Det stora hotet mot vintersporten

Alice och Alva, som är engagerade i Fridays For Future, kommer här med ett inlägg kring vintersport och klimatförändringarna.

Redan idag är bristen på snö ett stort problem för skidåkningen, och med ännu instabilare klimat och varmare vintrar hotas grundförutsättningarna som hela vintersporten vilar på. Sommarskidåkningen försvinner i takt med att glaciärerna smälter, och vintersäsongen förkortas bit för bit för varje år som går. Hur ser den framtida prognosen ut för allas vår favorit vintersport, och vad kan vi läsa ut av detta ur ett större perspektiv?

Tänk dig en härlig vinterdag, några minusgrader, krispigt blå himmel och nyfallen snö. Du går upp tidigt för att hinna upp på berget före alla andra, och när du susar ner för första slänten känner du pudersnön som ett mjukt täcke under skidorna. För många är detta drömscenariot, som vi jagar år efter år när vi bokar våra fjällresor. Tyvärr minskar just nu sannolikheten för en sådan upplevelse drastiskt med varje år som går – och huvudorsaken är tydlig: klimatförändringarna.

Nu kanske du tänker: “men jag var ju och åkte skidor nyligen och då var det gott om snö?” Må så vara, och faktum är att det inte är riktigt så enkelt som att klimatförändringarna enbart leder till ökade medeltemperaturer – utan de orsakar även att väderförhållandena blir mindre förutsägbara. Det vill säga att de långa köldperioder som vi kallar “vinter” i framtiden kommer ersättas av kortare etapper med minusgrader, och däremellan temperaturer på några plusgrader. De stora snömängder som krävs för bra skidåkning kommer därför på många platser inte kunna byggas upp naturligt, utan behöva ersättas av konstsnö.

Ett exempel på detta är Vinter OS 2022 som just hölls i Peking, där 100% av snön var konstgjord. För de av er som följde spelen vet ni att det inte var brist på låga temperaturer, men på grund av oförutsägbarheten av nederbörd hade organisatörerna inget val. Denna brist på snö – som resulterar i att man istället går den konstgjorda vägen – är en konsekvens av klimatförändringarna, men blir samtidigt en självförstärkande faktor. Att skapa konstsnö är extremt resurskrävande och drar både stora mängder energi, vatten och kemikalier. I fallet med Vinter OS 2022 gick det åt 1,5 miljoner kubikmeter snö, vilket kräver ungefär 185 miljoner liter vatten.

Om den globala uppvärmningen och klimatförändringarna fortsätter att eskalera enligt nuvarande trender kommer vintersport bli allt mer exklusivt. (Den som precis har köpt ett par nya skidor eller kollat priserna för ett nytt liftkort kan nog hålla med om att sporten redan är exklusiv så det räcker och blir över.) Anledningen till den ökade exklusiviteten är att de områden som fortsatt har naturlig snö blir färre samtidigt som övriga skidorter blir beroende av den dyra och resurskrävande konstsnön. Utöver att skidåkning blir otillgängligt på grund av ekonomiska faktorer, gör beroendet av enorma mängder vatten och energi att drivandet av storskalig verksamhet riskera att urholka lokalbefolkningens tillgång till dessa grundläggande resurser.

Med tanke på de ökade förekomsten av svält, torka, och skogsbränder i världen, samt krympande färskvattenreserver, blir det svårt att motivera användningen av sådana kvantiteter vatten som i Vinter OS 2022 till något som för majoriteten är en fritidssysselsättning. Även om konstsnöanläggningar går att bedriva utan betydande konsekvenser för närliggande samhällen och ekosystem, utarmar det områdenas vattenreserver och försvagar dess resiliens mot framtida extremväder. Det blir också problematiskt att använda miljontals liter för att folk ska få åka skidor när människor på andra håll i världen får vandra flertal mil per dag bara för att få tag på rent dricksvatten.

Medans det är hjärtekrossande att skidåkningen håller på att försvinna är det viktigt att kunna se klimatförändringarnas konsekvenser ur ett större perspektiv, och erkänna hur privilegierade vi är. I många delar av världen oroar sig människor för sina liv. De är livrädda för att skogsbränder, torka och översvämningar ska bli vardag – naturkatastrofer vars ökade förekomst de märker av redan idag. Om du plågas av att se hur våra vintrar blir allt mildare och blötare, föreställ dig den smärta som det innebär att se sitt hem sväljas av vattenmassor och därefter tvingas på flykt.

Skidåkningen har funnits i den nordeuropeiska kulturen i flera tusen år, och är en viktig koppling till dagens vintersporttraditioner. Den bitande kylan i näsan och frihetskänslan av att uppnå riktigt höga hastigheter är svårslagen – vilket kanske är orsaken till att vi år efter år orkar klampa runt i tunga pjäxor. Förutsättningarna för sporten håller dock på att förändras, och om framtida generationer ska få chansen att åtnjuta detta kulturarv som vi kan idag måste konsekvenserna av klimatförändringarna minimeras. Idag är den globala uppvärmning på cirka 1.1 grader celsius*⁴, på väg mot långt över 2 graders uppvärmning till år 2100.

Jahapp, nu när du oroar dig över att vintrarna blir sämre, skidåkningen blir dyrare och människor blir lidande på grund av allt vanligare naturkatastrofer, vad ska du göra? Du har säkert fått höra att du ska köra mindre bil, äta mindre kött och köpa färre prylar…men om du redan gör allt det? Då har vi något superkonkret och svinenkelt att erbjuda: Du kan påverka politiken som styr samhället! Det finns många grupper som arbetar intensivt för en hållbar utveckling som du kan stötta, eller ännu hellre aktivera dig inom. En möjlighet att bidra är att delta i Fridays For Futures nästa globalstrejk! Den 25/3 kommer människor över hela världen samlas för att visa att vi är många som kräver en hållbar omställning. Kolla in vår hemsida för info om vad som händer i din stad. Hoppas vi ses!

/Alice Gimbro Frisk och Alva Norefjäll, Fridays For Future Göteborg 22 mars, 2022

Källor:

*1 Gizmondo: The Winter Olympics As We Know Them Could Be Over – Angely Mercado (19/2/22). Avläst 23
februari, 2022.
*2 Sveriges Radio: Miljoner kubikmeter konstsnö till Peking-OS – Björn Djurberg (4/1/22). Avläst 22 februari, 2022.
*3 SVT sport: Alpint: “Kan bli det mest ohållbara vinter-OS någonsin” (9/11/21). Avläst 22 februari, 2022.
*4 UN News: 2021 joins top 7 warmest years on record – WMO (19/1/22). Avläst 23 februari, 2022.

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.