Tiden är-o-förändelig

”Besso har lämnat den här underliga världen lite före mig. Det betyder ingenting. Människor som vi, som tror på fysik vet att skillnaden mellan det förflutna, nutiden och framtiden bara är en envist ihållande illusion,” skrev Albert Einstein till familjen till en nyss avliden kollega en gång i tiden.

Just det där “en gång i tiden” ska vi ta fasta på direkt, men först redogöra lite om vad tiden faktiskt är och ett tidstypiskt exempel.

Livestreamar är idag vardagsmat vi kryddar med chips utan att reflektera mycket kring det. Om vi tillåter oss att dra en direkt tankevurpa vågar jag påstå att livesändningar över internet är ett bevis på att nutiden är ”framtiden”. Tänk er själva. Jag kan sitta i en igloo på Grönland och se i realtid vad som händer i både Sydafrika och Kina samtidigt. Men hur mycket realtid är det egentligen? För att ta reda på det måste vi först grotta ner oss i vad tid är.

“En man med en klocka vet vad tiden är, en man med två är aldrig säker”

Vad är då tid?
”Tid är en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som har skett, vad som sker nu och vad som kommer hända senare, det vill säga ge en ordnad följd, en sekvens, av händelser,” deklarerar wikipedia sanningsenligt. Den nutida fysiken för samman rummets dimensioner och tiden till ett gemensamt begrepp – rumtiden – för att inte trassla till det med begrepp som ”samtidighet”. Tiden är alltså en dimension som i mångt och mycket är ogreppbar. Vi kan inte se den eller känna den men vi kan utläsa effekterna av den.
Det är därför man tillskriver tiden epitetet “rumtid”. När vi kallar det rumtid menar vi att tiden utgör den fjärde dimensionen till de tidigare tre; djuoet, bredden och höjden. (Trots att exemplet till höger visar två dimensioner). På så sätt kan vi få den högst ogreppbara tiden begriplig. Tiden påverkar rummet den verkar i, alltså kan vi bestämma tiden i dåtid, nutid och framtid genom att baka ihop tiden med rummet.

“Alla gamla goda tider var en gång en dålig ny tid”

Enligt kvantmekaniker, det vill säga läran om det mycket små byggstenarna i universum, kan dock en sak befinna sig på två ställen samtidigt. 2010 fick några forskare från Kalifornien till just det med en mikroskopisk trampolin. Med hjälp av spänning från en supraledare fick de en trampolin lika tjock som ett hårstrå att röra sig efter kvantmekanikens lagar och därmed i gungning befinna sig både uppe och nere samtidigt. Gunnar Björk på Kungliga tekniska högskolan tror att dessa experiment kommer att upprepas med allt större objekt. Dock så kan vi inom vår livstid kväsa förhoppningen om att både jobba och ligga och käka chips samtidigt. En enda foton, mindre än saltkornen på chipsen kan sabba denna känsliga process där en sak är på flera ställen samtidigt.

“De flesta skulle ha mycket att glädja sig åt om de bara hade tid”

Det har faktiskt gjorts ett antal experiment med tiden som får anses vara lyckade.

Philadelphiaexperimentet
Philadelphiaexperimentet gjordes i just Philadelphia (surprise) den 28 oktober 1943 och får beskrivas som ett av de mest välkända när det kommer till att manilupera tid och rum.
Målet var att göra örlogsfartyget USS Eldridge osynligt genom att mixtra med dess magnetfält. Mannen bakom experimentet, Dr. Franklin Reno – en mystisk person vars själva existens har varit föremål för diskussioner – utförde experimentet genom att tillämpa Einsteins teorier och det sägs att gamle gubben Albert själv ska ha bevittnat det.
Något gick dock inte enligt planerna. Det enorma skeppet lämnade vattnet kring Philadelphia och det 20 minuter senare upp i Norfolk, 600 km därifrån, för att sedan mystiskt åter dyka upp i Philadelphia. En resa som sammanlagt tog fyra timmar men på den tiden borde ha tagit två dagar. Efteråt var skeppet insvept i en grönaktig fosforescens och besättningen var både fysiskt och psykiskt sjuka. Vissa var brända och andra bortom all kontakt psykotiska. Det sägs också att vissa sjömän satt fast i väggarna och golvet på båten som att de kunde röra sig igenom materia för en kort stund. Många dömer dock ut detta något dåtida experiment som en skröna.

Chernobrovs tidsmaskin
En rysk vetenskapsman – Vadim Chernobrov – med team genomförde en mängd olika experiment med tidsmaskiner och elektromagnetiska pumpanordningar. Chernobrov började sitt projekt 1987 och lyckades faktiskt förändra tiden något genom magnetisk påverkan. Den största förseningen av tiden man lyckades uppnå var en och en halv sekund på en timma vilket är ungefär tre procent.
På denna sidan milleniet har den gode Chernobrov skapat en annan modell för en tidsmaskin. I augusti 2001 skapade han maskinen som drivs med bilbatterier i en skog nära Volgograd i Ryssland. Där registrerade han förändringen i tid med symmetriska kristalloscillatorer och lyckades sakta ner tiden i detta fält med ungefär tio procent. Chernobrov och hans medarbetare placerade sig själva i maskinens påverkansfält och rapporterade en känsla av att de var på två avgränsade platser samtidigt, som om en extra dimension hade öppnats upp. ”Jag kan inte beskriva de ofattbara känslor vi upplevde under dessa ögonblick”, sade han.

Tidsesor är dock enligt den ännu icke motbevisade relativitetsteorin omöjliga. Enda sättet att färdas i tiden på annat sätt en det som är förutbestämt, det vill säga normalläget där du, jag och alla objekt “flyter” genom tiden i normal hastighet, är att färdas snabbare än ljuset. Då kommer dock Einstein in och knäpper dig på fingrarna. Eller snarare kommer fysiken in och gör dig till ett svart hål, för vid resande i hastigheter upp emot ljusets blir din egen massa så stor att i princip bildar ett svart hål. Somliga påstår emellertid att en resa genom tidsdimensionen kan vara möjlig genom teoretiska deformationer av rumtiden, vilka är kända som maskhål. Eller att böja tidsrymden med ljus.

“Tiden är en utmärkt lärare, men tyvärr dödar den alla sina elever”

En tanke slog mig när jag kikade på en live-stream nyligen. Förmodligen sport. Ni vet när spelaren buffrar men sen ändå fortsätter att spela från samma ställe en sekund senare? Jag kände mig lite rånad trots att känslan av ”live” bestog. Med en snabb överslagsräkning insåg jag att jag inte var ensam om att se sändningen. Med lite sannolikhetslära kunde jag konstatera att jag förmodligen inte var ensam om att uppleva att videon laggade.

Får jag då presentera en alternativ, något långsökt, tes. Kan det vara så att vi med denna fråga snubblar över kvantmekanikens/fysikens gåta? Att vi ett, delvis befinner oss (mentalt) någon annanstans, och två, i olika tider. Alla som ser. Om 1000 personer sitter och tittar på en livestream med olika uppkopplingar kan vi nästan ta för givet att ingen befinner sig på exakt samma ställe i sändningen trots att alla tror sig se nutiden framför sig. Ifall tusen personer bevittnar något de tror är ”nutid” fast alla är i olika tidsrymd. Befinner vi oss inte, iallafall lite, i olika tid då? Att det digitala då böjer vår mentala tidsrymd och vi inte reser i tiden men upplever olika tid samtidigt. Hur som helst så blev det roligare att titta på livestreamen när jag tänkte så.

“Alla gamla goda tider var en gång en dålig ny tid”

 

Supraledare – Iskall grej som alltid leder.
Rumtid – Ett multidimensionellt storkok som sägs ska förenkla, hmm.
Samtidighet – Egenskaper för olika händelser, beroende på vem som ser dom.
Albert Einstein – Mossig gubbe som räckte ut tungan och tog tiden på allvar.
Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.