5 stora åk från Freerides Offpistdatabas

Om du är osäker vilka åk som måste betas av kommande vinter hjälper Freeride dig med inspirationen. Nedan hittar du fem riktigt vassa freerideåk som finns med i Offpistdatabasen.

Freeride har en databas med offpiståk som gör att du slipper skråa runt i ovisshet. Många av de stora offpistresmålen har ett flertal åk loggade i databasen, kompletta med GPS-koordinater och vägbeskrivningar. Åk med varierande svårighetsgrad som helt eller delvis bygger på att du turar till starten av åket.

Nedan lyfter Freeride fram fem stycken karaktäristiska åk i vad som är kan bli din To-Do lista inför stundande vinter.

Bananen – Verbier

Verbier har ett rykte om sig att locka till sig semesterfirare med stora plånböcker. Priserna på mat och logi är höga, men skidåkningen är värd priset. Ett årligt tillhåll för några av de vassaste svenska friåkarna och hemmaorten för legendariska snowboardåkaren Xavier de la Rue. Liftburna åk som får det att suga till i magen, stora klippor att träna på tekniken inför NM och face i varierande väderaspekter.

Ett hett tips för dig på besök i den schweiziska skidorten är åket Bananen. En inte allt för lång hike bort från liften hittar du ett långt freerideåk som leder ned mot grannorten Nendaz.

Bananen

Valle Perduta – Gressoney

Pittoreskt och mysigt. Gressoney är en av milanobornas tillflyktsorter under helgerna vintertid. Här kostar espresson 1 euro och pizzornas botten är frasigare än den frasigaste frasvåfflan. Skidåkningsmässigt hittar du varierande åkning i det stora systemet Monterosa som knyter ihop Gressoney med Champoluc och Alagna.

Om du gillar rep och utmaningar bör du göra ett försök att ta dig in till Valle Perduta, den förlorade dalen. Åket inleds med en rapel och fortsätter sedan i utkanten av en glaciär. Tekniska passager som kräver kunskap och utrustning. Har du varken eller är ett hett tips att hyra en guide.

Valle Perduta

Indren – Alagna

Högst upp i Monterosa ligger Punta Indren. Här tar bergen över och du är liten som skidåkare. Från toppstationen av Funifor Passo dei Salati finns bara omarkerade offpiståk. De enklaste är relativt snäll och en bra början för dig som vill lära dig skida på platser där inte pistmaskinen preparerat din nedfart.

Indren

Laub – Engelberg

Engelberg är ett favorittillhåll för svenska skidåkare som ska till Alperna. Hemmberget för bland andra Johan Jonsson och Oskar Enander sedan många år och med ett antal svenskägda hotell. Engelberg lockar till sig skandinaver likt flugor dras till en sockerbit.

Titlis, berget som den mesta skidåkning utgår ifrån, erbjuder ett av världens bästa puderåk, Laub. Som en enorm sommaräng, tiltad i en för skidåkning perfekt lutning och pudrad med schweizisk alpsnö. När förhållandena är som bäst i Laub är det drömmen för varje friåkande skidåkare.

Laub

Vomtiden – Hunddalen

Mitt emellan Narvik och Riksgränsen ligger Hunddalen. Hit kommer endast klimatsmarta resenärer, för enda sättet att ta sig dit är med tåg och stighudar. Kliv av på Katterat station, gå 12km upp i bergen och du skall finna en plats mer rofylld än de flesta andra skidorter i världen.

Från stugorna i Hunddalen ser du i rak västlig riktning den karaktäristiska Vomtiden. Från toppen kan du åka både ned i grytan på baksidan eller så åker du ned för den branta ostsida. Relativt lång anmarsch från stugorna men ett åk du sent kommer glömma.

Vomtiden

Text: Axel Adolfsson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer