En innehållsskapares reflektion

Fem veckor senare lämnar årets sommarvikare på Freeride, Axel Adolfsson, tillbaka rodret till Anders Wingqvist. Här är en kort reflektion och återblick till av vad som har skett de senaste veckorna.

Fem veckor går fort. Ett ivrigt pillande på min dator har förhoppningsvis gett er underhållning och inspiration till att iordningställa skidorna, eller snowboarden, inför den snart intågande vintern.

Några fysiska möten, och en rad digitala, senare har människor delat med sig av erfarenheter, tips och livsöden. Utan inspiration, hjälp och ambitiösa svar på mina frågor från människorna jag mött skulle innehållet senaste veckorna tett sig betydligt mycket blekare.

Alexander Bard förkunnade för två år sedan att individen är död när han tillsammans med Aron Flam under sitt Sommar i P1 fick chans att reflektera kring den narcissistiska tidsålder vi fötts till att leva i. Det nya, moderna, är dividen, förklarade Alexander. Att tillsammans skapa och uppleva. Något jag tycker mig se passa bra in på den gemenskap som existerar mellan människor på snö. För, att mötas i skidbacken och dela upplevelsen där är bra mycket roligare än att sladda runt på egen hand.

Starkaste mötet den här sommaren är det med den unga Nisse Wersén. Under andra ring på gymnasiet small han stenhårt in i den ökända väggen många ständigt ligger ytterst nära att krocka med i arbetslivet. Nisse kunde inte väja, men lärdomarna från krocken är något vi alla kan dra nytta av.

Att resonera och filosofera på den nivå Nisse gjorde är få förunnat. Stora delar av vårt samtal publicerades aldrig i artikeln. Antalet tecken skulle överskrida det som kan anses lämpligt att läsa på en skärm.

Nisse har tänkt mycket och berättade vitt och brett om vad som rör sig i hans huvud. Stofftet från samtalet finns dock lagrat, tryggt och säkert i molnet, i väntan på att eventuellt få publiceras vid ett senare tillfälle. Tillsvidare får vi nöja oss med att följa hans fortsatt utveckling som skidåkare mot något som kan sluta mycket bra.

NISSE WERSÉN – ATT FALLA HANDLÖST OCH SEDAN RESA SIG

Om 3,5 år är Nisse 24 år. Samma år – 2022 – har Sverige getts utökade chanser att knipa många medaljer på vinter-OS i Kina. Big air för skidåkare har tagit plats på programmet, till stor glädje för våra superstjärnor inom Freeskiing.

I den extrema hetta vi upplevt senaste veckorna har det nog sällan känts som en bättre idé att träna på svalkande backflips i vattenhoppet. Vill du inte blöta ned pjäxorna men ändå slipa på formen inför vintern har Reine Barkered och Jackie Paaso delat tips på hur du blir en vältränad skidåkare.

FÖRSÄSONGSTRÄNING MED JACKIE OCH REINE.

Om vi måste lägga skulden för den varma sommaren på utsläppen av växthusgaser låter jag vara osagt. Däremot måste vi lägga skulden för kortare vintrar på just sådana utsläpp. Johnn Andersson kan dock ge oss lugnande besked; om vi skärper till oss och slutar pumpa ut växthusgaser kommer vi fortsatt kunna åka skidor och det kommer fortsatt gå att tjäna pengar genom att sälja liftkort.

KAN VI ÅKA SKIDOR I ETT VARMARE KLIMAT?

Skidanläggningar på hög höjd kommer inte drabbas lika hårt av klimatförändringar som anläggningar på låg höjd. Med bakgrund av detta framstår Andrzej Bargiels åk från toppen av världens näst högsta berg K2 lika mycket som en bedrift av en framsynt pionjär, som ett halsbrytande och mediatörstigt rekordförsök av en smågalen äventyrare.

VÄRLDENS FÖRSTA ÅK MED SKIDOR FRÅN TOPPEN AV K2

För dig som söker dig till åk utanför pisten är Freerides offpistdatabs laddad med förslag. Kompletta med GPS-koordinater och ruttbeskrivningar. Åken där är inte i närheten av lika svåra som Bargiels åk ned från K2. Men ta det ändå försiktigt. Att åka skidor utanför pisten kommer alltid vara farligt.

FEM FETA ÅK

För två år sedan slogs många av oss omkull när nyheten om att Matilda Rapaport förolyckats i en lavin nådde oss. Hennes starka arv kommer sent att blekna. Särskilt inte då stiftelsen Rapaport Hargin Foundation fortsätter sitt arbete med att bevara och sprida hennes anda vidare. Ett fint initiativ som förhoppningsvis kan rädda många liv kommande vintrar.

MINNET EFTER MATILDA RAPAPORT LEVER VIDARE

Detta är ett axplock av det som publicerats sedan Anders Wingqvist överlät makten över publiceringsknappen till årets vikarie. Nu tar Wingqvist åter över kontrollen och kommer bjuda på den bästa Freeride-hösten i mannaminne.

Jag däremot kliver tillbaka och lutar mig mot de tankar om tid som Thomas Mann lyfter i sin tegelsten till bok Bergtagen: ”Ombyte förnöjer och det får tiden att upplevas som mer solid, innehållsrik och förhindrar att livet ilar iväg utan att du vet ordet av.”

//Axel

Text: Axel Adolfsson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.