Krönika: Varför krångla till det, varför åka telemark?

Generellt sett ställer jag mig frågande till alla idrotter där man krånglar till det i onödan. Så frågan är varför jag under flera säsonger envisades med att åka telemark?

Som det här med simning. Det naturligaste vore ju att enkom tävla i frisim eftersom det går snabbast. Varför får man då för sig att byråkratisera det och försöker simma som en fjäril, när det dessutom går långsammare?

Och tresteg? What! Inte ett steg, inte två, men tre – där har vi det! Varför inte tävla i tiosteg när vi ändå svävar iväg? Nej, tacka vet jag längdhopp, en atlet, en maxlöpning, ett hopp och en grop, varken mer eller mindre.

Sedan har vi ju gång… Du får inte springa men ska gå så fort som möjligt, alltid ha en fot i marken och sedan blir du diskad när du har några hundra meter kvar av dina fem mil. Nääääej, det håller inte. Då gör jag hellre en Usain Bolt och springer så fort som möjligt från punkt A till punkt B, inga konstigheter.

Jag skulle kunna hålla på att rada upp andra sporter (skidskytte, segwaypolo undervattenshockey) hur länge som helst men kom in i matchen nu, det här är ju en skidsajt för schalingen.

Med detta sagt är det rätt paradoxalt att jag under flera år konverterade till telemarken. Istället för att göra det lätt och bekvämt för mig och köra alpint, skulle jag svettas ner i en instabil knäböjning i varje sväng.
Så vad har jag att säga till mitt försvar? Att hävda att det är smidigare att tura med telemarksgrejer håller inte längre med tanke på den snabba utvecklingen med techbidningar och lågviktspjäxor. Så varför släpper man/jag inte telisåkandet helt och hållet?

Kanske för att det finns det en styrka i att vara harva runt där ute i den alpina periferin. Utgör man bara en procent av alla ute i backen känns det också helt naturligt att man snackar med de få övriga telemarksåkare man träffar på berget. Inte så att man nödvändigtvis börjar slänga telistermer till höger och vänster men på nåt sätt känns det som att man redan känner varandra, är man så udda att man väljer att åka telemark borde man ju ha mer gemensamt liksom.

Ungefär som när man är utomlands och helt plötsligt blir tjenis med alla andra svennebananas som man hemma på bussen i Sverige inte skulle dryfta ett ord med trots att man sitter så nära att man kan räkna ut vad personen i fråga har smaskat i sig till lunch. Att hälsa på telisbröderna är lika självklart som att man hälsar på alla som kör samma bilmodell som en själv ute i trafiken, eller den där grannen som man aldrig pratar med men alltid hälsar på. Inga konstigheter.

Man blev (med viss rätt) ofta ifrågasatt som telemarksåkare. Jag brukade kontra med att jag behövde en ny utmaning, att man aldrig blev fullärd och att känslan att plöja telemarksvängar i lössnö var outstanding, en njutbar korsning mellan att surfa och köra go-kart. Så är det förvisso, men det var inte hela sanningen.

Telemarksåkarna får ju så mycket gratis också. Se bara på NM där det med ett startfält på runt fem personer i stort sett räcker att hasa sig ner för Nordal för att nå pallen och en placering strax bakom Per Jonsson. Och i parken räcker det med att straighta över hoppen och landa i en telemarkssväng för att bli accepterad, tokhyllad och få en helsida i Åre Idag. Drar man dessutom ett rail har man tio nya facebookvänner samma kväll. Och när man ute i backcountryn och droppar kan man halvera vad alpinåkarna kör och ändå vara king. Hade jag kört samma åk på mina alpinskidor hade inte en enda jeppe höjt ett ögonbryn.

Hjältarna från Telemarken är en amerikansk filmklassiker som utspelar sig i Norge under andra världskriget. Om det kommer en uppföljare, en ”Hjältarna från Telemarken 2” lär den inte handla om nåt krig utan om just telemarksåkare. Det krävs nämligen ett visst mått av hjältemod om man ska släppa lös hälen dessa moderna tider. Men så länge det finns berg kommer det att finnas skidåkare som vägrar rätta in sig i ledet och som släpper hälarna fria. Just därför kommer telemark för evigt att vara något mer än bara ett “fylke” i Norge.

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2014-05-03 10:57          

  Snöskotern är ett viktigt hjälpmedel för samerna och kan ses som en industrialisering/mekanisering av den urgamla principen att glida över snön med plana tryckutjämnande ytor av trä.
  Att detta redskap missbrukas av välbeställda konferensnissar i Åre är bara att konstatera!
  Bojkotta Åre! (det kostar inte mig något i alla fall...).
  Konstigt att detta tema inte berördes under första maj talen.
  Sen tycker jag att man ofta ser skidåkare som är så där, varken bra eller dåliga, jag vänder mig alltså mot den förenklande dikotomi som Lowe71 försöker etablera.

 2. Gally
  0
  Gally | 2014-05-01 18:22          

  Om det bara inte varit så svårt att åka alpint och så tryggt och säkert på telis. För mig är alpint en knepig blandning av fusk och svårt/läskigt. Men också roligt som omväxling ibland.

 3. Lowe71
  0
  Lowe71 | 2014-04-30 17:24          

  Finns bara två sorters skidåkare, bra eller dåliga. Har man kass teknik soch r det inte nån roll vad man har för utrustningen. Sen ställer jag mig frågande till att skoteråkare kan kategoriseras i samma grupp som skidåkare. Det finns diametrala skillnader, skidåkning och då särskilt den alpina varianten är en sport för den välbeställda över- och medelklassen medans skoterfolket består av uteslutande arbetarklass från glesbygden! Gemensam nämnare skulle i skall vara etniciteten!

 4. Skantz
  0
  Skantz | 2014-04-29 20:10          

  Varför kategoriserar vi så mycket inom skidåkningen? Min erfarenhet är att folk tror att: gillar du tura (gå upp själv) = gillar du inte att droppa eller köra lössnö. Gillar du portar = gillar du inte raila. Gillar du längdskidåkning = är du dålig på brantåkning osv.... Känns inte som man kategoriserar likadant inom t ex Cykelsporten. Landsvägscyklister dissar inte BMX eller MTB crosscountry cyklister säger inte att Downhill och enhjuling inte är cykelsport.
  Vi = alla som glider på snö. T o m skoteråkare är en stor familj som glider omkring på snön. Man kanske föredrar en variant men man behöver inte se ner och eller idiotförklara de andra bara därför.

  Peace

 5. PhatFred
  0
  PhatFred | 2014-04-25 23:50          

  Dissa inte skidskytte, det är ju nästan den ultimata idrottsgrenen!
  Först vara så snabb som möjligt och sen vara så stabil som möjligt. En grym kombo.

 6. Anzom
  1
  Anzom | 2014-04-25 12:00          

  Komigen. Se humorn i det!

 7. Zorro
  0
  Zorro | 2014-04-24 23:22          

  Varför krångla till det med en meningslös krönika? Åker hellre ett par telissvängar än jag läser detta snömos..

 8. Lima-ko
  1
  Lima-ko | 2014-04-24 22:57          

  Vad är tanken med denna krönika? Den känns bara dryg och medvetet provocerande, lite som ett blogginlägg av Katrin Zytomierska...

 9. iSooLi
  1
  iSooLi | 2014-04-24 20:20          

  Ja du är ju inte den första som ställer den frågan. Tom samlade sina tankar, om bl.a. telis på ett par filmsnuttar...

  Del 1 på:

  och del 2 på:

  Ett visst mått av fnissvarning är på sin plats...

 10. MikaelGBG
  1
  MikaelGBG | 2014-04-24 19:00          

  Alla telemarkare jag åkt med har varit sänken i gruppen. Det om det.

 11. TommyFreeride
  0
  TommyFreeride | 2014-04-24 18:14          

  För att det är så jävla nice att köra lössnö med löshäl.

 12. Jonek
  1
  Jonek | 2014-04-24 17:58          

  Känner igen mig ganska bra här, tänkte att jag ville ha en ny utmaning och prova något nytt, eller helt nytt var det ju inte då jag har provat på ett par gånger. Men nu tycker jag att det är skitkul och ångrar inte en sekund!

 13. freeheel65
  0
  freeheel65 | 2014-04-24 15:13          

  Lustig krönika. Förstår inte riktigt om den skall verka okunnig eller bara provocera eventuella anhängare till telemark? Frågan "varför telisar" kan ju som krönikören mycket riktigt överföras på många saker. Jag kan ju till exempel inte förstå varför man skall förstöra kanterna på att åka på räcken eller riskera livet med hopp i cirkusklass. Men det är ju bara min uppfattning. Jag råkar ju tycka att inget slår surfkänslan, hänget och tillfredsställelsen i en perfekt telissväng. Jag kommer att montera fast hälarna när jag inte pallar längre och behöver ett effektivare och mer energisnålt sätt att ta mig ner. Den dagen den sorgen. Free your heels, free your mind!

 14. mWadsten
  1
  mWadsten | 2014-04-24 13:27          

  Kör inte telemark men känner igen "minoritets" känslan då jag glider på monoski. Vad finns det för fördelar? Inga, men det är kul!

 15. JesperAdamsson
  0
  JesperAdamsson | 2014-04-24 13:25          

  Inte en enda jeppe är ett rätt bra uttryck i skidvärlden ellerhur @JohanCarlsson?