Stänger Åre inför påsk? Besked kan komma idag

Nu på förmiddagen sitter Folkhälsomyndigheten, Region Jämtland Härjedalen och länsstyrelsen i möte om eventuellt agerande och rekommendationer angående om skidorter kan hålla öppet i påsk eller ej. Mötet tros vara avslutat vid lunchtid, och därefter tros besked komma rapporterar TT.

– Vi gör precis det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Vi litar blint på våra experter. Vi kan inte ta egna beslut hit eller dit, det vore jättekonstigt, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef Åre, till TV4.

Risken som lyfts fram den senaste tiden är att vården i bland annat Åre skulle kunna överbelastas om det blir en stor virusspridning till följd av alla tillresta skidturister. Röster inom den lokala sjukvården berättar att den extra kapacitet som kan behövas för att hantera ett stort fall av nya covid-19 patienter helt enkelt saknas.

Sett till Sverige i stort är storstadsregionerna värst drabbade av corona, framförallt Stockholm, medan norra Sverige haft betydligt färre fall. I fredags hade nio fall av bekräftad covid-19 kommit i just Åre. Folkhälsomyndigheten har tidigare uppmanat de som reser inrikes i Sverige att överväga riskerna för smittspridning.

I helgens nyhetsflöde har kopplingar gjorts till de norska skidorterna som är helt stängda, samt den snabba smittspridningen som skedde i Alperna där många svenskar tog med sig smitta hem.

I helgen stängdes också i princip all after ski i de svenska skidorterna, efter hård kritik från flera håll. Nu är alltså frågan dragen ända till sin spets om skidorterna över huvudtaget ska fortsätta att snurra sina liftar de sista veckorna denna vintersäsong. Från Skistar som driver Åre meddelar man att det som myndigheterna säger kommer att följas:
– Vi ska följa Folkhälsomyndighetens alla rekommendationer när de kommer, säger Niclas Sjögren Berg. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.