Pistlavin i franska Tignes

Vintern 2017 må vara generellt snöfattig hittills. Tyvärr har det inte stoppat dödsolyckorna i Alperna och Skandinavien. I förmiddags gick en lavin i franska Tignes, inga personer rapporteras vara omkomna.

I förmiddags gick en lavin ut i den blå pisten Carline i franska Tignes. Tignes och Val d’Isère utgör det stora sammanhängande skidområdet Espace Killy. Att laviner går i opatrulerad terräng vet vi, däremot hör skred som leter sig ut i pister till ovanligheterna. Norske Ole-Kristian Strøm deltog i räddningsarbetet. Han kom till olycksplatsen efter att snöskredet hade gått omkring tiotiden i förmiddags och berättar för norska Fri Flyt:
– Det var många knäckta skidor runtomkring, lavinen gick rakt ut i pisten. 

Förhållanden anges ha varit svåra med snö, dimma och vind. Lavinskalan var uppskruvad till fyra på den femgradiga skalan efter den senaste tidens vind och snöfall. Franska polisen sade inledningsvis, efter inkomna vittnesuppgifter, att flera skidåkare hade dragits med i lavinen, men senare uppgavs alltså att ingen hade skadats. Söket avslutades kring lunchtid.

I mitten på februari omkom fyra personer efter en tragisk lavinolycka i samma område. Det var tre familjemedlemmar och en fransk snowboardinstruktör som sveptes med i en 400 meter bred lavin. Gruppen bar på sina brädor och var på väg offpist i ett område kring liften Tovière. Tidigare i vinter har också en svensk man i 45-årsåldern omkommit efter en lavinolycka söndagen den 12 februari i österrikiska Obergurgl. Förra veckan, 2 mars, omkom tre personer efter lavin i Courmayeur, offren kom från Italien, Belgien och Tyskland.

I Skandinavien omkom en man i 30-årsåldern i skidanläggningen Vestvatn, utanför Bodø i Nordnorge, i lördags. Norska polisen meddelade att dödsfallet skett efter att mannen hade kört in i ett träd och avlidit av skadorna. Under öppningshelgen i Riksgränsen i slutet av februari gick en lavin på Nordalsfjället utanför liftsystemet. Lavinen åtföljdes av en stor sökaktion, men ingen skid- eller brädåkare hade svepts med av skredet som uppges ha varit 100 meter brett och 400 meter långt. Samma helg gick också en lavin i Borgafjäll, utlöst av två skidåkare som dock inte åkte med i skredet.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.