Krönika: 9 tips för skoj i snö, vatten och på betong

Petter Elfsberg är den peppade skidåkaren, snowboardåkaren, skejtaren och surfaren. Till vardags arbetar han som tränare på Freeskiinggymnasiet i Sandviken. Här delar han sina bästa tips på hur du har riktigt kul – oavsett åkdon – i vårt fantastiska land Sverige. 

Jag älskar skidor, snowboard, surf och skateboard! Kort och gott. Och det finns garanterat fler därute som drömmer om att varva året med bottenlöst japanpuder, soldränkta vågor på Bali och Sangria i Barcelona med brädan under armen.

Tyvärr är det av praktiska och ekonomiska skäl inte möjligt för majoriteten av oss. Men med lite tur kan vi få ut otroligt mycket av vårt avlånga land. Bättre för både plånboken och miljön!

Skidåkning är fantastiskt, det vet redan alla som läser detta. Men låt inte ditt instagramflöde med faceshots och trippelcorkar från världens alla hörn knäcka dig, Sverige kan också leverera, men… du måste tänka till lite grand. Här är mina bästa tre bästa tips för snö, betong respektive vatten.

 

SNÖ

Stressa inte

Jag får känslan av att det pågår många outtalade tävlingar därute. Har jag fel? Vem knep säsongens första svängar och vem räknar ihop flest skiddagar… listan kan säkert göras lång. Första pris är i bästa fall magsår och stressfraktur. Hur många dagar i pjäxorna du fick och liknande fakta säger absolut ingenting om hur roligt du har haft, och det är väl det skidåkning går ut på?

Besök en mindre anläggning

Jag har absolut inget emot våra största skidorter. En solig dag på Åreskutan är magisk och Sälenfjällen bjuder på parkåkning i världsklass! Men besöker du en mindre destination under lågsäsong kan du hitta orörd snö i flera veckor efter senaste snöfall.

Välj brädan de snöigaste dagarna

Snowboard + puder = sant… Alla som har åkt lössnö i sidled vet hur underbart det är! Du blir kvickare än en snövessla i skogen och får ett flyt som de bredaste fullrocker-skidorna inte ens är i närheten av.

 

Betong & asfalt

När snön smält och gatorna är rensopade från grus är det dags att plocka fram sommarbrädan. Kommunerna ger äntligen något tillbaka till alla oss skattebetalande skejtare, det byggs betongparker som aldrig förr! Men se till att…

Förvara brädan i bilen

Skateboard är väldigt lättillgängligt. Allt som behövs är en plätt asfalt eller någon annan någorlunda fast yta. Låt alltid brädan ligga i bilen! Man behöver inte ha en heldag i betongparken varje gång, stanna till i en kvart på väg hem från jobbet och skejta lite street, skitiga lastkajer har också sin charm!

”Från det att Nyhetsmorgon slutar fram tills Bolibompa börjar får du åka slalom mellan sparkcyklarna, därefter byts kidsen med färgglada hjälmar ut mot hårdingarna med Dickies-brallor och cigg i mungipan. ”

Ställ klockan

I alla fall om du vill köra betongpark, för där kryllar det av sparkcyklar. Och hur irriterande det än kan vara för oss skejtare så har de samma rätt att vistas i parken som alla andra, och det ska vi respektera! Från det att Nyhetsmorgon slutar fram tills Bolibompa börjar får du åka slalom mellan sparkcyklarna, därefter byts kidsen med färgglada hjälmar ut mot hårdingarna med Dickies-brallor och cigg i mungipan. Tidig morgon är man garanterat ensam och det är riktigt läckert att glida runt i en tom betongpark.

Ha tålamod

Att skejta är svårt. För er som aldrig har provat kommer det troligtvis att kännas enklare att åka till månen än att droppa en miniramp första gången. Var tålmodig, tids nog lossnar det. Och när du väl har lärt dig denna ädla konst kommer du per automatik bemästra alla andra brädsporter också!

 

Vatten

När höststormarna kommer och lågtrycken börjar avlösa varandra börjar det bli läge att ta fram en bräda till. Att vågsurfa i Sverige blir allt vanligare och det med all rätt… vågorna är gratis, blir inte uppåkta och det är inte alls så svårt som många envisas med att tro. Så fyll mobilen med alla väderappar som finns och hoppa i vattnet, men kom ihåg…

Sluta vänta på rätt tillfälle

Räkna inte med att surfa när du är ledig och har lite tid över. Vågorna kommer inte ofta. Surfar du i Sverige kommer rätt prognos garanterat infalla samtidigt som diverse viktiga ärenden. Lösningen är dock enkel… stryk allt som är inplanerat! Skit i vad chefen säger och åk ut till havet, du kommer inte ångra dig!

”Skit i vad chefen säger och åk ut till havet, du kommer inte att ångra dig!”

Våga vara en en idiot

En svensk kallvatten-surfare är i de flestas ögon helt galen, se det som något positivt! Personligen väcks min rebelliska ådra – den som sakta men säkert tunnats ut i takt med familj, villa och Volvo –  till liv igen och fylls upp på nytt när jag får höra hur dum i huvudet jag är!

Paddla platt

När det inte går att surfa letar du upp närmsta vattendrag och paddlar platt vatten. Fördelarna är många, du orkar mer nästa gång vågorna pumpar, du märker snabbt om våtdräkten fortfarande håller måttet och du behöver varken kort till gymmet eller simhallen.

 Lycka till!

 

Petter Elfsbergs årsedit från 2016/2017: snö, vatten, asfalt och betong!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.