Skidlärarna är fjällens riktiga rockstjärnor
I denna krönika signerad Jesper Hayland lyfts de svenska fjällens verkliga superstars upp: skidlärarna! Yrkeskåren som utan vare sig köttbullar, ketchup eller makaroner, får dina ungar att växa till dubbla storleken.
Vi har väl alla dagdrömt om hur livet skulle sett ut om man var rockstjärna, om så bara för en dag? Jag förstod det aldrig då, men inser idag att jag på ett sätt faktiskt har varit en livslevande rockstjärna, fast på skidor. För att göra denna krönika rättvisa och för att kunna återspegla två världar så tar vi det från början. Vi backar bandet ett decennium, till 2009.
”Barnen kan knappt bärga sig tills de får prova ankarliften. Eller berätta för skidläraren att Lova på förskolan minsann inte är kittlig någonstans på hela kroppen.”
Min resa började som så många andra givetvis med ett gediget intresse för skidåkning. Jag kände tidigt att det var viktigt för mig att få jobba med skidåkning, på ett eller annat sätt, och valde således att utbilda mig till skidlärare. Ett beslut som jag aldrig kommer att ångra och som har bidragit till att forma mig till den person som jag är idag samt givit mig möjligheten att knyta band med vänner för livet. Sist och kanske även minst, min sambo på 156 genomsnälla centimeter, som jag träffade i denna cirkus och som idag även är mor till min dotter på fem år.
Jag studerade två år på Swedish College of Travel and Tourism (SCoTT). Denna utbildning finns idag inte kvar men motsvarigheter och andra utbildningar finns. Via denna utbildning fick vi möjligheten att åka skidor, träna och utvecklas tillsammans med några av Sveriges vassaste SLAO-instruktörer.
”Beviset på att skidlärare är rockstjärnor manifesteras varje fredag hela vintern. Ställ er vid skidskoleområdet och kolla barnens ansikten då lärarna kommer ut på lektionen i samlad trupp med skidorna snyggt vilande på axeln och västarna i högsta hugg.”
Under studietiden var en stor del av kursplanen vintertid avhängd på LIA-perioder (lärande i arbete). Hela syftet var att möjliggöra för eleverna att praktisera det som man initialt bara studerat i teori. Man lär sig bland annat hur inlärningsprocessen kan variera för barn i olika åldrar, begreppet ”skidmekanik”-s innebörd d.v.s. hur kroppens rörelser kan påverka svängens storlek och vilken inverkan på skidåkningen människors olika anatomi faktiskt kan ha. Sammanfattningsvis kan jag väl säga att vi alla förr eller senare anländer till samma slutsats i denna djungel och inser att ju mer man vet, desto mindre vet man!
Sälen är skidskolornas mecka. Hit vallfärdar tusentals elever varje vinter för att lära sig åka skidor, koppla av, festa eller bara hänga med polarna för att man inte pallade grupptrycket. Eleverna kan självfallet variera till allt ifrån skedmatade småttingar till avancerade gubb-racers som ”-egentligen inte behöver en skidlektion men fick en lektion av frugan i julklapp” och ”jag köpte dessa skidorna på 70-talet, dom var de grymmaste på marknaden!”.
Jag arbetade fem år som skidlärare, jag har SLAO’s fyra utbildningssteg och anser mig själv ändå vara en hyfsad skidåkare. Mina dagar i skidskolan är över och det har gått så lång tid nu att jag själv har barn som har gått och även denna vinter kommer att gå i skidskola. Nu är det nog några av er som hajar till och tänker, ”Om han är skidlärare, varför sätter han då sitt barn i skidskola istället för att lära ungen själv?” Ja, hur sjutton ska jag förklara detta på bästa sätt… Min dotter bryr sig förmodligen lika mycket om räntan på vårt huslån som hon bryr sig om vad jag kommer med för tips på hur hon kan åka bättre.
När man äter, sover och bajsar skidskola under en eller flera säsonger så lever man lite i en bubbla. Och när man har ett snötäckt berg med sol som kontor är det inte speciellt svårt att gå till jobbet. Men så kommer snöstormen och det känns givet att ligga kvar i sängen, arbetsmoralen sviktar. Men…
- Läs också: Sveriges bästa skidort för barnfamiljer 2019
På andra sidan bubblan så har flera hundra ivriga små själar över hela fjället, redan varit vakna sedan lääänge! Vid frukostbordet är det en tävling om vems skidlärare som är bäst! Man kan knappt bärga sig tills man får prova ankarliften! Eller berätta för läraren att Lova på förskolan minsann inte är kittlig någonstans på hela kroppen!
Ella har i höst som redan nämnts fyllt fem år, hon är nu i en optimal ålder för att ta sin skidåkning till nästa nivå och utvecklingskurvan i denna ålder kan verkligen skjuta i taket, om man får hjälp på traven tidigt. Här är en kort snutt från när Ella var tre och hade gått en vecka i skidskola:
Min dotter ser verkligen upp till sina skidlärare och lyssnar med andakt på vad de har att säga. I vinter kommer hon att gå i svarta gruppen eftersom att hon kan åka alla backar och detta är inget hon sticker under stolen med. Nej tvärtom, hela förskolan har koll på detta vid det här laget. I Ellas ögon är hennes skidlärare en rockstjärna!
Tror ni mig inte så ställ er vid skidskoleområdet på en fredag och kolla barnens ansikten då lärarna kommer ut på lektionen i samlad trupp med skidorna snyggt vilande på axeln och västarna i högsta hugg.
- Läs också: Välj rätt längd på barnskidor (3-9 år)
Lektionen som skidläraren kanske improviserar ihop under tidens gång är inte särskilt speciell, men för barnen som medverkar kan det vara det roligaste man gjort! Denna upplevelse lägger sig som ett fundament i hjärnan och kommer omedvetet spela en superviktig roll på barnets framtida skidkarriär.
Det är inte bara köttbullar och makaroner som får barnen att växa, att lära sig något nytt i främmande miljö med en snäll, engagerad vuxen och andra barn boostar din knodd mentalt lika mycket som när Super Mario hittar en svamp och dubblar sin storlek.
Bilden från skidskolan står snyggt på byrån hemma i Ellas rum. Pirret och fjärilarna inför nästa vinters skidskola ligger och pyr i magen. Högst upp på önskelistan står det med stora bokstäver ’SKIDSKOLA’ redan i augusti.
Skidläraryrket som jag numera minns ur ett helt annat perspektiv var verkligen ett privilegium. Och jag inser såhär i efterhand vilken inverkan jag hade på mina elever.
Skidåkning är för de flesta en djungel och allt för många vet inte hur vackert det kan vara förens man är där. Ska du ut i djungeln är mitt tips att du tar med dig en guide eller i detta fall en skidlärare. Till er skidlärare som förhoppningsvis läser detta, ni är tamejfan rockstjärnor, på skidor!
Text: