”– Köp inte ett par nya skidor”

Freerides chefredaktör Anders Wingqvist slår ett slag för att du inte ska låsa dig vid tanken på att du måste införskaffa och äga just ett par sprillans nya skidor.  

När nu sommaren 2018 års förlamande Sahara-hetta har släppt sitt grepp om Sverige börjar vardagen igen. Jobb, skola, rutiner, ekorrhjul, stress, veckoplaneringar, storhandlingar och snarkningar i soffan på fredagskvällen redan vid 20.53 med en besviken partner bredvid. ”Semestern är slut – dags att stoppa in bettskenan igen” som Roland Paulsen uttryckte det i sin krönika i DN 19 augusti.

”Det är precis i denna smärtsamma metamorfos från fria badjävlar till 9-5 knegare under tidigt höst som någonting magiskt händer i Skidsverige.”

De ljusa nätterna är förbi, soliga dagar med bad-bad-bad är som bortblåsta, dagarna blir mörkare och kortare, nätterna svartare och svårare, livet blir helt enkelt tråkigare, mer inrutat och alla de där fria och härliga tankarna man hade under den jobbfria lilla glimten av veckor under juli framstår som om de utspelade sig i ett annat, bättre universum. Hej hösten, bonjour på dig kära gamla tristess!

Det är precis i denna smärtsamma metamorfos från fria badjävlar till 9-5 knegare under tidigt höst som någonting magiskt händer i Skidsverige. Researrangörerna gör sitt bästa för att pocka på uppmärksamhet med sina nyheter, någon har en ny destination i österrikiska Alperna, en annan har köpt två hotell i Italien och en tredje utökar sina barnaktiviteter. De svenska skidorterna är också i startgroparna. De underrättare världen om nya liftar, nya pister och en jädra framåtanda efter den snöstinna och därigenom ekonomiskt formidabla succésäsongen 2017/2018. För att inte tala om er skidåkare: trafiken på Freeride tuffar tillbaka upp mot sina vanliga volymer med si så där en kvarts miljon unika besökare per månad, forumet tar långsamt fart, köp & sälj fylls på med fler skidprylar som byter ägare och våra redaktionella artiklar och videos får betydligt fler visningar.

Fyra friåkningshjältar anno 2019

Just i det redaktionella flödet finns det ett tema som alltid möter ett stort engagemang från er läsare: skidtesterna. Vilka är de nya skidorna som kommer ut i butik nu? Vilka är bäst? Finns det någon riktigt fet turskida som har +115 millimeter i midja och samtidigt väger under 1500 gram? Har det skett något med Salomons serie QST? Den där omstöpningen av Völkls klassiska Mantra: Blev det bra eller inte? Och de där jädra fish tail-skidorna från Line, va fan är det för bakåtsträvande design egentligen, det kan man väl inte åka på? Och såg du Dynastar nya modell Proto Factory, klarar man att åka på dem eller är det bara för riktigt hårt åkande fantomer som Reine Barkered och David Deliv? Äh, ska man inte bara köpa en lagom bred friåkningsskida från Blizzards Rustler-serie? Alla gillar ju dem. Eller vänta, hur är det med Heads Kore? Kan man kanske få tag på dem i år och slippa mötas av att rätt längd var slutsåld som det var förra vintern. Fischers Ranger verkar ju också sjukt bra. Eller Elans Ripstick. Oj, oj oj! Ser bra ut i år!

Personligen älskar jag att läsa om de nya skidorna, men det finns ingenting som slår att de facto åka på dem. De svenska skidtestardagarna går denna vinter den 30 november – 1 december i Vemdalen, 7-8 december i Sälen och 14-15 december i Åre. Många av oss skidåkare går konstant med tanken ”Ska jag köpa ett par nya skidor?”. I samband med att olika skidtester från Nordamerika såväl som Sverige släpps får dessa idéer än mer fart. Och i vardagens kräftgång vill vi kanske materiellt manifestera att vi ÄR skidåkare och ska åka i vinter, vad bättre då än att köpa ett par nya skidor?

Men jag tycker inte att du ska köpa ett par nya skidor. Eller så här: Jag tycker inte att du ska låsa dig vid exakt den tanken. De flesta tänker att de ska köpa ETT par NYA skidor. Det är synd. Låt oss bolla lite med både ”ett par” och ”nya” (läs: fabriksny).

Har du åkt preparerad nedfart med ett par riktigt bra pistlagg med en midja på runt 70 mm? Du som kompromissar med en allmountainskida på under 100 mm och sturskt hävdar att de fungerar till allt, testa en + 110 mm med flat rocker, eller vart fall en rejäl rocker framtill, i puder. Oh boy, tänk vad vi allesammans missar för fantastiska skidupplevelser på grund av att vi prioriterar att hålla oss till enkom ett par skidor. Vi lagar inte mat med en typ av kastrull varenda måltid. Wok, stekpanna, grill, ugn, ångkok och så vidare, med maten kompromissar vi inte lika mycket och varför skulle vi göra det med skidåkningen?

“Vi har den ultimata skidan för alla typer av förhållanden!” hamrar skidtillverkarna ständigt ut. Tja, det är sant kanske om vi som skidåkare kompromissar en del. Ungefär som på den tiden när all mat skulle tillagas i den fantastiska microugnen. För det finns mig veterligen ingen skida som både hanterar blåiscarving där dina axlarna skrapar i samtidigt som den tillgodoser dina krav i parken, tar hand om dig i två meter pudersnö, fixar en uppkörd halvhård sluttning i offpisten och dessutom är fjäderlätt att topptura med, samt är tillräckligt kort för barnbacken när du står med en gråtande 3-åring mellan benen.

Mig veterligen ingen skida som både hanterar blåiscarving där dina axlarna skrapar i samtidigt som den tillgodoser dina krav i parken, tar hand om dig i två meter pudersnö, fixar en uppkörd halvhård sluttning i offpisten och dessutom är fjäderlätt att topptura med, samt är tillräckligt kort för barnbacken när du står med en gråtande 3-åring mellan benen.

Om du är helt fokuserad som skidåkare och bara åker i samma typ av förhållanden, fine, då fungerar troligen ett par skidor. Men de flesta av oss åker ju lite olika. Puder givetvis om detta finns och om snöförhållandena är tillräckligt stabila. Pisterna är underskattade och vi hamnar allesammans där betydligt oftare än vad vi kanske tror och hoppas. Turar du inte ännu så är det hög tid att börja och ett varv eller två i parken piggar alltid upp (eller tar i vart fall ner en på jorden igen).

Så om du har plats, ekonomi och logistik för att ha mer än ett par skidor – gå den vägen. Det kommer att rendera i flera roliga skiddagar i vinter. Glöm inte att man även kan köpa begagnat, det finns både bra tips och Sveriges största marknad för detta här på Freerides Köp & Sälj. När du väl äger skidorna så tar du hand om dem ordentligt med råden i Skidvårdsskolan, så blir skidåkningen ännu roligare och miljön blir en smula gladare. Är du ingen DIY-person: lämna in skidorna i närmsta bra skidaffär! Det är väl investerade hundralappar.

Ägande, ägande, ägande. I U2-låten”Last Night on earth” sjunger Bono ”The more you have the more it takes today”. Att äga prylar tar energi, tid och plats. En sanning som kan uttryckas på många olika sätt. Detta är ett bra motargument till att äga fler än ett par skidor.

Men du behöver exempelvis inte heller äga ett par pistskidor och ett par rejäla offpistskidor. Det går att hyra på plats i Alperna, svenska fjällen eller vart du nu ska bege dig. Faktumet kvarstår ändå: det blir roligare att åka med de skidor som är bäst för den typ av skidåkning som du ska företa. Och att bolla in möjligheten att hyra en pistskida på plats när du själv ska köpa nya skidor och har bestämt dig för att hålla dig till ett par gör också att du kan tänka lite friare. Då kanske du inte behöver krypa ner mot en midja under 100 mm utan kan hålla dig till lite mer spännande och fetare skidor. Och du, när du väl köper ett par för dig nya skidor: fixa då till och sälj dina gamla. Det finns garanterat någon därute i vars verklighet dina avlagda skidor inte alls är ”gamla” utan superspännande, fräscha och nya.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.