplevde att det var betydligt mer människor i de backarna (=uppåkt mycket fortare). Så vi höll oss mycket i Tignes och där trivdes vi superbra!!
Vi bodde på Langley Tignes 2100 och i rum 506 vilket hade en härlig balkong där man kunde sitta och sola en stund innan man hoppade in i duschen. Så rumsnr x02 till x09 har balkong, dom andra ska ni undvika ;) Maten vi fick på hotellet var 5+++++! Stort fint utbud på frukosten (de hade till och med havregrynsgröt, aldrig sett förr!!) och middagarna på kvällen helt otroliga!! MUMS!!!! :P

Heddious
2009-12-02
Jag har inte bott i Tignes, så hur det är där utanför skidåkningen kan jag inte uttala mig om, men efter en vinter i Val d'Isere har jag åkt där en hel del.

Pist: Double M, ner från Grande Motte är röd carvingbacke när den är som bäst, förutsatt att du hinner dit innan alla som inte borde lämnat barnbacken än har gjort det. Även Leisse ner på GM's baksida har sina stunder, dock är liften där sjukligt seg. Grattalubacken vid parken på solsidan är perfekt om man bara vill fulåka, likaså Palafour, och den flacka ravinen precis till skiers left om. Överlag är Tignes mest chillskidåkning om man håller sig i pisten, finns dock några hemska puckelpister ner mot de lägre byarna, och svarta backen från Val d'I-sidan ner till Le-Lac hasas ofta sönder av folk som kört fel.

Tignes har en hopplös flaskhals, på solsidan mellan Val Claret och Le-Lac finns två liftar som förutom att slå smalbenen av folk dessutom är några av de segaste i hela systemet. Ska du från Lac till Val Claret är det inga större problem, men åt andra hållet: TRÅKIGT!

Offpisten är lätthittad, det finns inte så många träd. Sök och du skall finna. Lite kul skogsåkning finns ner mot Brevieres.
Parken var (iaf i vintras) mycket lugnare än parken i Val d'Isere, lite färre riktigt duktiga åkare och lite mindre hopp men det gjorde inte mig någonting. (Parkskräck.) Schysst läge på solsidan med några solstolar och sådär.

En av mina favoritsaker med Tignes är lunchen. På SPAR i Le-Lac har de Enorma americanare (baguette med hamburgerkött och annat kul i) för 7 euro. Även om man delar med någon blir man tokmätt. Sola görs bäst vid turistbyråns vägg eller på Aeroskiterassen. Turistbyrån har även riktigt fräscha toaletter.
Godaste pizzorna i Espace Killy hittas på L'Armailly i i tresekundersbyn, Tignes-Les-Brevieres. Backarna ner dit kan vara bra slabbiga på våren men det är värt det.

Hmm, ja. Jag gillar Tignes. Fula byar, fin åkning och är det sonnenshine finns det inte mycket som är bättre.

hejsan och tjenis
hejsan och tjenis (Gäst)
2009-02-10
Helt underbart ställe, det bästa jag varit på.
Kom fram sent på kvällen vecka 9 och såg egentligen inget av byn, Val Claret, eller backarna p.g.a. mörkret och kraftigt snöfall. Vaknade upp till molnfri himmel och nysnö överallt. Jag var i sjunde himmlen.
Backarna var långa, varierande med jämna och fina pucklar.
Vi träffade en fransman som visade oss runt i de olika backarna. Bl.a. åkte vi en hel dag från toppen och långt ner i dalen där ängarna redan hade smält och de första blommorna börjat titta fram. Vi fick springa i gruset med pjäxorna för att hinna med sista bussen upp tillbaks till Val Claret. Som jag minns det behövde vi bara ta lift ett par gånger för att komma hela vägen ner.
Kvällarna var nästan lika bra. Det gick två svenska bussar till Tinges på den tiden så man lärde känna alla redan första kvällen. Fransmännen (de unga) var mycket bättre än sitt rykte. Blev bjuden på hasch på ett disco. Restaurangerna var få men välsmakande. Några få barer och bara ett disco. Perfekt! Alla man kände var där och man blev snabbt "hejsan och tjenis" med resten.
Det som inte var så bra var hotellrummen som var toksmå.
Det här var ett tag sen. På morgonen för avresa fick vi nyheten att Olof Palme blivit mördad.

