Vanlife – en kärleksförklaring till brassestolar och det fria livet

Jag ligger i sängen och vaknar sakta, gömd långt ned under det varma täcket. Jag sträcker ut en arm och drar undan en bit av gardinen för att med nyvakna ögon kika ut på dagen där utanför. Utanför fönstret är det fortfarande mörkt men jag kan ändå ana havets skiftande konturer ett stenkast framför mig. Jag drar tillbaka min arm och gör mig redo för att stiga upp ur mitt varma
gömställe.

”Letar du efter ett liv kantat av glamour är kanske inte vanlife någonting för dig, en mer sanningsenlig bild är att du kommer att finna dig själv hukandes ned i skogen med ett öga över axeln efter första koppen rivigt kaffe.”

Innan jag börjar styra med frukost öppnar jag sidodörren och kliver rätt ut i naturen. Ett steg utanför mitt hem och jag befinner mig precis där jag vill vara. Gryningen sveper in naturen omkring mig i ett mjukt ljus och mina ögon vilar på det stora blå framför mig. Att få börja min dag på det här sättet är en utav de största belöningarna med att bo i en bil. Jag får somna vid havet varje natt och vakna upp vid havet varje morgon, en rutin som inte är helt fel om du frågar mig.

”Jag får somna vid havet varje natt och vakna upp vid havet varje morgon,  en rutin som inte är helt fel om du frågar mig.”

Let’s face it dock, det kanske inte alltid är lika magiskt med vanlife som det gärna framställs. Vem vill prata om att fribajsa, lukta svett och att dricka kaffe i en brassestol på en parkering när man kan snacka soluppgångar?

”Vissa dagar går det inte att dölja faktumet att jag bor i en bil och inte har sett  röken av en varm dusch på månader. Synen som möter mig i spegeln är en solbränd men oborstad människa”

Jag kastar en snabb blick i den lilla spegeln som är uppspikad på den vita panelen i bilen. Vissa
dagar går det inte att dölja faktumet att jag bor i en bil och inte har sett röken av en varm dusch på
månader. Synen som möter mig i spegeln är en solbränd men oborstad människa som för
allmänhetens skull hade behövts läggas in på spa ett gäng dagar (eller veckor). Noppade
ögonbryn, snygga outfits och tvättat hår? Mja, skulle inte tro det.

Letar du efter ett liv kantat av glamour är kanske inte vanlife någonting för dig, en mer sanningsenlig bild är att du kommer att finna dig själv hukandes ned i skogen med ett öga över axeln efter första koppen rivigt kaffe. Så varför tycker jag att det är värt att se halvgalen ut och leva på sex ynka kvadratmeter?

När du flyttar in i en bil drar du drastiskt ned på materiella ting som du vanligtvis omges av. När du packar ned saker att ta med dig får du kompromissa och helt enkelt välja det du tror är nödvändigast. En sak jag snabbt insåg var att jag faktiskt inte saknade de där extra par jeansen eller att ha sneakers i flera färger. I takt med att de materiella tingen drogs ned försvann även behovet av dem vilket till min förtjusning ingav en stark känsla av frihet.

”I takt med att de materiella tingen drogs ned försvann även behovet av dem vilket till min förtjusning ingav en stark känsla av frihet.”

Hur funkar det då att bo på en så pass liten yta, innebär det att man blir en slags trailer trash eremit som börjar prata med sig själv och dessutom klär sig dåligt? Hör och häpna men faktiskt inte! Bor du i en bil är gränsen mellan utomhus och inomhus flytande och du har på ett sätt hela världen i ditt vardagsrum. Den absolut största anledningen till varför jag trivs med att bo i en bil är att jag dagligen får dyka rätt in i naturen och uppleva nya saker. Vad finns det för bättre lyckopiller än att få vakna vid havet? Okej, jag ska vara ärlig. Att få ta en varm dusch efter ett par månader i en bil skulle även det funka som ett ganska bra lyckorus.

Det kan låta skrämmande att inte ha tillgång till varmt vatten men om du vågar testa så kommer du snart att upptäcka att det faktiskt går bra trots allt. Reser du genom Europa finns det dessutom lika många strandduschar som det i Sverige finns volvobilar så du kommer fortfarande att kunna ta en dusch, om ens en gnutta svalare än vanligt.

Att kombinera min kärlek för surf med att bo i en bil har visat sig vara ett vinnande koncept. Möjligheten att resa längs med kusten dit vågorna tar en och ändå alltid vara hemma är för mig en svindlande känsla. När jag paddlar ut mot vågor, har saltvatten i mitt hår och omfamnas av hav känner jag mig levande och när det kommer till kritan så är det helt enkelt livskvalité vi pratar om. Vad behöver du får att må bra och vad vill du fylla din vardag med?

Genom att skala bort en hel del vardagslyx som man är van vid står man kvar med en form av frihet. Lycka kommer av de små tingen i livet, som att man hittar en ren toalett som kanske till och med erbjuder toalettpapper. Vem visste att det kunde skänka en så mycket glädje!

I solnedgångar, nakenbad och krispiga morgnar snuddar jag vid lyckan och när jag kryper ned under täcket i bilen om kvällarna är jag tillfreds. Jag vet att jag imorgon återigen får vakna till ljudet  av vågor och solens försiktiga ljus. Att jag kommer att behöva kasta mig ut i skogen för att fribajsa bland taggiga buskar efter morgonkaffet är någonting jag gladeligen ställer upp på.

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.