DEBATT: Medelklassens fjällresor slår hårdast mot arbetarklassen

Medelklassens barn åker till fjällen under sportlovsveckan, medan andra barn är hemma i ett samhälle som delvis är stängt. Sen måste de vara hemma när skolorna panikstänger efter sportlovet för att medelklassen genom sitt fjällresande driver smittan, skriver Gabriel Södersten, småbarnsförälder och samhällsdebattör.

Denna text är en debattartikel. Åsikterna som förs fram är skribentens.

Sportlovet är över för Västsverige och som en följd av resandet till fjällorterna har nu högstadiet och gymnasieskolorna i Göteborg övergått till distansundervisning sedan igår. Rapporterna duggade tätt under sportlovsveckan om att det var smittspridning i fjällorterna och att den brasilianska mutationen spridits i fjällvärlden.

Åtgärderna är säkert bra – vi vill inte ha en ökad smittspridning givetvis. Men, man kan ändå se på vad som nu skett med lite kritiska ögon. Barn från mindre bemedlade familjer får ta ansvar för att medelklassen inte kan avstå en skidresa. Är det verkligen rimligt?

Ingen billig historia

Att åka till fjällen är ingen billig historia för en barnfamilj. Det kräver såväl lediga föräldrar som en del kapital för resa, stughyra, mat och utrustning. Det anses inte sällan vara en typisk medeklassaktivitet. Inget fel i det, men ett konstaterande på samma sätt som hummer och champagne är en överklassaktivitet.

Vilka är det som inte åker på fjällsemester? Många, givetvis, men man kan konstatera att barn från mindre bemedlade familjer sannolikt inte åker skidor i fjällen en eller flera gånger per år, utan föräldrarna kanske arbetar och barnen är hemma eller på fritids. På grund av pandemin är dessutom många ställen för aktiviteter för barn och ungdomar stängda och hemmatiden har ökat markant under året. Precis när skolan ska öppna igen och vardagen kan återgå så stängs skolorna. Varför? För att medelklassen åkt skidor och man vill nu ta det säkra före det osäkra. Medelklassens barn har haft en härlig vecka i fjällen – medan barn till föräldrar med lägre inkomst får vara hemma i en eller flera veckor till utan att träffa vänner, få ett avbrott från hemmet eller faktiskt få en rimlig utbildning.

”Barn från mindre bemedlade familjer får ta ansvar för att medelklassen inte kan avstå en skidresa. Är det verkligen rimligt?”

Det är kanske nödvändigt att hålla skolorna stängda och ha distansundervisning. Men man kan samtidigt inte blunda för ojämlikheten i åtgärderna. Vi vet att barn från socioekonomiskt utsatta områden och familjer drabbas hårdare av distansundervisningen än barn från föräldrar med högre utbildning. Ändå ska de nu ta ansvar för att medelklassen inte orkade avstå från sin årliga skidresa utan får nu stanna hemma för ytterligare distansundervisning. Med ytterligare utsatthet som följd. Är det verkligen rimligt?

Samma tendens

Smittan ökade markant efter svenskarnas skidresor till Alperna våren 2020. Från våren 2020 finns det rapporter om att folk i servicebranschen, bland annat taxichaufförer, var överrepresenterade i statistiken för sjuka i covid-19. Varför? För att de blev smittade av kunder som tog med sig hem från Alperna och smittade ned folk de anlitande för olika tjänster. Vi ser samma tendens nu. Medelklassen åker skidor och som en konsekvens av det tvingas underklassen isolera sig ytterligare i sina trånga lägenheter för att medelklassen bara inte orkar avstå något av sina privilegier.

Det mina vänner är solidariteten i Sverige 2021.

Text: Gabriel Södersten

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.