EnSkO
2007-08-29
Var där med en kompis, åkte med UCPA. En av de bästa resorna jag har gjort, sällskapet var underbart fast jag var yngst:P, maten var strålande (utom gröten för att de såg ut som en sås eller så var den likt knäkebröd). Backarna är mycket bra (utom puckelpist) nypistade platta å fina varje morgon. Det är en trevlig liten by med bästa pubben "Crazy Horse", en brittisk/irländs "klassisk" pubb.
Ett resemål som sitter i själen.

bellabella
2007-02-16
Tignes var så lagom anonymt som jag vill ha det. Inga superturister från sverige kommer hit utan dt är inte så många som känner till ti9gnes vilket är ett plus. Kankse detta är dock för den fula arkitekturen ( som jag sjäklv tyckte var häftig) där.... men då till skidåkningen.

Jag bodde på langley hotell 2100 och backarna runt där var breda, långa men dock inyte så jättebranta a´la alperna.Men om man istället tog sig lite längre bort från tignes mellan tignes och val ´d sere så kom dem absoluta perfekta backarna.

Det som var bra när jag var i tignes var att vädret var på topp hela tiden! det var sol på dagarna och snöade på kvällen och så var det lagom kallt så snön blev sådär perfekt torr som dn ska vara. Offpisten var då perfekt men då pga. av snöförhållandena.

Det var aldirg någon lift kö och detta tyder då alltås på att det inte är så överexloaterat.


det som är ett minus tyckt jag var maten, fransk mat är sådär, bara massa kosntiga ostgrejer

blizzy
2006-08-02
Engelsk/fransk ort på andra sidan berget från Val d'isere. Har samma skidsystem som Val d'isere - alltså riktigt stort!
Inte lika känt för oss nordfolk så Tignes är inte alls lika exploaterat av svenskar/danskar/norrmän som de större orterna (Val d'i, st anton, chamonix etc). Ingenting som påverkar utelivet dock.. Trots att Tignes är lite mindre så finns det gott om barer o klubbar..
Tignes har även en glacier vilket gör de väldigt snösäkert.

+Stort skidsystem
+Glaciär
+Sköna uteställen
+Medelstor ort
+Man slipper jobbiga svenskar
+Två parker
+Helt ok offpist

-Ingenting för den inbitne stureplan'aren (egentligen en positiv grej ju)

Aleckan
2006-01-08
Spenderade en vecka i Val D'Isère i slutet på Mars 2003 och självklart blir det då ett par dagar i Tignes. Tyvär var veckan ingen hit snömässigt då vi inet såg en enda snöflinga falla ner från himmelen, däremot ökande ytor av snöfria fält på andra sidan dalen på solsidan.

Pga rådande snöförhållanden var all lättillgänglig offpist redan uppkörd så vi hade en vecka i pisten,lite tråkigt men man får göra det bästa av läget. I det här fallet är det ju då tur att man befinenr sig i ett så pass välplanerat och modernt område. Les lanchesstolen samt tunnelbanan upp på Grande Motte är två pärlor som tar dig upp till finåkning, carvingen ner i Face/Double M pisterna är ruggigt skön. Tyvär tycker månag andra det oxå så det kan vara ganska trångt. Andra pistfavoriter var Myosotis samt Stade de Lognan uppe vid L'Aiguille Percee.

Missa inte heller å ta en lunch nere vid botten av Sache-gondolen i Les Brevieres. Rigtigt mysigt å sitta i solgasset å ta en bira där =)

Rapiernet
2005-01-05
Bodde på Langleys hotell Tignes 2100 i rum #507.
Satte upp en svensk flagga med texten "Prisoners in Paradise" på balkongen, något som tydligen retade nån och vi fick ta ner den efter en dag - fransmän....

Skön åkning och lite folk. En grym offpistrepa från toppen då det hade kommit nysnö gjorde resan ännu roligare. För att inte tala om repan från toppen ner till "tre sekundersbyn"!!! Låååång skön åkning som varvas med röda och svarta pister!

Härligt område!

(betyget är ett "alpernabetyg", jämförs inte med betyg satta på svenska fjäll)

Libban
2003-09-10
Åkte glaciäråkning där v44. kanonväder, så man iprincip är över molnen..Parken va mkt bra, dock överbefolkad, fanns en minipark man tvingades hänga i istället. me Kass lift, som pajja kläderna, mkt "tro sig folk" me feeta utrustiningar. Ganska dyrt har jag för mig, men de e de ju iof i alperna. Backarna va helt ok, men de bästa va avstängda, pga av landslag o dyl va där på försäsongsträning. Sen va backarna ner till dalen inte öppna. Kan va feett om man åker där på högsäsong. Utelivet va väl ingen höjdare direkt.

Visa fler recensioner (22)

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Skidresor

 • UCPA
 • Sunweb Sunweb har resor till Tignes från bara 2989 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Tignes
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer