Funäsdalsberget

Skidorter i Sverige
Funäsdalsberget ligger precis ovanför Funäsdalens bykärna och är den spännande nykomlingen bland bergen i Funäsdalsfjällen i västra Härjedalen. Vintern 07/08 slog man upp portarna med 14 nya nedfarter, nytt gästcenter, barnområde park och ski cross-bana. Sexstolsliften Kåvan Express tar dig upp till huvudpisterna. Det finns många varierande nedfarter. För friåkare lockar Funäsdalsberget med skogsnära offpiståkning och för jibbers finns Trôt-parken. För de som tröttnar på liftsystemet finns möjlighet till både snöskotersafari, heliskiing och toppturer. I Funäsdalen finns 30 toppar på 1000 möh att ta sig an.
Funäsdalsberget tillhör Funäsfjällen.

Funäsdalsberget Snöprognos

 • Onsdag
  0 ft
  Lätt molnighet
  60°F
  5 mph
 • Torsdag
  0,4 in regn
  Regnskurar med åska
  56°F
  2 mph
 • Fredag
  0 ft
  Molnigt
  52°F
  7 mph

Fakta om Funäsdalsberget

Nedfarter (Totalt: 18)
Grön Väldigt lätt:3
Blå Lätt:6
Röd Måttligt svårt:6
Svart Svår:3
Kvällsskidåkning:6 st nedfarter
Konstsnö:4 st nedfarter
Längsta nedfart:6890 ft
Total pistlängd:10,6 miles

Liftar (Totalt: 5)
Stollift:1
Liftkapacitet:  5200 personer / timme

Fallhöjd
Funäsdalsberget Fallhöjd
Högsta punkt: 3084 ft
Fallhöjd: 951 ft
Lägsta punkt: 2133 ft

Längdskidåkning
Spår:186,4 miles
Upplysta spår:4,3 miles
Konstsnö:0 miles

Områden
Snowparks:1
Barnområden:1
Land: Sverige
Region: Jämtlands län

Recensioner av Funäsdalsberget

Vad tycker du om Funäsdalsberget?
5
4
3
2
1
Weiland
Weiland (Gäst)
2021-02-08
Sveriges bästa skidort! Jättemysig by med utsikt över skarvarna och berget. Gondolen som binder ihop byn men berget, kåvanliften som är modern och har hög kapacitet, en av Sveriges bästa parker, faktiskt mycket bättre offpist än många tror och alltid fina utmanande backar även om det ofta är mycket tävlingsåkare i backarna. Jag har åkt i Funäs och omgivande skidsystem varje år sen 2004 och det har skett stora ändringar till det bättre under tiden. Dessutom vet jag att det finns fler sjuka planer på exploation. Jättehärlig atmosfär, mysig by och fantastisk skidåkning. Sveriges alperna helt enkelt.

 • Funäsdalsberget
 • Funäsdalsberget
 • Funäsdalsberget
 • Funäsdalsberget
Ompalomp
2019-02-07
Sveriges mest underskattade skidort! Funäsdalen har inte den bästa fallhöjden och inte jättemånga backar men kvalitén på backarna är gudomlig.

+bra snö
+effektiv åkning, aldrig transportsträckor
+bra stolslift och gondol
+härlig by (känns som alperna)
+inga liftköer trots lite liftar
+bra skogsåkning

-fallhöjd
-mängden backar

Pillard
2018-12-21
Med svenska mått mätt jättebra. Vi har en stuga några mil norr om Idre och har på senare år börjat köra en hel del norrut istället för det naturliga Idre Fjäll. Funäsdalen har vi många gånger då bara kört förbi på vägen mot Ramundberget. Påsken 2018 körde vi dock 3 dagar i rad i just Funäsdalen (de var enda anläggningen av 8 inom rimlig radie från stugan som kunde erbjuda skidskola i grupp för en långhelg, snarare än bara på helvecka). Så här i efterhand måste jag säga att det var en rejäl vinstlott.

Vi hade vädermässigt väldigt fina dagar med strålande sol och svinkalla nätter men med någon plusgrad i luften på dagarna. Det hjälper ju förstås till att bilda uppfattningen om platsen. Men det är ett väldigt bra skidberg. Jämn och sammanhållen fallhöjd med rejält preparerade pister inriktat mot raceåkning är väl en bra beskrivning av Funäsdalen. VI har åkt på ganska många ställen i Sverige men det är få av dem som kan erbjuda samma ihållande sträcka av rejäl lutning i bra doserade pister, om man bortser från Åre då. Men där Åre är smått hopplöst pga trängsel så är Funäsdalen totalt tvärt emot. Under en påskhelg upplevde vi knappt nån kö alls, varken till parkering, mat eller liftar. Att Funäsdalen dessutom är en riktig "by" med ordentliga affärer, systembolag osv och numera med gondol från by-sidan till toppen gör ju inte saken sämre.

Enda nackdelen är väl att det finns ställen som är klart bättre om man tänkt sig att åka bredvid pisten. DÅ åker man dock till grannen Ramundberget istället.

 • Funäsdalsberget
Boogurra
Boogurra (Gäst)
2018-03-30
Välpistade backar med god variation, bra liftkapacitet - ingen kö ens på påskhelgen, superbra backrestauranger med varierade lokala menyer. Mysig levande bykärna med några butiker och ett fjällhotell ger karaktär. Litet system, men Ramundberget & Tänndalen ligger på kort avstånd för ökad variation. Väldigt glad att vi upptäckte denna pärla!

Hasse_Lindborg
2018-01-02
Åkte där en del från 1995 till 2002.

Kom tillbaka 2011 efter ett par år i alperna och vilken förändring! Fantastisk uppryckning med pisterna, liftarna.

Stolsliften är snabb och ger dig sjukt mycket åktid på kort tid. Du kan ligga och köra varv på varv på varv och få riktigt bra och snabb åkning på väg ner. Effektivt och bra.

Gondolen ser till att du inte behöver ha bil om du bor i Funäsdalen. Eller inte vill försöka hitta parkering uppe vid dalstationen. Själva åkningen ner dit är väl kanske inte den bästa men på vägen ner ligger bergsgatan 8 som serverar en helt oki lunch.

Parken har alltid varit i toppskick när jag har besökt den. Inte för att jag är den stora parkråttan men det finns nog något för alla där.

Slutsats: Väl värt ett besök om du är i Funäsdalen eller i områdena omkring där.

Slalomåkare
Slalomåkare (Gäst)
2017-12-18
Jag har vart i Funäsdalen på slalom läger och jag är nöjd. Det finns långa fina backar ner från toppen. Expressliften Kåvan är snabb och smidig för att ta sig till toppen.

Det som är lite sämre är att det känns som att backarna går lite kors och tvärs. En sak som är synd är att jag inte fick prova gondolen.

Ruben Pettersson
Ruben Pettersson (Gäst)
2015-02-02
Funäsdalsberget är helt klart en av de bästa skidorterna i Sverige! De har fantastiska backar som är otroligt bra pistade som enligt mig går att ta sig ner även för nybörjare och proffs på ett bra och roligt sätt! Liften går otroligt snabbt och det är knappt någon kö. De har två parker nu som både är fantastiska som man även som nybörjare kan prova på! Offpiståkningen är kanske inte den bästa men om man kan åka bra så finns det ganska bra offpist omkring nol i egga och även i de övre partierna i berget finns det små skogsdungar. Om man skulle tröttna på funäsdalsberget eftersom det inte finns jättemånga backar finns ju även Ramundberget och Tänndalen som också är väldigt bra områden! Riktigt bra ställe!

Dennis Wasberg
Dennis Wasberg (Gäst)
2011-04-08
Angående Anders G-N:s recension:

Att jämföra Funäsdalsberget med Hammarbybacken och Kungsberget tycker jag känns som ett skämt! Längden på backarna och lutningen är på en helt annan nivå och det är bara Åre i Sverige som slår Funäs. Funas och Tänndalen kan jämföras med Vemdalen och Klövsjö i min mening.

När det gäller snön så har det ju varit två grymma vintrar med massa snö så fattar ingenting när han skriver att det är klent med snö?! Är ju dessutom statisktiskt mkt mer snösäkert än de flesta orterna i Sverige.

Utelivet däremot kan jag förstå om han är besviken på för det går inte alls att jämföra med ex Åre, Sälen lr Vemdalen där de har riktigt bra afterskier med massa folk. Har stuga i Ljungdalen själv så inte tänkt på det men i Hamra och Ramundberget känns det som att det är lite bättre drag på Afterskin iaf.

När det gäller bussar och att ta sig mellan systemen så är det absolut en bit och bussarna är väl kanske inte jätteutbyggda med massa avgångar. Man får nog räkna med Bil, vilket väl 99,9 % av alla fjällturister förmodligen har!? Och är man i området en vecka är det bra med variationen, tycker jag!

I huvudtaget tycker jag att hela området runt Funäsdalen är kanon med riktiga fjäll, mysig by i Funäs, varierad skidåkning, kanon snötillgång och längd, skoter, turmöjligheter.

Anders-GN
2011-01-27
Funäsdalen är ett skämt! Backarna som erbjuds är en längre version utav Hammarbybacken för er som är bekanta med den, eller Kungsberget. Att som jag, ta mig från stockholm dit och få den rent ut sagt värdelösa helhetsupplevelsen får mig att å det starkaste avråda till att åka dit. Har de någon pistmaskin? Romme ligger närmare och har i mitt tycke bättre skidupplevelse. Jag kan inte jämföra utelivet då det inte finns något uteliv i Funäsdalen, första kvällen blev vi utslängda 23:00, andra kvällen var det stängt, tredje kvällen blev vi utslängda klockan 23:00.......ja ni förstår säkert vart jag vill komma med detta. Närheten som det talas om till de andra skidsystemen är för mig en gåta det också, det är dryga 20 km till båda, Ramundberget samt Tänndalen. Bussar finns det säkert, men var är de? det vet jag inte för jag såg aldrig någon. Tänndalen är för övrigt stängt i skrivande stund, det fick vi bittert erfara när vi kom dit med skidor och vilja att åka lite. Hela området är för övrigt väldigt tomt på snö, har varit så nu i två år i rad. Så hade ni tänkt er att åka dit? Gör inte det! spara de pengarna istället till något bättre!

MarkusDanzer
2010-05-06
Jag kom nyss hem från ett härligt påsklov i funäsdalsberget. Jag var där i en vecka och tyckte att de var en otroligt skönt berg med nice park och sjyst liftpersonal , parken ligger perfekt vid solen och mellan träd så att de inte blåser så mycket så de är väldigt skönt där ,hoppen är lagom stora för att lära sig trick och raila på . tyvärr så stannar parkliften väldigt ofta så de blir lång kö och liftpersonalen måste upp och fixa liften som kan ta 5 minuter. Annars så är backarna fina och bra skogsåkning jag rekomenderar de starkt!

Visa fler recensioner (23)

Mest populära foto

Åkare: Gabbe Petersén (Jag) Foto: Marcus Petersén

Pistkarta

Pistkarta Funäsdalsberget

Närliggande skidorter

Flygplatser nära Funäsdalsberget

Åre Östersund Airport
Körtid: 3 timmar, 4 minuter (134 miles)
Avstånd: 76 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer