Din tvätt kan vänta (medan du väntar på vinter)

Peter Nilsson längtar efter vinter. Mycket. Samtidigt har han en ide som kan ge en snösuktande skidsjäl en viss lisa.

I gammal god stil har vi nu kommit in i den tid på året som av många upplevs lika segdragen och meningslös som ett förmiddagspass i väntrummet hos Försäkringskassan. Senhösten. Mörkret innan vintern.

”David Kantermo har lyckats lägga en pudersväng på den jämtländska tundran. Tvärsäkert hösttecken.”

Visst. Det har dykt upp bilder på snötäckta gräsmattor i sociala medier, någon har bemödat sig att filma den sedvanliga gopro-editen med hoppsvängar över rimfrostade stenar på Åreskutan och David Kantermo har lyckats lägga en pudersväng på den jämtländska tundran. Tvärsäkra hösttecken.

Trots det kan vi snabbt konstatera att vintern inte är här riktigt än. Det är ett tag kvar tills den första riktiga snön faller, marken lyser vit och strandade SL-bussar i vanlig ordning täpper igen Stockholms innerstad. Tro mig, det är inte så att jag inte längtar. För det gör jag. Något så förbannat.

Jag är den förste att hänga med på en topptur av vad som helst, i vilket väder som helst och med hur dålig snö som helst, bara för att få lägga de där första svängarna. De där som känns som livets bästa. Som får leendet att gå från öra till öra och på något magiskt sätt får en isgata med pucklar av sockersnö i Lindvallen att upplevas som den bästa av Kanadensiska puderlinjer. Men jag är samtidigt i någon grad realistisk. Vi måste tyvärr vänta ett tag till.

Jaha.

Så vad gör man?

Nära till hands är att följa samma recept som tidigare under sommaren: Välj ett substitut som i högsta möjliga mån påminner om skidåkning, och håll på med det så mycket du bara kan. Vad detta substitut är skiljer naturligtvis från person till person. Vissa gillar skateboard. Andra gillar flugfiske. Somliga föredrar kallvattensurf på steniga stränder eller att utföra sin löprunda i helkroppstäckande baddräkt och mixa in spontana simturer. Vad som är bäst kan jag omöjligt säga. Smaken är som baken. Delad, rund och förbannat trött på kontorsstolen.

”Smaken är som baken. Delad, rund och förbannat trött på kontorsstolen.”

Personligen hittar jag ingenting som under barmarksperioden ger mig så mycket skidfeeling som att cykla downhill. Som är precis sådär kissa-på-sig-roligt som en riktigt bra skiddag. Kanske inte så konstigt, eftersom det i mångt och mycket är ganska samma sak. Hur man rör sig i terrängen. Flyger fram mellan träd, studsar mellan hopp, tar kurvor och fattar snabba beslut. Att vara ute och åka med polare. Skratta i liften. Och så förstås att det tenderar att svida i plånboken när man kör sönder sina prylar.

”En flowig maskingrävd hoppled är det närmaste jag kommit en pillowlinje utan pjäxor på fötterna.”

En flowig maskingrävd hoppled är det närmaste jag kommit en pillowlinje utan pjäxor på fötterna. Vill man istället ha känslan av stökig rock-n-roll-åkning på skandinavisk hårdsnö väljer man en stenig singeltrack. Full fart och snabba fötter. Ingen tid att blinka i onödan.

Ja, det ska bli förbannat kul att åka skidor när snön kommer. Nej, den är inte här riktigt ännu. Så gör det bästa av väntetiden. Njut av hösten och maxa ut den så mycket det bara går med någonting du gillar. Jag tänker kräma ur cykelsäsongen. Åre Bike Park stängde häromveckan, men Järvsö har öppet några helger till. Whistler Mountain Bike Park släppte en liten film när deras cykelsäsong började gå mot sitt slut. Jag gillar tanken, och sensmoralen funkar precis lika bra här: Stryk din inbokade tvättid – stick ut och hoja i helgen istället. Tvättkorgen kan vänta.

Text: Peter Nilsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.