Tips för en bättre skidsemester + 18 fantastiska resmål

En gnistrande vit skidsäsong är i antågande. I denna artikel tipsar vi om destinationer som ger dig riktigt bra alpin skidåkning och ger dig även en guide till hur du får en bra skidsemester.

En fråga som alla vi skidintresserade ställer oss när hösten kommer och temperaturerna sjunker är: Vart ska vi åka skidor denna vinter?

I denna artikel tipsar vi om ett antal sköna alternativ på skidorter i Sverige, Alperna och Nordamerika. Vi berättar även hur du får till en bra skidsemester och svarar på frågor som: Hur du väljer skidort, packar rätt saker för skidsemestern, vad man kan tänka extra på vid skidsemester med barn och mycket mer.

Var kan man åka på skidsemester?

Den mest grundläggande frågan är som sagt vart man ska åka på skidsemester. Här följer några skidorter som allesammans har sina egna fördelar.

1. Schladming, Österrike

Schladming, Österrike – Modernt och bekvämt på alla sätt

2013 hölls de alpina världsmästerskapen i Schladming vilket medförde enorma investeringar i infrastruktur på och nedanför berget. Idag har Schladming ett av Österrikes mest moderna liftsystem och köer är i princip obefintliga. Skidområdet är stort och bjuder på ett imponerande utbud av pister i olika svårighetsgrader. De sprider ut sig över hela fyra berg som är sammankopplade via liftar, inget bussåkande här alltså! Välkommen till Schladming, här kommer du trivas.

Med sina 230 kilometer pist, moderna liftsystem och rika utbud härliga restauranger runt om på berget har Schladming snabbt blivit en riktig favorit bland svenskar. Tack vare VM-satsningen etablerade orten verkligen sin plats på den alpina världskartan och har sedan dess varit en fanbärare för den österrikiska utförsåkningen. Varje år återkommer världskuppen för Night Race som är en slalomtävling nattetid, hela byn myllrar med världsstjärnor, supporters, turister och festsugna besökare. Det är verkligen en upplevelse!

Om du gillar afterski är Schladming helt rätt, här ligger nämligen Hohenhaus Tenne som är ett av Europas absolut största afterskiställen. Gillar du lite mindre hak så finns det gott om andra afterskibarer runt omkring och det finns även ett livat nattliv.

Erbjudande Schladming med Lion Alpin

Från 15 245:- / person

Priset är beräknat på en vecka i januari med flyg från Kastrup, transfer, liftkort, boende i dubbelrum med halvpension på Lion Alpins egna Alpeffect Hotel Planai. Hotellet har fyrstjärnig standard och ligger mitt i centrum, precis över gatan från liften.

I Lion Alpins resor ingår alltid: Transport, boende och liftkort i en smidig bokning, Tryggheten från paketreselagen och vår Trygghetsgaranti, Guideservice 24/7.

 • Läs mer och boka Schladming i Österrike nu på lionalpin.se

2. Canazei, Italien

Canazei, Italien – Oändlig skidåkning

Canazei ligger i det enorma skidområdet Superski Dolomiti i de italienska Dolomiterna. Här bjuds du på smått otroliga 1220 kilometer pist. Nej, vi skojar inte. Du har alltså tillgång till över 120 mil pist på ett och samma liftkort. Skidområdet är faktiskt så stort att det är omöjligt att upptäcka hela på en vecka. Med sin storlek och ett nätverk av mestadels moderna liftar flyter det på enormt bra runt om i systemet och köer är för det mesta obefintliga.

Canazei är ett carvingmecka. De allra flesta pister har perfekt lutning, är välpreparerade och breda nog för att kunna landa ett flygplan. Här kan du stå på ordentligt. Söker du brantare utmaningar finns såklart det också, men de flesta pister i systemet är riktigt härligt röda. Självklart finns även bra offpist, men just här vill vi verkligen slå ett slag för ett par rejäla carvingskidor då piståkningen är bland det bästa du kan hitta i världen.

I Canazei kan du kombinera enastående skidåkning med det fantastiska italienska köket. Det finns nästan oändligt med utmärkta restauranger runt omkring på berget men även nere i byn.

Erbjudande Canazei med Lion Alpin

11 900:- / person

Priset är beräknat på en vecka i januari med flyg från Kastrup, transfer, liftkort, boende i dubbelrum med frukost på Garni Hirsch. 

I Lion Alpins resor ingår alltid: Transport, boende och liftkort i en smidig bokning, Tryggheten från paketreselagen och vår Trygghetsgaranti, Guideservice 24/7.

3. Jämtlandstriangeln (Snälltåget)

Snälltåget till svenska fjällen

Snälltåget – direkt från Malmö via bland annat Stockholm till Vemdalen och Åre från 17 december till 17 april. Från 11 februari fortsätter tåget även till Enafors och Storlien, med möjlighet att byta till buss till Storulvån med Jämtlandstriangeln.

Snälltåget ordnar även transfer från Undersåker till Edsåsdalen, Trillevallen och Vålådalen och från Röjans station till Funäsdalen och Ramundberget.

Erbjudande

Pris Stockholm – Åre från 698 kr tur och retur i sittvagn.

4. Österrike (Snälltåget)

Snälltåget till österrikiska Alperna

Snälltåget – direkt till Österrike, avgångar 22 december – 11 mars. Res direkt till Zell am See, Kitzbühel och Innsbruck. Med transferbuss tar vi dig även till t ex Wagrain, Bad Gastein, Saalbach-Hinterglemm, Kaiser Wilder, Jenbach, Sölden, Iscghl och S:t Anton.

Erbjudande

Pris från 1998 kr tur och retur i sittvagn.

5. Fjätervålen

Fjätervålen – Förstklassig skidåkning i avkopplande miljö

Fjätervålen är den okända pärlan i Dalafjällen, men är känt inom alpina kretsar för sina välpreparerade backar, som håller hög internationell klass. 

Söker du avkoppling, utan trängsel och köer, är Fjätervålen något för dig. Här får man mycket skidåkning för pengarna. Totalt finns det 18 härliga pister i olika svårighetsgrader, varav Örnen är den högst belägna i Dalarna, 1002 m ö.h. Vill man ha ännu fler backar att välja på finns Idrepasset, ett gemensamt skipass med totalt 82 nedfarter i Fjätervålen, Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll. Till denna vinter finns det även en gratis skidbuss som tar dig mellan anläggningarna.

Du bor i mysiga, privatägda stugor med generösa tomter. Många av stugorna har gratis wi-fi så ta med kontoret till fjällen och åk skidor på lunchen! Här finns även 48 kilometer fina längdspår, ställplatser vid backen med närhet till restaurang, skidshop och närlivsbutik.

Andra populära aktiviteter är hundspann, toppturer och skoterturer med guide.

Januarierbjudande

Boka boende med ankomst under perioden 7-26 januari och få:

20% på skipass, spårkort & skidhyra
Gratis skipass, spårkort och skidhyra (paket från 3 dagar och uppåt) för barn 0-7 år.

Boendet kan du boka online eller via telefon/mail. För att erhålla rabatterna på skipass, spårkort och skidhyra kontaktar du oss senast 1 vecka innan ankomst via bokning@fjatervalen.se eller på tel. 0253-211 43. Uppge bokningskoden: ”JANUARIBOOST”!

Prisexempel boende (4 bäddar)
Weekend- tors-söndag, från 1 775 kr
Kortvecka-sön-torsdag, från 1 415 kr
Hel vecka från 2 830 kr

6. Jackson Hole, USA

Jackson Hole – ”in the Cowboy State”

En riktig pärla vid foten av Teton Mountains i Wyoming, USA. Få ställen erbjuder samma möjligheter
för den kräsne skidåkaren. Jackson Hole Mountain Resort är känt för sin branta och varierande terräng
och för den roliga offpist-åkningen. Och inte minst för en av Nordamerikas högsta fallhöjder, 1 262
meter.

Här faller det mycket snö; torr, härlig pudersnö… Och man behöver inte trängas i liftköer. Ej heller i
backen – den längsta nedfarten är över 11 kilometer!
Vill du ha inspiration kan du spana in några av de bästa friåkarna du någonsin sett. Många av dem
hänger i trakterna och väntar på nysnö. Jackson Hole lockar definitivt med ett återbesök, om och om
igen.

Erbjudande med Go West till Jackson Hole Mountain Resort

Paket med flyg, transfer, boende 11 nätter inklusive frukost samt liftkort 9 dagar.
Pris: från 30 700:- per person i delat dubbelrum

7. Kicking Horse/Fernie, Kanada

Kicking Horse & Fernie; Kanadas Puderparadis

KHMR
Så sent som i början på 2000–talet öppnade Kicking Horse Mountain Resort, ett mecka för dig som
gillar puder av bästa kvalitet, brant och fin offpist, samt riktigt gott om plats.
Med den moderna 8-personers gondolliften kommer man 3 413 meter uppåt på 12 minuter. Här väntar
två ”puderbowls” som ständigt bjuder på skidåkning av absolut världsklass.

Fernie
Fernie Alpine Resort, ”the Capital of Powder”… Hit kommer skidåkare från hela världen för att njuta
av framförallt offpiståkning, skogsskidåkning och den högalpina miljön, som gör orten så speciell.
Och så snön; massor av torr, ljuvlig pudersnö… Ett snödjup på 4,5 meter är inte alls ovanligt.
I Fernie lever man efter en speciell regel, ”the 22 cm rule” – more than 22 cm of fresh snow… close up
and go skiing! Så bli inte förvånad om du någon eftermiddag försöker hitta en öppen affär och allt är
stängt…

Erbjudande med Go West till Kicking Horse & Fernie

Paket med flyg, bilhyra, boende 4 nätter i Golden och 4 nätter i Fernie samt liftkort 6 dagar.
Pris: från 23 600:- per person i delat dubbelrum

8. Arosa Lenzerheide, Schweiz

Arosa Lenzerheide – gemytligt och mångsidigt

Resan från Zurich till Lenzerheide tar knappt två timmar och väl framme är vi på hög höjd, omgivna av fantastiska alptoppar. Skidåkningen är på toppnivå med både utmanande skidåkning och mer familjevänlig; här finns något för alla! Gillar man offpist finns det fina åk på topparna Parpaner Rothorn och Arosa Weisshorn.

Arosa Lenzerheide är två separata orter, med väldigt olika karaktärer. Bra är att man numera slipper välja mellan dem. En gemensam linbana, högt uppe i de schweiziska Alperna, skapar 225 kilometer sammanhängande pister. Sedan linbanan kom gäller liftkorten i både Arosa och Lenzerheide. Helt klart en av favoriterna i de Schweiziska alperna, en riktig pärla!

Erbjudande med Go West till Arosa Lenzerheide

Paket med direktflyg, boende 7 nätter inklusive frukost och trerätters middag samt liftkort.

Pris: från 15 500 :-  per person i delat dubbelrum

9. Lofsdalen

Lofsdalen – Storslagen skidåkning i liten fjällby

På fjället Hovärken 1125 m ö.h hittar du 25 alpina nedfarter för både erfarna skidåkare och nybörjare. De våghalsiga slänger sig nerför en av Sveriges brantaste pister, Rännan med 42 graders lutning, och glidarna njuter av långa härliga svängar nerför fjället. Gillar du offpist väljer du baksidan.

På vintern lockar också 122 km välpreparerade längdspår och 150 km rösade skoterleder. De välskötta snösäkra skidspåren passar såväl elitskidåkaren som motionären som den som bara vill glida fram i den friska fjälluften, och insupa intrycken från de krispiga vita vidderna. Vill du uppleva naturen men samtidigt ha fart och fläkt? Då ska du hyra en skoter och ge dig ut på en oförglömlig tur bortom civilisationen.

Boenden finns i lägenheter, stugor eller hotell i alla prisklasser och storlekar. Boenden och mycket mer hittar du på lofsdalen.com. Lite fakta Lofsdalen: Fjället Hovärkens topp 1125 m ö.h, 25 nerfarter, 2 stycken 6-stolsliftar, Skicrossbana, Stort barnområde, 122 kilometer längdspår i Lofsdalen och 150 kilometer skoterleder i Lofsdalen.

Erbjudande Lofsdalen

Tallbacken – från 2700 kr/vecka
Lofsdalens Fjällhotell från 5600 kr/vecka för 2 pers i dubbelrum inkl. frukost, städ och linne
Fjällterrassen från 5625 kr/vecka
Skilodge 1125 från 11415 kr/vecka
Skipass: vuxen dag: 425 kr/dag och ungdom 345 kr/dag.
Vuxen 6 dagar 1820 kr/pers, ungdom 1455 kr/pers
Barn under 8 med hjälm åker gratis

10. Idre Himmelfjäll

Idre Himelfjäll – Familjens nya skidparadis

I norra Dalarna djupt inne i de orörda skogarna ligger en magisk plats – Familjens nya skidparadis Idre Himmelfjäll, Sveriges nyaste skidanläggning.

Idre Himmelfjäll har familjebackar framdragna genom trolsk fjällskog. 23 nedfarter och 9 liftar tar dig runt i det breda skidsystemet, så här finns gott om plats för alla. Backarna är naturliga, roliga, svängiga och omväxlande. Välj mellan gröna, blåa och röda nedfarter där högsta fallhöjden är på 323 meter och den längsta backen mäter hela 3,2 kilometer. Förra vintern invigdes Frida Hansdotters egna svarta nedfart ”Frida Race Arena” för den som vill ha lite mer utmaning.

Här bor du backnära i nybyggda stora stugor och lägenheter med hög standard och bra pris.

För dig som vill åka längdskidor finns ett nytt spår ”Fjället runt” på 17 km som även kan ta dig vidare ut i Idre Fjälls 84 kilometer preparerade spår. 

Populära Idrepasset med de tre skidanläggningarna Idre Himmelfjäll, Idre Fjäll och Fjätervålen finns även denna vinter och med detta liftkort deluxe kan man åka i 82 nedfarter i Idreområdet. 

Vill du bygga din egen fjälldröm finns byggklara tomter i  direkt anslutning till liftar och backar med närhet till längdspår och skoterleder. 

Några av vinterns nyheter

 • 700 nya bäddar vilket innebär totalt cirka 3500 bäddar.
 • Samevistet är en ny timrad kåta där besökare får veta mer om samekultur och.
 • Ny restaurang ”Mosas Kåta” kommer att ha 50 platser och ligga vid 6-stolsliften.
 • Ny transportlift och nedfart vid Copernicus boendeområde.

24 nya publika elbilsladdare. Dessutom byggs många boenden med laddare.

Få kanonpris på Idre Himmelfjälls lågprisveckor v. 2-4!
På Idre Himmelfjäll hittar du ett av fjällvärdens nyaste och fräschaste boende, många med ski in–ski out!
Boende från 3 945 kr (sön-sön), i rumslägenhet, 2+2 bäddar med bastu.
Du får även 20% rabatt på förbokad skipass

11. Ramundberget

Ramundberget – En liten plats full av stora upplevelser

Mitt ibland Härjedalens vackra fjäll ligger Ramundberget. En liten plats full av stora upplevelser och vackra vyer. Här finns 43 nedfarter, tio liftar, flera friåkningsområden, fem parker, två barnområden och många mil fantastiskt preparerade längdspår.

Det geografiska läget gör Ramundberget unikt och förutsättningarna för mycket snö är optimala. När det regnar på andra håll faller flingorna ymnigt här och när blåsten för bort snön från kalfjäll inte långt därifrån ligger den oftast kvar på Ramundberget. Detta gör Ramundberget till en av Sveriges mest snösäkra skidorter där natursnön ligger djup, orörd och inbjudande, så väl i som utanför pisterna.

Detta är en plats där du inte behöver välja mellan adrenalin och äventyr eller lugn och ro. Vill du variera dagen kan man börja morgonen i slalombacken för att senare på dagen ta en längdtur. Här finns miltals preparerade spår både på fjället och i dalen.

I omgivningarna finns även massor av fjälltoppar att utforska för den som är sugen på att gå på topptur. Du kan antingen gå upp med guide eller maximera dina åk genom att skotertolka upp och åka ner. För barnen finns Mickelinas värld med lekrum, barnpassning, flera barnskidområden och mycket annat. Här finns något för alla med andra ord. 

Ramundberget är ett småskaligt alternativ till dig som söker det äkta och genuina, samtidigt som det är en del av Skandinaviens största skidområde. Med hela fjället som fond har du allt inom promenadavstånd – backarna, längdspåren, restauranger och skiduthyrning – allt man kan önska sig under semestern, helt enkelt.

Erbjudande:

Med 2 600 gästbäddar fördelat på hotell, lägenheter, stugor samt campingplats finns boende för olika behov och önskemål. Gå in på www.ramundberget.se/erbjudanden/ för att hålla koll på våra erbjudanden och hitta det som passar dig bäst.

12. Val Thorens, Frankrike

Val Thorens, Frankrike  – Världens största skidområde 

Val Thorens är inte bara Europas högst belägna skidort utan också en del av världens största sammanhängande skidområde – De Tre Dalarna.

Ytorna i Les Trois Vallees är enorma med totalt 600 km pist och fantastiska offpistmöjligheter. Skidåkningen här passar de allra flesta oavsett om man är ute efter goa pister eller grym offpiståkning. Här finns över 261 pister, 2 snowparks och ett barnområde. Byn omges av sex glaciärer och sju toppar på över 3000 meter, vyerna på flera håll är därför helt otroliga! 

Val Thorens byggdes för att bli ”det perfekta skidområdet” och det märks. Framför allt på det genomtänkta liftsystemet som ligger mitt i byn och som gör det enkelt att komma ut i backen. Den höga höjden på 2 300 meter möjliggör en lång och snösäker skidsäsong med fantastisk åkning hela april ut. 

Utöver fantastisk skidåkning är Val Thorens även känt för sitt trevliga nöjesliv med ett stort antal barer och trevliga after ski-ställen. 

Erbjudande till Val Thorens med Langley
Bo trevligt på Langley hotel Tango som erbjuder ski in/ski out, spaavdelning och den bästa terassen för after ski i solen.  I priserna ingår flyg, boende, liftkort, frukost och middag.

Weekendresor:
Åk på en härlig get away med grymma flygtider och mycket tid för skidåkning! 

Boka en weekend fr.  9 195:-/pers 

Helveckor:
Vi erbjuder avgångar från Arlanda, Landvetter och Kastrup. 

Boka en helvecka fr. 15 335:-

13. Morzine, Frankrike

Morzine, Frankrike – Den traditionella byn i hjärtat av ett av världens största skidområden

På 1 000 meters höjd, i hjärtat av skidområdet Portes du Soleil, ligger den autentiska och varmt välkomnande byn Morzine. Här är livet i bergen i centrum. Istället för höghus finns det trästugor, Haut-Savoyard-kultur och traditioner som gått i arv från generation till generation. Semesterfirare kan koppla av i en fridfull oas som kombinerar sport och avkoppling, samt en livlig afterski-scen!

Med 600 kilometer skidåkning under ett pass kan du stanna en vecka och åka olika pister varje dag. Från mjuka trädkantade pister till Fun parks till branter kommer hela familjen att vara nöjd.

Under hela vintern finns en mängd aktiviteter tillgängliga för alla: alpin skidåkning, snöskor, pulka, roliga utflykter med guider och längdskidåkning. Det finns en lokal marknad och massor av specialbutiker och butiker i centrum.

Efter att pisterna har stängts vaknar byn till liv med livliga afterski-barer och livliga restauranger med lokala specialiteter som fondue och tartiflette, eller rejäla hemgjorda hamburgare och pizzor. Som en lugnare variant till afterski erbjuder de flesta hotell ett spa, och stadens allmänna pool har en relaxavdelning med bastu och hamam.

På bara 1h30 från Genèves flygplats, eller 30 minuter från närmaste tågstation, är Morzine det perfekta valet för en vintersemester.

Erbjudande

Från 410€ per person för en lägenhet och 6 dagars Morzine-Les Gets liftkort.

14. Bjursås

Bjursås: Halva resan – Hela upplevelsen

För att njuta av riktig fjällkänsla behöver du inte resa långt. Strax utanför Falun, endast ett par timmar från Mälardalen, ligger Bjursås Berg & Sjö– en personlig, mysig och snösäker skidanläggning med härlig energi och fina åk.

Bjursås Berg & Sjö har 21 pister, 11 liftar, barnområden med rullband och snowparks med Bag Jump. I närområdet hittar du också mer än 60 kilometer erkänt bra och snösäkra längdskidspår. Detta är den perfekta destinationen för familjesemestern. Här kan barnen lära sig åka skidor samtidigt som den mer skidvane föräldern får riktigt fina åk. 

Bjursås har satsat mycket de senaste åren och i vinter blir skidåkningen ännu bättre med en ny fyrstolslift i södra området. För den som vill uppleva nypistade backar före alla andra är en guidad topptur på morgonkvisten att rekommendera. Vill du gå själv så finns fina markerade topptursleder.

På plats i Bjursås är det nära till allt. De välutrustade stugorna ligger precis intill liftarna. På bekvämt promenadavstånd finns restauranger, konferensmöjligheter, camping och relaxavdelning med bassäng, bubbelpooler och bastu som erbjuder skön avkoppling efter en aktiv dag utomhus. Dessutom finns massor av övriga vinteraktiviteter och all service i form av skiduthyrning, skidskola och shop nära till hands. 

Bjursås Berg & Sjö har allt på nära håll så passa på att testa i vinter. Upptäck en personlig pärla i södra delarna av vackra Dalarna. 

15. Riksgränsen

Riksgränsen (Lapland Resort) – Sveriges nordligaste och mest legendariska skidort

Långt uppe i norr, i det nordvästra hörnet av vårt land, finns det mäktiga fjäll och stora sjöar. På vintrarna kommer det enorma mängder snö som ger förutsättningar för skidåkning i världsklass. Här uppe ligger Riksgränsen, Sveriges nordligaste och mest legendariska skidort. Ingen annanstans blir du så bortskämd vad gäller frihetskänsla, natursnö och varierad skidåkningsterräng, i såväl pisten som offpist. Om du inte har varit här har du verkligen något att se fram emot. Har du varit här vet du vad vi pratar om.

En bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha skidåkningen i Riksgränsen. Den är enormt effektiv och tar vara på varje höjdmeter som finns att tillgå i skidområdet. Mycket handlar om skidåkning här men långt ifrån allt. Riksgränsen är ett enormt snölandskap med 60 toppar på över 1200 meter som väntar på att bli utforskade. Vi erbjuder ett brett urval av aktiviteter. Allt från liftburen offpistguidning, topptursaktiviteter, heli-skiing och privatlektioner till arktiska upplevelser som isfiske, isklättring och hundspann. Efter en dag fylld av upplevelser kan du sjunka ner i lugn och ro i Riksgränsens SPA.

Ett liftkort för Riksgränsen gäller inte bara här utan du får också åka hur mycket du vill i vår systerort Björkliden som ligger 30 minuter bort med bil eller buss. Transferbussar går dagligen under skidsäsongen mellan orterna.

I Riksgränsen kan du välja mellan att bo på hotell med alla bekvämligheter till hands eller fler olika alternativ med självhushåll, såsom lägenheter eller vandrarhem. Oavsett vad ni väljer så kommer ni vara mitt bland fjäll, restauranger och upplevelser.

Erbjudande Riksgränsen

Dubbelrum inkl frukost på Hotell Riksgränsen, kortvecka från 5 065 kr. 

Guidad topptur heldag i området kring Riksgränsen från 1 595 kr/person https://riksgransen.se/produkt/topptur-heldag/

16. Stöten

Stöten – För dig som prioriterar skidåkningen, nu ännu högre!

Stöten är Sälenfjällens nordligaste skidanläggning och har länge kunnat stoltsera med den bästa och mest varierande skidåkning Sälen kan erbjuda. Med ett komplett skidsystem och Sälenfjällens högsta fallhöjd, som till i år är utökad till 398 meter, har Stöten länge varit en destination för både nybörjare och proffs. Efter omröstningen på Freeride i vintras vann dessutom Stöten utmärkelserna ”Sveriges bästa skidort”, ”Sveriges bästa pist” och ”Sveriges bästa skidort för barnfamiljer” för andra året i rad, samt ”Sveriges bästa park”.

Skidåkarpaketet riktar sig till dig som tycker att skidåkningen är viktigare än allt annat och vill boka din skidresa till bästa möjliga pris. När du bokar ditt Skidåkarpaket får du alltid ett boende med ski in/ski out-läge så att du kan hoppa på skidorna precis utanför dörren – och avsluta dagens sista åk på samma plats! Oavsett om du föredrar välpistade backar, offpiståkning eller längdåkning har du alltid nära till lift eller längdspår.

Säsong 2022/2023 kan du boka skidåkarpaketet under vecka 49-50, 2-6 samt 10-14. I priset ingår ospecificerat boende* och självklart SkiPass Plus. Med vårt SkiPass Plus får du tillgång till Sälens bästa skidåkning från tidig morgon till sen kväll och dessutom en extra skiddag. Med andra ord, en skidsemester maxad med skidåkning! Tisdagar och fredagar är det morgonåkning i WC-backen ett gyllene tillfälle för dig som är morgonpigg och älskar manschesteråkning. På samma plats kan du maxa skiddagen med kvällsåkning onsdagar och lördagar mellan 19:30-21:00. Ett liftkort laddat med en extra skiddag ger dig dessutom möjlighet att njuta av dina favoritpister under både ankomst- och avresedagen!

Erbjudande

Boka ditt skidåkarpaket idag och se fram emot underbara dagar med mängder av skidåkning!

Skidåkarpaket från 1 678 sek per person inkl. skipass plus vecka söndag till torsdag vecka 50

17. Kungsberget

Kungsberget – Endast två timmar från Stockholm

Med endast två timmar från Stockholm har Kungsberget vuxit ut till en populär destination för invånarna i vår huvudstad. Men det är inte bara närheten som lockar. Anläggningen växer för varje år som går och idag är Kungsberget en av de tio största skidanläggningarna när det kommer till antal sålda liftkort, vilket har gjort att ännu fler har fått upp ögonen för detta skidparadis.

Ta åttastolsliften upp till toppen och välj någon av Kungsbergets hela 24 backar nedför berget. Här finns allt från gröna nybörjarbackar till utmanande svarta pister – allt för att du oavsett ålder och erfarenhet ska kunna njuta av skidåkning tillsammans med nära och kära. Utöver det breda utbudet av backar finns även många spännande aktiviteter i skidområdet. Vad sägs om parkåkning, skicross och Big Air Bag Landing? Eller varför inte ta en tur i äventyrslandet Nintendo Land? Välj och vraka bland roliga upplevelser på snö som passar hela familjen och bo i en mysig lägenhet eller stuga precis vid backen.

Passa på att ladda liftkortet hemma via appen Min skidresa och åk direkt till liften när du kommer fram. På så sätt får du ännu mer tid till skidåkning!

Erbjudande

Pris: Boende för 6 personer tors-sön: Från 2 555:-

 • Mer information här.

18. Branäs

Branäs – En av Sveriges största skidorter

Branäs går från klarhet till klarhet och är idag en av Sveriges största skidorter, med 33 backar, 26 liftar och både stugor och lägenheter precis vid backen. Anläggningen i norra Värmland har blivit en populär destination för barnfamiljer, vilket är lätt att förstå. Här hittar du allt från gröna till svarta backar, roliga och spännande aktiviteter för barnen och självklart familjevänlig after ski. Tack vare fokuset på att erbjuda ett utbud för hela familjen, har Branäs kammat hem Stora Barnsemesterpriset i kategorin ”Bästa skidort för barnfamiljer” hela tretton gånger. År 2021 blev man dessutom utsedd till ”Årets skidanläggning” av SLAO.

Inför säsong 22/23 tillkommer flera spännande nyheter. En helt ny blå backe med en tillhörande släplift kommer att finnas bredvid barnens stora favorit Nintendo Land, en äventyrsbana med Mario och hans vänner. Man bygger även om i området Mattesdalen för att förbättra skidåkningen och göra det enklare för gästerna att hitta backar i rätt svårighetsgrad. Men den största nyheten är Toppexpressen, en helt ny sittlift upp till toppen. Liften är Branäs största liftinvestering någonsin och skapar ännu bättre möjligheter för fler långa åk per dag. Välkommen till Branäs i vinter!

Erbjudande

Pris: Boende för 6 personer tors-sön: Från 1 680:-

 • Mer information här.

Guide skidsemester

Här ger vi dig en guide till hur du får en bra skidsemester.

Vad ska man ha med sig på skidresan?

Om du ska åka alpina skidor i en vanlig skidort är det några saker som du behöver ha med dig. Ja, det är fler saker som du behöver ha med dig jämfört med en solresa, å andra sidan om du tycker att logistiken kring alpin skidåkning är ett sabla aber och inferno likt Dantes beskrivning av helvetet så fundera igen: ska du verkligen åka på skidsemester? Med det ur världen, och eventuellt några färre läsare, låt oss fortsätta.

Själva skidutrustningen – pjäxor, skidor, stavar och hjälm – kan du i princip alltid hyra på plats om det inte är en yttepytteliten skidort du ska till. Längre ned resonerar vi kring fördelar och nackdelar med att hyra skidutrustning visavi att själv äga densamma. Låt oss först gå igenom vad det är för prylar vi pratar om så att vi kan greppa helheten.

Packa inför skidsemestern

Står du villrådig hemma och funderar över vad du ska packa ner i väskan? Här har vi sammanställt en checklista över de viktigaste sakerna att komma ihåg.

Vad ska du packa med på en skidsemester egentligen? Listan kan göras lång (som nedan…), i synnerhet om du planerar att åka offpist och gå på topptur. Och ja, det kommer bli fullt i i väskan oavsett om du bara ska vara borta en helg eller i flera veckor. Men stressa inte, skulle du glömma något så går det mesta att få tag på när du väl kommit fram till den skidort du har valt att besöka. Och listan nedan ska också ses som en väldigt uttömmande dito, det är säkerligen flera saker som du kan skippa, men skönt då att medvetet hoppa över saker istället för att glömma bort något som du faktiskt behöver. Packlista för skidsemestern

Packlista för skidbacken

Ytterplagg:

 • skidjacka
 • skidbyxor
 • skidhandskar
 • mössa
 • skidhjälm

Plagg på kroppen:

 • underställ
 • skidstrumpor
 • fleece eller annat förstärkningsplagg

Hårdvara och skydd:

 • ryggskydd
 • skidglasögon
 • pjäxor/snowboardboots
 • skidor/snowboard
 • stavar
 • solglasögon
 • solskyddsfaktor

Bra att ha om det är kallt

 • buff eller balaklava
 • vattenavvisande tumvantar
 • tunn dun- syntetjacka att ha under skidjackan (tillsammans med underställ och 2:a lager)
Packlista offpist 
 • ryggsäck/ lavinryggsäck
 • sond
 • spade
 • lavinsändare
 • första hjälpen kit
Packlista topptur
 • skidor med topptursbindning
 • pjäxor med gåfunktion
 • stighudar
 • teleskopstavar
 • vattenflaska
 • snacks
 • termos
 • sittunderlag
 • buntband
 • ski strap
 • silvertejp
 • multiverktyg
 • karta och kompass
 • GPS
 • pannlampa
 • reparationskit
 • första hjälpen kit
 • hudtejp mot skavsår
 • vindsäck
 • kemiska fot- och handvärmare
 • Extrakläder efter väder (förstärkningsplagg, buff, extra vantar mm).

Lär mer om vad du ska packa inför topptur och offpiståkning: Packlista för topptur.

Packlista övrigt på skidsemstern
 • vanliga kläder
 • träningskläder
 • vinterskor
 • badkläder
 • lakan och handdukar (om det inte ingår)
 • necessär
 • legitimation
 • plånbok + kreditkort
 • mobil + laddare
 • iPad/dator + laddare
 • resedokument

Takbox till svenska och norska fjällen

Takbox rekommenderas starkt för dig som åker bil, fördelarna väger tungt över nackdelarna. Till att börja med så är det att föredra ur säkerhetssynpunkt, skidorna riskerar att göra stor skada om olyckan är framme om du har fällt ett säte och stuvat in skidorna inuti bilen. Dessutom blir platsen i bilen begränsad om ni reser många och bilen blir blöt och skitig efter en dag i backen.

Så trots att bilen eventuellt drar lite mer bränsle och det kan kännas bökigt och drygt att montera takboxen på bilen när det är kallt så är det definitivt värt det. Och kom ihåg att det går alldeles utmärkt att packa annat än skidor i en takbox, beroende på temperatur så kör du faktiskt runt med en potentiell kyl eller frys på taket, vilket kan vara lämpligt om du väljer att ta med egen mat på skidresan.

Flyga med skidor

Vad gäller egentligen när du ska flyga med skidor? Vad kostar det? Och behöver du förboka ditt extra bagage?

Tyvärr finns inga enkla svar på denna fråga, det är helt enkelt olika beroende på flygbolag. En tumregel är dock att desto dyrare biljettklass, desto mer bagage ingår. Beroende på flygbolagets bokningssystem kan biljetterna i ”grunden” se ut på följande vis:

 • M/Y-klass (Ekonomi-klass). I denna klass finns det biljetter både med, och utan, incheckat bagage inkluderat i biljetten.
 • Y/E-klass (Premium-klass) I denna klass ingår ALLTID bagage.
 • C/J-klass (Business/affärs-klass). I denna klass likväl som Y/E- klass ingår ALLTID bagage.

Vill du veta mer om att flyga med skidor och hur olika flygbolag ser på detta så läs: Att flyga med skidor: Vad gäller?

Tänk också på att en del flygbolag, Lufthansa exempelvis, har gratis skidfrakt i flera av sina flygbiljetter, men frakten måste ändå bokas senast ett dygn före flighten eftersom utrymmet för sk specialbagage är begränsat på flygplanen.

Skidkläder

Att köpa skidkläder är lite av en djungel, fast med snö. Låt oss säga att det liksom blir white out, snöstorm och man ser så mycket snöflingor och snörök att man inte ser någonting, typ.  Hur ska du veta vad som är rätt? Tillverkarna och återförsäljarna vill förstås gärna få oss att tro att de senaste teknikerna och innovationerna inom funktionskläder gör dig till en bättre skidåkare, och det är enkelt att haka på. Tips, ta en titt på klädvalet hos vilken rutinerad bergsguide som helst så förstår du att det senaste inte alltid är nödvändigt.

Men vad är egentligen nödvändigt då? Jo, så länge du klär dig lager på lager och undviker bomull som drar till sig fukt så är du en bra bit på vägen. Exempelvis så kan du börja med ett underställ av polyester eller ull följt av en fleecetröja och slutligen någon form av skaljacka som skyddar mot vind och väta. Komplettera med skidstrumpor, skidhandskar och något varmt kring halsen så håller du värmen bra de flesta dagar.

Om du ska köpa nya skidkläder kan det vara en god idé att rannsaka sig själv litegrann. Det är skillnad på att åka i ett skidsystem gentemot att vara ute på expedition och bo i tält. För dig som vanligtvis utför det förstnämnda så kommer inte en skaljacka för 8 000-ish kronor tillföra något nämnvärt i jämförelse med en jacka för 2000 kronor, mer än ett stort hål i plånboken. Och hur miljömedvetna än våra klädtillverkare anser sig själv vara så spar du mer på miljön (och ekonomin) om du väljer att köpa begagnat, och här på Freeride.se finns Sveriges största renodlade skidprylsmarknad köp & sälj. Samtidigt är det självklart inte fel att satsa på ett snyggt och bra skidställ, givet att du använder det mycket över tid. Många skidåkare har ju sina skalkläder 5-10 år, och använder framförallt jackan även hemmavid för andra aktiviteter som vandring, cykling etc när det är ruggigt väder utomhus.

Hyra eller köpa alpin skidutrustning?

Ska du hyra eller köpa skidutrustning? Det är en bra fråga med många svar. Men för att göra det så tydligt som möjligt måste du åter igen rannsaka dig själv och ställa några enkla frågor. Hur mycket skidor åker jag varje säsong? Är skidåkning eller afterskin det primära? Vad prioriterar jag under skidresan?

Låt oss säga att du åker cirka två veckor om året. Då är det enkelt för dig att räkna ut på ett ungefär vad skidutrustningen för dessa veckor kommer kosta att hyra kontra om du köper all utrustning. Och åker du en till ett par veckor om året så kommer du i princip aldrig slita ut en skidutrustning, vilket kan vara värt att inkludera i ekvationen.

Är du osäker på vilken typ av skidutrustning du föredrar så är det ingen dum idé att hyra, då har du ju faktiskt chansen att testa lite olika. Och du slipper resa med skidor. Å andra sidan är det rätt skönt att äga sin egen utrustning, du lär känna dina grejer bättre och du slipper budgetera hyrutrustning varje resa vilket i kombination med att du undgår bestyret med själva uthyrningsprocessen bäddar för mer spontanitet, både innan och under skidresan.

På vissa destinationer kan du också hyra kläder, exempelvis i Branäs och Kungsberget, vilket kan vara skönt om du helt saknar utrustning men ändå vill hänga med på skidresan utan att behöva köpa något överhuvudtaget innan avgång.

Tips från coachen – köp all skidutrustning men köp inte skidor

Om du väljer att köpa det mesta av din utrustning, kom ihåg att du inte behöver köpa precis allt på en och samma gång. Många väljer att äga delar av sin utrustning och hyra andra delar. En klassiker är att äga allt själv utom skidor och stavar.

Pjäxorna påverkar din skidåkning mer än själva skidorna. Om du ska äga någon del av hårdvaran kring alpinskidåkning så satsa definitivt på ett par pjäxor, lägg tid i en bra skidaffär, ta hjälp med att välja rätt storlek, rätt flex och gjut en sula. Dina pjäxor kommer du att kunna ha 10 + år om du tar hand om dem (vilket är busenkelt, förvara torrt och ha spännena knäppta). Av dessa skäl är det mer prio att köpa pjäxor snarare än skidor.

Men tillbaka till resonemanget: att äga allt utom skidor och stavar. Då vet du att du har ett par pjäxor som sitter bra och skönt, en hjälm som sitter som den ska och ett par goggles som gör att du både ser bra och ser bra ut. Du har skidkläder som är sköna, funktionella och snygga (utseendet är en funktion, glöm inte det). Vad mer? Ja, du hyr skidor som troligen är sprillans nya för säsongen, de är slipade och vallade och du får en fin upplevelser på dessa, och skulle något strula? Ja, då går du tillbaka till skidhyran på plats i skidorten och byter till ett par kortare, bredare, längre, smalare eller en annan modell. Nemas probelmas. Samtidigt slipper du släpa på de otymliga skidorna på din resa till och från skidorten, alltid uppskattat oavsett om du åker bil, tåg, buss eller flyg till fjällen och bergen i Sverige såväl som utomlands.

Ja, och stavarna glömde vi kanske? Om du är en riktigt driven skidåkare som aktivt använder stavarna så kan typen av stav spela roll. Likaså om du ska åka offpist och topptura, då vill du ha en stor truga (den runda mojen längst ner på staven) och kanske också en teleskopvariant. Åker du alpina skidor som en genomsnittssvensk fungerar i princip vilka stavar som helst bara de är i rätt längd. Grovt sätt kan du räkna att de ska vara knappt 68 % av din kroppslängd så är du exempelvis 185 cm välj stavar som är runt 125 cm och är du 165 cm lång plockar du ett par stavar som är runt 110 cm. Detta är så klart lite personligt och du kan läsa vidare och fördjupa dig kring att välja rätt längd på stavar.

Att välja rätt skidort för skidsemestern

Olika skidorter bjuder på olika upplevelser. Att åka skidor i Branäs är något annat än att åka skidor i Riksgränsen, att åka skidor i Trysil är något annat än att åka skidor Røldal, att åka skidor i Chamonix är något annat än att åka skidor i Val Thorens, att åka skidor i Alta är något annat än att åka skidor i Vail, slutligen är Whistler något annat än Kicking Horse. Ja, och när vi nu ändå pratar om hästar där på slutet så fattar du galoppen: olika skidorter, olika upplevelser. Även inom samma land. Hur ska du välja skidort då?

Här på Freeride.se har vi en alltid växande skidortsguide – fliken SKIDORTER i menyn – där du får veta det mesta om världens skidorter. I nuläget har vi samlat 1670 skidorter över hela världen som du kan dregla över och få veta hur många backar och liftar det finns och mycket annat. Hårda fakta hittar du där som antal höjdmeter, pistkilometer och backarnas gradering, du ser var skidorten ligger på karta och även vilka andra skidorter som ligger nära. Inte så dum utgångspunkt när du ska kika efter något kul och bra ställa att åka skidor på. Du ser också vad andra läsare faktiskt tycker om skidorterna i fråga, bu eller bä eller kanske mjaeä.

Bara i Sverige har vi i skrivande stund 212 anläggningar, i Norge 157 orter och slår vi samman de stora Alpländerna har vi 595 skidorter där (153 i Frankrike, 248 i Schweiz, 131 Österrike och 63 i Italien). Hur sjutton ska man välja i denna anhopning av liftsystem?

Inte konstigt att somliga beresta och rutinerade skidåkare de facto föredrar att egentligen återvända till samma skidort år efter år och skriva krönika kring detta. De flesta skidåkare får några skidorter i Sverige, Norge och Alperna som de återvänder till. Inemellan kan man krydda upp med en ny skidupplevelse på ny ort så klart. Omväxling förnöjer, men ständig variation är lika med ständig uppstartsfas också, om vi tillåts vara lite lätt realistiska och en smula konservativa.

Ok, men var ska vi börja detta då? Tja, låt oss börja med att resonera kring huruvida du ska åka alpina skidor inom riket eller om du ska ta passet och lämna landet för Norge, Alperna, Nordamerika, Japan eller kanske till och med något riktigt exotiskt som skidorten Dizin i Iran eller Indien.

Sverige eller utomlands?

Covidstormen vintern 2020 och 2021 gjorde att många av oss av förklarliga skäl började åka skidor i svenska fjällen. Nu är restriktionerna i princip och många börjar sannolikt många drömma om högre berg och djupare snö. Men hur mycket mer skidglädje ger egentligen en resa till exempelvis Alperna i jämförelse med en skidresa inom Sverige?

Till att börja med så måste du fundera på vad syftet med resan är. Är det stora åk och midjedjupt puder som är det primära är förstås Alperna att föredra, men det är långt ifrån någon garanti. Ibland kan någon väl vald håla i norra Sveriges inland vara ett säkrare kort när det kommer till lössnö i jämförelse med en stor Alport, men då blir åken desto kortare, fallhöjden i Sverige är inte riktigt jämförbar med Alperna om vi ska vara ärliga. Men stirra er inte blinda på fallhöjden, ofta hinner du med mer skidåkning när fallhöjden är lägre om liftsystemet är effektivt och köfritt.

Fundera också på sällskapet. Åker du med små barn eller ovana personer som inte har fysiken för Alpernas långa och stora åk så är det mer frustrerande än givande att vara på plats i denna gigantiska bergskedja. Dock så spelar vädret en viktig roll som definitivt är till Alpernas stora fördel, för vad väljer du en dag i januari egentligen när allt komme kring: 20 sekundmeter vind och flatljus eller en bira i solen?

Och Alperna är MÅNGA olika skidorter, det finns flertalet familjevänliga alternativ. Det är lätt att tänka på Alperna och alla stora åk, men bergskedjan lockar många barnfamiljer också med gröna och blå backar.

Svåra beslut, men den gyllene medelvägen stavas kanske N-O-R-G-E? Vårt kära grannland i väst samlar upp betydligt mycket mer nederbörd från Atlanten och har högre berg än i vårt blågula land. Dessutom har deras del av fjällkedjan berikats med fjordar, hav och brunost. Trippelt bra med andra ord. Ormen i paradiset är förstås det ekonomiska, det är ett dyrt land och det kan vara värt att räkna kronorna och jämföra Norge med Alperna och fundera vad som egentligen lockar mest. En del av Norges mer ikoniska puderhålor är också bökiga att nå eftersom du ska över bergskedjan, vi menar orter som Sogndal, Stranda och Røldal, självklart beror detta på var i Sverige du bor.

Men om vi vänder blicken utanför Europa så kan vi ju inte bortse från Nordamerika och Japan – två exotiska drömdestinationer för många. Men är skidåkningen egentligen så mycket bättre? Nja, Alperna är på många sätt världens bästa bergskedja för skidåkning och det finns ju en anledning till att många amerikaner reser österut. Men det är klart… att äta pinfärsk sushi, bada i varma källor med halvtama apor och avsluta skidveckan med en blöt utekväll i Tokyo på en karaokebar sjungandes Whitney Houstons ”I will always love you” är något som blir ett minne för livet. Är inte det ett äventyr nog så kanske Grekland, Indien eller Kazakstan är något för dig? Eller varför inte Troodods – Mount Olympos på Cypern som är en skapligt otippad skidort?

Vilka skidorter finns nära mig?

Ibland är man nyfiken på vilka skidorter som finns nära där man befinner sig. Och just för att svara på denna fråga har Freeride.se kodat fram tjänsten Skidorter nära mig som visar de 16 skidanläggnigarna som är närmast dig där du befinner dig. Ja, och för att funktionen ska fungera behöver du tillåta din dator eller mobil att ange var du är så klart.

Skidsemester med barn

Skidsemester med barn kan vara helt underbart och i värsta fall raka motsatsen. Slumpen i form av väder och dylikt som vi inte kan styra över spelar förstås en roll, men det finns också mycket vi kan göra för att förutsättningarna ska bli så goda som möjligt.

Undvik stress och press, det är visserligen lättare sagt än gjort. Men du behöver inte vara på plats när liften öppnar och ungarna behöver inte åka skidor precis hela tiden. Antagligen så tycker föräldrarna att barnens skidåkning är viktigare än barnen själva, de kanske hellre åker pulka en halvdag och har snöbollskrig? Låt dem göra det ibland, det viktigaste är väl att alla trivs? Och för all del, stressa inte i bilen upp till fjälls. Stanna ofta och länge och fika mycket. Starten på skidsemestern är viktig, så slarva inte med den.

Känner du att du inte hinner åka tillräckligt med skidor själv? Tänk om, det kanske är bättre att åka på en skidsemester med kompisgänget utan barn vid annat tillfälle. Det kan faktiskt vara en bra idé att mentalt ställa in sig på att den egna skidåkningen helt uteblir när du reser med barn, och se tillfällena som ges som en bonus istället. Med tydlighet och bra kommunikation som vuxen går det förstås att få till egen skidåkning, men det kan vara svårt, speciellt när barnen är små.

Som tur är finns det en enkelt lösning på detta problemet. Det går nämligen att köpa sig till lycka i form av egentid på ett par skidor. Dessutom utan bekostnad av något annat än bankkontot. Yes, skidskola är genialiskt. Barnen älskar det (oftast) och får en förebild som lär dem att åka skidor. Och du som vuxen får tid för skidåkning själv eller tillsammans med någon annan vuxen. Win-win i sin renaste form.

Sist men absolut inte minst. Glöm inte bort att äta. Ofta och mycket. Ha med nödproviant i form av choklad eller liknande i fickan och se till att fika både på förmiddagen och eftermiddagen, barn som vuxen. Stämningen blir garanterat trevligare, för alla.

Vad kostar en skidsemester?

Det kostar mycket med skidsemester, det går nästan inte att komma ifrån oavsett om du håller dig inom Sverige eller åker utomlands. Resa, boende, liftkort, hyra, skidskola, mat… det finns många små bäckar som snabbt mynnar ut i en kostnadsam flod. Vissa delar går förstås att spara in på, som att laga egen mat, samåka, åka under lågsäsong och liknande. Men summa summarum, det kostar mycket att åka på skidsemester och så är det bara.

Här nedan följer några konkreta exempel på vad en skidresa faktiskt kostar med svenska researrangörer (samt förslag på en alternativ resa). Notera att vi pratar högsäsong här, vecka 8 (priserna är från 2021). Mer om hur du får en billigare skidsemester längre ned:

St Anton, ensam

Vart: St Anton, Österrike
När: Vecka 8
Antal personer: 1 st
Detta ingår: Flygresa, extrabagage, transfer, boende på pensionat, frukost, middag, liftkort och avbeställningsskydd.

Cirka 22 500 kr

St Anton, med familjen

Vart: St Anton, Österrike
När: Vecka 8
Antal personer: 2 st vuxna, 2 st barn (6 & 8 år)
Detta ingår: Flygresa, extrabagage, transfer, boende på pensionat, frukost, middag, liftkort och avbeställningsskydd.

Cirka 59 000 kr

Åre, med familjen

Vart: Åre, Sverige
När: Vecka 8
Antal personer: 2 st vuxna, 2 st barn (6 & 8 år)
Detta ingår: Bilresa (100 mil), boende vid VM 8:an, liftkort och avbeställningsskydd. (Obs. ingen mat ingår).

Cirka 31 500 kr

Gran Canaria, med familjen

Vart: Gran Canaria, Spanien
När: Vecka 45
Antal personer: 2 st vuxna, 2 st barn (6 & 8 år)
Detta ingår: Flygresa, boende på 4-stjärnigt familjehotell havsutsikt och 50-100m till strand, frukost och avbeställningsskydd.

Cirka 36 500 kr

Täck liftkort och skidskola med friskvårdsbidrag

Sedan den 1 januari 2018 kan du åka skidor skattefritt, i Sverige och utomlands. Det är sedan 2018 nämligen okej att använda friskvårdsbidrag till liftkort eller för att köpa skidskola. Du kan inte köpa eller hyra utrustning för friskvårdsbidraget. Det som är skattefritt är själva aktiviteten i sig, vilket i fallet skidor blir lika med att köpa liftkort och/eller skidskola i grupp eller privat (en enskild lektion får inte kosta mer än 1 000 kr). Att hyra bergsguide ingår inte i friskvårdsbidraget då det inte räknas som ”motion eller friskvård av enklare slag”.

Friskvårdsbidraget är i skrivande stund maximalt 5 000 kr per år, så nära två veckokort kan du knö in per år. Det går självklart fint att täcka delar av ett säsongskort med friskvårdsbidraget. Du kan använda friskvårdsbidraget såväl i Sverige som utomlands.

Tips för en billigare skidsemester

Åk på lågsäsong

Det första tipset för att komma ner i pris på skidsemester är att välja lågsäsong. Utanför de mest populära veckorna kring jul och nyår, sportlov och påsk är det färre folk i skidorterna och liftköerna kortare, samt boendena generellt billigare. Många svenska skidorter har extra bra erbjudanden under lågsäsong, det kan vara allt från rena rabatter på boende till att man bjuder på skidskola, liftkort och skidhyra för barn.

Om du kan tänka dig att inte bo ski in ski out kan du också spara en slant, självklart är de som hyr ut boenden i fjällen och Alperna väldigt medvetna om lägets betydelse. Om du kan tänka dig att bo en liten bilfärd ifrån skidsystemet som du ska åka i kan du potentiellt spara en ännu större slant.

Fjolårets skidor kan vara lika bra som årets

Vad gäller utrustning som skidor och pjäxor så är skidbranschen väl medveten om att vi konsumenter gillar nyheter och är beredda att betala mer pengar för dessa jämfört med äldre modeller.

Att ta fram en nya skida eller pjäxa är inte någon smal sak, det tar tid och resurser. De stora skidmärkena gör inte nya modeller av sina skidor varje vinter, däremot ser i princip alla till att åtminstone ändra grafiken, det blir så kallade carry over-modeller. För att bara nämna ett exempel kom K2 med sin nya skida Reckoner 112 vintern 2021, till denna vinter (2023) är skidan fortfarande samma förutom grafiken, vilket gör att det kan finnas tusenlappar att spara om du kommer över en bättre begagnad modell från tidigare år. Samma skida – mindre pengar. Vi på Freeride teståkte Reckoner 112, med ett oerhört stort leende på läpparna.

När ska man åka på skidsemester?

Detta är verkligen en rimlig frågeställning. Och det finns många parametrar som spelar in. Som vi nämnt tidigare så har många destinationer bättre priser under lågsäsong, vilket är bra för alla som har möjlighet att resa utanför skolloven. Men det finns förstås en hake, flera stycken om vi ska vara ärliga.

Åker du alltför tidigt på säsongen riskerar du att det inte finns tillräckligt med snö. Offpist kan vara obefintlig och delar av skidsystemet kan vara stängt. Vad är tidigt på säsongen? Tja allt före jul i november-december, är tidigt i alla fall, sedan beror det på vilken skidort vi talar om så klart och snöläget kan ju vara väldigt olika från år till år.

Detsamma gäller om du väljer att åka sent på säsongen, slutet av mars-april. Det finns också en risk (framförallt på mindre skidorter) att utbudet runt omkring själva skidåkningen inte heller är lika stort off season. Vissa restauranger och caféer kan vara stängda under lågsäsong och maskotarna i backen är möjligtvis inte ute lika ofta, kvällsskidåkningen kanske är avslutad och så vidare.

Å andra sidan slipper du liftköer och upplevelsen kan många gånger bli mer personlig. En varm rekommendation är att åka strax innan skolornas sportlov (det vill säga innan vecka 7) eller strax efter loven (efter vecka 10). Då är chanserna goda att det är mycket snö och betydligt mindre folk. Du som reser till Alperna bör hålla koll på landet i frågas skollov för att undvika onödig trängsel. Tack och lov så är de flesta alpländerna bättre på att sprida ut skolans lov i jämförelse med oss i norr.

Glöm för all del inte bort vårvintern i fjällen, det är den perfekta säsongsavslutningen. Ta en vecka eller några dagar efter påsklovet och runda av skidsäsongen. Eller varför inte fira valborg i slutet av april till fjälls? Garanterat glest med folk och förhoppningsvis sol och slask.

Sammanfattningsvis, lyckas ni som har barn i skolåldern bara ordna ledigt åt ungarna så är det definitivt en god idé att undvika högsäsong. Ni vuxna kanske inte ens behöver ta ledigt, det har ju aldrig varit enklare att jobba på distans än det är nu? Och vem bryr sig om du maskar lite på jobbet en vecka eller två om året?

När ska man boka skidresa?

När det kommer till frågan om när du ska boka din skidresa finns det olika skolor. Antingen så har du is i magen och bokar i sista sekund efter att du sett väderprognosen som visar tokdump följt av sol. Detta tillvägagångssätt passar kanske framför allt dig som reser själv eller i ett mindre sällskap där samtliga i sällskapet har flexibla liv. I teorin låter denna variant sannolikt bättre än vad den fungerar i praktiken, risken är tyvärr överhängande för diverse debacle.

En variant är att endast boka flygbiljetterna. Då vet du att resan faktiskt blir av, men du har kvar flexibiliteten att välja skidort i det landet du valt att åka till efter snötillgång och väder. Och oroa dig inte, boende finns alltid någonstans och liftkorten tar inte slut nu när coronapandemin börjar lätta.

Familjesemestern är i regel säkrast att boka så tidigt som möjligt för att ha tid att styra upp ledighet med jobb och skola. Och inte minst för att ha något gemensamt att se fram emot.

De populäraste skidorterna har ofta högt bokningstryck redan tidigt på hösten, så vet du med dig att du vill åka till Sälen, Åre, St Anton, eller liknande namnstarka skidorter så är det ingen dum idé att vara ute i god tid. Många orter erbjuder också boka tidigt rabatt, vilket kan vara nog så bra som sista minuten-rabatterna.

Avbokningsvillkor: vad brukar gälla skidresor?

Paketreselagen skyddar dig när du köper en paketresa eller ett sammanlänkat researrangemang. Du är bland annat skyddad mot ändringar som researrangören gör före eller under resan. Du kan med stöd i lagen kräva kompensation, eller till och med skadestånd i vissa fall, lagen reglerar också i viss mån hur du kan avboka en paketresa.

Lagen gäller alltså två olika saker – dels paketresor (bäst skydd), dels så kallade sammanlänkade researrangemang (inte lika bra skydd). Vad gäller paketresor ska resan ha minst två tjänster sammanslagna, till exempel flyg och hotell. Resan måste också vara minst ett dygn lång. Paketreselagen gäller alltså inte om du bara bokat flyg, eller bara hotell. Nattåg och båt/färja som du sover i är inte heller giltigt, det räknas som en resetjänst. Mer information kring paketreselagen hittar du hos Konsumentverket. 

Många arrangörer erbjuder också extra försäkringar, kolla vad din egna försäkring täcker innan du tecknar en särskilt för just din resa så riskerar du inte att betala dubbelt för samma skydd.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.