Här är skidorterna öppna trots corona: Sverige och nordamerika

Corona har hittills skördat många skidorter i sin väg, framförallt i Europa. Men i Sverige, och på sin håll runtom i Kanada och USA, behöver man inte lägga undan laggen riktigt än.

På andra sidan Atlanten

Så sent som igår morse meddelade flera nordamerikanska skidorter att de skulle fortsätta hålla öppet medan de noggrannt följde utvecklingen av corona.

Senare under dagen ändrades tonläget efter det att den kanadensiska och den amerikanska regeringen respektive vidtagit kraftigare åtgärder för att stoppa coronavirusets framfart.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sa i en presskonferens att landet kommer att stänga sin gränser för alla som inte är kanadensiska medborgare eller innehar permanent uppehållstillstånd. Donald Trump i sin tur uppmanade amerikanarna att inte resa samt att undvika barer, restuaranger och grupper med mer än tio personer.

Skidortsjättar stänger, mindre anläggningar öppna

Samtidigt som skidorter som Jackson Hole, Alta, Whistler, Lake Louise och Big White meddelade att de skulle stänga omgående finns det faktiskt skidorter som fortsätter att hålla öppet.

Många av dessa citerar den friska luften och möjligheten att vara utomhus som goda skäl nog att hålla öppet mitt under en pandemi. Detta kan såklart ändras från en dag till en annan.

I nuläget är följande skidorter öppna:

USA

Alaska: Alyeska, Eaglecrest Ski Area; Idaho: Lookout Pass, Pebble Creek, Schweitzer; Minnesota: Andes Towder Hills (öppet under helgerna), Buena Vista Ski Area; Lutsen Mountains; Montana: Discovery Ski Area, Montana Snowbowl; Michigan: Mount Bohemia, Pine Mountain, Ski Brule; New Hampshire: Bretton Woods, Cannon Mountain, Gunstock, Waterville Valley; New Mexico: Ski Apache; Oregon: Mt. Hood Skibowl; South Dakota: Terry Peak; Washington: 49 Degrees North; Wisconsin: Granite Peak Ski Area, Whitecap Mountains Resort; Wyoming: Sleeping Giant Ski Area.

Kanada

I British Columbia håller Baldy Mountain Resort och Hudson Bay Mountain öppet. Grouse Mountain har stängt tills vidare (man utesluter inte att öppna igen beroende på vad som händer i provinsen).

Sverige – öppet men iakta försiktighet

Hemma i Sverige finns än så länge ingen avrådan från berörda myndigheter om att skidorter ska stängas. Skidorternas branschorganisation SLAO beslutade därför i slutet på förra veckan att inte råda sina medlemmar, alltså skidorter i Sverige, att stänga ned. Detta samtidigt som man givetvis följer utvecklingen av covid-19 i Sverige och vad Folkhälsomyndigheten kommer med för eventuella uppdateringar om läget och nya direktiv.

Flera försiktighetsåtgärder gäller dock i våra svenska skidanläggningar. I Åre kör man exempelvis inte kabinen eftersom det är svårt att undvika närkontakt där, och antalet personer i gondolerna är begränsat. Mer om dessa försiktighetsåtgärder för Skistars anläggningar i Åre, Vemdalen och Sälen kan du läsa om här. Och ska du åka skidor i annan anläggning så kika på vad de har satt upp för regler för att undvika smittspridningen.

Tunga nyheter? Ja, corona är generellt inte så upplyftande läsning och krisläge råder i Europa och andra delar av världen. Men i Kina, där covid-19 startade, har man nu fler som tillfrisknar än insjuknar och det verkar som att utbrottet är under kontroll. Det har bara gått två och en halv månad sedan de första fallen av denna nya virussjukdom rapporterades in till världshälsoorganisationen WHO, och forskare jobbar för ett vaccin. I USA har också ett möjligt vaccin prövats på människor för första gången i måndags, berättar Expressen.

De allra flesta som drabbas av det nya coronaviruset tillfrisknar. Dödligheten verkar inte heller var så stor som siffror från Kina och Italien tidigare har visat, i Sydkorea där man har gjort enormt många tester är dödligheten beräknad till omkring 0,77 procent. I dagsläget har mer än hälften av alla som insjuknat förklarats friska rapporterar SVT Nyheter i sin läsvärda artikel ”Strimmor av ljus i coronamörkret”.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.