Så lurar du dina barn att älska skidåkning

Att resonera med barn när det kommer till skidåkning är ingen bra idé. Jobba istället med kluriga trix som förleder de små liven in i skidåkningens förlovade land. Här är 11 lömskheter med vilka du enkelt duperar glinen till att avguda den alpina sporten precis lika mycket som du själv gör.

Det finns ett gäng människor där ute som inte drar sig för att skrika, gnälla, trilskas, skita i vad du säger, förhandla och resonera lika enkelspårigt som en terrorist, väcka dig mitt i natten och sno din plats i sängen jämte din fru/man, be dig torka upp…. vi kanske ska sluta där?

Ni fattar galoppen. Vi pratar så klart om ”vår framtid”, ”det finaste vi har”, gruppen av individer som till och med på helt alldagliga bilder på sociala medier kan riva ner orimligt många likes, hjärtan och positiva kommentarer. Barn.

Hur få dessa ynglingar att älska skidåkning? För att fånga tjuven måste du tänka som tjuven. Du måste ner flera nivåer, tänka på de grundläggande behoven mat, vila, lek och samtidigt bädda in hela skidupplevelsen i en positiv aura. Här är två dryga handfullar av basala tips som tar dig en bra bit på vägen i att lura dina barn in i skidåkningens förlovade land. Så låt oss leda in dem i det gnistrande vinterlandet varifrån ingen någonsin på riktigt återvänder till ett vanligt liv utan skidåkning.

1. Hitta nationella idoler

Beroende på vilket årtionden du är född har du garantera en ikon som fått dig att tänka ”hrm skidåkning, det där skulle man prova och bli lika bra på som XX”. Svenska alpina idoler som Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Henrik Windstedt, Jon Olsson, Frida Hansdotter, Kaj Zackrisson, Sverre Liliequist har fått hela årskullar av svenska barn att bege sig till fjälls. Somliga av de uppräknade har fått redan inbitna alpina skidåkare att flytta fokus från portar till parken eller pudret.

Vad gillar din knodd för typ av personer? Efter år av Babblarna, den gröna draken på barnkanalen och annat kommer barnen vara mogna för nya kultpersoner. Var uppmärksam och introducera någon form av alpin hjälte tidigt så får du draghjälp för att börja dupera din avkomma mot ett nytt, frostigare, brantare och roligare mindset.

2. Hitta lokala idoler

Vad får ett femårigt barn att vilja åka skidor som aldrig förr? En snäll idolkompis som är 10 år och samtidigt tycker att din femåring är gullig och rolig. Det finns INGET bättre knep än att skicka iväg denna nyfunna duo till barnbacke eller grön släpliftsterräng och låta dem leka loss på skidorna.

Din femåring kommer att se vad tioåringen gör, de tramsar, åker rullband, kastar snö och åker – på sitt egna lilla vis – en jädra massa skidor. Detta ger balans och motorik på laggen för din femåring, samtidigt som du helt coolt kan ta en extra kopp kaffe och bara känna hur ditt barn är så på väg in i samma vita linjer-beroende som du injicerat i ditt liv sedan den där bussresan till Alperna i högstadiet.

3. Bli en sherpa

Curling-föräldern dog 2017, då vi alla insåg problemen med att gå framför med kvast och idiotfrenetiskt sopa banan slät och fin för våra barn och ungdomar. Det blir svårt att klara riktiga motgångar i livet, som oundvikligen kommer för alla, med en total brist på erfarenhet av dito.

2018 var helikopter-föräldrarnas år. Då skulle vi hovra ovanför och liksom akut agera med en nödlandning om vi såg att någonting var på tok. Även detta ett förhållningssätt som förvisso skyddar ungarna från en del obehag, men samtidigt draperar en bitvis rätt kass och jobbig värld i ett alltför tillrättalagt skimmer.

Men, misströsta icke, till vintern 2020 är det Sherpa-föräldern som gör entre på uppfostringsscenen. Det är ett beteende som du bara ska anamma i fjällen, Alperna eller i den lokala skidbacken. Det är inte något som du ska överföra till någon annan aktivitet.

En Sherpa-förälder bär helt sonika alla alpina pinaler åt barnen. Skidor spänner du fast på din ryggsäck, barnens pjäxor knögglar du ner i samma ryggsäck. Du får glada barn med fria händer som traskar bekvämt i gympadojor (vi återkommer till skor i tips tio) eller andra bekväma fotdon till och från skidbacken. Barnen sparar därmed faktiskt rätt mycket energi till det viktiga – att åka skidor.

Baksidan med Sherpa-föräldern är så klart, precis som med curling och helikopter-varianterna, att barnen inte blir så självständiga. Men vad gör det egentligen? När de väl ska åka skidor själva utan dig så kommer de att vara stora och starka nog att bära sin utrustning utan bekymmer, dessutom kommer de inte att vilja gnälla inför sina polare och därför bara hugga i och köra på.

4. Bli brandchef över utrustningen

Vidare på temat att spara barnens energi till väsentligheterna (skidåkningen). Planera och organisera barnens skidutrustning. Torka, underhåll och håll grejorna i trim. Köp nytt (begagnat är också nytt) när det behövs och lotsa in de små glinen till de positiva delarna av prylarnas magiska värd så smått.

Rent konkret på skidsemester så preppa deras kit kvällen innan, lägg fram pedagogiskt och enkelt för att få en smidig transiton från frukost ut i skidbacken. Har du en bångstyrig och skidopeppad partner? Gör samma grej för hen också. Sparar massa gnäll och energi, I promise!

5. Låt dem leka

Detta är en klassisk fälla som de flesta föräldrar faller i. I linje med tänket att barnen ska lägga energin på skidåkningen och inte andra onödigheter som att bära utrustning, organisera utrustningen och så vidare kan man lätt känna att det där med att leka på vägen till och från skidbacken, eller under skidåkningen är något som är meningslös och skid-kontraproduktivt.

Men här måste du tänka mer som barnen, de är i nuet och struntar i att liftkorten är dyra, att liftarna stänger en viss tid, att skidskolan kostat si och så mycket. De har ju hittat ett tak med istappar! Klart de ska bygga ett Elsa-isslott i snön av alla dessa magiska spiror skulpterade i fruset vatten!

”Så, släpp hästarna fria, låt barnen leka. Även om de inte råkar ha skidorna på fötterna så är de i rätt miljö och skapar goda minnen genom leken.”

Så, släpp hästarna fria, låt barnen leka. Även om de inte råkar ha skidorna på fötterna så är de i rätt miljö och skapar goda minnen genom leken. Vad minns du själv som det bästa ögonblicket från när du gick i skidskola eller var på skidsemester som barn? Kanske den varma chokladen med grädde i på värmestugan, kraschen i skogen när skidan löste ut, snöbollskriget på parkeringsplatsen kanske? Så var lite förlåtande där. Barn leker av naturen, de behöver leka, punkt.

6. Beställ soligt väder

När solen lyser är skidberget inte lika farligt. Allt blir lite skönare, leenden kommer lättare när himlen är blå än när kinderna piskas av isande fjällvind. När vädret är högtrycksblått blir också mer skidåkning gjord. Du som vuxen har mer tålamod med barnens egenheter och det är större chans att man faktiskt är ute och åker skidor de timmar som liftarna är öppna. Så när du bokar hotell, stuga, liftkort och allt annat, passa också på att göra det extra tillägget för ”extra fint väder och bra före”, det är så värt pengarna.

7. Blodsockerkontroll

Människor fungerar inte på lågt blodsocker. Vuxna har – oftast – lärt sig att kontrollera sitt beteende trots energifall i kroppen. Barn är näppeligen så väl socialiserade att de kan parera en ekande tom mage med spelad god ton och min. Det skriks, bråkas, vägras, gråts och mer därtill.

”Barn är näppeligen så väl socialiserade att de kan parera en ekande tom mage med spelad god ton och min. Det skriks, bråkas, vägras, gråts och mer därtill.”

Så planera (samma tema som tips 4) mat och mellanmål på förhand. Ha ALLTID en chokladkaka, ett russinpaket eller en frukt tillgänglig för att i god tid utskänka till dina barn före total soppatorsk och påföljande mental härdsmälta.

8. Belöningar, aka mutor

Det där med att ”ändamålet helgar inte medlen” är ju bara något som sägs av de personer som inte förstår ändamålets heliga natur. Du, en klok och tänkande människa med varmt hjärta och en kall, klar hjärna, vet ju att skidåkningens evangelium ska spridas till nästa generation med alla tillgängliga metoder. En av dessa underlättande metoder är mutor. De kan utformas på lite olika vis. Godis, söta drycker, leksaker och så vidare.

En sympatisk och smart variant är att koppla mutorna, kanske att vi ska kalla dem ”belöningar” istället förresten?, till insats snarare än prestation. Alltså inte riktigt ”När du klarar knappliften själv så ska du få välja en Lego-sats” utan mer ”Vi testar knappliften nu, du kan pröva själv lite grand kanske? I eftermiddag tänkte jag att vi kan köpa den där LEGO-satsen så bygger vi ikväll efter skidåkningen?”.

Vill du forma prestationsinriktade barn kan du givetvis koppla mutorna till något givet mål. Typ ”När du har åkt röd backe så får du 200 kronor att lägga i sparbössan”. Det är inte olagligt och tja, barnen kanske lika väl behöver lära sig hur vårt tävlande samhälle oftast fungerar?

9. Skidskola

Skidlärare är överjordiska unga vuxna som med stor pedagogisk färdighet, enorm uthållighet, gediget skidkunnande och glädje tar hand om dina barn i 1,5 timme. De kan uträtta mirakel som du inte ens är i närheten av.

Har ditt barns skidlärare lite karisma, glimten i ögat och faktiskt ser din unge (och inte kommer semi-bakis och oengagerad till jobbet) så kan det mycket väl bli en ny idol. Minns tips 1 och 2 om idoler… Addera dessutom att dina barn träffar andra barn som kanske blir nya skidkompisar. Halleluja för barnskidskola som funkar!

10. Skor till backen

Att gå i pjäxorna, mer än korta stunder, är inte något som gör skidåkningen bättre. Låt ungarna gå i skor till och från backen. Du tar smällen och packar med pjäxorna och bär dessa. Gör du inte det är du en dålig förälder. Inga men på den.

11. Skidsemester: säg nej till sena och blöta kvällar

Skidåkning är förbannat kul. Det är också förbannat jobbigt rent fysiskt. Vila behövs. En klassisk svensk kombination när vi semestrar är att dra på rejält när det kommer till drickandet. Gå inte i den fällan.

Sena kvällar med flera glas vin kan du – om du nu måste – inmundiga vid andra tillfällen. Bakis i backen plus ett par griniga kids som lagt sig för sent är dålig mental valla för att få en najs skiddag. Då hjälper ta mig sjutton inget av föregående tio tips.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.