Österrike öppnar igen för skidåkning

De som bokat en skidsemester till österrikiska alperna kan äntligen dra en lättnadens suck. Den 12:e december upphör den nationella nedstängningen, vilket betyder grönt ljus för landets alla skidorter.

Lockdown upphör lagom till tredje advent

Det var tidigare i veckan som den federala regeringen med den nya rikskanslern Karl Nehammer i spetsen meddelade att den drygt tre veckor långa nedstängningen skulle upphöra till helgen (för fullvaccinerade personer).

Några avvikelser förekommer: Tyrolen, Burgenland och Vorarlberg öppnar den 12:e december medan Oberösterrich öppnar först den 17:e december.

Enligt ECDC, den europeiska smittskyddsmyndigheten, är 74 percent av österrikarna vaccinerade.

Covidpass och munskydd obligatoriskt

I samband med öppnandet av landet igen kommer dock delstaterna att kunna införa sina egna hälsokrav. Vad skidanläggningar anbelangar så förväntas de följa de nationella riktlinjerna snarare än att införa sina egna regler.

Det innebär att ett covidpass måste visas upp vid gondolliftarna (enligt 2G-regeln. Ett negativt covid-19-test är inte tillräckligt). Munskyddskrav gäller både i liftkön och i själva liften.

Dessutom kommer après ski-barer och nattklubbar att vara fortsatt stängda.

Gränskrav

För att kunna resa in i Österrike måste du kunna uppvisa ett av följande tre intyg:

  1. Ett PCR-prov som är högst 72 timmar gammalt. Det inkluderar barn som fyllt 12 år.
  2. Vaccinationsintyg för ett (eller en kombination) av dessa vaccin: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinovac, Covishield och Sinopharm.
  3. Bevis på genomgången infektion: Det måste ha gått minst tre månader sedan du hade covid-19.

Efter att nedstängningen utlystes den 18:e november har Österrikes covid-19 fall sjunkit markant trots en motsatt utveckling runt om i Europa. Regeringen hoppades att en strikt lockdown skulle säkerställa skidsäsongen 2021/22. Varje år lockar vintersporter, däribland skidåkning, cirka 600,000 turister till Österrike.

Österrike i november: Hur bra är det?

Och precis före lockdown hann Emil Stegfelt känna på hur bra glaciäråkningen var i Kitzsteinhorn, Kaprun

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.