Tanner Hall tillbaka för Freeride World Tour 2020

36-åriga Tanner Hall, aka Ski Boss, är tillbaka för vinterns upplaga av Freeride World Tour (FWT). Förra året var hans debutsäsong, och han öppnade på topp i Japan där han kom tvåa. Totalt landade han som nionde man och varför han inte körde finalen i Verbier är det fortfarande ingen som har något riktigt bra svar på. 

I förberedelserna inför nya FWT-säsongen reflekterar Tanner Hall över friåkning, förra säsongen på touren och den kommande säsongen.

Hej Tanner, hur har du förberett dig efter vintern 2019 till vinters upplaga av FWT?
– Jag har tränat hårt på gymmet hela sommaren och vandrat mycket i bergen. Jag har ändrat min diet och började äta bättre och det har varit häftigt att se och känna skillnaden!

Med så mycket tävlingserfarenhet som du har under ditt bälte, blir du fortfarande nervös innan du dropar in?
– Jag blir definitivt nervös och jag tror det är naturligt att det händer. Om du inte är nervös kan något vara fel, saker kanske inte fungerar som du vill, så att ha nerver betyder att du är levande och mänsklig.

Vad har du lärt dig från FWT19?
– Massor……. Kommer bli intressant att gå in för omgång två.

Vilket FWT19-stopp gillade du mest och varför?
– Definitivt Japan! Det är ett häftigt folk och öppningsceremonin var inte liknade något annat och full av japansk kultur! Plus att snön inte liknade något annat, och maten och Onsen, som en skidåkare, är Japan svårt att slå!

Tanner Halls åk från Hakuba, Japan 2019 där han tog silver

 

Det var nog många som blev lite överraskade när det i maj 2018 blev klart att Tanner Hall hade fått ett wildcard till Freeride World Tour 2019. Att touren fick en så högt profilerad åkare har nog inte hänt sedan Candide Thovex åkte på världstouren 2010.

Tanner Hall  är en av världens mest meriterade åkare i freeski, bland annat med elva X-Games guld och silver från framförallt superpipe och slopestyle, men det allra första guldet var i Big Air 2001. I två decennier har karln från Kalispell i Montana varit professionell skidåkare, då han redan som 15-åring flyttade till Park City, Utah för att satsa på freeski.

Stora sponsorer har kommit och gått, bland andra Red Bull 2012 och Oakley försvann förra hösten. Den Rastafari-inspirerade skidlegenden är en inte helt okontroversiell karaktär i skidvärlden. Med sponsorn DaKine har han haft en pro model linje som hette ”THC” vilket stod för ”Tanner Hall Collection” men givetvis också en medveten blinkning till det aktiva ämnet i cannabis Tetrahydrocannabinol som förkortas just THC. Alkohol ser han mer som gift, Tanner berättade i en intervju med Powder i maj 2018 att han varit nykter och inte druckit alkohol på över ett år.

Tanner Hall har också mirakulöst hämtat sig från skador under karriären. En av de allra mest kända olyckorna var när han i mars 2005 landade kort på Chad´s Gap i Utah, utanför skidorten Alta i USA. Han misslyckade med sin switch cork 900 och slog i landningsknölen och bröt båda anklarna. Skadorna rehabiliterade han framgångsrikt och oerhört fokuserat och var 2006 tillbaka och vann guld på X Games i Aspen i Superpipe. Vintern 2017 var han dessutom tillbaka och körde Chad´s Gap igen, 12 år efter skadan.

Men det är inte bara tävlingarna inom freeski som rönt honom framgång och berömmelse. 2002 startade han tillsammans med bland andra JP Auclair skidmärket Armada. Tanner Hall har många minnesvärda filmsegment genom åren med Poor Boyz Productions och andra stora filmbolag. Han har varit med i klassiska skidfilmer som Teddybear Crisis och Believe, samt driver på senare år det egna produktionsbolaget Inspired Media Concepts. Förra hösten släppte han ”Here After”  (missa inte trippelvolten vid 12 min och 20 sec!) och förra vintern filmade han också för att samla material till en ny film.

Hur har ditt perspektiv på skidåkning förändrats efter en så framgångsrik och varierad karriär? Inspirerar samma saker dig fortfarande?
– Nej och det är bra…… Det är därför jag tror att jag fortfarande är här med mycket motivation. Om du får inspiration från samma saker om och om igen kommer du inte att utvecklas och din vibe kommer bli gammal! Att hämta inspiration från ett gäng olika saker håller skidåkningen fräsch för mig, till den punkt där jag inte blir utbränd.

Om det är några nybörjare på turnén i år, vilka råd skulle du ge till dem?
– Ha kul och låt inte stressen påverka dig!

Ord för svenska nykomlingen på bräda Cody Bramwell att ta med sig inför sin rookie-säsong!

 

Tanner var såpass dedikerade till filmandet i slutet av förra säsongen att han helt enkelt skippade den prestigefyllda finalen i Verbier, vilket höjde på många ögonbryn. Enligt sin agent, som gjorde ett officiellt uttalande, var skälet att han var i USA och filmade: ”Unfortunately, Tanner will not be competing in the last stop of the Freeride World Tour in Verbier this week. Tanner has been back in the US filming for his upcoming movie project, and has made the difficult decision to focus on that for the rest of the season.”

Flera spekulationer var dock snabba med att prata om eventuell rädsla och nervositet att tävla i de lite större bergen. Verbier är ju i en helt annan liga än de övriga bergen. Och tämligen märkligt att skippa en final där han var inkvalad och det är just på Bec des Rosses i Verbier som de flesta tävlande friåkare drömmer om att få visa vad de går för. Inför finalen förra vintern låg Tanner rankad som sjua, men halkade ned på en total nionde plats eftersom han inte körde på Bec. Denna vinter ser vi fram emot att få se Tanner Halls sköna åkstil på världstouren igen och hoppas att han håller ut och fullföljer alla tävlingar.

Hur som helst kom Tanner Halls nya film ”In the meantime” den 28 oktober 2019, tre dagar efter att denna artikel publicerades och det är knappt 9 minuters skidåkning med en av skidåkningens allra bästa och mest karismatiska karaktärer.

Tanner Halls film ”In the Meantime” som kom 28 okt 2019

Text: Sofia Hallberg & Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.