Offpistguide: fem riktigt läckra åk i Funäsfjällen

Snösäkra Funäsfjällen är ett offpistparadis, även för oss utan stighudar. Freeride har tagit rygg på ett gäng lokala Härjedalingar för att hitta den bästa åkningen i området. Här är en guide till fem riktigt fina åk i Funäsfjällen, som ni enkelt når med lift!

Funäsfjällen är ett offpistparadis utan dess like, oavsett om du föredrar stighudar eller inte. Fler och fler har upptäckt vilken fantastiskt åkning som finns utanför de markerade nedfarterna i denna härjedalska idyll, men fortfarande finns det gott om plats för fler glada friåkare.

Och ni behöver inte leta långt bort från liftarna för att hitta roliga åk med olika karaktär. Här finns allt från tight skogsåkning alá Japan till branta face ovan trädgränsen med big mountain-känsla. Förra vintern presenterade Freeride Funäsfjällens fem bästa åk, men listan på pudriga nedfarter kan göras hur lång som helst. Här är en komplett guide till fem nya riviga åk i Funäsfjällen!

Storkläppen – Tänndalen

En klassiker i Tänndalen där alla kan få uppleva ett stänk av big mountain-åkning. Och sedan den nya sittliften byggdes är Storkläppen dessutom ännu mer lättillgänglig. 

Ta sittliften vid Tännporten upp, håll direkt till vänster vid avstigningen och ta av er skidorna. Därefter knatar ni med skidorna på axeln längs ryggen som går på Storkläppens högra sida nedifrån sett. Efter cirka fem minuter när ni toppen och ni kan börja spana efter en linje ner. I mitten är det som brantast och där finns också oftast några klippor framme. Väljer ni vänstra sidan sett ovanifrån så åker ni på ungefär samma ställe som ni gick uppför och tar ni högersidan så kan ni hinna med ett litet flyg på vinddrivan som oftast skapas där.

Typ av åkning: Stora berg-känsla nära liften.

När ska ni åka hit: När det är vindstilla

Eventuella faror: Storkläppen är brant vilken gör den lavinfarlig.

Tips: Inspektera Storkläppen noggrant nedifrån innan ni går upp, det kan vara svårt att se klippor, stenar och vinddrivor från toppen.

Kammen – Funäsdalsberget

Längs toppen av Funäsdalsberget ringlar en klippväg längs hela den östra sidan. På ett ställe öppnar den upp sig och bjuder in till ett kort, brant men riktigt roligt åk.

Den mäktiga kammen på Funäsdalsberget går att beskåda ända nedifrån parkering och kan göra att adrenalinet börjar pumpa redan innan ni ens fått på er pjäxorna. Hoppa på sittliften och bege er upp till toppen av Funäsdalsberget och håll höger vid avstigningen. Sätt skidorna på ryggen eller axeln och följ skyltarna mot Utsiktsplatsen. Efter några minuters hikande i minimal lutning så är ni framme, kommer ni till själva utsiktplatsen så har ni gått för långt.

Det kan vara besvärligt att hitta insteget då bergsidan är konvex. Förslagsvis så skråar en person in under kammen och ställer sig på en säker plats (det vill säga inte precis under klipporna) och hjälper till att navigera de som åker till rätt insteg med hjälp av telefon eller radio. Den som åker fel möts av stupande klippväggar vilket inte rekommenderas. När ni väl hittar rätt är det brant. Riktigt brant. Och det är poängen med hela åket, det är kort och tekniskt och pulsen stiger i takt med att ni glider nedför kammen. Det går inte att vända och det är dumt att ramla, Kammen är inget för nybörjare…

Typ av åkning: Riktigt brant och pulshöjande!

När ska ni åka hit: På våren när snön satt sig.

Eventuella faror: Detta är troligtvis det mest lavinfarliga stället på hela Funäsdalsberget, och släpper det så möts ni dessutom av träd nedanför. Så chansa inte och fråga kunniga personer om ni är osäkra.

