Hallå där: Jesper Tjäder

Storstjärnor som TJ Schiller, Jon Olsson och Gus Kenworty har öst beröm över honom efter att ha sett hans säsongsedit. Freeride tog ett snack med 16-årige Jesper Tjäder för att prata om uppmärksamheten, säsongen och framtiden.


Jesper Tjäder
Din säsongsedit har blivit väldigt uppmärksammad och är den video med högst betyg någonsin på Freeride. Hur känns det? Känner du själv att det är en bra edit?
Det känns sjukt kul att så många gillar den och jag trodde aldrig att den skulle få så bra betyg. Jag tycker att den är helt ok men självklart är där saker som jag tycker att jag kunnat göra bättre.

Du har bland annat fått positiv kritik från Jon Olsson, TJ Schiller och Gus Kenworthy.
Ja, det är kul att även de stora inom sporten tycker om åkningen. Det gör så att man blir sjukt peppad att satsa större

Hur skulle du vilja beskriva din stil?
Jag skulle säga att jag kör tekniskt.

Hur har din säsong varit?
Under försäsongen så var den massa railjams som jag var med på och jag vann alla jag deltog i. Sen under Härnösand City Jam så missbedömde jag farten i hoppet så jag flög för långt och skadade hälen vilket gjorde att jag missade fem veckors skidåkning.

När jag var skadad gjorde jag en edit till Jib Academys videokval som jag gick vidare på. Enligt läkaren så skulle jag inte kunna åka skidor då finalen skulle köras, men jag åkte ändå. Jag körde finalen utan att ha åkt skidor på cirka fem veckor och jag hade ingen aning om hälen skulle hålla. Som tur var höll den och dagen slutade med en andraplats och en biljett till Europafinalen i Kläppen där jag slutade trea.


Jesper i en switch 1080 nose mute
Foto: Filip Älfvåg

Hur ser det ut på sponsorfronten?

Jag har inga sponsorer men jag hoppas att filmen ger mig möjlighet att bli upptäckt.

Vad ska du göra i sommar?
Jag har inga planer på sommarskidåkning än men jag hoppas att jag kommer kunna åka iväg någonstans. Annars kommer jag åka mycket inlines och hoppa studsmatta.

Hur ser planerna ut för nästa vinter? Mycket tävlingar och filmande?
Jag kommer att gå på VinterIdrotts-gymnasiet (VIG) i Kiruna nästa vinter och det längtar jag sjukt mycket till. Jag kommer att försöka tävla så mycket jag kan men jag går ju skola i Kiruna då, så jag kommer inte kunna vara med på alla småtävlingar utan bara på de lite större på grund av resekostnaderna. Jag ska filma mycket så jag kan för att få till en bra edit nästa år också.

Text: Ola Melin

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.