Välj rätt längd på stavar

Att välja stavar kan vara svårt och åsikterna kring stavlängden går ofta isär. Du ska ta hänsyn till kroppslängd, terräng och teknik när du väljer stavar och det är inte alltid resultatet stämmer överens med dina personliga preferenser. Freeride hjälper dig att välja rätt längd på stavar. 

Varför använder vi stavar? Och spelar längden ens någon roll? Det går att skriva uppsatser om biomekaniska faktorer kring ämnet, men kortfattat så hjälper stavarna oss helt enkelt med balansen. Tack vare dina stavar så får du en större understödsyta vilken generar stabilare åkning och genom att sätta i stavarna på rätt sätt så kan du få en rekyl som hjälper dig att få igång svängen. För korta stavar gör att du blir hopkrupen vilket är både jobbigt och opraktiskt medan för långa stavar gör dig för upprätt vilket ger sämre balans och stabilitet.

Men att välja längd på stavar kan vara svårt. Förutom din längd är terrängen som du vistas i betydande. De parkåkare som fortfarande åker med stavar använder oftast kortare längd än genomsnittsåkaren och även vissa friåkare väljer något kortare stavar då de också befinner sig mycket i luften och inte vill trassla till det på vägen ned mot snön. Puckelåkarna har en riktig låg position och gynnas definitivt av kortare stavar. Toppturen kräver längre stavar på vägen upp än på vägen ned och då är förstås teleskopstavar att föredra. En del vill ha korta smidiga stavar som är lätta att få med sig i liften och vissa väljer långa stavar för att snabbare kunna staka sig fram, i starten till störtloppet så väl som till afterskin. Stavlängd är en hel vetenskap där åsikterna går isär, men vi försöker reda ut alla eventuella frågetecken.

Barn har en förkärlek till stavar men de bör inte användas förrän de kan hantera dem själv i liften samt åka i backen utan att stavarna trasslar ihop sig med skidor och pjäxor. Innan dess åker barn med fördel utan stavar. För att underlätta ditt val av stavlängd oavsett ålder så kan ni ta hänsyn till följande parametrar:

Längd

Är du en vanlig skidåkare som helst håller snökontakt och gärna svänger utan käppar eller andra hinder så kan du utgå från 68% av din egen kroppslängd. En person som är 177cm lång hamnar då exempelvis på en stavlängd på 120cm efter en enkel avrundning. Det klassiska knepet att få en 90 graders vinkel på armen när du håller i staven fungerar också fortfarande. Se då till att hålla överarmen längs sidan av kroppen och vinkla underarmen utåt samtidigt som du böjer lätt på knäna, på samma sätt som du gör när du åker. Pjäxor, skidor och eventuella plattor på bindningen bygger lite på höjden så ha gärna utrustningen på för ett mer exakt resultat, som med stor sannolikhet blir så när den samma som om du räknar ut 68% av din totala längd.

Terräng

Vilken typ av åkning du föredrar är i allra högsta grad relevant när du ska hitta din stavlängd. Åter igen kan du sträva efter att dina armar ska vara i en 90 graders vinkel ut från kroppen när du sätter i staven. Åker du då i terräng som innefattar mycket hopp, exempelvis park eller friåkning, så kommer du med största sannolikhet att få en lägre position eftersom du tvingas att böja mer på knäna för att dämpa landningar och för att få den extra stabiliteten som denna typ av åkning kräver, vilket också resulterar i en kortare stav. Inom fartgrenar används ingen stavisättning och stavarna används endast för att förbättra balansen samt för att staka fart i starten och då är stavarna ofta längre.

För att reda ut alla eventuella frågetecken så finns nedan en tabell som förtydligar detta:

Räkna ut din stavlängd

1. Kroppslängd i cm

2. NivåStavlängd:
Avrunda till närmsta jämna stavlängd eller kapa stavarna till din exakta längd och njut av skidåkningen.

1. Kroppslängd x Värde = Stavlängd
2. Eventuell avrundning.

Terräng:          Värde:
Alpint*              0,70
Pist                  0,68
Offpist**           0,68
Friåkning***         0,65
Park                0,62
Puckel             0,58

*Gäller storslalom, super-G och störtlopp. Vid slalom rekommenderas kortare stavar.
**Gäller åkning nedför, på vägen upp rekommenderas längre stavar.
***Åkning i varierad terräng som innefattar mycket hopp och dropp.

Exempel:

1. Du är en 180cm lång friåkare och multiplicerar då din längd med 0,65 och får fram en stavlängd på 117cm.

2. Avrunda till närmsta jämna stavlängd eller kapa stavarna till din exakta längd och njut av skidåkningen!

Uträkningen är enkel men det är i övrigt en komplex process att välja stavar med rätt längd för just dig. En åkteknik med väldigt låg respektive hög position kan göra att stavarna upplevs som för korta eller för långa och om du vant dig vid en stavlängd, oavsett om den är rätt eller inte, så kan det kännas riktigt märkligt när du byter längd. Ett gott tips om du vill testa dig fram eller för dig som ofta växlar mellan olika typer av åkning är att använda teleskopstavar så att du enkelt byta längd utefter terräng och smak.

De stavar som finns på marknaden kommer oftast i intervaller om fem centimeter. Hamnar du mellan två längder och är osäker är det alltid lättare att göra en stav kortare än att göra den längre. Att kapa stavarna är inte speciellt svårt och är också ett bra sätt att få din exakta längd om du vill vara riktigt petig. Tycke och smak, teknik och åkstil är definitivt relevant när du väljer stavlängd och ska inte underskattas.

Åre Skidlärarlinje

Denna mall är framtagen i samarbete med Åre Skidlärarlinjen och ger er en indikation på hur långa stavar ni ska välja. Läs mer om Åre Skidlärarlinje på skidlararlinjen.se

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.