Tännäskröket – Sveriges bästa skogsåkning när stjärnorna står rätt

Tännäskröket är Funäsfjällens gömda offpistparadis som vid rätt tidpunkt levererar Sveriges kanske bästa skogsåkning.

Tännäskröket må vara den del av Funäsfjällen som vanligtvis får minst snö. Men när snön väl har lagt sig öppnar en magisk värld upp sig likt ett hemligt surfparadis dit vågorna endast når de dagar som strömmar och tidvatten harmoniserar i en perfekt symbios.

Kort och gott – när stjärnorna står rätt levererar Tännäskröket kanske Sveriges bästa skogsskidåkning och den skara skid- och brädåkare som lyckats pricka in väder och vind på denna charmiga skidanläggning skriver med största sannolikhet under på detta uttalande.

Undertecknad är ingen meteorolog men med hjälp av internets outtömliga kunskapskälla, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut samt en viss mån av egna erfarenheter så följer härmed ett stycke kvalificerade antaganden som kan vara till hjälp för att optimera puderjakten på Tännäskröket;

En rad komplexa faktorer gör att det oftast blåser från väst. Vinden tar med sig nederbörd från Atlanten och Norska havet som faller när den stöter på diverse formationer, till exempel ett berg, ett fenomen som förklarar varför vårt kära grannland i väst i regel får mer snö än oss. När de snötyngda molnen till slut når Sverige så skulle sannolikt samma meteorologiska företeelse kunna förklara varför landets västra fjäll normalt sett får de största nederbördsmängderna. Låt oss anta att detta (i kombination med höjdskillnad) är en bidragande faktor till att Tännäskröket, som är beläget i Funäsfjällens östra delar, får mindre snö än intilliggande skidanläggningar.

Vinden är tack och lov inte konstant vad gäller riktning och när det är kallt och blåser från ost skapas snöbyar från Östersjön (förutsatt att det är öppet vatten) vilket gör att det titt som tätt skapas nederbörd i form av snö som kommer från motsatt håll gentemot vad vi är van vid. I all enkelhet innebär det i praktiken att skidanläggningar som Tännäskröket får betydligt mer snö än vanligtvis eftersom det inte står en massa berg och fjäll i vägen som fångar upp snön under transporten från havet.

Slutsats; när det har snöat tillräckligt mycket i Funäsfjällen är det dags att bege sig till Tännäskröket, i synnerhet om det vinden viner från ost, då chansen till fluffigt puder ökar markant.

Den som är intresserad av odling har eventuellt också uppmärksammat att Tännäs är beläget i en annan växtzon gentemot övriga skidanläggningar i Funäsfjällen vilket tillsammans med jordmån och andra geologiska faktorer påverkar vegetationen. Trädgårdsmästare eller inte – även ett otränat öga kan se att det växer mer tallskog på Tännäskröket (i synnerhet på Hemkrökets sydsida) i jämförelse med andra anläggningar i området där det i synnerhet är kalfjäll, fjällbjörk och granskog som dominerar.

Vad i allsin dagar har detta med skidåkning att göra? kanske en del av er som läser detta tänker.

Jo, på en tall (eller fura) sitter grenarna högt upp på trädet i jämförelse med en spretig fjällbjörk eller en tjock vildvuxen gran. Skogen blir i praktiken alltså betydligt glesare på sådana platser, eftersom man helt enkelt slipper grenarna, vilket är en av anledningarna till att Tännäskröket innehar sådan superb skogsskidåkning.

Några som tidigt uppfattade Tännäskrökets potential är Jon Wagenius och Tom-Oliver Hedvall som för över tio år sedan lät konstruera diverse drops och hopp i skogen för att förstärka den naturliga terrängen ytterligare.
– Tännäskröket är verkligen en gömd pärla i Funäsfjällen. Jag tycker att skogsåkningen här ser ut att kunna bli den bästa i Sverige, sa Tom-Oliver Hedvall i en intervju kring området då.

”Tännäskröket är verkligen en gömd pärla i Funäsfjällen. Jag tycker att skogsåkningen här ser ut att kunna bli den bästa i Sverige”

Dock är det fortfarande en snäv skara puderjägare som hittar till Tännäskröket, vilket är lite konstigt, med tanke på att lokala förmågor offentligt utlyste skidanläggningens välförtjänta storhet för länge sedan. Hit kommer istället barnfamiljer som söker det småskaliga och genuina, eller hungriga skidåkare som lockas av den fantastiska restaurangen Árran samt bröllopsgäster som ska bevittna något av alla giftemål som sker på denna plats.

Tännäskröket består av 17 nedfarter och 5 liftar och har en fallhöjd som mäter cirka 250 meter. Skidåkningen är fördelat på två olika berg  Hemkröket (825 m ö.h) och Mellankröket (915 m ö.h), även kallad K1 och K2. På Hemkröket finns en släplift som utgör anläggningens mittpunkt tillsammans med bland annat restaurang, skiduthyrning och ett barnområde. På denna sidan av berget är åkningen relativt flack oavsett om du åker i pisten eller i skogen, men terrängen är lekfull och bjuder på flera roliga och inbjudande formationer i den glesa tallskogen.

På motsatt sida om berget ligger en charmig och oerhört långsam tvåstols-lift som för tankarna till en norrländsk kultserie som förgyllde tv-rutan för ett antal år sedan. Kring liften finns snudd på episk skidåkning och vill det sig väl ligger snön djup precis utanför pisterna eller i liftgatan.
– Tännäskröket har två berg att åka på, och båda bergen bjuder i stort sett på åkning i alla väderstreck. När det är en snörik vinter är det läge att åka offpist här. Båda bergen levererar klippor och naturlig gles tallskog… Sveriges Serre Chevalier men med tallskog istället för lärkträd, säger Jon Wagenius som arbetar som guide i Funäsfjällen och som upptäckte Tännäskröket tidigt.

”Båda bergen levererar klippor och naturlig gles tallskog… Sveriges Serre Chevalier men med tallskog istället för lärkträd.”

På Hemkrökets norra sida finns riktigt brant åkning som leder ned till den gröna nedfarten Långsvängen som lämpligt ringlar sig runt berget och fångar upp skidåkare som tagit sig an den utmanande terrängen.

Sist men inte minst tar vi sikte på Mellankröket  som i sammanhanget både är ett berg och ett öl från det lokala bryggeriet Härjebrygg. På det förstnämnda Mellankröket finns i regel orörd snö långt efter senaste snöfall samt en ensam släplift där liftköer sällan skådas. Det mest uttalada åket här är antagligen ryggformationen som sträcker sig höger om liften sett ovanifrån men det finns fina repor på hela berget. Brantast åkning får du på Mellankrökets norra sida – precis som på grannberget.

Summa summarum; åk till Tännäskröket när snön vräker ned i sådan omfattning och på ett sådant vis att anläggningen är helt klädd i vitt, ni kommer inte ångra er. Runda av med med en bit mat på restaurang Árran, ni lär inte ångra det heller. Den som vill ta det ytterligare ett steg avslutar med ett par klunkar malt- och humlebaserad dryck namngiven efter berget, ni ångrar antagligen inte det heller.

Fakta Tännäskröket

Tännäskröket tillhör Funäsfjällen och ingår i liftkortet Fjällpasset tillsammans med Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen, Funäsdalsberget och Kappruet. Skidåkningen är fördelat på två olika berg som heter Hemkröket och Mellankröket, även kallad K1 och K2.

Antal nedfarter: 17
Antal liftar: 5
Högsta höjd: 915 meter över havet

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.