Tyrolen: Skäligen själslig skidåkning

Det österrikiska förbundslandet Tyrolen är tveklöst det stället som producerat flest idylliska alp-bilder. Varför? För att det är här det beger sig. Har du tagit del av magin? Då vet du vad vi pratar om. Den där exklusiva känslan som en skrift eller bild inte riktigt kan ta på, det är just den som bäst beskriver Tyrolen. Och det är också just det som gör att rättvisa aldrig skipats för det österrikiska paradiset.

Vad du än gör, googla inte “Vad är Tyrolen?” Det kommer se ungefär såhär tråkigt ut:

”Tyrolen, tyska Tirol, är en region i Mellaneuropa i västra Österrike och norra Italien. Namnet kommer ursprungligen från Tirols slott i orten Tirolo nära Merano, som under medeltiden var säte för grevarna av Grevskapet Tyrolen.
/Wikipedia”

Förstår du poängen? Vad du heller inte borde göra är att spendera tre och en halv dag på att läsa om toppstationens höjd, afterskierna utan dess like eller om hur solen skiner lite extra just här. Du borde bara åka. Nu på en gång. För om sanningen ska fram, så kommer inget du läser eller ser via en skärm någonsin att kunna visa Tyrolens sanna sida.

Man kan likna det lite vid att stå bredvid Niagara-fallet, eller Grand Canyon. Vi har sett alla bilder, hört allt värt att höra. Men ändå, när vi står där, så bleknar beskrivningarna och förgås i skuggan av vad den totala upplevelsen bland Tyrolens berg och dalar erbjuder.

Inte övertygande nog? Det är lugnt, det finns ett ess i rockärmen. Det sägs att själva konceptet “Afterski” uppfanns i St. Anton am Arlberg. Huruvida det är en sanning till punkt och pricka är det ingen mening att gräva djupare i. Men det är knappast en hemlighet att österrikare inte sällan utbyter viktig information om var dagens bästa snö låg för dagen. Detta samtal är såklart dagens viktigaste och hemligheterna som utbyts förseglas bäst med en skål följt av pjäxdans på trägolv. Att St Anton är vida känt för sitt vilda partyliv är dock ett obestridligt faktum.

MEN! Du åker väl inte dit endast för afterski? Eller för en bärs? Nej, sådana oting hör till periferin på resor som dessa, trots att själva periferiseendet utgör 98-99 procent av synfältet. Behåll fokus nu! Tyrolen är så mycket mer. Bland annat är det den andra mest använda synonymen till det nya uttrycket ‘Soulskiing’

Soulskiing, själslig uppfyllelse med träkärna som redskap. Används för att beskriva ett sinnestillstånd som endast uppkommer när solen står precis rätt och snön ligger djup, alternativt perfekt Manchester-pistad och vyerna är mer än slående. Utövare påstår att Soulskiing är ett närmast religiöst befinnande. Wikipedia (Ej verifierat)

För det är just Soulskiing som står i fokus här. Och oroa dig inte, du behöver inte var bäst för att få mest Soul. Faktum är att förmågan, tack och lov, inte står i fokus här till skillnad från det mesta vi dras med i vår vardag. Nej, fokuset ligger på var din själ kan hitta sin renaste glädje. Är det på en backrestaurang på toppen av ett snöklätt berg? Är det i klimaxet av en perfekt utförd skärande sväng på dina favoritskidor? Eller är det med en Aperol Spritz till hands i en lätt bakåtlutad position med fokus på exakt rätt vinkel mot solen från solterrassen? I den Österrikiska Tyrolen finner du allt detta, och troligtvis lite till.

Tänk Zillertal. Mayrhofen, Hintertux och mycket annat. Det här stället utgör vad vissa vill kalla hjärtat av Tyrolen. Varför? För att man kan åka skidor under årets alla månader? Nja, till viss del. Men mest för att det finns något för alla. Ta till exempel det närmast himmelskt lätta pudret runt Hochzillertal. Eller varför inte de så in i bängen välpreparerade pisterna på Spieljoch? Du kanske trodde att du inte kunde lägga en till fullo skärande sväng. men jag lovar dig, och låt detta meddelande nå ut till alla föräldrar som någonsin känt att utrustningen och underlaget begränsat er: ni har helt rätt. Det är inte ert fel. Det är heller inte ert fel att ni inte tagit barnen till Ötztal och släppt lös dom i Hochoetz lugna backar ännu. Ni blev ju avskräckta från Wikipedias förklaring av Tyrolen.

Men det finns en sak som ni inte kan beskylla på något annat än er själva. Ni har inte släppt sargen. Varför inte släppa ut sin fulla potential? Varför inte visa världen att ni kan? Mamma, jag vet att du kan imponera på dina söner med en väl genomförd sväng. Och Pappa, äntligen får du släppa lös din vilda sida, den där vårdslöst snabba och kontrollerade åkningen som du alltid pratade om, den som hörde till “den gamla goda tiden” som du mer än gärna talar om till kaffet.

Zillertal tillsammans med resten av Tyrolen är arenan för allt detta. Det är nu upp till er att göra er mödan. Boka den där resan och packa den där väskan. Det är jobbigt, jag vet. Men en sak som är säkrare än den snällaste av pister; med en Soulskiers sinnestillstånd finns inte resans eventuella obekvämligheter med i ekvationen. Den är bortsuddad, förångad till förmån av det essentiella: solen, snön och vyerna. Det enda som finns är klimax, och ett konstant sådant. Och det är inte konstigt att få just den känslan när man står på hela 2872 meter över havet och blickar ner från toppen av Ischgl:s skidsystem.

Vad som däremot känns jobbigt är tempot där hemma. Rusket där ute. Men den där platsen är räddningen, pausen och bränslet som fyller minnesbanken med tillräckligt för att räcka en evighet. Har du någonsin mött någon i regnet en slaskig dag i Mars, till synes helt oberörd av det gråa som omringar hen? Det enda man undrar är; varför så oberörd? Varför inte tagen av stundens hetta, DET SPÖREGNAR?

Spana då in den undre delen av ansiktet. Är det aningen mer solbränt än den övre? Då vet du. Det är en Soulskier. Skitväder har inte en chans, inte ens om det är så ruskigt att det studsar upp i ansiktet i en sån där hysterisk asfaltsblandning.

För i sinnet är denne för evigt fångad i trycket från stålkanten som skär kors och tvärs över manchestern som sprider sig likt bäckar letar sig ner för sluttningar på det där magiska stället Tyrolen. Bäckarna och pisterna finns överallt och ingenstans, och detsamma gäller oss. När vi surfar runt Tyrolen och dess utbredda system som sträcker sig över de många bergstopparna försvinner tid och rum, gränser och höjdmeter. Kort sagt är du där du ska vara.

Låter magiskt, men magi finns väl inte på riktigt? Jo, för varje gång du under en kort sekund glömmer bort att du springer genom regnet påväg till fiket på andra sidan gatan så blir beviset som tydligast. När du plötsligt ser berg runtom dig, snön framför dig och solen sådär stark som den endast kan vara på en uteservering på över 2000 meters höjd, då vet du att Tyrolens snöflingor tagit sin in i din benmärg också. Känner du igen dig? Grattis, du är en Soulskier!

Österrike: de 4 bästa i Tyrolen

Ötztal: Skidåkningen i Ötztal består av hela 356 kilometer pist och 90 liftar, utspridda över ett vidsträckt bergsområde. Från den mäktiga och välkända glaciären i Sölden, via det högt belägna och stora skidsystemet i Obergurgl-Hochgurgl, ner till det mer familjevänliga Hochoetz. I Ötztal finns ett brett utbud som passar de flesta. Mer om Ötztal.

Ischgl: Sammanbundet av ett supermodernt liftsystem, och med en högsta åkhöjd på hela 2.872 meter, sträcker sig skidområdet Silvretta Arena hela vägen från från Ischgl i Österrike, till Samnaun i Schweiz. Med hög snösäkerhet och fenomenal service, har det blivit ett av Österrikes populäraste resmål. Mer information om Ischgl. 

St Anton am Arlberg: I St Anton finner du Österrikes största sammanhängande skidområde. Inte undra på att du får uppleva minst sagt varierad skidåkning som sträcker sig genom 5 de byarna St Anton, St Christoph, Stuben, Lech, Zurs  och hela 305 km pist, fallhöjden är 1507 meter. Mer om St Anton am Arlberg.

Zillertal: Med ett nästintill obegränsat utbud av pister och en fenomenal tillgänglighet kvalificerar Zillertal till en av de bästa skidregionerna i Tyrolen. Den vidsträckta dalen har verkligen något för alla att erbjuda. Skidorter i Zillertal är Hintertux, Mayrohofen, Zillertal Arena, Spieljoch och Hochzillertal. Mer om Zillertal.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.