Sluta åk skidor på hösten

Vi går in i den tiden på året när många premiäråk tas med stor entusiasm. Men måste vi verkligen åka skidor redan? Är det inte bättre att vi spar på krutet och inväntar bättre tider?

Det sociala flödet fullkomligt exploderar under denna tid på året, på alla håll och kanter tas säsongens första svängar och anläggningarna öppnar allt tidigare för varje säsong som passerar. Vem var först? Vart var det bäst? Vem åker mest? De interna tävlingarna i skidkretsar som dessa är många, vilket är provocerande. Varför ska vi ens envisas med att åka skidor i november?

”likt en student som bränner hela CSN-stödet den 25:e så slösar vi skidåkare den mängden skidåkning vi har inom oss redan under hösten”

För att vara nyanserad… det är faktiskt inget fel i sig med att åka skidor under denna tid på året, den meteorologiska vintern har ju ändå anlänt i vissa delar av vårt land. MEN… problemet är att majoriteten inte har ett skidsug som räcker hela säsongen, likt en student som bränner hela CSN-stödet den 25:e så slösar vi skidåkare den mängden skidåkning vi har inom oss redan under hösten. Ett kortsiktigt strösslande av livsviktiga resurser är inte bra varken för studenter eller skidåkare.

Och visst… det är lätt att hamna där. Under hösten beställer vi nya skidkläder, slipar stålkanterna och testar så att pjäxorna fortfarande passar. Vi bygger upp ett i det närmsta orimligt stort behov av skidåkning. En abstinens som många anläggningar är snabba att stilla med nya rekordtidiga öppningsdatum. Härligt att komma på snö tidigt. Visst är det?
Eller!?

”Altanen ska oljas och utemöblerna ska fram… sommarstugan ska målas och gräset ska klippas. Listan på stolliga våraktiviteter kan göras hur lång som helst.”

Nej, kanske borde vi låta pjäxorna stå ett tag till? För i slutet av april (när skidåkningen är som bäst) då ser minsann prioriteringarna annorlunda ut. De värdefulla skidresurserna är förbrukade och fokus ligger under våren på helt andra sysslor. Altanen ska oljas och utemöblerna ska fram… sommarstugan ska målas och gräset ska klippas. Listan på stolliga våraktiviteter kan göras hur lång som helst.

Jag vet vad ni tänker… de flesta skidanläggningar klappar ju igen illa kvickt så fort påskharen skuttat ut i skogen igen? Det stämmer. Och märkligt nog så finns det gott om snö i backarna denna tiden på året. Men nu ska den lika illa kvickt schaktas ihop till gigantiska högar som ska sparas och lagras. Så vi kan åka skidor på den igen… i november.

Snälla!… läs det igen.

Anläggningarna stänger och börjar förvara snön, under den tiden på året då snön är slaskig och fin och dagarna aldrig tar slut. För att sedan täckas av igen under årets sämsta och mörkaste årstid då samma snö (om vi ens kan kalla det snö?) har antagit en icke igenkännbar form av is och frost.
Vansinne!

”Vi leker på äkta snö. Inte sparad kylskåpsfrost”

Härjedalingarna är på hugget och har nyligen gett en välförtjänt känga åt Skistars flygplats (läs här), men de har också postat ett antal ironiska inlägg kring aktuellt ämne. Butiken Osthang i Ramundberget skriver bland annat så här på sin instagram efter säsongens första svängar:
”Vi leker på äkta snö. Inte sparad kylskåpsfrost” – @therealosthang

Krönikören instämmer till fullo. Och gänget i Osthang kan helt klart stå rakryggade i en eventuellt kommande debatt. De huserar på en av Sveriges mest snösäkra platser där inte ens snökanoner används.

Trots detta, så stänger Ramundberget allt som oftast efter påsk, likt de flesta skidorter, med gigantiska mängder snö kvar. Lite sorgligt ändå.

”efter påsk finns inte en gnutta intresse för skidåkning kvar, för det har vi slösat bort redan innan jul”

Men vi ska inte beskylla anläggningarna. Det är vårt eget fel. För efter påsk finns inte en gnutta intresse för skidåkning kvar, för det engagemanget har vi slösat bort redan innan jul! Endast ett fåtal entusiaster bemästrar konsten att hålla skidpeppet högt en hel säsong. Så varför ska våra skiddestinationer hålla öppet för endast ett fåtal individer… de går ju på stighudar ändå.

Det är alltid befriande att hitta en syndabock, även denna gång. Och detta fenomen ska förstås beskyllas David Kantermo. Inte för att hans entusiasm för skidåkning inte räcker hela säsongen (den räcker för hela Sverige i flera år), utan för att han, tillsammans med sina kumpaner från Åre, envisas med att publicera tillsynes orimligt episk skidåkning riktigt tidigt under hösten, ibland redan i september. Något som får en hel nation att besinningslöst sukta efter skidåkning så fort löven har fallit.

Så snälla David, om du läser detta, sluta med det du gör. Kan inte du också bara sitta inne och glo på TV och tycka hösten är totalt meningslös, precis som oss andra?

Och till alla er andra… håll er inomhus. Kolla på Bonde söker fru. Gör vad som helst… men åk inte skidor! Så kanske vi tillsammans kan vända trenden och få anläggningar som håller öppet åtminstone april ut?

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.