Kammen

Funäsdalsberget   Expert
Petter Elfsberg
Längs toppen av Funäsdalsberget ringlar en klippväg längs hela den östra sidan. På ett ställe öppnar den upp sig och bjuder in till ett kort, brant men riktigt roligt åk.

Den mäktiga kammen på Funäsdalsberget går att beskåda ända nedifrån parkering och kan göra att adrenalinet börjar pumpa redan innan ni ens fått på er pjäxorna. Hoppa på sittliften och bege er upp till toppen av Funäsdalsberget och håll höger vid avstigningen. Sätt skidorna på ryggen eller axeln och följ skyltarna mot Utsiktsplatsen. Efter några minuters hikande i minimal lutning så är ni framme, kommer ni till själva utsiktplatsen så har ni gått för långt.

Det kan vara besvärligt att hitta insteget då bergsidan är konvex. Förslagsvis så skråar en person in under kammen och ställer sig på en säker plats (det vill säga inte precis under klipporna) och hjälper till att navigera de som åker till rätt insteg med hjälp av telefon eller radio. Den som åker fel möts av stupande klippväggar vilket inte rekommenderas. När ni väl hittar rätt är det brant. Riktigt brant. Och det är poängen med hela åket, det är kort och tekniskt och pulsen stiger i takt med att ni glider nedför kammen. Det går inte att vända och det är dumt att ramla, Kammen är inget för nybörjare...

Typ av åkning: Riktigt brant och pulshöjande!

När ska ni åka hit: På våren när snön satt sig.

Eventuella faror: Detta är troligtvis det mest lavinfarliga stället på hela Funäsdalsberget, och släpper det så möts ni dessutom av träd nedanför. Så chansa inte och fråga kunniga personer om ni är osäkra.

Tips: Fortsätt vidare till Rågångsrännan eller pillowfältet.

OBS. Rutten är ritad i efterhand utan GPX vilket innebär att den inte är exakt vad gäller linje, höjdmeter och lutning. Se till att vara försiktig och noggrann vid insteget då det finns stupande klippor på båda sidor.

Startpunkt:
Ta höger direkt vid avstigning av stolsliften (Kåvan express), ta av skidorna och börja knata upp på kammen mot utsiktsplatsen på Funäsdalsberget.
  • Kammen på Funäsdalsberget, ett kort men adrenali. Foto: Petter Elfsberg.
    Kammen på Funäsdalsberget, ett kort men adrenalinfyllt åk!
    Foto: Petter Elfsberg
  • Esbjörn Berg flyger fram i skogen nedanför kamme. Foto: Ida Holmer.
    Esbjörn Berg flyger fram i skogen nedanför kammen på Funäsdalsberget.
    Foto: Ida Holmer
Lager
Skidort:Funäsdalsberget
Högsta punkt:970 m.ö.h.
Lägsta punkt:930 m.ö.h.
Fallhöjd:40 meter
Max lutning:45°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 5 minuter
Svårighetsnivå:Expert Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Fjäll
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
PetterElfsberg
Författare:
PetterElfsberg

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Rågångsrännan   0 km
Kyrkogårdsrännan   1 km
Pillowfältet   1 km
Svansjöskogen   15 km
Storkläppen   16 km
Fäbodåket   16 km
Rännorna   17 km
Grytan   17 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Kammen.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer