Debatt: ”Skistar är klimat-nonchalant”

Klimatförnekarna är i stort sett borta från den svenska debatten. Fram träder istället klimat-nonchalanterna, som rycker på axlarna åt klimathoten eller till och med omfamnar dem för att de kortsiktigt är bra för affärerna. I främsta ledet står Skistar, som representerar några av Sveriges främsta skidorter, enligt debattörerna från POW och tankesmedjan Fores. 

I en pågående, omfattande reklamkampanj nu hösten 2018 uppmanar Skistar oss till att ”Ta flyget till fjällen”, ”Lämna bilen hemma och ta flyget till våra skidorter, enkelt och bekvämt.” Bakom budskapet finns 50 procent av Sveriges skidorter, räknat i antal besökande; Sälen, Åre, Vemdalen och Hammarbybacken.

Kvar på tvivlarnas bänk
Denna tondövhet efter sommarens intensiva debatt om behovet av mer hållbart flygande går igen i Skistars verksamhetsberättelse, där vision, affärsidé och mål är kliniskt befriade från mätbart samhällsansvar. Medan forskarna slår fast att den senaste tidens extrema väder är kopplat till klimatförändringarna, så sitter Skistar kvar på tvivlarnas bänk, och anger i sin verksamhetsberättelse att ”Följderna av växthuseffekten har debatterats under ett antal år.”

”Skistar ska genom ett aktivt miljöarbete tillse att verksamheten ger minsta möjliga negativa miljöbelastning” är det mest konkreta vi bjuds på i verksamhetsberättelsen, i tider där andra aktörer sedan länge har konkreta klimatmål, slutår för fossilanvändning i linje med Fossilfritt Sveriges utmaningar, eller fullständig klimatkompensation även för sådant som inte formellt ingår det egna ansvaret.

Cynisk inställning till klimatet
Hur kan en aktör vars själva grundförutsättning är temperaturkänslig snö vara så efter i klimatfrågan? Kanske står svaret i den av vd signerade verksamhetsberättelsen där Skistar slår fast att ”En lägre efterfrågan kan även uppstå under vintrar med långvarig kyla och ett bra snöläge i de södra befolkningstäta delarna av Skandinavien, då snö, kyla och skidåkning kan erbjudas närmare hemorten.”

Så cynisk kan man faktiskt vara även i dessa dagar – blir det några grader varmare måste man åka längre norrut för att åka skidor, och där finns våra anläggningar. Men resonemanget är kortsiktigt; SMHI slår fast att den nuvarande klimatförändringen förkortar skidsäsongen med en dag om året, vilket förstås minskar affärerna även om Skistar konstaterar att de viktiga veckorna kring jul och sportlov inte är hotade i närtid – och så ”möter vi riskerna genom ständig utveckling av snösystem för att säkerställa skidåkning.” Det är att aktivt blunda för det ansvar man har som företag i en tid då temperaturen stiger allt snabbare.

Skistar kan solka Sverigebilden
Ett oerhört gensvar på vårt enkla twitterinlägg där Skistars bristande klimatengagemang ifrågasätts, visar att det finns ett aktivt folkligt engagemang för att kunna åka skidor utan att skämmas. Det kräver en aktör som visar större förståelse för klimatfrågans allvar än vad Skistar hittills förmått. Att det vore lönsamt har Visit Sweden förstått; de slår fast att hållbarhet är ett av tre kärnvärden för svensk besöksnäring.

De bör uppvakta Skistar så att inte sverigebilden solkas och affärerna drabbas. Skistars varumärke är redan nedsolkat av deras felsatsning på Scandinavian Mountains Airport som förväntas dra till sig internationella skidturister till Sälenfjällen, men forskare från bl.a. Chalmers ifrågasätter detta kraftigt då deras prognoser pekar på att Sälen bara har mellan 0 och 30 skiddagar innan slutet av seklet – färre, ju mindre aktivt vårt klimatarbete är.

Vad säger de andra bolagen?
Också Skistars sponsorer och samverkanspartner har i andra sammanhang visat att de förstår värdet av att gå före på klimatområdet – och de bör säkra att inte den egna trovärdigheten hotas. Hur kan SJ, som har direkttåg till Åre, acceptera Skistars satsning på flygresor? Eller Audi, vars nya elbil har en räckvidd så att man tar sig Stockholm-Sälen utan att behöva ladda? Och känner inte Fortum, vars solceller driver skidliftarna i Åre; att de bidrar till greenwash när ”solliftarna” lyfts fram samtidigt med flygresorna? Löfbergs, som genom Hagainitiativet driver på för en tuffare klimatpolitik – känns det rätt för dem att bjuda på kaffet i Skistars anläggningar, när Skistar så tydligt ignorerar sitt klimatansvar?

Dags att Skistar förstår klimatfrågan
Det talas allt oftare om att vi måste ändra en för planeten destruktiv livsstil för att hejda klimatförändringarna. Men motsatsen är också sann: Vi måste hejda klimatförändringarna för att kunna behålla vår livsstil, med underbar skidåkning i de svenska fjällen. När skidsäsongen börjar, bör Skistar visa att de har förstått det.

AV:

Mattias Goldmannvd, tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet
Erik Huss – klimatkommunikatör, tankesmedjan Fores och Senior adviser, Protect our Winters Sverige

Artiklar om Miljö
Klimatlandslaget – fossilfritt liv är ett lagarbete
Vatnahalsen: Till Nordens St Moritz kommer du bara med tåg
Att ta tåget från Sverige till Chamonix
Kan vi åka skidor i ett varmare klimat?
Vemdalen fjäskar för sina tågresenärer
Köpa begagnad skidutrustning - 7 tips som du behöver

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Andreas80
  0
  Andreas80 | 2018-12-29 18:12          
 2. Fabianomne
  5
  Fabianomne | 2018-09-27 20:19          

  @la_grave Ja men dåså! Då skiter jag och alla andra i det också så länge! Så kan vi tillsammans se till att göra noll skillnad bara för att det finns folk som släpper ut mer än oss :-)

  Kan till och med vara tuffast och säga att jag inte tänker köpa en enda ekologisk produkt innan Kinas leksaksfabriker är 100% klimatkompenserande. Någon som kan toppa det?

 3. la_grave
  0
  la_grave | 2018-09-25 08:24          

  Mattias Goldmann verkar ha minst två barn.

  http://web.archive.org/web/201707131805 … -kora-bil/

  Så länge han har det kommer jag flyga vart jag vill i världen.

  Jävla hycklare.

 4. Fabianomne
  8
  Fabianomne | 2018-09-21 16:16          

  +++ Big ups till Freeride som lyfter denna hetpotatis

 5. Fabianomne
  8
  Fabianomne | 2018-09-21 16:15          

  @pirrson . Skistar är dumma och alla andra också. Vi spränger skiten.
  Fa-an vad det finns många människor som vekrligen tar många extra steg för att faktiskt försöka påverka med det lilla dom kan. Om du inte ser det så måste du väl iallafall vara benägen at hålla med om att det ä då är en jävla skillnad idag gentemot för 5 år sedan? Skidåkare är trots sin på många sätt resurskrävande sport ganska miljömedvetna. Och jag tycker personligen det är tråkiggt när folk drar fram den klassiska "du får inte klaga på miöjön om du inte bor i koja och äter ditt eget bajs". Vi snackar om skandinaviens största aktör inom skidturism. Dom har en enormt hög röst i skidävlrden och dom har istället för att driva på en mer klimatsmart approach bestämt sig för att totalt ignorera klimatförändringar och promotar en flygplats istället. På något sätt känns det för mig som att det är Skistar som sätter trenden till en viss mån. Ja, det finns faktorer som påverkar mer, nej, jag bor inte i koja (fast nästan) så jag har väl ingen rätt att klaga. Men slutligen: JA!! Det är ett FETT STORT JÄVLA PROBLEM ATT SVERIGES TREDJE STÖRSTA TURISTINRIKTADE FÖRETAG PROMOTAR FLYG TILL FJÄLLEN 2018!!!!

 6. Om vi prata om att minska koldioxid då hämnar transportation rätt lång ner på listan (Drawdown.org. Den mest komprehensive listan som har någonsin gjorts). Absolut ska vi minska bil, flyg, och satsa på renare transport (electric vehicles #26, high speed rails #66) Men om vi kollar mycket höger upp på listan: wind turbines #2, reduced food waste #3, plant rich diet #4, solar #8. Kollar på restaurang verksamhet på alla skidort, frukost buffé - Hur mycket mat slängs har? Har Åre kommun kompostering av mat? Har Sälen kommun det? Hur många restauranger har ett bra utbud av vegetarisk/vegansk mat? Bara har kan skidorter gör väldig mycket och det är så enkelt? Informera gästerna som äter buffé att äta upp innan man hämta mer för att de vill minska matsvin. Det är så lätt att bara skyller på EN sak men det är en mycket större bild ✌️🌱

 7. jadeK2
  0
  jadeK2 | 2018-09-21 14:30          

  Det är inne att klaga på flyget men undrar hur många av är tar bilen till affären 300 m bort, flyger till alperna och köpte "miljövänliga" etanolbilen? Ge pengar till forskning eller tvinga fram den. Hur naiv måste man vara ang. flygskatten att den ska ändra på nåt. Det är kanske inte mycket jag vet ang Skistar men ska en reklam skapa en hat våg?

 8. JR
  2
  JR | 2018-09-21 13:36          

  Finns ingen på Skistar som förstår problematiken med att marknadsföra flyget som transportmedel. Eller så har ingen korrläst verksamhetsberättelsen (säkert bara otur, som med vädret och liftarnas driftsäkerhet)

  ”Skistar ska genom ett aktivt miljöarbete tillse att verksamheten ger minsta möjliga negativa miljöbelastning” är det mest konkreta vi bjuds på i verksamhetsberättelsen.

 9. pirrson
  2
  pirrson | 2018-09-21 11:54          

  Det finns något som är värre än skistar. Det är personer som med ena handen bränner sönder planeten (alla i väst) och med andra handen gnäller på företag som gör det samma. Miljöångest är den vita mannens identitetspolitik.

 10. Mackann
  2
  Mackann | 2018-09-21 09:49          

  Mycket bra och bla därför jag och in familj undviker allt vad Skistar heter. Både i verkliga livet och på börsen.

 11. BajenMatte
  4
  BajenMatte | 2018-09-21 09:29          

  Riktigt provocerande att ägarna till Skistar ger blanka fan i naturvärden, klimatförändringar och kommande generationer för sina egna vinstsyften. Och ett sorgligt bevis på att beslutsprocessen gällande infrastruktur havererar gång på gång. Vad som är också är märkligt är hur skattemedel (250 mkr) används till en samhällsekonomiskt olönsam satsning. Charterflyg till fjällvärlden på 2020-talet är en så jävla sorglig idé som aldrig borde ha fått vingar.

 12. RickardmedlemCroy
  9

  Befriande att se att Skandinaviens största skidcommunity vågar lyfta fram ett sådan viktig fråga som blivit lite av elefanten i rummet i skidsverige! Mer sånt!

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer