Skidåkning, hårdrock och onda nackar.

”Sex, drugs and Rock ´n roll” väcker freerideutövarens intresse.  Branschen vet om detta och flirtar ivrigt med vår favoritmusik. Men vår uppskattning av hårt röj tycks kunna få negativa följder. Följ med i en värld av dubbla baskaggar, moshpit och onda nackar. Här är vetskapen om headbanging.

På några millisekunder uppkommer den där skräckfyllda känslan ”nu går det åt helvete”. Hoppet från studsmatta till studsmatta med avslutad volt, går inte riktigt som planerat. Den där uppvaknade känslan har vi nog alla känt. Under förnekelse vet vi alla freerideläsare att ju mer tid vi är i ”riskzonen” så ökar oddsen till svåra skador. Hoppet slutade med en fixerad nackkrage. Olyckan kunde inte kommit mer olägligt. Året är 1992, Metallica har sålt slut Globen gånger två på några timmar. Deras svarta album spelas i alla Sveriges skolors uppehållsrum. Den för 90-talets obligatoriska pagefrisyren hade sparats ut extra lång. Det skulle bli trash. Det skulle bli headbanging. Men med den oplanerade nackkragen var det bara att inta en olidlig Frankenstein-position.

I ”actionsporter” är det synonymt med musik som speglar verksamheten, det vill ofta säga snabbt och hårt.  I början pumpades White Zombies hårt i många motocross och snowboardfilmer. I de första Free Radicals filmerna var The Hellacopters ett lika stående inslag som Jesper Rönnbäcks långa hår och det som kom att kallas skitig rock n´roll-skidåkning. Inte heller artisterna har kunnat hålla sig borta från vårt livsgift. Bland det bättre hänvisas till låten ”possessed to skate” med Suicidal Tendencies eller varför inte svensk klassikern skatebord från 1978, med Magnum Bonum. Inom blackmetalscenen i Sverige togs det helt orimliga proportioner, när supergruppen Sportlov bildades. På deras albumkonvolut, Snöbollskrieg från 2001, syns en snökanon som vräker ut diabolisk snö. Här blandas en mix av satanism och skidåkning. I textraderna kan man bland annat läsa ”Ingen Jesus krist i våran svarta pist”

De professionella utövarna delar gärna med sig av sitt örongodis. Skidåkaren Seth Morrison har i amerikanska skidfilmer berättat om vad punkrocken har betytt för honom och skidåkningen. Inte oblygt har han flirtat med Sex Pistols i promodellerna Seth Pistols och Seth Vicious. Inom FMX cirkusen finns teamet Metal Mulisha, hårt gaddade hjältar som drar högerhanden i bottenläget. Inte så mycket doobidoo över teamet. I en tidigare prylguide från en skidtidning ventilerar den gamla puckelåkaren Jesper Björnlund sanningsenligt att det är för lite dödsmetal inom skidmodet. Något allmänt dödsmetalmode har det inte blivit, men på senare år har hårdrocksattributen varit tydliga. Mest streetcred får nog snowboardmärket Capita. Där modellen Defenders of awesome FK pryds av, kvinnor i corpsepaint. Sedan tidigare har Head släppt skidserien Motörhead med tillhörande skidremmen i nitar. K2 har, förutom nämnda Seth Morrisons skidor, använt det brittiska hårdrocksbandet Iron Maidens namn på en av sina modeller. Till och med topptursskidor har lånat in rocken med Nordicaserien hell ´and back. Även bland klädmärken, handskar och hjälmar finns det flirtande med punk och hårdrock.

För vissa utövare räcker inte ett hårt yttre. Det gäller att ventilera livsstilen från alla håll. Bland annat har den hårdaste av dem alla Shaun ”palm daddy” Palmer, Slayerfan, intaget scengolvet. Han har figurerat som sångare i punkbandet Fungus. Något lugnare ackord har snowboardmästaren Shaun White tagit ut i gruppen Bad Things där Shaun spelar gitarr, vilket tidigare rapporterats här på Freeride. Även här hemma i Sverige har de aktiva gjort avtryck. Förra puckelåkaren och superjibbern Niklas Karlström trakterar gitarren i punkbandet The Pistolheads. Det Niklas förmedlar med sin skidåkning och musik gör honom till Sveriges skidpunkare. Men punken har även tagit sig upp på landslagsnivå där puckelåkarna Jesper Björnlund och Per Spett har ett band.  Inför vinter OS 2010 i Vancouver fick freestyleåkarna den efterlängtande mediala uppmärksamhet som sporten saknat. Men en fråga var speciellt jobbig att svara på när man stod i idrottssveriges blickfång.

Vad heter ert band?
För ni som inte vet heter bandet Kuken.

Men vad vet vi om bieffekterna av detta komplement till våra transitionsporter?

Helt osannolikt kom det en studie i ansedda British Medical Journal under julen för några år sedan. Äntligen hade den akademiska världen satt oss i fokus. Huvud och nackskador hade studerats inom headbanging. Medicin hade blivit metal. Historien om headbanging uppstod 1968 när Led Zeppelin spelade på Boston Tea Party på deras första USA turné. Publiken längst fram slängde sina huvud i takt med musiken, headbangingen var född. Studien belyser de olika formerna av headbanging. Nämligen up-down, the circular swing, the full body och side-to-side.  Resultatet som man fått fram med observationer och biomekanisk analys visar att vid 146 beats och en vinkel större än 75 grader finns en ökad risk för lätt hjärnskada. Om tempot och vinkeln ökas finns även risk för nackskada. Mer lättförståeligt refererar man till Beavis and Butt-head. Där Beavis headbanging till låten I Wanna be sedated, The Ramones, är mer medicinskt gynnsam än Butt-heads. Författarnas förslag till lösning på problemet är inte upphetsande. Minska vinkeln och tempot och ersätt musiken med mer vuxen orienterad musik. Ytterliggare ett fall som uppmärksammats är från sjukhusavdelningen vid Medizinische Hochschule i tyska Hannover. Där en 50-årig man sökt vård efter besvärats av huvudvärk efter en Motorhead konsert. Röntgen visade en blödning i hjärnan på grund av mannens headbanging. Läkarna skriver i sin kommentar till fallet att detta är ett bevis på Motörheads rykte som en av de hårdaste rockakterna på jorden, om inte annat för att deras smittande snabba driv och den risk som deras headbangande fans löper att ådra sig en hjärnskada. Om denna nyvunna kunskap kommer att leda till förändringar i freeridebranschen är ytterst oklart.

Bästa Headbangers

 • Viktor Brandt, Entombed AD, Totalt Jävla mörker
 • George ”Corpsegrinder” Fisher, Cannibal corpse
 • Jason Newsted, ex Metallica
 • Tom Araya, Slayer, nu nackproblem.
 • Vader

Bonus: Cribs Spökhuset. Det ökända tillhållet, tillika boendet för puckelpiståkare i Åre under några vilda år.

Text: Petter Berggren
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
 • Gilla7   Kommentera (5)
 • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
 • KATEGORIER: ,
 • TAGGAR: , , , , ,
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. zzaar
  0
  zzaar | 2014-11-18 08:43          

  Haha jo klart jag känner igen det ;P mobilen ville dock inte ladda in alla bilder av någon anledning, vilken miss!

 2. Gustav
  1
  Gustav | 2014-11-17 16:02          

  Ja, det är stor skämskudde på alla som inte har ett exemplar av "Snöbollskrieg" i sin skivsamling. Jag har mitt i tvättstugestereon. Perfekt när man sorterar strumpor!

 3. Jonsbert
  0
  Jonsbert | 2014-11-17 15:59          

  Zzaar - Känner du inte igen coveret, Satan?!

  Petter - du får ju inte citera fel, Satan!

 4. zzaar
  1
  zzaar | 2014-11-17 15:31          

  Skidåkning och hårdrocksartikel utan att ta upp bandet Sportlov! Med låtar som into the pist, svarta pisten samt ur spår så tycker jag de är givet att ha med i artikeln ;)

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sportlov_(musikgrupp)