Funäsfjällen

Skidorter i Sverige
Funäsfjällen innefattar även Funäsdalsberget, Kappruet, Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen, Tännäskröket

I den nordvästra delen av Härjedalen, cirka 30 minuter från den norska gränsen, hittar du Funäsfjällen. Med sina 36 liftar och över 110 nedfarter är det en utmärkt skidort för dig som vill njuta av välpistade spår för längd- och turåkning. Faktum är att Funäsfjällen och de andra närliggande skidanläggningarna tillsammans bildar NSC, Nordic Sci Center. Detta räknas som världens längsta system för just längdåkning.

Funäsfjällen är dock mer än bara mil efter mil av pistade spår för längdskidor. Här hittar du även fyra parker och ett flertal barnområden. Det är ett varierat skidområde med något för alla, från stora till små. Tack vare investeringen i snökanoner kan säsongen oftast starta lite tidigare än andra. En av de bättre skidorterna i Sverige och väl värd att besöka åtminstone en gång. Har du en extra lång ledig helg under vintern? Då vet du precis vart du kan hitta grym skidåkning.
Vad tycker du om Funäsfjällen?
5
4
3
2
1
Angeliqa
Angeliqa (Gäst)
2019-02-15
För mig är det vacker natur, fantastiska skoter utflykter..har sett skidåkning men har inte med barn haft råd på lov att åka hot

Johan lundberg
Johan lundberg (Gäst)
2019-02-13
Med närheten till så många orter och nerfarter finns det bra åk för alla. Eller om vädrets makter slår till är det enkelt att förflytta sig och utforska nya pister. Vi är nu inne på vår 4 dag och har redan testat Ramundberget och Tänndalen och har idag åkt i Funäsdalsberget för andra gången denna veckan. Tanken var att åka till Tänndalen idag men blåsten gjorde så att liftarna hölls stängde. På Ramundberget startarde dagen med alla liftar öppna och efter en snörik natt var skidåkningen fin fram till lunch. Efter en god lunch i toppstugan tilltog blåsten även här och gondolen tvingades att stänga. Hoppas på bättre väder imorgon så vi kan utforska Tänndalen mer då vi efter besöket i Tännporten fick blodad tand för de fina röda och svarta pisterna där.


Arne Ericsson
Arne Ericsson (Gäst)
2019-02-12
Rätt bra åkning för barn o barnbarn!

Thomas
Thomas (Gäst)
2019-02-12
Ramundbergets unika karaktär, med skidåkning för alla (från liten nybörjare till carvingnjutare, puckelpistexpert och djupsnöplöjare; turåkning på fjället; världens bästa längdspår) vid vägs ände, måste upplevas.

Christer Rönn
Christer Rönn (Gäst)
2019-02-12
Sveriges bästa skidområde som passar alla

Anna Nyberg
Anna Nyberg (Gäst)
2019-02-11
Fantastiska Familjära Funäsdalen!!! 💕

madeleinelithvall
2019-01-09 (Ändrad: 2019-01-09)
Vi kom upp på kvällen då det var bäckmörkt, packade in våra väskor och gick och la oss. Mitt första intryck när jag vaknade till solen som gick upp bakom fjälltopparna på andra sidan dalen från stugan vi hade hyrt var “herregud vad det är vackert här”.

Funäsfjällen är 6 separata liftsystem som är sammanslagna under ett liftkort. Som medelmåttig eller mer avancerad åkare åker utan problem igenom ett helt system på en dag. Stört är Tänndalen med sina 53 nedfarter. Minst är Tänndalsvallen med 3 nedfarter. Jämfört med t.ex. Skistars orter tycker jag att Funäsfjällens liftkort är relativt prisvärt i förhållande till vad du får. Jag rekommenderar dock att köpa ett “3 av 5-dagarskort” för att säkra upp för dels skiftade väderförhållanden och dels ha tid till att se annat än bara pisterna.

I Funäsfjällen hittar du det mesta; skidåkning för familjer, nybörjaren och den avancerade åkaren, natursnö i Ramundberget, liftburna offpistområden i Tänndalen och Ramundberget, after ski och liveband i Tänndalen och riktigt bra preparerade, om än lite korta pister i Funäsdalsberget. På det stora hela tycker jag att Funäsfjällen är en riktigt bra svensk skidort för de flesta typer av åkare, så länge du har bil och kan ta dig smidigt mellan bergstopparna! Men det som jag tycker gör Funäsfjällen unikt är den superenkla inkörsporten till fantastiska toppturer i den svenska fjällen.

Jag har varit i Funäsfjällen vid 2 tillfällen, en gång i mars och en gång under jul. Då jag var där i mars 2018 hade det snöat massor 2 veckor innan, följt av sol och tö, så när vi kom dit var pudret dessvärre borta. Kvar på topparna låg mycket men hårt packad snö. Dock hade vi strålande sol hela veckan och hittade fluff mellan träden. Den andra gången jag var där i julas var det mycket växlande väderförhållanden. Vi fick allt ifrån sol, 20cm nysnö till storm och plusgrader. I julas var ungefär hälften av systemen öppna och det fanns inte mycket snö ute på fjället, så vi fick nöja oss med att åka där snön fanns. Dock hittade vi några riktigt mjuka backar i Ramundbergets Västhang och kring Skarsliften där det inte var öppet än. Då det blåste storm och endast 1 ankarlift lift i Tänndalen, 1 ankarlift i Funäsdalsberget och 1 ankarlift i Ramundberget var öppna så turade vi upp för Korkskruven och fick oss ett riktigt mjukt och fint åk ner.

Nåväl, tillbaka till det jag tycker gör Funäsfjällen så härligt – toppturandet. Det finns massor av möjligheter att kliva upp på fjälltoppar och få fina åk ner. Då vi var där i mars turade vi dels upp till Svansjökläppen från Tänndalen. Börja med att ta liften upp, åk ner på baksidan och skejta över platten. Sedan börjar klättringen upp för toppen på hudar. Svansjökläppen är en lagom tur för den som ny på skitouring. Och när man väl är uppe på toppen är utsikten fantastisk. Andra turer man kan göra är att gå upp på Stor- och Lillskarven. Börja antingen med att ta snövesslan från Tänndalens Skiduthyrning upp till Andersborgs Våffelstuga och gå där ifrån. Eller gå hela vägen upp från Bruksvallarna på andra sidan! Den här turen kräver god kondition, lavinkunskap och vana i offpiståkning. Är man mer ovan så finns möjligheter att tura med guide. Självklart ska man ha med sig lavinutrustning och ha kollat lavinprognoser innan man gör några som helst toppturer utanför systemen! När man är nöjd med dagens skidåkning finns det inget bättre än att slinka in i någon av våffelstugorna som finns uppe på fjället. Magiskt med våffla och kaffe i solen på fjället!

Vi har bott i Fjällfrids stugby i Bruksvallarna då vi varit i Funäsfjällen. Superfina stugor i varierande storlek och prisklass. Till alla stugor hör antingen en uppvärmd badtunna eller bastu. Priset är på den något högre nivån, men så ingår också allt, inklusive städning.

För mig som kommer från Stockholm är nackdelen att Funäsfjällen tar lång tid att köra till. Och bil är nästan det enda vettiga alternativet att ta sig dit med. Det går att ta Härjedalingen upp till Funäsdalen och sedan går lokalbussar mellan orterna, men som tidigare nämnt är det värt att ha en bil väl uppe på plats för att ta sig mellan orterna och toppturerna. Jämfört med att ta tåget till t.ex. Åre eller nattåget till Riksgränsen är det långt och lite jobbigt att ta sig till och från Funäsfjällen. Fördelen är dock att många väljer att stanna i Vemdalen som ligger snäppet närmare. Detta gör att det inte är riktigt lika mycket folk i Funäsfjällen. Och det är ju alltid en fördel att slippa liftköer!

En annan nackdel är att det inte finns så mycket att göra då det är dåligt väder. Som tidigare nämnt så blåste det storm följt av plusgrader då vi var där i julas. Eftersom ganska lite öppet än så fanns det inte så många mysiga restauranger att gå på och de flesta liftarna var stängda. Är det riktigt dåligt väder är det lättare att underhålla sig själv i till exempel Åre eller på Storhognas högfjällshotell än i Funäsfjällen. Fjällmuseet i Funäsdalen är visserligen en mysig dåligt-väder-aktivitet, men det räcker med ett besök.

Så på det stora hela kan jag varmt rekommendera att besöka Funäsfjällen. Upplev Freeride Paradise i Tänndalen, ta dig ut på de många fjälltopparna och hitta din favoritvåffla bland våffelstugorna. Själv ska jag nog skippa att köpa liftkort nästa gång och satsa på att bara topptura. Nästa tur får bli upp på Ånnfjället och Mittåkläppen.

+ oerhört vackert landskap
+ bra topptursmöjligheter
+ våffelstugorna
+ inte så mycket folk
- långt att åka till
- inte så mycket aktiviteter för dagar med dåligt väder

Louis
Louis (Gäst)
2018-12-07
Äkta och genuint.

Bitte Rutberg
Bitte Rutberg (Gäst)
2018-12-06
Här finns allt en skidåkare kan önska sig. Fantastiska längdspår och härliga backar för alla och framför allt en genuin känsla i hela dalen. Här finns fantastiska fjäll och orörd natur. Snösäkert.

Cecilia
Cecilia (Gäst)
2018-12-05
Ett bra skidområde om man vill både åka i pist men också om man är nybörjare på toppturer.

Visa fler recensioner (30)

Mest populära foto

Åkare:  Foto:
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer