Så blir du skidlärare

Gillar du att åka skidor och funderar på att göra yrkeskarriär av ditt intresse? Se hit, för här är en kort guide till yrket som inte bara ger dig en rejäl nypa frisk luft utan även möjligheten att utveckla dig själv och andra. Här är de svenska vägarna till att bli skidlärare för att kunna jobba både i Sverige och utomlands. Ett yrke som kanske inte gör dig rik på pengar, men ger dig rikligt med skidåkning. 

Har du siktet på att bli skidlärare? En fördel är även att du tycker om att busa med kids och har en god social kompetens. Besitter du detta har du redan kommit halvvägs till att bli skidlärare. Och du, räkna med en fet portion kul på vägen! Du blir näppeligen rik på kuppen, omräknat i heltids månadslön tjänar du cirka 21 840 kr – 24 093 kr hos största arbetsgivaren i Skidsverige.

Många skidlärare blir på olika sätt kvar i branschen och tar kanske efter några säsonger steget upp till chefsnivå, eller andra positioner på skidorten. I Sverige är det, av olika skäl, vanligt att man arbetar som skidlärare i ung ålder och stannar några säsonger.

I denna artikel går vi igenom de två långa utbildningarna till skidlärare som finns i Sverige, dels på gymnasienivå 3 år i Sälen, dels på eftergymnasial nivå 1 år i Åre. Båda dessa två utbildningar ger dig alla 4 steg inom svensk skidlärarutbildning, dessa gör dig reda för att undervisa alla typer av elever samt gör dig behörig att försöka komma igenom nålsögat och ta skidlärarexamen.

Alla skidlärare som jobbar i svenska fjällen har utbildning, men det är väldigt få som har tagit själva examen som är riktigt, riktigt krävande.

Ett alternativ till de längre utbildningarna är att läsa sin skidlärarutbildning stegvis, där man läser en vecka i taget. Efter ett utbildningssteg krävs att du gör en veckas arbete eller praktik på en skidskola för att du ska få gå vidare till nästa nivå i din skidlärarutbildning.

Dessa kortare utbildningar arrangeras av både SLAO och Friluftsfrämjandet, och ger samma behörigheter. Du kan alltså exempelvis läsa steg ett och sedan arbeta din första vinter i fjällen i någon skidskola, nästa vinter gör du steg 2 och så vidare. Det går också givetvis att snabba på och läsa flera steg samma vinter, givet att du hinner med den praktik/arbete i skidskola som krävs emellan samt klarar de praktisk och teoretiska proven som ingår.

Vem kan bli skidlärare?

I stort sett vem som helst har möjlighet att bli skidlärare. En del utbildningar har dock vissa krav på förkunskaper innan utbildningsstart. Börja studera till skidlärare kan man numera göra redan på gymnasiet, dock vill de flesta arbetsgivare att man är 18 år eller äldre vid anställning. Ju högre utbildning- och kunskapsnivå du har som skidlärare desto mer avancerade elever har du möjlighet att åka med. Lönen baseras även den på utbildningsnivå, där skillnaden är nära 6000 kronor/månad om man jämför lägsta utbildningsnivå och under 20 år med en fullt utbildad skidlärare som också tagit Svensk Skidlärarexamen.

Hur blir man skidlärare?

Det finns en mängd olika utbildningar för att bli skidlärare både i Sverige men också utomlands. Vi kommer i denna text ge dig några svenska alternativ. Och Sverige står högt i kurs vad gäller kvaliteten på utbildningen:
– Svenska skidskola står sig mycket väl internationellt och vi får förfrågningar från andra länder som vill titta på vårt utbildningssystem, säger Titti Rodling som är vd på SLAO. 

Största arbetsgivaren för skidlärare i Sverige (och Norge)

Skistar AB har den gångna vintern haft över 2000 säsongsanställda och 400 helårsanställda. Dessa jobb fördelas på bland annat skidskola, lift, försäljning, ekonomi, it, e-handel, administration, logiförmedling, fastighetsservice och marknadsföring. Med detta sagt kan man enkelt konstatera att Skistar AB som arbetsgivare är störst i Sverige när det kommer till skidskola.

 

Längre skidlärarutbildningar: Sälen eller Åre

 

Skidlärargymnasiet vid Malung-Sälens gymnasieskola

Utbildningen är till för dig som vill arbeta i turistnäringen som skidlärare efter gymnasiet såväl nationellt som internationellt. Under vinterhalvåret spenderas två träningsdagar i veckan i Sälenfjällen, träningen består av alpin skidåkning av alla sorter samt undervisning i till exempel pedagogik, metodik eller varför inte lavin och säkerhet. Programmet blandar alltså teoretiska kunskaper med praktiska. Under ett antal veckor förläggs utbildningen ute på en arbetsplats. I årskurs 3 finns det också möjlighet att göra sin praktik utomlands.

Förkunskaper: Kunna ta sig ner obehindrat i en röd backe med fartkontroll.
Mer information: här

Åre Skidlärarlinje

Är du intresserad av att tillbringa ett år i Åre och åka skidor på Åreskutan över hundra dagar nästa år kan Åre Skidlärarlinje vara något för dig. Åre Skidlärarlinje är en yrkesvuxutbildning på Komvux som bygger på lärande genom erfarenhet. Freerides nuvarande chefredaktör, Reine Barkered mfl har vandrat den vägen. Åre Skidlärarlinje har utbildat skidlärare sedan 1988 och är Sveriges äldsta längre sammanhängande utbildningsanordnare för skidlärare. Utbildningen berättigar dessutom till internationell IVSI-status som gör att du kan få jobb utomlands, tar du skidlärarexamen får du internationella statusen ISIA som smäller ännu högre.

Förkunskaper: Du ska kunna åka med kontrollerad fart och med parallella skidor i en svart backe. Du måste även kunna åka olika typer av svängar, d.v.s. du måste behärska både små och stora svängar.

Pris: Själva utbildningskostnaden är statligt finansierad men alla resor till skolan, litteratur, kost och logi står eleverna själva för. Utbildningen är CSN berättigad.

Mer information: https://www.skidlararlinjen.se/start.html

 

Kortare utbildningar: SLAO eller Friluftsfrämjandet

 

SLAO

Skidinstruktörsutbildningarna hos SLAO (Svenska Liftanläggningars Organisation) är uppdelade i 4 steg. Varje steg är 7 dagar och genomförs vart och ett för sig. Mellan varje steg krävs minst en veckas arbete eller praktik på en skidskola. Inför steg 3 och 4 skall deltagaren genomföra testdag. Under testdagen testas och bedöms skidåkarens skidfärdighet. För att gå vidare till steg 3 och 4 måste deltagaren vara godkänd på sparat testtillfälle. Efter steg 4 kan deltagaren gå vidare mot Svensk Skidlärarexamen. Varje utbildningssteg kostar 7 150 kronor och till detta tillkommer också kostnader för logi, mat och eventuellt skipass.

Steg 1: Det första steget i skidlärarutbildningen ger dig grunderna och verktygen för att arbeta med barn, ungdomar och vuxna på grundnivå. Under utbildningens sju dagar varvar vi skidåkning med teori, vilket innebär att du kommer vistas i både skidbacken och lektionssalen. Det vi går igenom i teorin testas i praktiken.

Steg 2: Under denna utbildning arbetar vi vidare med metodik, pedagogik, mekanik, teknik och analys för att kunna undervisa barn, ungdomar och vuxna upp till fortsättningsnivå. Stort fokus läggs på analysen, vilket ställer stora krav på ditt engagemang. Tillsammans skapar vi en riktigt bra vecka, då vi kan lova intensiva och intressanta dagar samt en bra grund att bygga vidare på!
För godkänd kurs krävs godkänt resultat på teoriskrivning och undervisningsträning som genomförs under utbildningsveckan.

Steg 3: Efter godkänd Instruktör 2 samt något eller några års arbete som skidlärare är det dags att fylla på med mer kunskap med steg 3. Rekommenderas att du innan utbildningen har undervisat barn, ungdom och vuxenelever på fortsättningsnivå och gärna praktiserat på mer avancerad nivå.
Avsikten är att du efter godkänd utbildning ska ha tillräckliga kunskaper för att undervisa barn, ungdomar och vuxna i tillämpad skidåkning upp till och med röd nivå. Ett mål med kursen är att generera större förståelse i analysen av egen och andras färdighet.
Godkänt resultat på teoriskrivning, undervisning och separat testdag inför kursen krävs för godkänd utbildning.

Steg 4: Nu finputsas kunskaperna inom alla områden, såväl praktiskt som teoretiskt. Vi åker mycket skidor i alla typer av terräng och testar alla typer av svängar. För att tillgodogöra dig denna utbildning till fullo krävs att du är en mycket god skidåkare.
Vi rekommenderar att du innan Instruktör 4 har undervisat barn, ungdom och vuxenelever på avancerad nivå.
Godkänt resultat på teoriskrivning, undervisning och separat testdag som du gör inför kursen krävs för godkänd utbildning. Efter godkänd utbildning är du berättigad att anmäla dig till Svensk Skidlärarexamen.

Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandets skidlärarutbildning består av en introutbildning och fyra ytterligare utbildningsnivåer som gör dig behörig till svensk skidlärarexamen. Redan efter introt jobbar du i backen och får chans att lära av några av de allra bästa skidlärarna i Sverige och samtidigt ge barn i hemmabacken en livslång kärlek till skidåkning.Priserna nedan kan vara medlemspriser samt kan innehålla allt ifrån resa tur o retur samt boende m.m!

Intro kostar mellan 1300kr – 4900kr inkl. moms.
Redan efter introutbildningen kan du jobba som hjälpledare i skid- och snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.

Utbildning 1 kostar mellan 8200kr – 13000kr inkl. moms.
Efter Utbildning 1 kan du som skidlärare leda skid-/snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar eller på en skidanläggning, för nybörjare och med fokus på barn (upp till parallella skidor).

Utbildning 2 kostar mellan 6750kr – 13900kr inkl. moms.
Efter Utbildning 2 kan du leda grupper för utveckling av parallell sväng och själv organisera skidskola inom Friluftsfrämjandet.

Utbildning 3 kostar 10500kr inkl. moms.
Efter Utbildning 3 kan du leda grupper upp till svart nivå och leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen.

Utbildning 4 kostar 10500kr inkl. moms.
I Utbildning 4 kan du utveckla avancerade åkare, bli kursledare i Friluftsfrämjandet och ta svensk skidlärarexamen.


Praktik

En annan variant är att göra praktik före du hoppar på någon utbildning. Vill du först prova på innan du beslutar dig? Gör då praktik på en skidort, även detta kan leda till jobb. Detta kan var ett bra sätt att få en fördjupad inblick i skidläraryrket samt även möjligheten att kunna marknadsföra dig själv. Vill man göra praktik på till exempel Skistar AB som är största arbetsgivaren finns mer information här.


ANNAT KRING SKIDLÄRAREYRKET:
– Lön, liftkort etc

I skidskolan
Det finns många skidskolor i Sverige bland annat Branäs, Järvsö, Riksgränsen eller varför inte Vallåsen! Skistar är störst i Sverige när det kommer till skidskola, eftersom man äger 50-ish procent av anläggningarna sätt till omsättning, därför är informationen nedan till stor del baserad på vad som gäller på Skistar.

Skipass – Skipasset är heligt och ett säsongskort brukar i regel erhållas gratis via skidskolan. Kortet är personligt och får inte lånas ut till varken vänner eller familj. Skipasset gäller på alla Skistar-destinationer i Sälen, Åre, Hemsedal, Vemdalen, Trysil, Hammarbybacken och numera även St Johann!

BOENDE – kan oftast erbjudas av skidskolan man jobbar för, men varierar självklart beroende på vilken skidanläggning man jobbar på. Detta eftersom bostadsmarknader ser annorlunda ut på de olika anläggningarna. Kostnaden för boende brukar arbetsgivare dra av från lönen.

MAT – är något man får stå för själv. Vissa butiker har rabatterat pris.

LÖN – beror helt på var och för vilken skidskola man jobbar på. Som skidlärare i bland annat Alperna är till exempel dricks en stor del av inkomsten, men i Sverige och på Skistar sker lönesättningen efter avtal där det är hotell och restauranglönerna som gäller.

Lönegrupper 2019/2020 Skistar AB (Minimilön enligt avtal)

  • Skidlärare med utbildning 1 & 2 (under 20 år) 106 kr/tim
  • Skidlärare med utbildning 1 & 2 126 kr/tim
  • Skidlärare med utbildning 3 128 kr/tim
  • Skidlärare med utbildning 4 134 kr/tim
  • Skidlärare med Examen 139 kr/tim

Månadslönen heltid som skidlärare, om du inte är under 20 år, motsvarar alltså 21 840 kr (126kr per h x 2080 årstimmar / 12mån) om du har första och/eller andra utbildningssteget och är du utbildad med alla steg och har tagit examen tjänar du 24 093 kr.

Tänk också på att du som skidlärare sällan arbetar 40 timmar per vecka, utan ofta beroende på elevunderlag. I vissa skidskolor så är du garanterad ett viss antal timmar per vecka, i andra skidskolor är det inte så. Kolla av villkoren kring detta så att du inte känner dig besviken under säsong.

Många skidlärare väljer också att inte arbeta heltid även om möjlighet finns, eftersom de vill kunna ägna sig åt egen skidåkning också. Arbetar du i skidskola med 4 lektioner per dag så blir det kvällsåkning och helger som du kan åka fritt på, räkna också med att det kan vara fysiskt krävande i skidskolan även om du småningom blir ruggigt effektiv i åkningen.

I Sverige är ju också skidläraryrket ett säsongsarbete, varför du kanske kan slänga en funderare på vad du gör efter vintern är slut.

Utbildningar: Skidskolorna har ofta internutbildningar som löper under säsongens gång för att kunna leverera bra produkter och ha välutbildade instruktörer. Detta kan innebära att skidskolan köper in alla möjliga utbildningar som till exempel snowboard crossover samt även steg 1 till 4 alpint, till en billigare peng. Så är du peppad under säsong finns alla möjligheter att både utvecklas i den egna åkning och som lärare. Du hamnar också i ett sjukt skidnördigt sammanhang (även om somliga skidlärare är lika peppade på party och allt annat som hör säsongslivet till snarare än själva skidåkningen…), vilket gör att du i princip när du kliver över tröskeln in till skidskolan magiskt blir en bättre skidåkare.

Utrustning och skidor: Vissa skidskolor har gratis låneskidor till sina lärare. Andra skidskolor har avtal med speciella märken där man kan få rabatt. Det är inte ovanligt att man förväntas stå för sin egen utrustning. Kolla av vad som gäller för din tilltänkta arbetsgivare.

Förmåner: Förutom ett skipass som gör det möjligt att åka nästan överallt så har anställda ofta andra förmåner. Kan vara personalrabatter av olika slag som till exempel på Skistars egna shoppar och skistarshop.com

Var det någon av utbildningarna som fångade ditt intresse så kan du läsa mer på länkarna nedan.

Långa utbildningar 
Malung-Sälen: http://www.skidlarargymnasiet.se/
Åre: www.skidlararlinjen.se

Kortare utbildningar, veckovis 4 nivåer/steg
SLAO: www.slao.se
Friluftsfrämjandet: https://www.friluftsframjandet.se/

Text: Jesper Hayland
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.