Tännäskröket

Skidorter i Sverige
Tännäskröket tillhör Funäsfjällen.

Tännäskröket är en av flera skidorter vid Härjedalen och Funäsfjällen. Bara en kort biltur åt norr hittar du den centrala skidanläggningen vid Funäsfjällen. Tännäskröket är i princip uppdelat på två backar med liftar som både kan ta dig uppför backarna och mellan backarna. Totalt har du 17 nedfarter och 5 liftar att välja mellan. Den längsta nedfarten ligger på 2 000 m och den högsta fallhöjden på 245 m. Tännäskröket är ett populärt område då det bjuder på prisvärd skidåkning, nypistade backar och oftast ganska korta köer upp till backarna. Perfekt för barnfamiljer som vill introducera sina små till skidåkningens ädla konst.

Du hittar både en park och barnområde här, för att inte nämna att Tännäskröket är en del av Nordic Ski Center, världens största sammanhängande skidspårsystem med cirka 300 km spår att åka längdskidor på. Från denna skidanläggning har du nära tillgång till alla de andra skidanläggningarna i detta stora och väldigt uppskattade skidområde.

Snöprognos

 • Måndag

  0 cm
  Molnigt

  3 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Halvklart

  3 m/s
 • Onsdag

  0 cm
  Halvklart
  13°
  1 m/s

Läsarnas recensioner

Skriv en recension
4/5
Eftersom jag är fost...
 • Av: Erik (Gäst)
 • 2011-01-27

Eftersom jag är fostrad i berget som liten är det fantastiskt att komma åter med familjen. ATt kunna åka så mycket puder och skogsåkning samtidigt som jag åker med lilleman och princessan trodde jag inte var möjligt. Det gäller bara att vara före Funäsmaffian som kan sladda in på parkeringen efter snöfall. Sen finns det fantastisk brantåkning (även om det är kort) på K2. Dock kan det bli lång luftfärd om man tar fel väg:=)

Tännäskröket är mycket fantastiskt och vill du som förälder kunna få bra nära offpist utan att det påverkar övriga familjen är Tännes stället för dig. Sen har ju västra Härjedalen fantastiska möjligheter och närheten till Funäs, Tänndalen, Hamra och Ramundberget gör det som ett bra område. Prissättningen är mycket bra på liftkorten också.

4/5
Vi var en familj 2 v...
 • Av: Erik (Gäst)
 • 2010-10-27

Vi var en familj 2 vuxna och 2 barn (5,8) som spenderade en fantastisk vecka i april 2010 på Tännäskröket.

Nypistade backar varje dag och det är bara att åka, åka, åka... Inga köer... Renar i skidbaken var trevligt och jättekul för barnen. Vi varvade med längdskidor på eftermiddagarna, för att njuta av tystnaden och ett fint, för oss tillräckligt långt, motionsspår. En pärla att återvända till om och om igen. Jättemysigt ställe med en fantastisk renfondue i restaurangen.

Om familjevänligt har ett annat namn, så är det förmodligen Tännäskröket.

3/5
Min barndoms magiska...
 • Av: mqi
 • 2010-07-05

Min barndoms magiska berg. Har åkt varenda vrå på Bykröket, skog som backe, och jag har detta berg att tacka för min färdighet!

Ska man se rent krasst på anläggningen, och jag har ej varit här sen nyöppningen, måste jag säga att det är ett litet trevligt berg med fina backar. Pärlan är heltklart "Nålsia" och den stora, närmast perfekta, backen under linbanan. Denna har jag dock uppfattat är stängd nuförtiden!? I övrigt kan man konstatera fin skogsåkning.

Ser fram emot en comeback på detta berg, som har en speciell plats i mitt hjärta, för att testa alla nyheter!

3/5
Tännäskröket är lite...

Tännäskröket är litet, men växer hela tiden. På det nya berget Mellan-kröket ligger backarna i en häftig terräng. Vid avstigningen på liften är det stup på bägge sidorna.

Jag med kusiner hade inte fått några indikationer på att Stolliften på nordsidan av Hem-kröket var stängd. Inga skyltar eller liftpersonal som säger att liften är stängd. Så vi åkte ner till dess dalstation för att kunna nå den svarta backen. Vi tog en blå backe som var markerad med en kryss-skylt (vi trodde de berodde på snöbrist) och åkte ner till liften. De dröjer länge innan man överhuvudtaget kan se liften, så vi var nästan ända nere då vi upptäckte att den var stängd. Shit!!! Vi gick med skidorna över ryggen uppför hela den svarta backen, det tog så där 1,5 timmar. Ett äventyr jag helst inte gör om!

När Tännäskröket byggt om/ny stolliften/stollift så att nordsidan kan nås, då blir anläggningen klart mycket bättre. Den svarta backen måste vara funäsdalsfjällens vassaste pist, troligen bättre än Prima i "Ramis".

Jag var där år 2007 - innan Funäsdalsberget byggdes ut!

3/5
Återbesök i Tännäs e...

Återbesök i Tännäs efter 17 år. Här följer en revidering av tidigare rec.
Positivt: Att man överhuvudtaget satsar på att öppna, renovera och bygga ut. Berg/fjäll med rolig topografi = raviner, brant m.m. Vindskyddat. Inga liftköer (inte än iaf).
Negativt: Hur är den ekonomiska uthålligheten? Till årets säsong marknadsfördes hela systemet men efter ett tag meddelade man att stolliften endast skulle vara öppen sportlov och påsk. Sedan kom nästa meddelande - stolliften stängd hela säsongen. För er som inte vet så är skidåkningen under och kring stolliften klart bäst men liften är uppåt 40 år gammal och inte säker längre. För att återkoppla till den inledande frågan - man pratar om att renovera liften som ett alternativ till att köpa en ny eller bättre begagnad och undrar man om pengarna är slut. På det nya berget Mellankröket har man inte markpreparerat ordentligt innan snön kom. Stora stenar stack upp i liftgatan. Någon skyltning eller markering av nedfarter existerar inte - kan bli jobbigt för nybörjaren som inte vill hamna i "fel" backe.
Summering: betyg 3 får kvarstå, åtminstone tills nordsidan kommer igång igen. Utbyggnad av den 3:e toppen är i dagsläget osäker pga mark- och rättighetsstrul.

Mest populära foto

Åkare: Johnny Foto: Alexander Ovinder

Medelbetyg (3,5/5)

Baserat på 11 recensioner

Pistkarta

Pistkarta Tännäskröket

I närheten av skidorter