SLAO: ”Skidliftarna i Sverige kan rulla som vanligt”

Igår, torsdagen den 12 mars, hade Svenska Liftanläggningars Organisation (SLAO)  styrelsemöte och diskuterade bland annat spridningen av Coronaviruset och eventuella åtgärder från deras håll.  Efter mötet kom uttalandet: skidanläggningar i Sverige kommer fortsatt hålla öppet. 

Skidliftarna i Sverige kommer att fortsätta att rulla som vanligt. Riktlinjerna grundar sig på rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den förordning som regering fattade i veckan som förbjuder allmäna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Sverige gör därmed inte som Norge, som i princip stänger flertalet skidorter däribland de två största Hemsedal och Trysil

Skidanläggningar/skidbackar betraktas inte som en allmän sammankomst och Folkhälsomyndigheten har bekräftat att skidliftar kan fortsätta att köras. Titti Rodling, Vd på SLAO, kommenterar:

Vi följer myndigheternas rekommendationer, sedan får var enskild skidanläggning själva välja om de vill ha öppet eller ej. Men vi tror inte att någon kommer att välja att stänga så som läget ser ut nu, utan liftarna kommer att köras som vanligt. Det här är en ny situation för alla och vi följer självklart utvecklingen kontinuerligt. 

Branschorganisationen SLAO pekar också på att särskilda åtgärder bör iakttas i liftkön och underlätta en kontinuerlig rörelse för att undvika onödig närkontakt och köbildningar. All personal i anläggningarna ska också vara noga och enbart komma till arbetet om de är fullt friska. Gästerna har också ett eget ansvar att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom från luftvägarna och självklart att tvätta händerna med tvål regelbundet. Titti förklarar avslutningsvis:

– Det viktigaste just nu är att vi jobbar alla tillsammans. Det rör inte bara skidanläggningar, utan vi alla måste försöka minska risken för smittspridning genom att stanna hemma om man är sjuk och följa de rekommendationer som finns.

Artiklar om Corona

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
33 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (33)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer