Bättre skidsvängar: 5 klassiska misstag carving
Oavsett om du bara åker park, precis har börjat med utförsåkning eller åkt i flera år men aldrig riktigt kommit i gång med carving så kan vi lova dig: lär du dig tekniken att kanta laggen så öppnas en helt ny värld av härligt fartfylld skidåkning. Här delar skidläraren Jesper med sig av sina tankar kring carving.
Hela ideologin bakom skidans timglasform är att kunna svänga endast genom att vinkla skidan. Skidorna som tillverkas idag har alla denna form, vissa mer andra mindre. Att åka carving är grymt skönt eftersom det är en ekonomisk och effektiv teknik där du nyttjar din skidas egenskaper i samklang med backens lutning och din kropps rörelser.
Tanken med carving är helt enkelt att försöka vinkla, alltså kanta, skidorna och ge dem förutsättningarna att ”svänga av sig själv”. Detta är inte helt enkelt även för en avancerad åkare och i denna artikel kommer vi gå igenom 5 klassiska misstag vi gör när vi ska börja åka carving. Vi kommer att prata om balans, inner- och ytterskida, knä- och höftkantning, position och mycket annat.
Men vad är carving och hur funkar det?
Som vi nämnde ovan så är det mer eller mindre standard idag att skidorna är bredare framtill i ”nosen”, smalnar av i midjan och bredare baktill i ”tailen”.
Viktigt att understryka är att vissa skidor inte är optimala för just carving. Skidans utformning och syfte skiljer sig precis som med bilar eller varför inte golfklubbor. Därför kan det vara svårare att åka skärande svängar med skidor som är för bredare, långa, mjuka eller helt enkelt för hårda.
Denna skidteknik går ut på precis som man hör på namnet carving, att göra en ”skärande” sväng. Det betyder att man åker merparten av svängen med hjälp av att kanta skidan. För att det överhuvudtaget skall bli en sväng behöver vi alltså ställa upp skidan på sidan och få kanten att fästa i pisten. Det är just den här delen av skidåkningen som är utmaningen!
Storleken eller ”radien” på svängen när vi åker carving bygger till stor del på hur mycket vi kan vinkla skidan. Förutom detta har givetvis skidans form och storlek en ganska avgörande betydelse för hur mycket det går att svänga när vi åker. Mycket skärning indikerar ofta på en kortare svängradie. Sen kan man givetvis kanta skidorna mer eller mindre men själva känslan när skidan, med hjälp av dig gör jobbet, är helt otrolig!
Det häftiga med ett par carvingskidor är att det går att åka på skär både fram och baklänges tack vare formen. Att carva baklänges får docka sannerligen betraktas som överkurs och är en manöver som extremt få behärskar.
Misstag nummer 1 – Val av backe
Kanske är du redan nu en grym skidåkare som tar sig ned för de flesta brantare backar utan problem! Om du ska bemästra carving kan du dock välja bort svarta pister och de brantare röda, välj blå eller grön backe.
För när man åker carving så kommer man inledningsvis att känna sig ganska hjälplös, eftersom farten kommer vara svår att reglera till en början. Det ekonomiska i att åka carving handlar ju just om att inte sladda och vrida skidan för att sänka farten, utan att verkligen lägga upp skidan mer och mer i svängen och släppa skidan i fallinjen.
Starta därför i en enklare backe där du har chansen att slappna av och fokusera på att göra rätt och framför allt hitta känslan.
Går det för fort så blir vi som skidåkare ofta rädda vilket resulterar i att vi blir stillastående och passiva i vår kropp. Detta kommer i sin tur att hämma skidåkning vilket gör att svängarna blir sämre. Som ni ser på flera av bilderna ovan är rörelse i sidled en vital ingrediens för framgång, och ska man våga det behöver man öva utan att vara rädd.
Misstag nummer 2 – Positionen
Ett supervanligt misstag man gör när man börjar åka carving är att vi står fel vilket kommer ha en negativ inverkan på vår förmåga att svänga. Kanske har vi kopierat Hökarängens åkstil från klassiska filmen Snowroller och tänker att det är så här proffsen åker! Åkstilen från filmen tillämpas vid offpist-/puderåkning där vi samlar skidorna tätt för att få bärhet i djupsnön och hoppa runt svängarna eftersom det är svårt att vrida skidorna i snömassan, men detta är inte carving. Inte modern offpistteknik heller för den delen, eftersom vi numera flyter mer ovanpå snön med breda och stora skidor, back in the days sjönk man ner betydligt längre i snötäcket. Men tillbaka till pisten!
Nu vill vi i stället sikta på att stå lite bredare främst för att kunna kanta skidorna lättare, men också för att få en bättre balans och hitta en starkare position. Axelbrett är en bra utgångsposition, bredare funkar bra det med. Känn att du står på hela foten, vikten ska vara jämt fördelad, du ska varken stå på tå eller på hälen.
Böjda knän gör att vi sänker tyngdpunkten ytterligare vilket resulterar i ännu bättre balans. I inledningen av svängen har vi dessutom enklare för att börja kanta skidorna med hjälp av knäna.
Föreställ dig att du har polaren på ryggen, då är det enklare att stå emot tyngden med raka ben snarare än att stå böjt, detta är alltså något vi bör sträva efter så tidigt som möjligt i svängen för att klara av att böja igenom skidan tillräckligt och stå emot g-krafterna.
Ta hjälp av armarna, dessa kan motverka rotationer men agerar främst som balansvikter vilka hjälper mer än vad man tror. Se bara på en riktigt duktig åkare hur mycket de faktiskt använder armarna under ett åk! En bra utgångsposition är därför att sträcka armarna framåt och ut i sidled, föreställ dig lunchbrickan från kafeterian i dina händer, håll den rak och fin så att du inte tapar något.
Tips! Be en kompis försöka knuffa omkull dig från sidan så kommer du förmodligen ställa dig i en perfekt carving-position helt omedvetet!
Misstag nummer 3 – Vill för mycket
Klassiskt missförstånd är att man börjar vrida överkroppen i förhoppning att starta svängen. Detta gör att vi går från att åka carving till en sladdande sväng. Släpp kontrollbehovet och förlika dig med tanken att du i början helt enkelt ”måste” följa med. Svängens storlek baseras till stor del av hur mycket du är villig att röra dig i sidled, skidans utformning och radie har givetvis också en inverkan.
Står vi still genom hela svängen så kommer inte storleken på svängen att minska, rör vi oss däremot successivt genom hela svängen i strävan att vinkla skidan mer och mer så kommer vi kunna korta ned svängen samt även minska farten. Fokus bör ligga på att känna att skidorna sitter fast i snön och tyngden, trots att vi lutor oss in i svängen, fortfarande ligger kvar över ytterskidan.
Åk några svängar eller bara en stor sväng och vänd dig sedan om för att se om du kan se några tydliga spår efter dina kanter. Är det smala fina spår efter dina skidor? Eller är det mer av breda sträck efter att du har sladdat och vridit laggen? Smala spår är det vi vill se efter en ren carvingsväng.
Hitta känslan
Genom att sträcka ut benet likt Leonardo da Vinci’s – den vitruvianske mannen, så långt från kroppen som möjligt och sedan luta sig på samma ben, kan vi känna hur skidan svänger av sig själv. Allt vi behöver är lite fart. Det räcker med så lite som farten i ankarliften upp! Jag vill passa på att säga att det är strängt förbjudet att åka runt och svänga i och utanför liftspåret, vajern kan hoppa ur spåret och någon kan skada sig allvarligt. Så håll dig under vajern och i liftspåret.
Klassikern att försöka trycka ut din kompis ur liftspåret axel mot axel är också bra. Lägst tyngdpunkt och mest vinkel på skidorna torde göra susen! Går även att leka med barnen.
Träna stillaståendes, böj på ena benet samtidigt som andra benet förblir rakt. Din kroppsvikt kommer under övningen ligga på det böjda knät, detta ändras så snart du får lite fart.
Sträck sedan det böjda benet och flytta över tyngden till nästa ben och böj. Väl på skidor är det nästan samma rörelsemönster vi utför.
Misstag nummer 4 – Svänger för tidigt
Om vi i utgången av en sväng lutar oss in för fort in i nästa sväng så kan det vara så att vi inte riktigt hunnit bygga upp tillräckligt med stöd på ytterskidan så att vi antingen ramlar, alternativt att vi åker på innerskidan snarare än ytterskidan. Detta betyder att vi inte kommer ha samma förutsättningar att få en lika bra sväng då innerskidan är mer placerad under kroppen och därför mindre vinklad.
Ha lite is i magen och börja inte luta dig för tidigt!
Denna finslipning kommer ju fler carving-åk du får i dig. Det finns en studie som säger att det krävs 10 000 timmars övning för att bli expert på något, ha det i bakhuvudet om du tycker att de fem första åken känns hopplösa.
Ta det lugnt i början. Vårt mål är att åka på skidan som ligger längst ifrån kroppen, alltså ytterskidan (dalskidan = skidan ner mot dalen) då svänger vi mest och bäst. Känns det orättvist kan du trösta dig med att även skidåkarna i världscupen åker på innerskida och ramlar ibland!
Misstag nummer 5 – Fart
Nu kommer vi till den sista och roligaste delen, fart! Alltså inte prutt på engelska utan hastighet.
För att kunna luta oss i svängen och böja igenom skidorna så krävs det lite extra fart.
Se till att få upp lite fart så att vi kan bygga upp ett stöd från underlaget som tillåter oss att luta in kroppen i svängen utan att tappa balansen. Samma som på cykel, med lite fart kan vi luta oss in i kurvan när vi cyklar, men stillaståendes, då faller vi!
Carving är en skidteknik som genererar mycket fart och det är därför man åker carving i världscupen. Förbered dig mentalt på att det kommer gå fortare än vad du är van vid, och välj en grön eller blå backe med lagom lutning som vi tipsade om inledningsvis.
Transportsträckorna som tidigare var det tråkigaste som finns fungerar utmärkt att träna i. Känn hur det är att pendla från sida till sida från kant till kant. När du hittat rätta feelingen så kommer du uppskatta nypistade backar ännu mer och skidbudgeten som förut var ganska låg kanske numera har blivit omprioriterad.
DIY-tips carving
Åk flera stycken och titta på varandra, har du telefon eller kamera så filma och visa åket efteråt.
Hur det känns brukar inte alltid återspegla hur det faktiskt ser ut… Vi lutar oss ofta mindre än vad vi tror, detta måste man ibland se med egna ögon. Enkelt och väldigt effektivt.
Testa olika carvingskidor för att se vilka som känns bäst och passar din kropp och åkstil. Detta kan man göra på skidtestarhelger runt om på landets skidanläggningar eller låna ett par testskidor hos butiken som säljer skidor på den destination du besöker. En sån affär är exempelvis Stadium i Sälen. Prova själv och känn efter, den skidan som säljaren rekommenderar behöver inte nödvändigtvis vara rätt för dig.
Text: