Funäsfjällen

Skidorter i Sverige
I den nordvästra delen av Härjedalen, cirka 30 minuter från den norska gränsen, hittar du Funäsfjällen. Med sina 36 liftar och över 110 nedfarter är det en utmärkt skidort för dig som vill njuta av välpistade spår för längd- och turåkning. Faktum är att Funäsfjällen och de andra närliggande skidanläggningarna tillsammans bildar NSC, Nordic Sci Center. Detta räknas som världens längsta system för just längdåkning.

Funäsfjällen är dock mer än bara mil efter mil av pistade spår för längdskidor. Här hittar du även fyra parker och ett flertal barnområden. Det är ett varierat skidområde med något för alla, från stora till små. Tack vare investeringen i snökanoner kan säsongen oftast starta lite tidigare än andra. En av de bättre skidorterna i Sverige och väl värd att besöka åtminstone en gång. Har du en extra lång ledig helg under vintern? Då vet du precis vart du kan hitta grym skidåkning.
Funäsfjällen inkluderar skidorterna Funäsdalsberget, Kappruet, Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen, Tännäskröket

Fakta om Funäsfjällen

Nedfarter (Totalt: 118)
Grön Väldigt lätt:11
Blå Lätt:38
Röd Måttligt svårt:47
Svart Svår:22
Kvällsskidåkning:4 st nedfarter
Konstsnö:9 st nedfarter
Längsta nedfart:2100 meter

Liftar
Liftar (totalt):34
Liftkapacitet:31200 personer / timme

Fallhöjd

Högsta punkt: 1038 m.ö.h
Fallhöjd: 363 meter
Lägsta punkt: 675 m.ö.h

Säsong
Start: 1 november
Slut: 4 maj

Områden
Snowparks:4
Barnområden:15
Land: Sverige
Region: Jämtlands län

Recensioner av Funäsfjällen

Vad tycker du om Funäsfjällen?
5
4
3
2
1
Sadok Dalin
Sadok Dalin (Gäst)
2021-03-12
För att förstå Funäs måste man förstå att dem olika bergen är helt olika.

Funäsdalsberget(4/5):
Litet, men tufft ställe. Passar inte nybörjare(mest rött). Otroligt välpistade och breda backar utan liftköer någonstans. Tyvärr så är det hård snö hela vägen ner så räkna med att göra illa dig ordentligt om du faller. Gondolen är bekväm och stolsliften på andra sidan är relativt snabb. Bussen går till både tänndalen och ramundberget(måste hoppa av här och byta om du ska från ena siden till den andra). Ganska långt ner om man rör sig rätt.

Tänndalen(5/5)
Ett äventyr. Otroligt många liftar och backar som viner runt varandra. Kan spendera en hel dag här bara för att hitta alla vägar ner. Superbt lunchställe, snabba liftar, många skyltar och kartor, och välpistade backar. Lite blandat mellan hård snö och puder här och där. Vissa delar av toppen är stenhårda så man får ta några varv fram och tillbaka för att hitta dem bästa ställena. Passar perfekt för barn med tanke på alla roliga gröna backar i mitten. Kommer bo här nästa gång, mest för att jag aldrig vill se Ramundberget igen. Helt klart den bästa logistiken och planeringen i Funäs.

Ramundberget(1/5)
Blåsigt som fan(ingen överdrift). Dyr lunch. Samtliga stolsliftar ur funktion för det mesta p.g.a. blåst. Mycket is på toppen. Halva berget stängs av när det blåser(blir mindre än Funäsdalsberget). Mycket folk. Fantastiskt puder, svåra backar. Åker aldrig igen.

Weiland
Weiland (Gäst)
2021-02-08
Det finns en anledning till att funäsfjällen har fått 4.8 av 5 stjärnor. Det är Sveriges bästa skidsystem. Lätt. Det finns något som passar alla. Från stora alpliknande skidsystem, välpreparerade backar, Sveriges bästa längdspår, fantastisk park i Funäs, otrolig offpist i de flesta systemen - såväl lätthittad som mer orörd och brant, otroliga topptursmöjligheter, trevlig stämning överallt, mycket folk eller inge folk och en fantastisk by mitt i systemet. Dessutom fantastiskt vackert alla årstider.

Jojje
Jojje (Gäst)
2020-12-30
Pandemin gjorde att vi valde Funäsfjällen i år för att testa något nytt efter 9 år i Vemdalen och senast ett par år i alperna. Vad gäller boende så har vi bara erfarenhet från Funäsdalens Fjällhotell. Mysigt hotell med fjällkänsla och trevlig restaurang med god mat. Läget är väldigt bra i byn, bara 100 meter från Gondolen som går upp till Funäsdalsbergets topp. Det skidområdet kändes dock rätt litet jämfört med områdena i Vemdalen, det blev bara en skiddag där. Resten av tiden spenderade vi i Tänndalen och Ramundberget, två anläggningar som överraskade positivt med fina möjligheter till varierad åkning. Har alltid tyckt att Tänndalen sett lite trist ut på kartan med en massa nedfarter på rad men pisterna där, i synnerhet de röda, var riktigt roliga. En nackdel är alla släpliftar (endast en kopplingsbar expresslift), skidåkningen blir så mycket mer njutbar om man får sitta ner några minuter mellan åken. I både Tänndalen och Ramundberget så går liftarna ofta ända upp på topparna på fjällen och det ger en härlig känsla att starta åkningen på kalfjäll och åka genom trädgränsen ner till dalen.

Pontus Klingspor
Pontus Klingspor (Gäst)
2020-09-18
Fulländad destination, sommar som vinter!

Svante Sirviö
Svante Sirviö (Gäst)
2020-05-23
Stort och bra

Eva ANDERSSON
Eva ANDERSSON (Gäst)
2020-01-13
I Funäsfjällen finns allt man kan önska sig. Snösäkert och stort antal backar och spår att välja på.

Hugo
Hugo (Gäst)
2020-01-05
Bra med olika anläggningar i samma liftkort. Långa backar. Offpist på kalfjället är fantastiskt om det inte blåserRickard Kempe
Rickard Kempe (Gäst)
2019-10-15
Snösäkert och sköna backar som passar alla. Variation med flera områden och dessutom den bästa längdskidåkningen. Bra utbud på mysiga och bra resturanger - En Äkta skidort i allt!

Magnus Johansson Malmborg
Magnus Johansson Malmborg (Gäst)
2019-02-21
Genuin och äkta atmosfär. Grym snö. I princip inga liftköer.


LinusJabeskog
2019-02-21
Efter att ha bott i Funäsdalen några säsonger kan jag varmt rekommendera detta ställe! Riktigt bra anläggningar för både piståkning och offpist. Inte alls trångt i backarna under högveckorna så man får verkligen ut mycket av skidåkningen. Väldigt familjevänligt men vill man ha lite party så finns det möjlighet till det med. Har även åkt upp sommartid och då är det lika fantastiskt med vandring, fiske och mountainbike.

Ett toppenställe om man vill ha ut max av sin skidåkning och uppleva fjällkänslan.

Visa fler recensioner (41)

Mest populära foto

Åkare:  Foto:

Flygplatser nära Funäsfjällen

Åre Östersund Airport
Körtid: 2 timmar, 58 minuter (213 km)
Avstånd: 123 km
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer