Tips för en bättre skidsemester + 17 fantastiska resmål

En gnistrande vit skidsäsong är i antågande. I denna artikel tipsar vi om destinationer som ger dig riktigt bra alpin skidåkning och ger dig även en guide till hur du får en bra skidsemester.

En fråga som alla vi skidintresserade ställer oss när hösten kommer och temperaturerna sjunker är: Vart ska vi åka skidor denna vinter?

I denna artikel tipsar vi om ett antal sköna alternativ på skidorter i Sverige, Alperna och Nordamerika. Vi berättar även hur du får till en bra skidsemester och svarar på frågor som: Hur du väljer skidort, packar rätt saker för skidsemestern, vad man kan tänka extra på vid skidsemester med barn och mycket mer.

Innehåll

Var kan man åka på skidsemester?

Den mest grundläggande frågan är som sagt vart man ska åka på skidsemester. Här följer några skidorter som allesammans har sina egna fördelar.

1. St Anton, Österrike – Puder och pist

Oavsett om du vill lägga carvingsvängar i pisten eller pumpa puder utanför så kommer St. Anton ta emot dig med öppna armar. Med över 350 km pist och 200 km offpist, är St. Anton ett av Alpernas mest snö- och solsäkra områden i kombination med mytomspunnen afterski. St. Anton ligger i skidområdet Ski Arlberg i Österrike som också innefattar orterna St. Christoph,Stuben, Lech, Zürs, Warth och Schröcken.

Liftkortet gäller för hela området och här finns gott om möjligheter för barnfamiljen likväl som den erfarne offpist-entusiasten. I St. Anton finns en väl utbyggd skidskola som garanterar åkare på alla nivåer att utveckla sin åkning. Letar du efter härliga offpiståk så rekommenderar vi verkligen att du åker med en av alla duktiga offpistguider i byn.

Efter en lång dag på berget erbjuder St. Anton afterski för alla sinnen. Från pjäxdans på MooserWirt till skönt barhäng på Pub 37. Men om du föredrar att ta det lite lugnare så erbjuder flera av våra hotell, belägna antingen i en tyst och lugn del av byn eller mer centralt på den livliga gågatan, bastu i olika varianter, ångbad, pooler och jacuzzi. På lionalpin.se hittar du våra guiders bästa tips på både skidåkning och andra nöjen.

Erbjudande St. Anton med Lion Alpin

Från 13 795:-/pers

Priset beräknat på resa i januari med flyg från Kastrup i en vecka inklusive flyg, transfer, boende i dubbelrum med halvpension på vårt Hotel Gabl och 6 dagars liftkort.

I Lion Alpins resor ingår alltid: Transport, boende och liftkort i en smidig bokning, Tryggheten från paketreselagen och vår Trygghetsgaranti, Guideservice 24/7

2. Ischgl, Österrike – ta din skidåkning till nya höjder

Ischgl har allt för att kalla sig en av Alpernas mest kompletta skidorter — förutom liftköer. Här hittar du skidåkning i världsklass i ett av Alpernas modernaste liftsystem. 238 km sammanhängande pist, där över 90 % ligger på 2000 möh. Skidåkare på alla nivåer bjuds på härliga, breda och välpreparerade pister — och obefintliga liftköer. Och vill du handla tullfritt skidar du smidigt över till byn Samnaun på schweiziska sidan.

I Ischgl finns det goda möjligheter till offpiståkning. Du kan hitta orörd snö direkt bredvid pisten och tack vare höga höjder ligger den ofta kvar flera dagar efter snöfall (åk alltid med lavinutrustning och helst med guide). Håller du hellre till i parken så finns Parkarea 1 och 2 med över 35 obstacles och en halfpipe på 90 meter. I Parkarea 2 med sin stora bagjump landar du mjukt när du tränar nya trick.

Efter en härlig dag på berget finns gott om möjligheter till spaupplevelser. De flesta hotell har bastu och på vårt eget Hotel Abendrot finns en hel spaavdelning med bastu, infraröd kabin, ångbad och ”Ruheraum” där du kan koppla av innan nattlivet tar vid. Förutom mängder av restauranger, caféer och barer bjuder Ischgl på afterski i världsklass. Missa inte pjäxdans och allsång i röjarstil på Kuhstal. Lägg därtill ett nattliv som pågår in på småtimmarna och livekonserter med världsartister så börjar du närma dig den kompletta skidorten.

Erbjudande Ischgl med Lion Alpin

Från 13 845:- /pers

Priset beräknat på resa i januari med flyg från Kastrup i en vecka inklusive flyg, transfer,
boende i dubbelrum på vårt Hotel Abendrot med halvpension och 6 dagars liftkort.

I Lion Alpins resor ingår alltid: Transport, boende och liftkort i en smidig bokning, Tryggheten från paketreselagen och vår Trygghetsförsäkring och Guideservice 24/7

3. Lofsdalen – storslagen skidåkning i liten fjällby

På fjället Hovärken 1125 m.ö.h hittar du 25 alpina nedfarter för både erfarna skidåkare och nybörjare. De våghalsiga slänger sig nerför en av Sveriges brantaste pister, Rännan med 42 graders lutning, och glidarna njuter av långa härliga svängar nerför fjället. Gillar du offpist väljer du baksidan.

På vintern lockar också 122 km välpreparerade längdspår och 150 km rösade skoterleder. De välskötta snösäkra skidspåren passar såväl elitskidåkaren som motionären som den som bara vill glida fram i den friska fjälluften, och insupa intrycken från de krispiga vita vidderna. Vill du uppleva naturen men samtidigt ha fart och fläkt? Då ska du hyra en skoter och ge dig ut på en oförglömlig tur bortom civilisationen.

Boenden finns i lägenheter, stugor eller hotell i alla prisklasser och storlekar. Boenden och mycket mer hittar du på lofsdalen.com. Lite fakta Lofsdalen: Fjället Hovärkens topp 1125 m.ö.h, 25 nerfarter, 2 stycken 6-stols liftar, Skicrossbana, Stort barnområde, 122 kilometer längdspår i Lofsdalen och 150 kilometer skoterleder i Lofsdalen.

Erbjudande Lofsdalen

Tallbacken – från 2960 kr/vecka
Lofsdalens Fjällhotell från 6580 kr/vecka
Fjällterrassen från 5245 kr/vecka
Skilodge 1125 från 11080 kr/vecka

Skipass: vuxen dag: 405 kr/dag och ungdom 330 kr/dag.
Vuxen 6 dagar 1735 kr/pers, ungdom 1385 kr/pers
Barn under 8 med hjälm åker gratis

4.  Idre Himmelfjäll – familjens nya skidparadis

I norra Dalarna djupt inne i de orörda skogarna ligger en magisk plats – Familjens nya skidparadis Idre Himmelfjäll, Sveriges nyaste skidanläggning.

Idre Himmelfjäll har familjebackar framdragna genom trolsk fjällskog. 22 nedfarter och 8 liftar tar dig runt i det breda skidsystemet, så här finns gott om plats för alla. Backarna är naturliga, roliga, svängiga och omväxlande. Välj mellan gröna, blåa och röda nedfarter där högsta fallhöjden är på 323 meter och den längsta backen mäter hela 3,2 kilometer. Säsongen 21/22 inviger vi också vår första svarta backe – Frida Race Arena. Och det är inte den enda nya nedfarten till vintern – ytterligare tre nya pister är nybyggda och väntar på svischande skidåkare. Här bor du backnära i nybyggda stora stugor och lägenheter med hög standard och bra pris.

För dig som vill åka längdskidor finns ett draget spår som startar vid skiduthyrningen och som tar dig vidare ut i ett gnistrande vinterlandskap och Idre Fjälls 84 kilometer preparerade tränings- och motionsspår. Där finns 30 kilometer belysta dubbla elljusspår för träning både dag och natt.

Populära Idrepasset med de tre skidanläggningarna Idre Himmelfjäll, Idre Fjäll och Fjätervålen finns även denna vinter och med detta liftkort deluxe kan man åka i 81 nedfarter i Idreområdet. Säsongen på Idre Himmelfjäll varar 20 december 2021 till den 24 april 2022, snögaranti gäller hela denna period och minst 5 nedfarter är alltid öppna.

Erbjudanden Idre Himmelfjäll

Kanonpris på lågprisveckorna v. 2-4.
Boende från 3.650 kr (sön-sön), i rumslägenhet, 2+2 bäddar med bastu.
Du får även 20% rabatt på förbokad skidhyra, skipass och gruppskidskola.

Läs mer om erbjudandet och boka på idrehimmelfjall.se

5.  Ramundberget

Vid vägs ände, mitt ibland Härjedalens vackra fjäll, ligger Ramundberget. En liten plats full av stora upplevelser och vackra vyer. Här finns 42 nedfarter, 10 liftar, flera friåkningsområden, tre parker, två barnområden och många mil fantastiskt preparerade längdspår. Det geografiska läget för Ramundberget är unikt då förutsättningarna för snö är optimala. När det regnar på andra håll faller flingorna ymnigt längst in i dalgången. Detta gör att det finns gott om natursnö som i sin tur ger ultimata förhållanden för skidåkning i pist, utanför pist och för att gå på topptur.

Ramundberget är en av Sveriges mest snösäkra skidorter och ofta ligger nysnön djup, orörd och inbjudande, så väl i som utanför pisterna. I omgivningarna finns massor av fjälltoppar att utforska för den som är sugen på att gå på topptur. Du kan antingen gå upp med guide eller maximera dina åk genom att skotertolka upp och åka ner – om du har tur hinner du med upp till tre toppar på en dag.

För dig som vill variera dagen med att åka längd finns flertalet längdspår både på fjället och i dalen. Kanske tränar du inför Vasaloppet eller så vill du bara uppleva stillheten och naturen med ett par skidor under fötterna. Här finns lektioner av erfarna instruktörer både för dig som vill utveckla din teknik och för dig som vill bli snabbare i spåret.

Ramundberget passar dig som söker något bortom det massproducerande och kommersiella, du som vill vara med om riktiga naturupplevelser i en unik miljö samtidigt som barnen har det riktigt, riktigt bra. Här får du upplevelser ingen digital skärm någonsin kan ersätta och som definitivt gör det värt att resa lite, lite längre för att komma fram.

Erbjudande Ramundberget

Hotell Fjällgården
Från 885 kr/person per natt inkl frukost och tre-rättersmiddag under perioden V.2-6.

Lägenhet
1 vecka, 4 bäddar inkl avresestäd från 5 150 kr under perioden V.2-6.

Lägenhet
Weekend, 4 bäddar inkl avresestäd från 2 780 kr V.2-6

Läs mer om erbjudandet och boka på ramundberget.se

6.  Riksgränsen

Långt uppe i norr, i det nordvästra hörnet av vårt land, finns det mäktiga fjäll och stora sjöar. På vintrarna kommer det enorma mängder snö som ger förutsättningar för skidåkning i världsklass. Här uppe ligger Riksgränsen, Sveriges nordligaste och mest legendariska skidort. Ingen annanstans blir du så bortskämd vad gäller frihetskänsla, natursnö och varierad skidåkningsterräng, i såväl pisten som offpist. Om du inte har varit här har du verkligen något att se fram emot. Har du varit här vet du vad vi pratar om.

En bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha skidåkningen i Riksgränsen. Den är enormt effektiv och tar vara på varje höjdmeter som finns att tillgå i skidområdet. Mycket handlar om skidåkning här men långt ifrån allt. Riksgränsen är ett enormt snölandskap med 60 toppar på över 1200 meter som väntar på att bli utforskade. Vi erbjuder ett brett urval av aktiviteter. Allt från liftburen offpistguidning, topptursaktiviteter, heli-skiing och privatlektioner till arktiska upplevelser som isfiske, isklättring och hundspann. Efter en dag fylld av upplevelser kan du sjunka ner i lugn och ro i Riksgränsens SPA.

Ett liftkort för Riksgränsen gäller inte bara här utan du får också åka hur mycket du vill i vår systerort Björkliden som ligger 30 minuter bort med bil eller buss. Transferbussar går dagligen under skidsäsongen mellan orterna.

I Riksgränsen kan du välja mellan att bo på hotell med alla bekvämligheter till hands eller fler olika alternativ med självhushåll, såsom lägenheter eller vandrarhem. Oavsett vad ni väljer så kommer ni vara mitt bland fjäll, restauranger och upplevelser.

Erbjudande Riksgränsen

Dubbelrum inkl frukost på Hotell Riksgränsen, kortvecka från 4785kr.

Guidad topptur heldag i området kring Riksgränsen 1540kr/person

Läs mer och boka Riksgränsen.

7.  Engelberg – Alpernas bästa offpistskidåkning

Res med Go West ​​till Alpernas bästa offpist-åkning. Engelberg, de schweiziska alpernas orörda puderparadis. Här hittar du massor av offpist-åkning och utmaningar för alla nivåer, samt ett stort utbud av restauranger, barer och affärer. En riktigt mysig alpby omgiven av storslagen natur.

Säsongen är lång tack vare glaciären. Bra variation och mångsidighet i skidåkningen gör området perfekt för de flesta skidåkare.

Engelberg ligger på ca 1000 m höjd i en trång dalgång, och på varsin sida om dalgången ligger ortens två skidområden, Brunni och Titlis. Skidåkning på toppnivå med både utmanande skidåkning på Titlissidan och mer familjevänlig på Brunnisidan. Det finns även fin skogsskidåkning på Brunni som är att rekommendera då det är dåligt väder eller lavinfarligt på Titlis.

Erbjudande med Go West till Engelberg

Skidresa Engelberg
Paket med direktflyg, boende 7 nätter på Terrace Hotel inklusive frukost och middag samt liftkort.
Pris: från 12 350:-  per person i delat dubbelrum

Läs mer och boka Engelberg

8.  Bjursås – Berg och sjö

Nära, snösäkert och massor av skidåkning är en bra beskrivning av Bjursås Berg & Sjö. Mysfaktorn är hög, omgivningarna natursköna och det finns ett stort utbud av olika vinteraktiviteter.

Bjursås ligger bara ett par timmars resa från Mälardalen, strax utanför Falun. För att få njuta av riktig fjällkänsla behöver du inte åka långt. Här finns riktigt bra skidåkning, stugor på gångavstånd från liftarna, campingplats och roliga vinteraktiviteter för alla i familjen. Dessutom finns all service i form av mysiga restauranger, skiduthyrning, skidskola och shop nära till hands.

Bjursås Berg & Sjö har 21 pister, 11 liftar, barnområden med rullband och snowparks med Bag Jump. I området hittar du också mer än 60 km erkänt bra och snösäkra längdskidspår.

Bjursås den perfekta familjedestinationen för att barnen ska älska skidåkning samtidigt som den skidvane föräldern får utmanande och roliga åk. Det är full även aktivitet även utanför backen och spåren. Du kan hyra skoter, åka hundspann eller ta det lugnt i relaxavdelningen och restauranger. På sjön plogas isbanan där du kan promenera, åka skridskor eller prova sparkstötting.

För dig som vill uppleva nypistade backar före alla andra är en guidad topptursmorgon att rekommendera. En härlig upplevelse där man tar sig uppför berget på skidor med stighudar innan liftarna öppnar. Utrustning finns att hyra och mysig frukost ingår. Testa Bjursås Berg & Sjö och upptäck en personlig pärla i södra delarna av vackra Dalarna i vinter.

Erbjudande Bjursås.

Just nu får du 10% rabatt på alla vinterns bokningar, gäller under oktober 2021.

Ut & Njut – familjeveckor (sön-tors) Stuga och fri skidåkning och skidskola för barnen fr. 1300 kr

Läs mer och boka Bjursås

9.  Kläppen – gott om svängrum och inga köer

Till Kläppen kommer skidfamiljer för att njuta av skidåkning i fyra väderstreck och slippa trängsel och långa liftköer. Kläppen är Sveriges sjätte största skidanläggning och den största familjeägda.

Här bjuds det på den bästa tänkbara skidåkning som betyder breda pister, varierad fallhöjd, välpistat och isfritt i 37 pister. Nedfarterna ligger mjukt inbäddade i skogen som skyddar mot vind och kyla. Vill du så kan du följa solen under din skiddag, då Kläppen som sagt har skidåkning i fyra väderstreck.

Hela familjen kan åka både lätt och svårt ända från toppen. Här finns också utmaningar i tre snowparks, där Juniorparken är lika populär som den stora prisbelönta snowparken.

Barnens bästa veckor

Junior Days betyder gratis skidhyra, gratis skidskola och gratis skipass. Dessutom massor av roliga barnaktiviteter med Trolle & Trolla. Boka våra populära barnveckor redan idag via webb eller telefon 0280-96200.

Erbjudande Kläppen

Junior Days inträffar under vecka 3 och 12–14, då är alla barn upp till och med 7 år extra vip och får gratis skidhyra, skidskola och skipass. Under dessa veckor har vi extra fokus på barnen med teaterföreställningar, besök på Trollgården och after ski med Trolle & Trolla. Dessutom Trollcupen, pulkakväll, Kläppens skidäventyr för hela familjen och mycket annat.

Läs mer och boka Kläppen

10.  Branäs

Stor och stark, men snäll och äventyrlig. Så löd en del av SLAO:s motivering till utmärkelsen Årets Skidanläggning 2021, som Branäs fick den stora äran att ta emot tidigare i år. Anläggningen i norra Värmland går från klarhet till klarhet och är idag en av Sveriges största skidorter, med 33 backar, 26 liftar och både stugor och lägenheter precis vid backen.

Branäs har blivit en populär destination för barnfamiljer, vilket är lätt att förstå. Här hittar du allt från gröna till svarta backar, roliga och spännande aktiviteter för barnen och självklart familjevänlig after ski. Tack vare fokuset på att erbjuda ett utbud för hela familjen, har Branäs kammat hem Stora Barnsemesterpriset i kategorin ”Bästa skidort för barnfamiljer” hela tretton gånger.

Inför säsong 21/22 tillkommer flera spännande nyheter för barnfamiljen, med allt från en ny hoppkudde och åkband till skidkarusell och en förlängning av backen Långsvängen för att erbjuda en enklare väg ned från toppen. Det byggs en även en helt ny släplift för ett ännu bättre och snabbare flöde vid en av Branäs populäraste backar. Välkommen till Branäs i vinter!

Erbjudande Branäs

Pris: Boende för 6 personer tors-sön: Från 1 790:-

Läs mer och boka Branäs.

11.  Kungsberget

Med endast två timmar från Stockholm har Kungsberget vuxit ut till en populär destination för invånarna i vår huvudstad. Men det är inte bara närheten som lockar. Anläggningen växer för varje år som går och idag är Kungsberget en av de tio största skidanläggningarna när det kommer till antal sålda liftkort, vilket har gjort att ännu fler har fått upp ögonen för detta skidparadis.

Ta åttatsolsliften upp till toppen och välj någon av Kungsbergets hela 23 backar nedför berget. Här finns allt från gröna nybörjarbackar till utmanande svarta pister – allt för att du oavsett ålder och erfarenhet ska kunna njuta av skidåkning tillsammans med nära och kära. Utöver det breda utbudet av backar finns även många spännande aktiviteter i skidområdet. Vad sägs om parkåkning, skicross och Big Air Bag Landing? Eller varför inte ta en tur i äventyrslandet Nintendo Land? Välj och vraka bland roliga upplevelser på snö som passar hela familjen och bo i en mysig lägenhet eller stuga precis vid backen.

Passa på att ladda liftkortet hemma via appen Min skidresa och åk direkt till liften när du kommer fram. På så sätt får du ännu mer tid till skidåkning!

Erbjudande Kungsberget

Pris: Boende för 6 personer tors-sön: Från 3 455:-

Läs mer och boka Kungsberget 

12.  Vallåsen

På Hallandsåsen, på gränsen mellan Skåne och Halland, hittar du en av Skidsveriges gömda guldkorn. Vallåsen har länge varit en känd skiddestination för svenskar längst ner i söder och våra grannar i Danmark, men fler och fler börjar få upp ögonen för anläggningen som erbjuder högklassig utförsåkning, med allt från gröna till röda backar. Det breda utbudet av backar gör det till en perfekt dagsutflykt med familjen. I närområdet finns dessutom flera boendemöjligheter, vilket även gör det möjligt att spendera en weekend med skidåkning i södra Sverige.

Om du inte har någon egen utrustning eller inte har plats att packa med den, kan du hyra allt på plats. I skiduthyrningen finns allt från skidor och pjäxor till stavar och hjälm – givetvis finns även snowboard att hyra. Med den smidiga onlinebokningen är dessutom allt klart när du kommer hit och du kan snabbt ge dig ut i backarna. När du ändå är igång, passa på att ladda liftkortet hemma via appen Min skidresa och åk direkt till liften när du kommer fram.

Är du sugen på att ta din åkning till nästa nivå? I skidskolan kan du utveckla din åkning, oavsett ålder och erfarenhet. Boka in en lektion inför ditt besök för att få ut lite mer av din vistelse.

Vallåsen kan tack vare sina snöfabriker producera snö i plusgrader och kan därför säkerställa en tidig öppning även i varmare väder. Sedan säsong 20/21 erbjuder Vallåsen även längdåkning och är officiell samarbetspartner med Vallåsen, vilket gör dem till Sveriges sydligaste Vasaloppscenter.

Erbjudande Vallåsen

Pris: Liftkort, vuxen 16+ år: 395:-

Liftkort, ungdom 7–15 år: 330:-

Liftkort, barn 0–6 år: 130:-

Läs mer och boka Vallåsen

13.  Mürren, Schweiz – världens mest romantiska skidort

Skidorten Mürren är belägen mitt i Schweiz, precis vid foten av det höga berget Schilthorn och med en osannolik utsikt mot Jungfrau-massivets jättelika berg; Eiger, Mönch och Jungfrau. Mürren går inte att nå med bil utan endast med tåg och kabinbana som går från byn Lauterbrunnen som ligger nere i dalen.

Här hittar man skidåkning för både pist och -offpiståkare som vill njuta av den utsikten och känna lugnet i den bilfria lilla byn Mürren. Här hittar man varierad skidåkning mellan 1650 och nästan 3000 meters höjd, den högsta skidåkningen i Berner Oberland. Från Schilthorn finns områdets bästa offpist och flera legendariska offpiståk. Följ dock inte alla spår som ser inbjudande ut… de kan avslutas med alltför höga klippor (speedski och basejump är populärt i Mürren – i Lauterbrunnen med omnejd görs över 20 000 basejumps årligen).

Byn Mürren är en liten avslappnad pittoresk bergsby, som dessutom är helt bilfri meed en magisk utsikt vart man än vänder sig. Perfekt för dig som vill ha lite lugn och ro efter skidåkningen. Det finns några trevliga restauranger och sköna barer, men något nattliv är det inte att tala om. Vårt mysiga bergshotell Alpenruhe, ligger endast 20 m från liften perfekt om man vill vara först ut på morgonen.

Erbjudande Mürren med Active Ski

Active Ski Travel erbjuder weekendresor (ons-sön) från Arlanda som går att boka online, på förfrågan kan vi även erbjuda resor från Köpenhamn och Göteborg.

Pris: 9950/pers

Flyg Arlanda- Zurich t/r inkl 23 kg bagage
Transfer t/r
Boende i dubbelrum på Hotel Alpenruhe med frukost
Skipass Schilthorn/Mûrren 4 dagar

Flygtider Arlanda- Zurich onsdagar 16:20 -18:45 och hemresa på söndagar 20:50-23:15

Skidbagage kostar 600 kr

Läs mer och boka Mürren

14.  Aspen Snowmass, USA – fyra berg ett liftkort

Aspen Snowmass i Colorado lockar puderälskare från hela världen; det är här du hittar den lättaste, torraste och fluffigaste snön…

Själva byn Aspen är belägen på omkring 2 500 meter över havet och det går att åka skidor på hela 3 800 meters höjd. Colorados torra luft i kombination med den höga höjden gör att snön blir snustorr.

Aspen Snowmass är det officiella sammanfattande namnet på fyra separata (men med gratisbuss sammankopplade) skidsystem: Aspen Mountain, Aspen Highlands, Snowmass och Buttermilk. Alla med en egen, unik stil. Liftkortet gäller för alla fyra berg.

Aspen Mountain, eller ”AJAX” som lokalborna säger, ligger närmast den mysiga byn. Riktar sig till dig som är medelgod till avancerad åkare.

Aspen Highlands är favoritberget för ”the locals” som gärna tar skidorna över axeln och går upp till den opistade åkningen i Highland Bowl. Här har man en fantastisk utsikt över Maroon Bells, några av världens vackraste och mest fotograferade bergstoppar. Här hittar du de brantaste backarna och bra tillgång till offpist.

Gigantiska Snowmass har flest nedfarter och den mest varierande åkningen; pistat, opistat och tre funparks för jibbarna. Åkning både för nybörjare och experter. Populärt bland familjer.

Buttermilk är uttalat för familjer och nybörjare.

Värt att nämna är att skidorten Aspen Snowmass fyller 75 år denna säsong! Och om vi känner Aspen Snowmass rätt, så kommer det att firas ordentligt!

Varför åka hit?

– bästa snökvaliteten och snödjup hela säsongen ut
– korta köer och bra liftsystem
– liten, autentsik by
– service på toppnivå
– avslappnat ock skönt folk

Erbjudande Aspen Snowmass med Go West

Paket med flyg, transfer, boende 8 nätter på Stonebridge Inn inklusive frukost samt liftkort 7 dagar.
Pris från 28 700:- per person.

Läs mer och boka Aspen Snowmass

15. Kittelfjäll – Sveriges bästa lössnö

Få orter är lika mytomspunna och omtalade som den lilla skidorten Kittelfjäll i Västerbottens fjällvärld. Vida känt för unik skidåkning, sin fina lätta snö, sköna stämning och helt fantastiska förutsättningar för offpist tar Kittelfjäll stor plats på den Skandinaviska skidkartan.

Ett skidberg med utmanande och varierande skidåkning med så lättillgänglig offpist att du bara behöver kliva av från liften för att hitta den men även med flertalet pistade backar alltifrån snälla gröna & blå till mer utmanande röda.

Väderförhållandena i Kittelfjäll är speciella, när vi får ostliga snöfall har snön haft lång tid på sig att bli torr och fin och när den faller ner hos oss så är den ”champagnepudertorr” en snö du måste resa över Atlanten för att hitta motsvarigheten till! Att Kittelfjäll är en av landets nederbördsrikaste platser gör ju inte saken sämre heller.

Make our Mountain Life Yours!

Kittelfjäll

Boka din skidresa för vintern redan idag! Kittelfjäll öppnar för vintersäsongen den 27 november & under hela försäsongen erbjuder vi 20% rabatt på skipass. På hemsidan hittar ni aktuella paket & boendealternativ i byn.

Läs mer och boka Kittefjäll

16. Stöten – För dig som prioriterar skidåkningen framför allt annat

Stöten är Sälenfjällens nordligaste skidanläggning och har länge kunnat stoltsera med den bästa och mest varierande skidåkning Sälen kan erbjuda. Med ett komplett skidsystem och Sälenfjällens högsta fallhöjd på 370 meter, har Stöten länge varit en destination för både nybörjare och proffs.

Skidåkarpaketet riktar sig till dig som tycker att skidåkningen är viktigare än allt annat och vill boka din skidresa till bästa möjliga pris. När du bokar ditt Skidåkarpaket får du alltid ett boende med ski in/ski out-läge så att du kan hoppa på skidorna precis utanför dörren – och avsluta dagens sista åk på samma plats! Oavsett om du föredrar välpistade backar, offpiståkning eller längdåkning har du alltid nära till lift eller längdspår.

Säsong 2021/2022 kan du boka skidåkarpaketet under vecka 49-50, 2-6 samt 10-14. I priset ingår ospecificerat boende och självklart SkiPass Plus. Med vårt SkiPass Plus får du tillgång till Sälens bästa skidåkning från tidig morgon till sen kväll och dessutom en extra skiddag. Med andra ord, en skidsemester maxad med skidåkning! Tisdagar och fredagar är det morgonåkning i WC-backen ett gyllene tillfälle för dig som är morgonpigg och älskar manschesteråkning. På samma plats kan du maxa skiddagen med kvällsåkning onsdagar och lördagar mellan 19:30-21:00. Ett liftkort laddat med en extra skiddag ger dig dessutom möjlighet att njuta av dina favoritpister under både ankomst- och avresedagen!

Erbjudande Stöten

Boka ditt skidåkarpaket idag och se fram emot underbara dagar med mängder av skidåkning!
Pris från 1480 kr/vuxen tors-sön, ospecificerat boende och liftkort.

Läs mer och boka Stöten.

17. Fjätervålen – för dig som uppskattar bra skidåkning utan trängsel

Till Fjätervålen kommer man för lugnet, naturen och avkopplingen men framför allt för att skidåkningen är något alldeles extra. Dessutom är offpistskidåkningen både lättillgänglig och fantastisk. Fjätervålen är den okända pärlan i Dalafjällen.

Pisterna är breda, välpreparerade och håller hög internationell klass. Totalt finns här 18 pister i olika svårighetsgrader och Dalarnas högst belägna backe, 1002 meter över havet.

Till Fjätervålen åker man för att umgås och åka riktigt mycket skidor, här får man mycket skidåkning för pengarna, då det ytterst sällan är några liftköer.

I Fjätervålen bor du i mysiga privatägda stugor och lägenheter, alla med naturen in på knuten. Här finns även 48 km längdspår, ställplatser med ski-in, ski-out, restaurang, skidshop, skidskola och närlivsbutik. Andra populära aktiviteter är hundspann och skoterturer med guide.

Erbjudande Fjätervålen

Boende vecka 2-3 från 2 990 kr/vecka (4 bäddar)

Läs mer och boka Fjätervålen


Guide skidsemester

Här ger vi dig en guide till hur du får en bra skidsemester.

Vad ska man ha med sig på skidresan?

Om du ska åka alpina skidor i en vanlig skidort är det några saker som du behöver ha med dig. Ja, det är fler saker som du behöver ha med dig jämfört med en solresa, å andra sidan om du tycker att logistiken kring alpin skidåkning är ett sabla aber och inferno likt Dantes beskrivning av helvetet så fundera igen: ska du verkligen åka på skidsemester? Med det ur världen, och eventuellt några färre läsare, låt oss fortsätta.

Själva skidutrustningen – pjäxor, skidor, stavar och hjälm – kan du i princip alltid hyra på plats om det inte är en yttepytteliten skidort du ska till. Längre ned resonerar vi kring fördelar och nackdelar med att hyra skidutrustning visavi att själv äga densamma. Låt oss först gå igenom vad det är för prylar vi pratar om så att vi kan greppa helheten.

Packa inför skidsemestern

Står du villrådig hemma och funderar över vad du ska packa ner i väskan? Här har vi sammanställt en checklista över de viktigaste sakerna att komma ihåg.

Vad ska du packa med på en skidsemester egentligen? Listan kan göras lång (som nedan…), i synnerhet om du planerar att åka offpist och gå på topptur. Och ja, det kommer bli fullt i i väskan oavsett om du bara ska vara borta en helg eller i flera veckor. Men stressa inte, skulle du glömma något så går det mesta att få tag på när du väl kommit fram till den skidort du har valt att besöka. Och listan nedan ska också ses som en väldigt uttömmande dito, det är säkerligen flera saker som du kan skippa, men skönt då att medvetet hoppa över saker istället för att glömma bort något som du faktiskt behöver.

Packlista för skidbacken

Ytterplagg:

 • skidjacka
 • skidbyxor
 • skidhandskar
 • mössa
 • skidhjälm

Plagg på kroppen:

 • underställ
 • skidstrumpor
 • fleece eller annat förstärkningsplagg

Hårdvara och skydd:

 • ryggskydd
 • skidglasögon
 • pjäxor/snowboardboots
 • skidor/snowboard
 • stavar
 • solglasögon
 • solskyddsfaktor

Bra att ha om det är kallt

 • buff eller balaklava
 • vattenavvisande tumvantar
 • tunn dun- syntetjacka att ha under skidjackan (tillsammans med underställ och 2:a lager)
Packlista offpist 
 • ryggsäck/ lavinryggsäck
 • sond
 • spade
 • lavinsändare
 • första hjälpen kit
Packlista topptur
 • skidor med topptursbindning
 • pjäxor med gåfunktion
 • stighudar
 • teleskopstavar
 • vattenflaska
 • snacks
 • termos
 • sittunderlag
 • buntband
 • ski strap
 • silvertejp
 • multiverktyg
 • karta och kompass
 • GPS
 • pannlampa
 • reparationskit
 • första hjälpen kit
 • hudtejp mot skavsår
 • vindsäck
 • kemiska fot- och handvärmare
 • Extrakläder efter väder (förstärkningsplagg, buff, extra vantar mm).

Lär mer om vad du ska packa inför topptur och offpiståkning här.

Packlista övrigt på skidsemstern
 • vanliga kläder
 • träningskläder
 • vinterskor
 • badkläder
 • lakan och handdukar (om det inte ingår)
 • necessär
 • legitimation
 • plånbok + kreditkort
 • mobil + laddare
 • iPad/dator + laddare
 • resedokument

Takbox till svenska och norska fjällen

Takbox rekommenderas starkt för dig som åker bil, fördelarna väger tungt över nackdelarna. Till att börja med så är det att föredra ur säkerhetssynpunkt, skidorna riskerar att göra stor skada om olyckan är framme om du har fällt ett säte och stuvat in skidorna inuti bilen. Dessutom blir platsen i bilen begränsad om ni reser många och bilen blir blöt och skitig efter en dag i backen.

Så trots att bilen eventuellt drar lite mer bränsle och det kan kännas bökigt och drygt att montera takboxen på bilen när det är kallt så är det definitivt värt det. Och kom ihåg att det går alldeles utmärkt att packa annat än skidor i en takbox, beroende på temperatur så kör du faktiskt runt med en potentiell kyl eller frys på taket, vilket kan vara lämpligt om du väljer att ta med egen mat på skidresan.

Flyga med skidor

Vad gäller egentligen när du ska flyga med skidor? Vad kostar det? Och behöver du förboka ditt extra bagage?

Tyvärr finns inga enkla svar på denna fråga, det är helt enkelt olika beroende på flygbolag. En tumregel är dock att desto dyrare biljettklass, desto mer bagage ingår. Beroende på flygbolagets bokningssystem kan biljetterna i ”grunden” se ut på följande vis:

 • M/Y-klass (Ekonomi-klass). I denna klass finns det biljetter både med, och utan, incheckat bagage inkluderat i biljetten.
 • Y/E-klass (Premium-klass) I denna klass ingår ALLTID bagage.
 • C/J-klass (Business/affärs-klass). I denna klass likväl som Y/E- klass ingår ALLTID bagage.

Vill du veta mer om att flyga med skidor och hur olika flygbolag ser på detta så läs: Att flyga med skidor: Vad gäller?

Tänk också på att en del flygbolag, Lufthansa exempelvis, har gratis skidfrakt i flera av sina flygbiljetter, men frakten måste ändå bokas senast ett dygn före flighten eftersom utrymmet för sk specialbagage är begränsat på flygplanen.

Skidkläder

Att köpa skidkläder är lite av en djungel, fast med snö. Låt oss säga att det liksom blir white out, snöstorm och man ser så mycket snöflingor och snörök att man inte ser någonting, typ.  Hur ska du veta vad som är rätt? Tillverkarna och återförsäljarna vill förstås gärna få oss att tro att de senaste teknikerna och innovationerna inom funktionskläder gör dig till en bättre skidåkare, och det är enkelt att haka på. Tips, ta en titt på klädvalet hos vilken rutinerad bergsguide som helst så förstår du att det senaste inte alltid är nödvändigt.

Men vad är egentligen nödvändigt då? Jo, så länge du klär dig lager på lager och undviker bomull som drar till sig fukt så är du en bra bit på vägen. Exempelvis så kan du börja med ett underställ av polyester eller ull följt av en fleecetröja och slutligen någon form av skaljacka som skyddar mot vind och väta. Komplettera med skidstrumpor, skidhandskar och något varmt kring halsen så håller du värmen bra de flesta dagar.

Om du ska köpa nya skidkläder kan det vara en god idé att rannsaka sig själv litegrann. Det är skillnad på att åka i ett skidsystem gentemot att vara ute på expedition och bo i tält. För dig som vanligtvis utför det förstnämnda så kommer inte en skaljacka för 8 000-ish kronor tillföra något nämnvärt i jämförelse med en jacka för 2000 kronor, mer än ett stort hål i plånboken. Och hur miljömedvetna än våra klädtillverkare anser sig själv vara så spar du mer på miljön (och ekonomin) om du väljer att köpa begagnat, och här på Freeride.se finns Sveriges största renodlade skidprylsmarknad köp & sälj. Samtidigt är det självklart inte fel att satsa på ett snyggt och bra skidställ, givet att du använder det mycket över tid. Många skidåkare har ju sina skalkläder 5-10 år, och använder framförallt jackan även hemmavid för andra aktiviteter som vandring, cykling etc när det är ruggigt väder utomhus.

Hyra eller köpa alpin skidutrustning?

Ska du hyra eller köpa skidutrustning? Det är en bra fråga med många svar. Men för att göra det så tydligt som möjligt måste du åter igen rannsaka dig själv och ställa några enkla frågor. Hur mycket skidor åker jag varje säsong? Är skidåkning eller afterskin det primära? Vad prioriterar jag under skidresan?

Låt oss säga att du åker cirka två veckor om året. Då är det enkelt för dig att räkna ut på ett ungefär vad skidutrustningen för dessa veckor kommer kosta att hyra kontra om du köper all utrustning. Och åker du en till ett par veckor om året så kommer du i princip aldrig slita ut en skidutrustning, vilket kan vara värt att inkludera i ekvationen.

Är du osäker på vilken typ av skidutrustning du föredrar så är det ingen dum idé att hyra, då har du ju faktiskt chansen att testa lite olika. Och du slipper resa med skidor. Å andra sidan är det rätt skönt att äga sin egen utrustning, du lär känna dina grejer bättre och du slipper budgetera hyrutrustning varje resa vilket i kombination med att du undgår bestyret med själva uthyrningsprocessen bäddar för mer spontanitet, både innan och under skidresan.

På vissa destinationer kan du också hyra kläder, exempelvis i Branäs och Kungsberget, vilket kan vara skönt om du helt saknar utrustning men ändå vill hänga med på skidresan utan att behöva köpa något överhuvudtaget innan avgång.

Tips från coachen – köp all skidutrustning men köp inte skidor

Om du väljer att köpa det mesta av din utrustning, kom ihåg att du inte behöver köpa precis allt på en och samma gång. Många väljer att äga delar av sin utrustning och hyra andra delar. En klassiker är att äga allt själv utom skidor och stavar.

Pjäxorna påverkar din skidåkning mer än själva skidorna. Om du ska äga någon del av hårdvaran kring alpinskidåkning så satsa definitivt på ett par pjäxor, lägg tid i en bra skidaffär, ta hjälp med att välja rätt storlek, rätt flex och gjut en sula. Dina pjäxor kommer du att kunna ha 10 + år om du tar hand om dem (vilket är busenkelt, förvara torrt och ha spännena knäppta). Av dessa skäl är det mer prio att köpa pjäxor snarare än skidor.

Men tillbaka till resonemanget: att äga allt utom skidor och stavar. Då vet du att du har ett par pjäxor som sitter bra och skönt, en hjälm som sitter som den ska och ett par goggles som gör att du både ser bra och ser bra ut. Du har skidkläder som är sköna, funktionella och snygga (utseendet är en funktion, glöm inte det). Vad mer? Ja, du hyr skidor som troligen är sprillans nya för säsongen, de är slipade och vallade och du får en fin upplevelser på dessa, och skulle något strula? Ja, då går du tillbaka till skidhyran på plats i skidorten och byter till ett par kortare, bredare, längre, smalare eller en annan modell. Nemas probelmas. Samtidigt slipper du släpa på de otymliga skidorna på din resa till och från skidorten, alltid uppskattat oavsett om du åker bil, tåg, buss eller flyg till fjällen och bergen i Sverige såväl som utomlands.

Ja, och stavarna glömde vi kanske? Om du är en riktigt driven skidåkare som aktivt använder stavarna så kan typen av stav spela roll. Likaså om du ska åka offpist och topptura, då vill du ha en stor truga (den runda mojen längst ner på staven) och kanske också en teleskopvariant. Åker du alpina skidor som en genomsnittssvensk fungerar i princip vilka stavar som helst bara de är i rätt längd. Grovt sätt kan du räkna att de ska vara knappt 68 % av din kroppslängd så är du exempelvis 185 cm välj stavar som är runt 125 cm och är du 165 cm lång plockar du ett par stavar som är runt 110 cm. Detta är så klart lite personligt och du kan läsa vidare och fördjupa dig kring att välja rätt längd på stavar.

Att välja rätt skidort för skidsemestern

Olika skidorter bjuder på olika upplevelser. Att åka skidor i Branäs är något annat än att åka skidor i Riksgränsen, att åka skidor i Trysil är något annat än att åka skidor Røldal, att åka skidor i Chamonix är något annat än att åka skidor i Val Thorens, att åka skidor i Alta är något annat än att åka skidor i Vail, slutligen är Whistler något annat än Kicking Horse. Ja, och när vi nu ändå pratar om hästar där på slutet så fattar du galoppen: olika skidorter, olika upplevelser. Även inom samma land. Hur ska du välja skidort då?

Här på Freeride.se har vi en alltid växande skidortsguide – fliken SKIDORTER i menyn – där du får veta det mesta om världens skidorter. I nuläget har vi samlat 1670 skidorter över hela världen som du kan dregla över och få veta hur många backar och liftar det finns och mycket annat. Hårda fakta hittar du där som antal höjdmeter, pistkilometer och backarnas gradering, du ser var skidorten ligger på karta och även vilka andra skidorter som ligger nära. Inte så dum utgångspunkt när du ska kika efter något kul och bra ställa att åka skidor på. Du ser också vad andra läsare faktiskt tycker om skidorterna i fråga, bu eller bä eller kanske mjaeä.

Bara i Sverige har vi i skrivande stund 212 anläggningar, i Norge 157 orter och slår vi samman de stora Alpländerna har vi 595 skidorter där (153 i Frankrike, 248 i Schweiz, 131 Österrike och 63 i Italien). Hur sjutton ska man välja i denna anhopning av liftsystem?

Inte konstigt att somliga beresta och rutinerade skidåkare de facto föredrar att egentligen återvända till samma skidort år efter år och skriva krönika kring detta. De flesta skidåkare får några skidorter i Sverige, Norge och Alperna som de återvänder till. Inemellan kan man krydda upp med en ny skidupplevelse på ny ort så klart. Omväxling förnöjer, men ständig variation är lika med ständig uppstartsfas också, om vi tillåts vara lite lätt realistiska och en smula konservativa.

Ok, men var ska vi börja detta då? Tja, låt oss börja med att resonera kring huruvida du ska åka alpina skidor inom riket eller om du ska ta passet och lämna landet för Norge, Alperna, Nordamerika, Japan eller kanske till och med något riktigt exotiskt som skidorten Dizin i Iran eller Indien.

Sverige eller utomlands?

Covidstormen vintern 2020 och 2021 gjorde att många av oss av förklarliga skäl började åka skidor i svenska fjällen. Nu är restriktionerna i princip och många börjar sannolikt många drömma om högre berg och djupare snö. Men hur mycket mer skidglädje ger egentligen en resa till exempelvis Alperna i jämförelse med en skidresa inom Sverige?

Till att börja med så måste du fundera på vad syftet med resan är. Är det stora åk och midjedjupt puder som är det primära är förstås Alperna att föredra, men det är långt ifrån någon garanti. Ibland kan någon väl vald håla i norra Sveriges inland vara ett säkrare kort när det kommer till lössnö i jämförelse med en stor Alport, men då blir åken desto kortare, fallhöjden i Sverige är inte riktigt jämförbar med Alperna om vi ska vara ärliga. Men stirra er inte blinda på fallhöjden, ofta hinner du med mer skidåkning när fallhöjden är lägre om liftsystemet är effektivt och köfritt.

Fundera också på sällskapet. Åker du med små barn eller ovana personer som inte har fysiken för Alpernas långa och stora åk så är det mer frustrerande än givande att vara på plats i denna gigantiska bergskedja. Dock så spelar vädret en viktig roll som definitivt är till Alpernas stora fördel, för vad väljer du en dag i januari egentligen när allt komme kring: 20 sekundmeter vind och flatljus eller en bira i solen?

Och Alperna är MÅNGA olika skidorter, det finns flertalet familjevänliga alternativ. Det är lätt att tänka på Alperna och alla stora åk, men bergskedjan lockar många barnfamiljer också med gröna och blå backar.

Svåra beslut, men den gyllene medelvägen stavas kanske N-O-R-G-E? Vårt kära grannland i väst samlar upp betydligt mycket mer nederbörd från Atlanten och har högre berg än i vårt blågula land. Dessutom har deras del av fjällkedjan berikats med fjordar, hav och brunost. Trippelt bra med andra ord. Ormen i paradiset är förstås det ekonomiska, det är ett dyrt land och det kan vara värt att räkna kronorna och jämföra Norge med Alperna och fundera vad som egentligen lockar mest. En del av Norges mer ikoniska puderhålor är också bökiga att nå eftersom du ska över bergskedjan, vi menar orter som Sogndal, Stranda och Røldal, självklart beror detta på var i Sverige du bor.

Men om vi vänder blicken utanför Europa så kan vi ju inte bortse från Nordamerika och Japan – två exotiska drömdestinationer för många. Men är skidåkningen egentligen så mycket bättre? Nja, Alperna är på många sätt världens bästa bergskedja för skidåkning och det finns ju en anledning till att många amerikaner reser österut. Men det är klart… att äta pinfärsk sushi, bada i varma källor med halvtama apor och avsluta skidveckan med en blöt utekväll i Tokyo på en karaokebar sjungandes Whitney Houstons ”I will always love you” är något som blir ett minne för livet. Är inte det ett äventyr nog så kanske Grekland, Indien eller Kazakstan är något för dig? Eller varför inte Troodods – Mount Olympos på Cypern som är en skapligt otippad skidort?

Vilka skidorter finns nära mig?

Ibland är man nyfiken på vilka skidorter som finns nära där man befinner sig. Och just för att svara på denna fråga har Freeride.se kodat fram tjänsten Skidorter nära mig som visar de 16 skidanläggnigarna som är närmast dig där du befinner dig. Ja, och för att funktionen ska fungera behöver du tillåta din dator eller mobil att ange var du är så klart.

Skidsemester med barn

Skidsemester med barn kan vara helt underbart och i värsta fall raka motsatsen. Slumpen i form av väder och dylikt som vi inte kan styra över spelar förstås en roll, men det finns också mycket vi kan göra för att förutsättningarna ska bli så goda som möjligt.

Undvik stress och press, det är visserligen lättare sagt än gjort. Men du behöver inte vara på plats när liften öppnar och ungarna behöver inte åka skidor precis hela tiden. Antagligen så tycker föräldrarna att barnens skidåkning är viktigare än barnen själva, de kanske hellre åker pulka en halvdag och har snöbollskrig? Låt dem göra det ibland, det viktigaste är väl att alla trivs? Och för all del, stressa inte i bilen upp till fjälls. Stanna ofta och länge och fika mycket. Starten på skidsemestern är viktig, så slarva inte med den.

Känner du att du inte hinner åka tillräckligt med skidor själv? Tänk om, det kanske är bättre att åka på en skidsemester med kompisgänget utan barn vid annat tillfälle. Det kan faktiskt vara en bra idé att mentalt ställa in sig på att den egna skidåkningen helt uteblir när du reser med barn, och se tillfällena som ges som en bonus istället. Med tydlighet och bra kommunikation som vuxen går det förstås att få till egen skidåkning, men det kan vara svårt, speciellt när barnen är små.

Som tur är finns det en enkelt lösning på detta problemet. Det går nämligen att köpa sig till lycka i form av egentid på ett par skidor. Dessutom utan bekostnad av något annat än bankkontot. Yes, skidskola är genialiskt. Barnen älskar det (oftast) och får en förebild som lär dem att åka skidor. Och du som vuxen får tid för skidåkning själv eller tillsammans med någon annan vuxen. Win-win i sin renaste form.

Sist men absolut inte minst. Glöm inte bort att äta. Ofta och mycket. Ha med nödproviant i form av choklad eller liknande i fickan och se till att fika både på förmiddagen och eftermiddagen, barn som vuxen. Stämningen blir garanterat trevligare, för alla.

Vad kostar en skidsemester?

Det kostar mycket med skidsemester, det går nästan inte att komma ifrån oavsett om du håller dig inom Sverige eller åker utomlands. Resa, boende, liftkort, hyra, skidskola, mat… det finns många små bäckar som snabbt mynnar ut i en kostnadsam flod. Vissa delar går förstås att spara in på, som att laga egen mat, samåka, åka under lågsäsong och liknande. Men summa summarum, det kostar mycket att åka på skidsemester och så är det bara.

Här nedan följer några konkreta exempel på vad en skidresa faktiskt kostar med svenska researrangörer (samt förslag på en alternativ resa). Notera att vi pratar högsäsong här, vecka 8 (priserna är från 2021). Mer om hur du får en billigare skidsemester längre ned:

St Anton, ensam

Vart: St Anton, Österrike
När: Vecka 8
Antal personer: 1 st
Detta ingår: Flygresa, extrabagage, transfer, boende på pensionat, frukost, middag, liftkort och avbeställningsskydd.

Cirka 22 500 kr

St Anton, med familjen

Vart: St Anton, Österrike
När: Vecka 8
Antal personer: 2 st vuxna, 2 st barn (6 & 8 år)
Detta ingår: Flygresa, extrabagage, transfer, boende på pensionat, frukost, middag, liftkort och avbeställningsskydd.

Cirka 59 000 kr

Åre, med familjen

Vart: Åre, Sverige
När: Vecka 8
Antal personer: 2 st vuxna, 2 st barn (6 & 8 år)
Detta ingår: Bilresa (100 mil), boende vid VM 8:an, liftkort och avbeställningsskydd. (Obs. ingen mat ingår).

Cirka 31 500 kr

Gran Canaria, med familjen

Vart: Gran Canaria, Spanien
När: Vecka 45
Antal personer: 2 st vuxna, 2 st barn (6 & 8 år)
Detta ingår: Flygresa, boende på 4-stjärnigt familjehotell havsutsikt och 50-100m till strand, frukost och avbeställningsskydd.

Cirka 36 500 kr

Täck liftkort och skidskola med friskvårdsbidrag

Sedan den 1 januari 2018 kan du åka skidor skattefritt, i Sverige och utomlands. Det är sedan 2018 nämligen okej att använda friskvårdsbidrag till liftkort eller för att köpa skidskola. Du kan inte köpa eller hyra utrustning för friskvårdsbidraget. Det som är skattefritt är själva aktiviteten i sig, vilket i fallet skidor blir lika med att köpa liftkort och/eller skidskola i grupp eller privat (en enskild lektion får inte kosta mer än 1 000 kr). Att hyra bergsguide ingår inte i friskvårdsbidraget då det inte räknas som ”motion eller friskvård av enklare slag”.

Friskvårdsbidraget är i skrivande stund maximalt 5 000 kr per år, så nära två veckokort kan du knö in per år. Det går självklart fint att täcka delar av ett säsongskort med friskvårdsbidraget. Du kan använda friskvårdsbidraget såväl i Sverige som utomlands.

Tips för en billigare skidsemester

Åk på lågsäsong

Det första tipset för att komma ner i pris på skidsemester är att välja lågsäsong. Utanför de mest populära veckorna kring jul och nyår, sportlov och påsk är det färre folk i skidorterna och liftköerna kortare, samt boendena generellt billigare. Många svenska skidorter har extra bra erbjudanden under lågsäsong, det kan vara allt från rena rabatter på boende till att man bjuder på skidskola, liftkort och skidhyra för barn.

Om du kan tänka dig att inte bo ski in ski out kan du också spara en slant, självklart är de som hyr ut boenden i fjällen och Alperna väldigt medvetna om lägets betydelse. Om du kan tänka dig att bo en liten bilfärd ifrån skidsystemet som du ska åka i kan du potentiellt spara en ännu större slant.

Fjolårets skidor kan vara lika bra som årets

Vad gäller utrustning som skidor och pjäxor så är skidbranschen väl medveten om att vi konsumenter gillar nyheter och är beredda att betala mer pengar för dessa jämfört med äldre modeller.

Att ta fram en nya skida eller pjäxa är inte någon smal sak, det tar tid och resurser. De stora skidmärkena gör inte nya modeller av sina skidor varje vinter, däremot ser i princip alla till att åtminstone ändra grafiken, det blir så kallade carry over-modeller. För att bara nämna ett exempel kom K2 med sin nya skida Reckoner 112 vintern 2021, till denna vinter (2023) är skidan fortfarande samma förutom grafiken, vilket gör att det kan finnas tusenlappar att spara om du kommer över en bättre begagnad modell från tidigare år. Samma skida – mindre pengar. Vi på Freeride teståkte Reckoner 112, med ett oerhört stort leende på läpparna.

När ska man åka på skidsemester?

Detta är verkligen en rimlig frågeställning. Och det finns många parametrar som spelar in. Som vi nämnt tidigare så har många destinationer bättre priser under lågsäsong, vilket är bra för alla som har möjlighet att resa utanför skolloven. Men det finns förstås en hake, flera stycken om vi ska vara ärliga.

Åker du alltför tidigt på säsongen riskerar du att det inte finns tillräckligt med snö. Offpist kan vara obefintlig och delar av skidsystemet kan vara stängt. Vad är tidigt på säsongen? Tja allt före jul i november-december, är tidigt i alla fall, sedan beror det på vilken skidort vi talar om så klart och snöläget kan ju vara väldigt olika från år till år.

Detsamma gäller om du väljer att åka sent på säsongen, slutet av mars-april. Det finns också en risk (framförallt på mindre skidorter) att utbudet runt omkring själva skidåkningen inte heller är lika stort off season. Vissa restauranger och caféer kan vara stängda under lågsäsong och maskotarna i backen är möjligtvis inte ute lika ofta, kvällsskidåkningen kanske är avslutad och så vidare.

Å andra sidan slipper du liftköer och upplevelsen kan många gånger bli mer personlig. En varm rekommendation är att åka strax innan skolornas sportlov (det vill säga innan vecka 7) eller strax efter loven (efter vecka 10). Då är chanserna goda att det är mycket snö och betydligt mindre folk. Du som reser till Alperna bör hålla koll på landet i frågas skollov för att undvika onödig trängsel. Tack och lov så är de flesta alpländerna bättre på att sprida ut skolans lov i jämförelse med oss i norr.

Glöm för all del inte bort vårvintern i fjällen, det är den perfekta säsongsavslutningen. Ta en vecka eller några dagar efter påsklovet och runda av skidsäsongen. Eller varför inte fira valborg i slutet av april till fjälls? Garanterat glest med folk och förhoppningsvis sol och slask.

Sammanfattningsvis, lyckas ni som har barn i skolåldern bara ordna ledigt åt ungarna så är det definitivt en god idé att undvika högsäsong. Ni vuxna kanske inte ens behöver ta ledigt, det har ju aldrig varit enklare att jobba på distans än det är nu? Och vem bryr sig om du maskar lite på jobbet en vecka eller två om året?

När ska man boka skidresa?

När det kommer till frågan om när du ska boka din skidresa finns det olika skolor. Antingen så har du is i magen och bokar i sista sekund efter att du sett väderprognosen som visar tokdump följt av sol. Detta tillvägagångssätt passar kanske framför allt dig som reser själv eller i ett mindre sällskap där samtliga i sällskapet har flexibla liv. I teorin låter denna variant sannolikt bättre än vad den fungerar i praktiken, risken är tyvärr överhängande för diverse debacle.

En variant är att endast boka flygbiljetterna. Då vet du att resan faktiskt blir av, men du har kvar flexibiliteten att välja skidort i det landet du valt att åka till efter snötillgång och väder. Och oroa dig inte, boende finns alltid någonstans och liftkorten tar inte slut nu när coronapandemin börjar lätta.

Familjesemestern är i regel säkrast att boka så tidigt som möjligt för att ha tid att styra upp ledighet med jobb och skola. Och inte minst för att ha något gemensamt att se fram emot.

De populäraste skidorterna har ofta högt bokningstryck redan tidigt på hösten, så vet du med dig att du vill åka till Sälen, Åre, St Anton, eller liknande namnstarka skidorter så är det ingen dum idé att vara ute i god tid. Många orter erbjuder också boka tidigt rabatt, vilket kan vara nog så bra som sista minuten-rabatterna.

Avbokningsvillkor: vad brukar gälla skidresor?

Paketreselagen skyddar dig när du köper en paketresa eller ett sammanlänkat researrangemang. Du är bland annat skyddad mot ändringar som researrangören gör före eller under resan. Du kan med stöd i lagen kräva kompensation, eller till och med skadestånd i vissa fall, lagen reglerar också i viss mån hur du kan avboka en paketresa.

Lagen gäller alltså två olika saker – dels paketresor (bäst skydd), dels så kallade sammanlänkade researrangemang (inte lika bra skydd). Vad gäller paketresor ska resan ha minst två tjänster sammanslagna, till exempel flyg och hotell. Resan måste också vara minst ett dygn lång. Paketreselagen gäller alltså inte om du bara bokat flyg, eller bara hotell. Nattåg och båt/färja som du sover i är inte heller giltigt, det räknas som en resetjänst. Mer information kring paketreselagen hittar du hos Konsumentverket. 

Många arrangörer erbjuder också extra försäkringar, kolla vad din egna försäkring täcker innan du tecknar en särskilt för just din resa så riskerar du inte att betala dubbelt för samma skydd.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.