Tips: Fortsätt vidare till Rågångsrännan eller pillowfältet.

Fäbodåket- Ramundberget

Om ni på vägen till Ramundberget skymtar ett öppet fält i skogen som ser inbjudande ut för några pudersvängar, då har ni troligtvis spanat på Fäbodåket.

Vid de gamla Fäbodarna i skogen som ligger bortanför den numer välkända Grytan hittar ni Fäbodåket. Ta alltså sittliften från Osthang upp och håll vänster när ni kliver av, efter några hundra meter öppnar dalgången upp sig och ni ser Grytan. Här ska ni fortsätta vidare i tills nästa dalgång öppnar upp sig, då har ni kommit fram till Fäbodåket. Se till att inte åka för nära den gigantiska vinddrivan på er vänstra sida när ni beger er bort, den är inte att leka med. Efter åket hamnar ni på längdspåret som tar er tillbaka till liften, men det är en bit att staka…

Typ av åkning: Skogsåkning utan träd.

När ska ni åka hit: När det börjar bli uppåkt kring liften.

Eventuella faror: Det kan ibland vara svårt att se vinddrivan som mynnar in i början av åket på skiers left.

Tips: Om ni tycker det är långt att ta er fram och tillbaka, boka skotertolkning med butiken Osthang.

Svansjöskogen – Tänndalen

Längst ut på kanten i Tänndalen hittar ni de klassiska Svansjöliftarna och den lika klassiska Svansjöskogen. Detta är den lugna sidan av Tänndalen och i skogen går det att hitta orörd snö långt efter senaste snöfall.

Svansjöskogen är enkel att ta sig till, enkel att åka och enkel att ta sig tillbaka från. Ta ankarliften vid Svansjöliftarna till toppen och håll skiers right upp på kalfjället som oftast är avblåst. Lyckligtvis hamnar snön nere i skogen som ni tids nog når efter några vindpinade svängar. Njut sedan av relativt gles skogsskidåkning i en lutning som passar de allra flesta innan ni kommer ned till längdskidspåret som tar er tillbaka till liften.

Typ av åkning: Skön skogsåkning som passar alla.

När ska ni åka hit: När snön blåst bort från kalfjället ligger den sannolikt i Svansjöskogen…

Eventuella faror: Träden är hårda och skogen är lömsk, åk inte själv.

Tips: Håll farten och stanna inte för mycket om det är mycket snö.

Rågångsrännan – Funäsdalsberget

Jäms med vänstersidan, sett uppifrån, på backen Nol i Egga hittar ni Rågångsrännan. Brant, teknisk och snabb skogsskidåkning. Och tajmar ni ett snöfall kan ni glatt studsa ned på pillow-formationerna som skapas här.

Rågångsrännan är en gallrad granskog på Funäsdalsberget som också är markerad på liftkartan, vilket gör att det oftast är uppåkt här. Men om ni gillar teknisk, brant skogsåkning med högst varierad terräng, då är Rågångsrännan riktigt rolig trots att den är spårad allt som oftast. Har ni förmånen att lägga första spåren här är det bara att gratulera.

Typ av åkning: Tekniskt och brant skogsåkning.

När ska ni åka hit: Tidigt på morgonen när det dumpat.

Eventuella faror: Åk inte för långt in i skogen (skiers left) där finns flera stup som kan vara svåra att se.

Tips: Tycker ni att det är för brant och svårt i början så går det bra att starta i Nol i Egga och sedan åka in i Rågångsrännan längre ned där lutningen är snällare.

Kom ihåg att inte underskatta våra svenska berg. Funäsfjällen har varit och är fortfarande hänsynslöst, så åk med förstånd, använd rätt utrustning och se till att ha den kunskap som krävs. För dagliga lavinprognoser, se lavinprognoser.se och rådfråga skidpatrullen på anläggningen.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera