Detta är Sveriges bästa skidort 2022

Nu är voteringen Sveriges bästa skidort denna vinter stängd och vi har en vinnare. Återigen är det en pärla i norra Sälenfjällen som kammar hem omröstningen bland er här på Freeride.se. Sälens största fallhöjd är något som verkar uppskattas, grattis säger vi till Stöten! 

Det är många av oss svenska skidåkare som de sista åren åker och har åkt på skidsemester inom landet. inte särskilt konstigt med tanke på den pandemi som på olika vis har begränsat resandet under två års tid. Inför stundande sportlov 2022 är det många som har bokat en skidvecka i någon av skidanläggningarna i svenska fjällen. Men vilken skidort i Sverige är bäst? Ja, det har vi nu någon form av svar på.

För Freerides läsare har voterat på frågan ”Vilken är Sveriges bästa skidort?”. Vi säger grattis till Stöten i Sälenfjällen som kammar hem vår sjätte upplaga av omröstningen.

Stöten i Sälenfjällen kammade hem vinsten med 23,4 procent av de drygt 12 000 rösterna. Stöten innehar Sälenfjällens högsta fallhöjd som mäter 370 meter och har även Sälenfjällens längsta nedfart som slingrar ned längs berget, 3060 meter lång är den.

På andra plats hittar vi Funäsfjällen som fick drygt 15 procent av rösterna. Funäsfjällen är populärt med flera skidsystem på samma liftkort, där Ramundberget, Tänndalen och Funäsdalsberget är de mest namnkunniga och besökta. 2019 tog Funäsfjällen hem hela rasket, men i år får man nöja sig med en silverpeng.

Trea blev den alltmer populära skidorten Branäs, där man också ska investera mycket i nya liftar och backar de kommande åren. Branäs ligger i norra Värmland och har den tionde störst fallhöjd av Sveriges skidorter. På fjärde plats hittar vi den skidort som engagerar svenska skidåkare allra mest: Åre. På femteplats kom Kläppen i Sälen.

Resultat årets bästa skidort 2022

Vilka vann underkategorierna?

Inom kort kommer vi också att presentera vinnarna i de andra kategorierna: bästa pist, park, offpistberg samt topptursområde. Vinnaren i bästa barnfamiljsort är nu också klar.

Sveriges bästa skidort 2021/2022 topp 3

  1. Stöten

  2. Funäsfjällen

  3. Branäs

Mer om alla Sveriges (och världens) skidorter läser du i vår skidortsguide.

Om omröstningen

Voteringen Sveriges bästa skidort 2022 var öppen på Freeride.se den 20 januari – 6 februari 2022. De som röstade kunde välja tre skidorter att lägga sin röst på. Totalt inkom 12 054 röster där mångaröstande har blockerats med cookies och i efterhand har också IP-adresser kontrollerats översiktligt.

Omröstningen är en populär och rolig gallup kring vad svenska skidåkare tycker om landets anläggningar. Det är inte en vetenskaplig undersökning med ett statistisk säkerställt urval, utan mer av en temperaturmätare kring Freerides läsares favoritorter. Vissa skidorter har lagt lite kraft på att nå ut och att få sina följare att rösta, men det är så klart i slutändan individer som har lagt sina röster.

Historiska vinnare Sveriges bästa skidort:

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.